Αναζητείται “συμπολεμιστής” για τις ΤΠΚ Super Vita στο Αιγαίο

H Πυραυλάκατος (ΤΠΚ) Ρουσεν P-67 του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμένα του Πειραιά κατά την εορτή του Αγίου Νικολάου το 2009. (Πηγή: Wikipedia)

[dropcap size=small]Η[/dropcap] πυραυλάκατος Super Vita είναι από τα ικανότερα πλοία της κατηγορίας του παγκοσμίως.

Είναι πλοία με εκτόπισμα 580 τόνων και βασίζονται στη σχεδίαση μικρότερων πλοίων που υπηρετούν στο ναυτικό του Ομάν και Κατάρ.

Η κατασκευή του είναι από ατσάλι και αλουμίνιο.

Το πλοίο μπορεί να αποκτήσει μεγίστη ταχύτητα 35 κόμβους (65 χλμ./ωρα)

Η Super Vita είναι εφοδιασμένη με το αυτόματο σύστημα διαχείρισης μάχης Tacticos που περιλαμβάνει 3 κονσόλες MOC mk3 και μια κεντρική οθόνη.

Το Tacticos είναι διασυνδεδεμένο με τα όπλα και τους αισθητήρες του σκάφους.

Το σύστημα ελέγχου πυρός είναι το Sting.

Χρησιμοποιεί ένα ραντάρ έρευνας MW08 3D σε G-band, ένα ραντάρ Scout mkII χαμηλής πιθανότητας αναχαίτισης, ραντάρ πλοήγησης Bridgemaster-E και ενα ηλεκτροπτικό σκοπευτικό Mirador.

Οι τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνουν την σουίτα ICS 2000, δορυφορικές επικοινωνίες και Data Link 11, MDM 2002.

Η Σουηδική κορβέτα HMS Helsingborg (K32) κλάσης Visby. (Φωτ: wikimedia.org)

Το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου της Super Vita περιλαμβάνει ESM σύστημα AR900, ESM σύστημα DR 3000 και εκτοξευτή SRBOC.

Το σύστημα αναγνώρισης φίλιου εχθρού (IFF) είναι το Aeromaritime IFF mk12.

Η Super Vita είναι πολύ βαριά οπλισμένη με 1 πυροβόλο των 76.2 χιλ. Oto melara Super Rapid, 2 τετραπλούς εκτοξευτές ΜΜ40 blk2 ή MM40 blk3 (με ικανότητες προσβολής χερσαίων στόχων) και 2 τηλεκατευθυνόμενα πυροβόλα των 30 χιλ. Oto melara.

Για αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα είναι εγκατεστημένος στο σκάφος ένας εκτοξευτής RIM-116 RAM με 21 πυραύλους.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει συνολικά 7 Super Vita που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τις παλιότερες πυραυλακάτους Combattante II.

Ο εκσυγχρονισμός του στόλου των πυραυλακάτων πρέπει να συνεχιστεί γιατί και τα σκάφη της κλάσης Combattante ΙΙΙ πλησιάζουν το όριο ζωής τους.

Η φιλανδική πυραυλάκατος Tornio (81) κλάσης Hamina. (Φωτ: wikimedia.org)

Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται ένα νέο σκάφος που να βασίζεται στην πετυχημένη σχεδίαση Super Vita αλλά να έχει έντονα stealth χαρακτηριστικά με γωνίες.

Ακόμα και το πυροβόλο των 76.2 χιλ. στην πλώρη πρέπει να «κρυφτει».

Στο νέο σκάφος πρέπει να γίνει εκτεταμένη χρήση ειδικών υλικών απορρόφησης του θερμικού και Η/Μ ίχνους καθώς και ηλεκτρομαγνητών λόγω του ατσαλιού στην κατασκευή που δημιουργεί μαγνητικά πεδία..

Φυσικά θα αξιοποιήσει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των Combattante ΙΙΙ με μόνη διαφορά την προσθήκη σύγχρονων πυραύλων ΜΜ40 blk3.

Παραδείγματα stealth πυραυλακάτων είναι η σουηδική Visby και η φιλανδική Hamina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

  1. απο που προεκειψε αυτο…?το συνολο των πυραυλακατων εκσυχρονιστηκε προσφατα και εχει αλλα 10 χρονια ζωης ακομα τουλάχιστον!

  2. H oροφή στις ΤΠΚ έχει αποφασιστεί να είναι 12 σκάφη. 8 Super Vita και οι 4 εκσυγχρονισμένες Combattante III. Οι τελευταίες θα αποσυρθούν μετά από 10+ χρόνια. Αν τότε υπάρχουν λεφτά λογικά θα ναυπηγηθούν νέες ΤΠΚ, αν όχι θα πρέπει να ψάξουμε για μερικές μεταχειρισμένες, π.χ γερμανικές S-143A. Πιστεύω θα συμβεί το 2ο…..

 1. Άμα δεν γίνει καμιά χορηγία…ή να τσοντάρουν οι ιθαγενείς από αυτά που δεν έχουν..Βουλγάρικο ΠΝ θα έχουμε σε λίγο..

 2. Το θέμα δέν εἶναι μόνο τα ΤΠΚ,των ὁποίων ἡ ἐπιχειρησιακή ἀξία σαφῶς δέν εἶναι πλέον αὐτή που ἦταν,π.χ το 1974,ἀλλά και οἱ Φ/Γ,διότι χωρίς αὐτές ὅντως δέν ἔχεις στόλο.
  Ὑπάρχει και ἕνας ἀκόμη κίνδυνος για το Π.Ν,και λέγεται FREMM.
  Στο ΗellArmForces διάβασα ὅτι ἀνακοινώθηκε ἡ ἕναρξη του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων για τις φρεγάτες,χωρίς να κατονομάζεται τύπος(το ρίχνουν ἔτσι ἀόριστα,για να μήν ἑνεργοποιήσουν ἀνακλαστικά,προφανῶς).
  Ἐάν ἀγοραστοῦν-ἐκμισθωθούν δύο FREMM,θα πρέπει να παροπλιστεί σχεδόν ὅλο το Π.Ν,ἄν τηρηθοῦν οἱ μέχρι τώρα ἑγκεκριμένοι προϋπολογισμοί.

  1. Η επιχειρησιακή αξία των ΤΠΚ για το Π.Ν. παραμένει σημαντικότατη και θα εξακολουθήσει.Θεμιτές και οι νέες σχεδιάσεις και customizations.Ελπίζω για τις FREMM να αλυχτάνε μόνο οι “έγκυροι” δημοσιοκάφροι και τα γνωστά παράσιτα..

   1. Χωρίς να γνωρίζω την ἄποψή της ἠγεσίας του Π.Ν,μπορῶ να ἐκτμήσω ὅτι τα ΤΠΚ ἔχουν χάσει μεγάλο μέρος της παληᾶς τους αἴγλης,λόγω της ἑναἐριας κυρίως ἀπειλῆς,που πλέον περιλαμβάνει ἐλικόπτερα ὁπλισμένα με ἀντιπλοϊκούς πυραύλους και UAV ἀναγνωρίσεως.
    Το βέβαιο εἶναι ὅτι χωρίς φρεγάτες στην ἐπιφάνεια,δέν ἔχεις δυνατότητα προβολῆς ναυτικῆς ἰσχύος,παρά μόνο δυνατότητα θαλασσίας ἀρνήσεως.
    Ὁπότε,σε ἑνδεχόμενο δίλημμα ΤΠΚ ἤ Φ/Γ,λογικά,θα κερδίσουν οἱ Φ/Γ,ἤ,ἄν το δούμε ἀπαισιόδοξα,θα χάσουν τα ΤΠΚ.

 3. Φίλε Αχέρωντα, ασφαλώς και οι ΤΠΚ συμπληρώνουν τις Φ/Γ στο έργο τους καθώς δίχως αυτές δεν υφίσταται Π.Ν. και αν και έχουν αυξηθεί οι απειλές για τις ΤΠΚ, μπορούν να τις αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά ΤΠΚ Super Vita και με μερικές προσθήκες να φθάσουν σε υψηλότερο βαθμό.

  Δεν πρέπει να αφήσουμε και αυτό το κεφάλαιο στο οποίο πρωτοπόρησε και δικαιώθηκε τουλάχιστον επιχειρησιακά το ΠΝ, να πάει χαμένο.

  Το θλιβερό της υπόθεσης είναι ως γνωστό ότι μαζί με τις ανανεώσεις του ΠΝ σε Φ/Γ και ΤΠΚ συμπίπτουν και τα αεροσκάφη της Π.Α. και “βλέπω” νέα δουλεία να ετοιμάζεται..

 4. Στα στενά οικονομικά περιθώρια που έχουμε , υπάρχουν άλλες προτεραιότητες για το ΠΝ.
  Εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και παραλαβή υποβρυχιων μαζί με νέες τορπίλλες. Με αυτά τα προγράμματα θα κλείσουμε μέχρι το 2020.
  Τότε θα αρχίσουν να κατασκευάζονται και νέες ελληνικές φρεγάτες καθώς οι S, η ραχοκοκαλιά του Ελληνικού στόλου θα παροπλιστούν μαζικά!
  Ισως να πηγαίναμε σε μεταχειρισμένες φρεγάτες (σε αυτούς τους αριθμούς λίγο δύσκολο) και τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ναυπήγησης νέων ΤΠΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.