Ανακήρυξη αρχικής επιχειρησιακής ετοιμότητας για το F-35A

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ην 2α Αυγούστου, ο Αρχηγός Διοίκησης Αεροπορικού Πολέμου (ACC), Πτέραρχος Χερμπερτ “Χώκ” Καρλαϊς ανακήρυξε την αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα του πέμπτης γενιάς μαχητικού αεροσκάφους F-35A Lightning II.

Ο Καρλαϊς εξήρε την απόδοση του αεροσκάφους, επισημαίνοντας ότι το αεροσκάφος εκπλήρωσε τα κρίσιμα κριτήρια για να φτάσει στην αρχική επιχειρησιακή ικανότητα: Εκπαιδευμένοι αεροπόροι στελέχωσαν και εξοπλίστηκαν για να εκτελέσουν τις βασικές αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, απαγόρευσης και περιορισμένης καταστολής/εξουδετέρωσης εχθρικών αεραμυνών σε επικίνδυνο περιβάλλον από μια επιχειρησιακή Μοίρα 12- 24 αεροσκαφών, με ικανότητα να εκστρατεύουν και να εκτελούν επιχειρησιακές αποστολές χρησιμοποιώντας προγραμματιζόμενα όπλα και συστήματα αποστολής και να έχουν συγκεντρωμένα σε ένα μέρος τα απαραίτητα στοιχεία επιμελητείας.

“Έχω την τιμή να ανακοινώσω ότι αυτό το πανίσχυρο νέο οπλικό σύστημα έφτασε στην αρχική επιχειρησιακή ικανότητα”, είπε ο Καρλαϊς. “Το F-35A είναι το επικρατέστερο αεροσκάφος στο οπλοστάσιο μας επειδή μπορεί να πάει όπου δεν μπορούν να πάνε τα παλαιού τύπου αεροσκάφη μας και προσφέρει τις δυνατότητες του χρειάζονται οι διοικητές μας μέσα στο σύγχρονο πεδίο μάχης”.

Το F-35A είναι η τελευταία προσθήκη στο στόλο των υπό ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς της ACC. Προσφέρει αεροπορική υπεροχή, απαγόρευση, καταστολή των εχθρικών αεραμυνών και εγγύς αεροπορική υποστήριξη όπως επίσης και μεγαλύτερες λειτουργίες διοίκησης και έλεγχου μέσα απο ενσωματωμένους αισθητήρες, και προσφέρει στους πιλότους πρωτοφανή επίγνωση τακτικής κατάστασης του πεδίο μάχης η οποία είναι περισσότερο εκτενής από οποιασδήποτε διαθέσιμη διθέσια πλατφόρμα.

F35A (Φωτ; MSgt John Nimmo Sr)
F35A (Φωτ; MSgt John Nimmo Sr)

“Φέρνοντας το F-35A στην κατάσταση αρχικής επιχειρησιακής ετοιμότητας (IOC) ειναι μια παρακαταθήκη για του εκπληκτικούς πιλότους μας και την πρωτοφανή υποστήριξη του Γραφείου Διακλαδικου Προγράμματος (JPO) και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο ορόσημο για τη δύναμή των μαχητικών μας εξασφαλίζει οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), μαζί με τους συμμάχους και διεθνείς συνεργάτες της, παραμένει προετοιμασμένη για την αποτροπή, απαγόρευση και επικράτηση ενός ολόκληρου φάσματος αναδυόμενων απειλών σε όλη την υφήλιο”, πρόσθεσε η υπουργός Αεροπορίας Ντέμπορα Λι Τζειμς.

Ο Αρχηγός Επιτελείου Πολεμικής Αεροπορίας, Πτέραρχος Ντέιβιντ Γκόλντφεϊν, είπε ότι η δυναμική νέα ικανότητα θα ευεργετήσει το διακλαδικό μαχητικό.

“Το ετοιμοπόλεμο F-35A είναι το τελευταίο μαχητικό πέμπτης γενιάς στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορία και προσφέρει στην αεροπορική επικυριαρχία της χώρες μας σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Το F-35A εισάγει έναν άνευ προηγουμένου συνδυασμό φονικότητας, επιβίωσης και προσαρμοστικότητας στις διακλαδικές και συνδυαστικές επιχειρήσεις και είναι έτοιμο να αναπτυχθεί για να προσβάλλει καλά αμυνόμενους στόχους οπουδήποτε στην Γη”, είπε ο Γκόλντφειν. “Η σημερινή ανακήρυξη της IOC είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία για την επίτευξη πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας του F-35A”.

Η 34η Μοίρα της 388ης Πτέρυγας Μάχης που έχει έδρα στην αεροπορική βάση Χιλλ, στην Γιούτα των ΗΠΑ, είναι η πρώτη επιχειρησιακή Μοίρα F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας που εκπληρώνει όλα τα καθορισμένα κριτήρια για την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα συμπεριλαμβανομένης της επιτυχημένης ανάπτυξης του Ιουνίου στην αεροπορική βάση Μαουνταιν Χομ, στο Άινταχο, και μια σειρά εξόδων οχτώ αεροσκαφών που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου.

Οι αεροπόροι της 34ης Μ θα πετούν και συντηρούν τα F-35A παράλληλα με τους Εθνοφύλακες της Πολεμικής Αεροπορίας, της 419ης Πτέρυγας Μάχης της Χιλλ.
“Οι αεροπόροι μας εργάστηκαν άοκνα για να διασφαλίσουν ότι τα αεροσκάφη είναι ετοιμοπόλεμα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα βρεθούν αντιμέτωποι και ολοκλήρωσαν όλα τα απαιτούμενα ορόσημα”, είπε ο Σμήναρχος Ντέιβιντ Λαϊονς, ο διοικητής της 388ης ΠΜ.
“Είμαστε πολύ περήφανοι που η Πολεμική Αεροπορία μας ανακήρυξε ως επιχειρησιακά έτοιμους και είμαστε προετοιμασμένοι να πάμε το αεροσκάφος οπουδήποτε χρειαστεί γα να υποστηρίξουμε την Εθνική Άμυνα μας”.

rp_f35_crosswind__main.jpg

“Είναι τιμή μας να πετάμε και και να συντηρούμε το F-35 μαζί με τους εν ενεργεία συνάδελφους μας, εδώ στην Χιλλ”, είπε ο διοικητής της 419η ΠΜ Σμήναρχος Ντέιβιντ Σμιθ. “Οι μονάδες μας ήταν οι πρώτες που πέταξαν τα πρώτα επιχειρησιακά έτοιμα F-16 περίπου πριν από 40 χρόνια, και είμαστε πολύ περήφανοι να γράψουμε ιστορία για ακόμη μια φορά με την είσοδο του νεότερου μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας στην IOC”.

Αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα μόνο για περιορισμένες αποστολές

Πέντε χρόνια μετά από την προβλεπόμενη ημερομηνία της αρχικής επιχειρησιακής ετοιμότητας (IOC), η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακήρυξε τα 15 πρώτα Λοκχνιντ Μαρτιν F-35A που ανήκουν στην 34η Μοίρα της αεροπορικής βάσης Χιλλ, ως ικανά να πραγματοποιήσουν το βασικό πακέτο πολεμικών αποστολών.

Καθώς το F-35B του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ εισήλθε το περασμένο καλοκαίρι στην IOC, η ανακοίνωση της IOC του F-35A αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για την ΗΠΑ αλλά και τους διεθνείς συνεργάτες που εμπλέκονται στην 15ετή ανάπτυξη του Διακλαδικού Μαχητικού Κρούσης. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) έχει δεσμευθεί να προμηθευτεί 1763 F-35A απο μόνη της, ενώ το Σώμα Πεζοναυτών και Ναυτικό έχουν ενωθεί για να παραγγείλουν 640 εκδόσεις -B και -C αντίστοιχα. Οι περισσότεροι διεθνείς συνεργάτες σκοπεύουν να προμηθευτούν την έκδοση A, η οποία επί του παρόντος προβλέπεται να έχει κόστος 106 εκατομμύρια δολάρια ($) ανά τεμάχιο κατά τη διάρκεια της προμήθειας, σύμφωνα με επιλεγμένη έκθεση προμήθειας του 2016 του υπουργείου Άμυνας.

Κατά την ενημέρωση τύπου της 2ας Αυγούστου στο Πεντάγωνο, ο Αρχηγός της ACC Καρλαϊς μετρίασε τον ενθουσιασμό της ανακοίνωσης του ορόσημου, λέγοντας οτι το αεροσκάφος ακόμα σημαντικές εργασίες που θα ολοκληρωθούν με τις επικείμενες αναβαθμίσεις λογισμικού και υλικού. Ο Καρλαϊς χαιρέτισε την ικανότητα συλλογής πληροφοριών του F-35, τη συγχώνευση δεδομένων από πολλαπλές πηγές και την επαύξηση της επίγνωσης τακτικής κατάστασης του πιλότου. Όμως αρκετές από τις δυνατότητες που υποτίθεται καθιστούν το αεροσκάφος τον γιγάντιο, ιπτάμενο αισθητήρα που η Πολεμική Αεροπορία πλήρωσε, δεν θα συνδεθεί στο δίκτυο έως ότου το λογισμικό Block 3F και 4 θα είναι διαθέσιμο το 2018 και 2021, αντίστοιχα.

USA_F-35AΗ IOC ανακηρύχθηκε μόλις μετά από τον πολύμηνο αγώνα τροποποίησης ενός σιφονιού δεξαμενής καυσίμου, το οποίο έσπαγε υπό ορισμένους αεροπορικούς ελιγμούς. Η ανακάλυψη αυτή ανάγκασε την USAF να περιορίσει τους ελιγμούς του F-35A στα 3G. Το υφιστάμενο πρότυπο Block 3l μπορεί να διαχειριστεί έως και 7G. Στα τέλη Ιουνίου, οι μηχανικοί στο Κέντρου Αεροπορικής Υποστήριξης Ογκντεν ολοκλήρωσαν τις τροποποιήσεις στο 12° F-35A, τον ελάχιστο αριθμό που απαιτούσε η ACC για την ανακήρυξη της IOC.

Λοιποί σχεδιαστικοί περιορισμοί λογισμικού και υλικού είναι υπό επίλυση. Μια διόρθωση λογισμικού έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί τον Οκτώβριο που θα κάνει εφικτή την χρήση συγχωνευμένων στοιχείων αισθητήρων που προέρχονται από άλλα F-35.

Οι διεθνείς πελάτες περιμένουν ακόμα για τις αλλαγές πολιτικής ώστε να αποκτήσουν τους ίδιους φακέλους δεδομένων αποστολής που φορτώνονται στα πιλοτήρια των F-35A. Όλοι οι πιλότοι του F-35 που ζυγίζουν λιγότερο από 61,7 κιλά έχουν εξοριστεί από το πιλοτήριο εως ότου η Martin – Baker μπορέσει να ολοκληρώσει την τροποποίηση στο εκτινασσόμενο κάθισμα που θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο τραυματισμού κατά την εκτόξευση.

Το μαχητικό αντιμετώπισε ακόμα πιο πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης αξιολόγησης ετοιμότητας, αν και οι δυνατότητες του αεροσκάφους θα βελτιωθούν με την εγκατάσταση του λογισμικού Block 3F, είπε ο Κάρλαϊς.

“Υπάρχουν ακόμα κάποιες προκλήσεις με τις ενδείξεις στο πεδίο και πως απεικονίζεις την πληροφορία”, είπε. “Όταν συγχωνεύεις μαζί τόσους πολλούς αισθητήρες …για να τους προβάλλεις και να συνεχίσεις να το κάνεις ευκολονόητους και λογικούς για τον προσωπικό που πετά το αεροσκάφος, εργαζόμαστε ακόμη πάνω σε αυτό”. Το Block 3F θα περιλαμβάνει αναβαθμίσει όπως ένα μεγαλύτερο ραντάρ χάρτη συνθετικού διαφράγματος και πρόκειται να παραδοθεί στον στόλο το 2017. Η αναβάθμιση Block 4 θα προσφέρει 80 νέες δυνατότητες και 17 όπλα τα οποία δεν ήταν μέρος του “έτοιμο-προς-πόλεμο” σχεδίου του αρχικού προγράμματος για το F-35A το 2001, σύμφωνα με έκθεση του Απριλίου που εκδόθηκε από το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας (GAO).

Οι δυνατότητες του Block 4.1 θα περιλαμβάνουν βελτιώσεις ηλεκτρονικού πολέμου, αναβαθμίσεις πλοήγησης στο πιλοτήριο και ικανότητα ναυτικής ταυτοποίησης για το ραντάρ, ανέφερε το γραφείο JPO. Η ενσωμάτωση του πυραύλου AIM-9X έχει επίσης σχεδιαστεί για το το Block 4.1, καθώς και η Μικρού Διαμετρήματος Βόμβα II, η οποία αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και δεν έχει επιτύχει ακόμη την IOC. Το Block 4.2 θα ενισχύσει την διαλειτουργικότητα με τη ζεύξη δεδομένων Link 16 και το προηγμένο ηλεκτροπτικό σύστημα σκόπευσης. Ακόμα περισσότερες αναβαθμίσεις θα επεκτείνουν την ισχύ και συνδεσιμότητα του αεροσκάφους που θα είναι διαθέσιμη, όμως δεν έχει λάβει ακόμα χρηματοδότηση. Η Pratt & Whitney πρότεινε μια αναβάθμιση Block για το F-35A με 10% περισσότερη ώση για μετά το 2019. Ακόμα μια τεχνολογία που είναι απαραίτητη για το F-35 ώστε να διαμοιράζεται δεδομένα με άλλους τύπους αεροσκαφών με μικρό κίνδυνο παρεμβολής ή διακοπής.

rp_f-35_v.jpeg

Επιπρόσθετα με τις αναβαθμίσεις λογισμικού που θα καλύψουν τα σημερινά κενά στην υποστήριξη της μονάδας πληροφοριών, το μαχητικό συνεχίζει να υπολείπεται έναν υπέρυθρο καταδείκτη που θα επιτρέπει στον πιλότο να επιβεβαιώνει τον υφιστάμενο στόχο με τον ελεγκτή εδάφους. Το μαχητικό μπορεί να ολοκληρώσει την βασική αποστολή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, όμως ο Καρλάϊς προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά ώστε το αεροσκάφος να φτάσει την πλήρη δυναμικότητα του.

Χωρίς την πλήρη επιχειρησιακή, η οποία εχει προγραμματιστεί για το 2021, το F-35A στην τωρινή μορφή ισοδυναμεί ως μια επίδειξη ισχύος. Ο Καρλαϊς μπορεί να παρέχει το μαχητικό σε έναν επιχειρησιακό διοικητή αν το αεροσκάφος ζητηθεί για επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή, όμως η προγραμματισμένη εναλλαγή του F-35A στο εν λόγω θέατρο είναι πολύ μακριά στην πορεία.

Όμως, η απλή παρουσία του F-35 στην Ευρώπη δεν ειναι αρκετή για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των συμμάχων, όμως στέλνει επίσης ένα μήνυμα στους αντιπάλους, είπε ο Κάρλαϊς. Το μαχητικό δεν θα χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει τους αντιπάλους, αλλά να ενεργήσεις ως μέσο αποτροπής, πρόσθεσε.

“Είχα αναφέρει ότι θα ‘θελα να το αναπτύξω στα θέατρα της Ευρώπης και του Ειρηνικού”, είπε. “Εντός 18 μηνών θα προσπαθήσω να το στείλω και στα δύο θέατρα”.

Αν και το μαχητικό θα πρέπει να περιμένει για τις αναβαθμίσεις Block 3F και 4 για πολλές απο τις υποσχόμενες ικανότητες του, η ανακοίνωση της IOC έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο σε ένα προβληματικό πρόγραμμα το οποίο αντιμετώπισε αρκετές καθυστερήσεις και περισσότερους από έναν επανακαθορισμό των κατευθυντήριων οδηγιών. Η αρχική IOC για το F-35A είχε προγραμματιστεί για το 2011. Ο επανασχεδιασμός εξοικονόμησης βάρους, κωλύματα στην παραγωγή και τεχνικές δυσλειτουργίες πίεσαν και προβλημάτισαν από το 2004 έως το 2014 τους διευθύνοντες και επιθεωρητές του προγράμματος.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα κόστη και χρονοδιαγράμματα έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά η ζημία δεν αντιστράφηκε. Το 2001, ο μέσος όρος τους κόστους ενός F-35A προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό αναμενότανε περίπου στα 54 εκατομμύρια $, τώρα όμως είναι, μετά βίας, διπλάσιο από αυτό το ποσό.

Παρά την συμβολική φάση της IOC, το ορόσημο είναι ένα καλό σημάδι ότι το πρόγραμμα προσπερνά τα περισσότερα προβλήματα του, είπε ο Τόντ Χαρισον, ένας αναλυτής αμυντικών προϋπολογισμών του Κέντρου Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών με έδρα την Ουάσιγκτον.

“Είμαι σίγουρος ότι ακόμα υπάρχουν κάποια ελαττώματα που θα εμφανιστούν στο σύστημα κατά τα επόμενα χρόνια, άλλα το μεγαλύτερο μέρος πιστεύω οτι αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα έχει σταθεροποιηθεί”, είπε. “Είναι σε καλή πορεία, τα περισσότερα ενδεχόμενα για μεγάλες υπερτιμολογήσεις και τεχνικές προκλήσεις έχουν πλέον ξεπεραστεί”.

Φωτογραφία απο τις δοκιμές του εκτοξευόμενου καθίσματος του F-35. (Martin-Baker)
Φωτογραφία απο τις δοκιμές του εκτοξευόμενου καθίσματος του F-35. (Martin-Baker)

Καθώς το πρόγραμμα είναι σε καλή τροχιά, ο Χάρισον εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για το αν οι υπηρεσίες θα ανταποκριθούν πλήρως στο ρυθμό μαζικής παραγωγής για την προμήθεια των F-35 απο τις ΗΠΑ. Άλλες προτεραιότητες εκσυχρονισμού του υπουργείου Άμυνας, οι οποίες θα κορυφωθούν κατά η διάρκεια ενός προγραμματισμένου “τσουνάμι” προμηθειών μέσα στην δεκαετία του 2020, ίσως να ωθήσουν εκτός πορείας τις προμήθειες των F-35, είπε. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας δεν θα πιεστεί να λάβει απόφαση προμήθειας έως τότε.

Ο Καρλαϊς επιβεβαίωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί αργότερα, αλλά σημείωσε η Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται περισσότερα αεροσκάφη σε ταχύτερους ρυθμούς για να αντικαταστήσει τους γερασμένους στόλους. Ενώ θα επιθυμούσε να παραλαμβάνει κάθε χρόνο 80 αεροσκάφη, οι υφιστάμενοι δημοσιονομικοί περιορισμοί ίσως όμως να τον αναγκάσουν να αγοράσει 60 μαχητικά, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αγορές από τις ξένες Κυβερνήσεις. Ο αργός ρυθμός θα καταστήσει, για το JPO, δύσκολη την επίτευξη του στόχου κόστους των 85 εκατομμυρίων $ ανά F-35A έως το τα τέλη της δεκαετίας.

“Η ανησυχία μου είναι ο ρυθμός αγοράς”, είπε. “Χρειάζομαι περισσότερα το συντομότερο δυνατόν για να αντικαταστήσω τα παλιά αεροσκάφη για τα οποία θα χρειαστώ περισσότερα χρήματα για κάνω επέκταση της επιχειρησιακής ζωής τους και να κάνω ενισχύσεις ικανοτήτων αν δεν αντικατασταθούν με F-35. Οπότε θα επιθυμούσα, αν μπορούσα, να δω την αύξηση του ρυθμού πάνω από τα 60 αεροσκάφη”.

Leigh Giangreco

Απόδοση/Μετάφραση από το Flightglobal.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

37 Απαντήσεις

  1. Mα εννοείται πως θα το αγοράσουμε. Χώρες που αγόρασαν το F-16 όπως το Ισραήλ, η τουρκία, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα, η Δανία, η Νορβηγία κ.α θα πάνε ή πάνε για το διάδοχο του που είναι το F-35.
   Έτσι λοιπόν και η Ελλάδα που αγόρασε 170 F-16 σε 4 αγορές θα πάει για το F-35 όταν θα έρθει η ώρα. Οι της Λόκχιντ αναμένουν την ελληνική παραγγελία μεταξύ 2030-2033. Και λεφτά να μην έχουμε τότε θα μας τα δανείσουν για να αγοράσουμε τα F-35. Μέχρι τότε θα κάνουμε υπομονή και θα την ,,βγάλουμε,, με εκσυγχρονισμένα F-16.

   2-3 χρόνια πριν γίνει η αγορά των τελευταίων 30 F-16 υπήρχε εδώ η πληροφορία ότι οι Αμερικάνοι θα μας πάνε σε μία ακόμη αγορά F-16 και μετά θα μας πάνε στο F-35.

   1. Θαυμαστή μου, πολύ βέβαιο σε βλέπω και με πολλές “πληροφορίες”.Άμα γίνει το F-35 JSF το 2030 τότε βλέπουμε για αγορά μιας μοίρας.
    Αλλά δεν θα έχουν βγει το 2030 άλλε αεροσκάφη και μάλιστα προηγμένης γενιάς?
    Υ.γ: Γιάννη εσύ?

   2. @προβοκατωρ:
    “Αλλά δεν θα έχουν βγει το 2030 άλλε αεροσκάφη και μάλιστα προηγμένης γενιάς?”
    Η αναπτυξη ενος νεου μαχητικου ειναι εξαιρετικα πολυεξοδη διαδικασια που κρατα τουλαχιστον 15-20 χρονια. 2 ερωτησεις λοιπον.
    1) Ποια χωρα πιστευεις οτι θα διαθεσει αυτα τα χρηματικα ποσα για την αναπτυξη νεου μαχητικου
    2) ακομα και αν ξερεις καποιο προγραμμα μαχητικου που ξεκιναει τωρα (παρεπιμπτοντως δεν υπαρχει τετοιο), τοτε παλι αυτο το αεροσκαφος δεν θα ειναι ετοιμο μεχρι το 2030. Δες ποσα χρονια κρατησε η αναπτυξη του ραφαλ, EF, δες ποσα προβληματα αντιμετωπιζει το ΠΑΚΦΑ που ειναι ηδη στο 14ο χρονο εξελιξης.

 1. Η μεγάλη καθυστέρηση και τα διάφορα σοβαρά προβλήματα του προγράμματος JSF,
  αφήνουν εύλογες αμφιβολίες για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του μαχητικού.

  Παρά τις διάφορες (υπερβολικές) ανακοινώσεις της USAF, επί του παρόντος δεν φαίνεται
  ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, και φαίνεται πως το σύστημα θα χρειαστεί
  ακόμα αρκετές βελτιώσεις, ειδικά στο λογισμικό.

  Υπάρχουν επίσης μεγάλες διακυμάνσεις όσον αφορά την τιμή, χωρίς να είναι σαφές εάν η
  τιμή περιλαμβάνει και τον κινητήρα που κοστίζει γύρο στα 26 εκατ.$ σύμφωνα με δηλώσεις
  του Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας, στον ειδικό Tύπο.

  Επιπλέον, φαίνεται να είναι ελάχιστοι οι πελάτες/χρήστες που θα βασίζονται αποκλειστικά στο
  JSF, η Ιταλία όπως και η Αγγλία, Ισραήλ και η Τουρκία θα χρησιμοποιούν παράλληλα τα F-16,
  EF, και τα F-15I.

  1. @gunslinger θεωρω οτι σφαλλεις σε ολα οσα εχεις γραψει.

   “Η μεγάλη καθυστέρηση και τα διάφορα σοβαρά προβλήματα του προγράμματος JSF,
   αφήνουν εύλογες αμφιβολίες για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του μαχητικού.”
   Η αμερικανικη αεροπορια και οι πεζοναυτες κυρηξαν την αρχικη επιχειρησιακη ετοιμοτητα του αεροσκαφους. Αυτοι κατι θα ξερουν καλυτερα….

   “Παρά τις διάφορες (υπερβολικές) ανακοινώσεις της USAF, επί του παρόντος δεν φαίνεται
   ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, και φαίνεται πως το σύστημα θα χρειαστεί
   ακόμα αρκετές βελτιώσεις, ειδικά στο λογισμικό.”
   Γιατι υπερβολικες? Που στηριζεις οτι δεν μπορει να ανταποκριθει στις απαιτησεις? Εχεις υποψιν σοθυ οτι σε εικονικες αερομαχιες το Φ35 κατατροπωσε το μυθικο Strike Eagle? Οσον αφορα τις βελτιωσεις, το αεροσκαφος εξελισεται ακομα, και οπως γνωριζεις θα του φορανε νεες δυνατοτητες οπως τα block παραγωγης περνανε σε επομενες φασεις. Αυτο δεν σημαινει οτι υστερει, αλλα οτι υπαρχει προβλεψη για συνεχεις βελτιωσεις.

   “Υπάρχουν επίσης μεγάλες διακυμάνσεις όσον αφορά την τιμή, χωρίς να είναι σαφές εάν η
   τιμή περιλαμβάνει και τον κινητήρα που κοστίζει γύρο στα 26 εκατ.$ σύμφωνα με δηλώσεις
   του Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας, στον ειδικό Tύπο.”
   Ολες οι διακυμανσεις τα τελευταια 4 χρονια ειναι προς τα κατω.

   “Επιπλέον, φαίνεται να είναι ελάχιστοι οι πελάτες/χρήστες που θα βασίζονται αποκλειστικά στο
   JSF, η Ιταλία όπως και η Αγγλία, Ισραήλ και η Τουρκία θα χρησιμοποιούν παράλληλα τα F-16,
   EF, και τα F-15I.”
   Το οτι γινεται η εισαγωγη μιας νεας γενιας αεροσκαφους δεν σημαινει οτι αποσυρεις ολα τα προηγουμενα. Υπαρχουν ρολοι που δεν ειναι τοσο απαιτητικοι που μπορουν να καλυφθουν απο αεροσκαφη προηγουμενης γενιας. Κατα συνεπεια δεν καταλαβαινω το σχολιο σου.

   1. Αγαπητέ Kostas δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το πρόγραμμα
    είναι υπό τεράστια πολιτική και οικονομική πίεση, και σε τέτοιες
    περιπτώσεις δεν είναι παράξενο να ασκείται πιέση απο ομάδες
    συμφερόντων, για να παρουσιάζονται θετικά στοιχεία.

    Δεν με εντυπωσιάζουν οι υπεραισιόδοξες δηλώσεις/μηνύματα
    σχετικά με την “απόλυτη ανωτερότητα” του συστήματος απο
    τις πρώτες δοκιμές, που είναι στο πλαίσιο μιας πολύ επιθετικής
    στρατηγικής μάρκετινγκ για το σύστημα.

    Όπως είναι γνωστό ο ανταγωνισμός στα οπλικά συστήματα,
    είναι σκληρός ακόμη και υπό «κανονικές» συνθήκες, και σε
    περιπτώσεις που δεν υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση και
    υπέρβαση κόστους, οι ανταγωνιστές παλεύουν με σκληρούς
    επίδεσμους για να πετύχουν τους στόχους τους.

    Βέβαια το πρόγραμμα δεν κινδυνεύει να ακυρωθεί εξαιτίας των
    οικονομικών πόρων που έχει καταναλώσει μέχρι σήμερα διότι
    έχει αποκτήσει status to big to fail και έτσι θα συνεχίσει, αυτό
    που πρέπει να εξασφαλιστεί όμως είναι ότι δεν θα υπάρξουν
    μειώσεις στις παραγγελίες, όπως δείχνει το παράδειγμα στον
    Καναδά αυτό δεν είναι αναγκαστικά εξασφαλισμένο, σε αυτά
    παίζει σημαντικό ρόλο και η η κοινή γνώμη των φορολογούμενων
    στις εκλογικές περιφέρειες.

    Ένα οπλικό σύστημα πρέπει να αποδείξει την αποτελεσματικότητα
    του στο πεδίο επιχειρήσεων και σε πραγματική μάχη με αξιόλογους
    αντίπαλους, και όχι σε εικονικές αερομαχίες για τις οποίες δεν
    ύπαρχουν αξιόπιστα και διαφανές στοιχεία και λεπτομέριες, μέχρι
    τότε για εμένα ισχύει το «o σεβασμός και η εμπιστοσύνη κερδίζονται
    μόνο με πραγματικές αποδείξεις» και όχι με αισιόδοξες δηλώσεις και
    εικονικές αερομαχίες που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της
    στρατηγικής μάρκετινγκ του κατασκευαστή, για να εξασφαλίσουν
    μερικοί μια καλή θέση στις LM/NG μετά την αποστρατία τους απο τις
    ΕΔ..

    Πιστεύω ότι σε αυτό το θέμα θα υπάρχουν διαφωνίες ακόμα
    για πολύ καιρό, και έτσι δεν έχω σκοπό να πείσω/επηρεάσω
    κανέναν, προσπαθώ απλά να εκφράσω με λίγα λόγια τους
    λόγους για τις αμφιβολίες που μοιράζομαι με αρκετούς που
    παρακολουθούν τις εξελίξεις στο πρόγραμμα.

    Υ.Γ.
    Υπάρχουν δυο άρθρα που μοιράζονται τις αμφιβολίες που
    εκφράζω, το ένα στην Π&Σ και το άλλο σε ένα εκτενές αφιέρωμα
    του Air Forces Monthly αν δεν με απατά η μνήμη μου.

    Σχετικά με τις απαιτήσεις για τα μαχητικά 4ης γενιάς,
    δεν νομίζω να είναι χαμηλότερες ειδικά αν σκεφτούμε
    πόσο κοστίζει σήμερα ένα Rafale η EF, ούτε ακούστηκε
    κάτι τέτοιο απο τους χρήστες, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

   2. @gunfighter: δεν γραφεις κατι συγκεκριμενο αλλα αοριστες προσωπικες σου εκτιμησεις. Εαν εχεις καποια συγκεκριμενη κριτικη επι του Φ35 ευχαριστως να την συζητησουμε.

    Ειμαι λατρης της αεροπορικης τεχνολογιας και θεωρω οτι στην δεδομενη χρονικη στιγμη και για το ορατο μελλον το αεροσκαφος αυτο αποτελει το απαυγασμα της τεχνολογιας αυτης.

 2. @Προβοκάτωρ
  Ότι διαβάζω ένα άρθρο οπουδήποτε και από κάτω τα σχόλια των χ,ψ,ω αναγνωστών δεν σημαίνει ότι είμαι θαυμαστής κάποιου ή όλων. Ποια άλλα αεροπλάνα προηγμένης γενιάς να βγουν ??
  Θα υπάρχουν μόνο τα υφιστάμενα δυτικά αεροπλάνα που τότε θα παράγονται πιο προηγμένα μπλοκ τους.

  Σε ότι αφορά την πληροφορία που έγραψα αυτή προέρχεται από πρώην αρχηγό της Π.Α μας που μετά την αποστρατεία του συνεχίζει να έχει επαφές με κύκλους στην Αμερική (Ουάσινγκτον) και όχι μόνο.

  Σε ότι αφορά τον αριθμό των ελληνικών F-35 εκτιμώ πως η 1η παρτίδα θα αφορά 30 ή 40 μονάδες και μετά από χρόνια θα γίνει 2η αγορά 20-40 μονάδων.
  Από την Λόκχιντ αναμένουν αναμένουν ότι η ελληνική παραγγελία θα γίνει όπως έγραψα το 2030-2033. Δεν περιμένουν κάτι πιο πριν λόγω των δυσμενών οικονομικών μας. Αυτό είναι λογικό…. Σε ότι αφορά την τιμή του αυτή τώρα είναι περίπου στα 100 εκατ. δολ. και θα πέσει στα 80 εκατ. Όσο πιο πολλά αεροπλάνα παράγονται τόσο θα πέφτει η τιμή μονάδας τους.

 3. Εαν δεν γινει κανενα θαυμα να μπλοκαριστει η αγορα Φ35 απο την Τουρκια, τοτε γυρω στο 2022, οταν οι τουρκοι εχουν επιχειρησιακα εναν αριθμο αεροσκαφων, θα γινει και η πληρης ανατροπη της ισορροπιας δυναμεων στο Αιγαιο. Τοτε θα αντιληφθουμε το μεγεθος της απειλης και εαν εχουν απομεινει καποια αντανακλαστικα σε αυτη τη χωρα θα τρεχουμε σαν τρελοι να το αγορασουμε.

  Η εταιρεια δεν νομιζω να την συμφερει να προωθησει το αεροσκαφος τωρα σε εμας. Οι εταιρειες στοχευουν στο μεγιστο δυνατο κερδος. Κατα συνεπεια εαν ημουν εγω η Lockheed θα προσπαθουσα να πουλησω ενα εκσυγχρονισμο των Φ16 τωρα, ξεροντας οτι μολις ερθει το Φ35 στο Αιγαιο απο την αλλη μερια, θα τρεχει και η Ελλαδα να το αγορασει. Με αυτο τον τροπο θα εχω κερδος και απο τον εκσυγχρονισμο των Φ16 και απο την πωληση Φ35.

 4. @Kostas
  Παρά την φιλότιμη προσπάθεια που κάνεις για την προώθηση του F-35 στη χώρα μας…
  1) Το τι θα εισάγουν οι Γάλλοι το 2030 το Rafale ή/και σε άλλο αεροσκάφος δεν το γνωρίζει κανείς όπως το ίδιο ισχύει και για το ΕF. To μόνο βέβαιο, η χρήση ucav!
  2)Το F/A-XX (6th generation και αναμένεται πριν το 2030) το έχεις ακουστά ή επειδή είναι της Boeing δεν προχωράει το θέμα..?

  1. @προβοκατωρ: κανω φιλοτιμη προσπαθεια να ευαισθητοποιησω το κοινο για ενα επερχομενο κινδυνο και να επισημανω το ποσο ασχετοι με το αντικειμενο ειναι διαφοροι που σχολιαζουν για το αεροσκαφος.
   Οπως πχ να αναφερεται οτι το F/A-XX οτι ειναι προγραμμα της Boeing. Πρωτο αλλαξε ονομα σε Next Generation Air Dominance program και ειναι ενα προγραμμα του ναυτικου για την αντικατασταση καποια στιγμη στο αποωτερο μελλον των super hornet. Ειναι ακομα σε φαση που “ψαχνονται” για το τι θα περιλαμβανει αυτο το προγραμμα.

   Που εχεις δει εσυ οτι “αναμενεται πριν το 2030” και το πως ξερεις οτι εχει ανατεθει το προγραμμα στην Boeing?

   1. Υποθέτω ότι το άσχετο κοινό σε ευγνωμονεί για τη φιλότιμη προσπάθεια σου.
    Εφόσον διαβάζεις wikipedia για να πληροφορηθείς και για να αντιγράψεις τα γραφόμενα τους και να μου τα πασάρεις ως απάντηση, λογικό και επόμενο είναι να έχεις παραπληροφόρηση.
    Πάρε μερικές πληροφορίες από τα παρακάτω και μην με ενοχλήσεις ξανά για το αυτό το θέμα.
    https://news.usni.org/tag/fa-xx
    https://www.flightglobal.com/news/articles/boeing-unveils-updated-fa-xx-sixth-gen-fighter-concept-384291/

   2. @προβοκατωρ: αν διαβασεις τις παραπομπες που ΕΣΥ μου εκανες θα δεις
    “In January the Navy began a requirements study for the Next Generation Air Dominance program – the effort formerly known as F/A-XX”
    “The Boeing F/A-XX concept is a response to a USN request for information (RFI) ”
    “What we want to do is stay ahead of the developmental curve… so we’re thinking about options 20 years down the road.”

    Κατα συνεπεια ειναι ενα προγραμμα που στοχευει σε ενα αεροσκαφος που θα ερθει το 2036…
    Επισης η Boeing κατεθεσε μια ιδεα, ενα concept για το προγραμμα αυτο και αυτο το προγραμμα δεν εχει ανατεθει στη Boeing τουλαχιστον μεχρι στιγμης.

    Εαν γραφεις ανακριβειες θα σε “ενοχλω”.

    φιλικα

   1. Ε, είναι 2-3 που γυροβολάνε σε συγκεκριμένα θέματα και έχουν και πληροφορίες από ανώτατους εν ενεργεία και σε αποστρατεία από όλους τους κλάδους, επί παντός θέματος, ειδικά για α/φ,πλοία,αγωγούς, οικονομία κ.α.
    Έγραψε μια μπαρούφα που διάβασε αλλά δεν κατάλαβε τι γράφει από την πρώτη σελίδα https://news.usni.org/2016/06/15/air-force-welcoming-navy-input-sixth-generation-fighter#more-20215 από τον υπερσύνδεσμο που παρέθεσα παραπάνω https://news.usni.org/tag/fa-xx από τα σχετικά άρθρα του U.S.N.I. και δεν έχει διαβάσει το flightglobal γιατί μάλλον δεν καταλαβαίνει αγγλικά ή δεν του αρέσουν αυτά που γράφει.
    Και ενώ ακριβώς από πάνω αναφέρει για το 2030 ως ημερομηνία άφιξης, που ασφαλώς δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει, παραθέτει το τμήμα εκείνο που λέει αυτά που λέει και αυτός κατάλαβε για το 2036.

   2. δεν ξερω τι ειναι πιο ενοχλητικο, η ασχετοσυνη ή η αδυναμια να παραδεχθουν τα λαθη στα γραφομενα τους….

    ας ειναι ετσι, οι αναγνωστες μπορουν να διαβασουν ξεκαθαρα τα αποσπασματα κειμενου και να βγαλουν τα συμπερασματα τους….

 5. δειτε τι λενε οι πιλοτοι που πετανε το Φ35 για το Φ35. Αν ερθει το αεροσκαφος αυτο στο Αιγαιο μονο απο την μια πλευρα, τοτε θα υπαρξει πληρης ανατροπη της ισορροπιας δυναμεων.

  http://www.heritage.org/research/reports/2016/08/operational-assessment-of-the-f-35a-argues-for-full-program-procurement-and-concurrent-development-process

  1. Δηλαδή αν πάρουν οι τούρκοι 116 F-35 όπως σχεδιάζουν αλλά η Ελλάδα πάρει μόλις 30-40 δεν θα υπάρξει ανατροπή της ισορροπίας στο Αιγαίο μιας που οι τούρκοι θα έχουν εώς 4 φορές περισσότερα αεροπλάνα ?? Λέω τώρα εγώ…
   Μήπως άραγε θα τους νικήσουμε με 30-40 F-35 ??
   Ο πρώην Α/ΓΕΑ Βαγγέλης Τουρνάς στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας της Π.Α είπε στον λόγο του ότι με την απόκτηση του F-35 από την Π.Α θα πάμε σε μια αριθμητική αντιπαράθεση με την τουρκική Π.Α, κτλ κτλ που δεν τα θυμάμαι τώρα. Στην τελική ήθελε να πει ότι δεν θα κερδίσουμε κάτι το ουσιαστικό γιατί οι τούρκοι θα έχουν αισθητά περισσότερα αεροπλάνα.
   Αν θέλουμε να έχουμε το επάνω χέρι στο Αιγαίο θα πρέπει να αποκτήσουμε ένα δικινητήριο μαχητικό εναέριας υπεροχής που να μπορεί άνετα να ,,σκοτώσει,, διπλάσιο και βάλε αριθμό τουρκικών μαχητικών F-35.
   Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Τουρκία σε αριθμούς. Οπότε πρέπει να αντιπαρατάξουμε την ποιότητα απέναντι στην ποσότητα.
   Πριν 4 μήνες πέταξαν επάνω από την Αθήνα αμερικανικά F-15E. Το κάθε ένα μπορούσε να μεταφέρει 16 ΑΙΜ-120. Δικινητήρια αεροπλάνα, με ραντάρ AESA, ότι άλλα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά, με 16 ΑΙΜ-120 το κάθε ένα, ας σκεφτεί κανείς τι μπορούν να κάνουν πόσες δεκάδες F-16 και F-35 μπορούν να αποδεκατίσουν σε μία μόνο έξοδο.

   Είναι κάποια πράγματα που δεν μπορώ να τα γράψω. Το μόνο που θα γράψω είναι ότι δεν θα μας σώσει το F-35. Το λένε και από την εταιρεία που το κατασκευάζει….

   1. εκτος και προτεινεις την αγορα Φ22, να σε πληροφορησω οτι δεν υπαρχει αλλο αεροσκαφος που να μπορει να αντιπαρατεθει στην εναερια μαχη στο Φ35. Ακομη και το μυθικο Strike Eagle κατατροπωθηκε προσφατα σε εικονικη αεροπορικη μαχη με το Φ35.

    Εαν επικρατησει η λογικη και προβουμε σε αγορα Φ35, εστω και 20 Φ35Β μπορουν να διατηρησουν μια καποια ισορροπια. Αυτο ειναι μια μεγαλη κουβεντα για να στο εξηγησω.

   2. το silent eagle προσφερει μια οριακη μειωση του RCS που δεν μπορει να συγκριθει με αεροσκαφη που εχουν σχεδιαστει εξ’αρχης με προδιαγραφες μειωσης του RCS. Κατα συνεπεια το silent eagle ειναι απλα μια βελτιωμενη εκδοση του Φ15, αλλα δεν ειναι σε καμμια περιπτωση αφος 5ης γενιας.

 6. Προβλεπω ”νεκρανασταση” του F-16XL με ρανταρ AESA, IRST, Link-16, εσωτερικες αποθηκες οπλισμου (τουλαχιστον για Α/Α αποστολες), συμμορφες καυσιμων, κινητηρα F135, σκελετο απο υλικα αποροφησης Η/Μ ακτινοβολιας και λοιπα εξωτικα ”καλουδια”,αλλιως υπαρχουν τα κινεζικα υποκαταστατα (aka γεννοσημα)…
  Ερωτηση: AFDS και Littening pod μπορουν να ”φορεθουν” απο τα F-16?

  1. Σου απαντα ο original κωστας κλαδιανος και σου λει οτι ναι μπορουν να φορεθουν και απο τα Viper,οσον αφορα το θεμα ελληνικα F-35 ειμαι της αποψης οτι πρεπει καποια στιγμη να αποκτησουμε εστω μια μοιρα,τελος παντων πρεπει να αποκτησουμε ΝΜΑ,τα Viper θα ειναι ισχυρα αλλα δεν αρκουν….Εχει δικο ο Κωστας,βεβαια θα μπορουσαμε να δουμε και το Gripen,ενα ισχυρο μαχητικο για εμενα.

  2. εχεις υποψιν ποσο ακριβη ειναι η αναπτυξη ενος νεου μαχητικου ή εστω η εκτεταμενη μετατροπη οπως “προβλεπεις” με το F-16XL? Ποιος θα πληρωσει για αυτο? Και γιατι να πληρωσει τοσα λεφτα για ενα αεροσκαφος 4ης γενιας οταν με τα ιδια λεφτα μπορει να αποκτησει ενα αεροσκαφος 5ης γενιας οπως το Φ35.

   “σκελετο απο υλικα αποροφησης Η/Μ ακτινοβολιας” ????
   τι ειναι αυτο? δεν ηξερα οτι εδω ειναι ιστοσελιδα επιστημονικης φαντασιας

  3. H Π.Α θέλησε να πιστοποιήσει τα AFDS στα F-16 αλλά οι Αμερικάνοι ζήτησαν 47,2 εκατ. δολ. για την πιστοποίηση. Το ποσό είναι υψηλό και έτσι η πιστοποίηση δεν έγινε. Το θέμα έχει αφεθεί για να εξεταστεί στο μέλλον. ΄

   Σίγουρα μπορούν να φέρουν Littening.

 7. Το F-15 Strike Eagle σε καμμία περίπτωση δεν είναι μυθικό όπως γράφτηκε σε ένα σχόλιο πιο πάνω.
  Στην Δύση τα υπάρχοντα σύγχρονα δικινητήρια μαχητικά δεν θα κάθονται να περιμένουν να καταρριφθούν από τα F-35.
  Το F-35 είναι περισσότερο Α-35…..

  1. Στην πραγματικότητα είναι όπως τα είπες Χ.
   Μερικοί θέλουν να ονειρεύονται όμως υπέροπλα και
   σενάρια βγαλμένα απο την επιστημονική φαντασία,
   για εναέριες υπεροχές απο μαχητικό κρούσης με
   πολύ περιορισμένο φορτίο όπλων.

   1. μαγκες ενημερωθειτε για το τι λενε για το Φ35 και τις δυνατοτητες του στην εναερια μαχη οι ανθρωποι που το πετανε και που εχουν εμπειρια απο αεροπορικη μαχη. Η γνωμη αυτων εχει αξια οχι οι αυθαιρετες εκτιμησεις του καθε ενος. Δειτε την παραπομπη που κανω παραπανω…

  1. Η τελευταία έκθεση (9 Αυγούστου 2016) του οργανισμού του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, DOT&E αναφέρει σχετικά με το F-35:

   1)Το αεροπλάνο έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι την επιχειρησιακή του ετοιμότητα, και κινδυνεύει να ξεμείνει από χρηματοδότηση, απαραίτητη ώστε να διορθωθούν σημαντικά προβλήματα που ακόμα προκύπτουν σε τόσο προχωρημένο στάδιο της ανάπτυξής του.

   2) Η μικρή “πόρτα” που κρύβει το πυροβόλο των 25mm στο F-35A “στρίβει” το αεροπλάνο όταν είναι ανοιχτή και επηρεάζει την σκόπευση. Το πρόβλημα ίσως να μπορεί να λυθεί με αλλαγές στο λογισμικό πτήσης.

   3)Το ατρακτίδιο πυροβόλου των F-35B και F-35C είναι ακόμα πιο πίσω στο πρόγραμμα δοκιμών, και μπορεί και από εκεί να προκύψουν αντίστοιχα προβλήματα.

   4) Με την προηγούμενη έκδοση λογισμικού Block 3i τα συστήματα του F-35 κολλούσαν και ήθελαν επανεκκίνηση κάθε 5 ώρες. Στις δοκιμές της νέας έκδοσης Block 3F… αυτό συμβαίνει κάθε 9 ώρες!

   5) Στην πρόσφατη περίοδο δοκιμών που τελείωσε την 6η Ιουλίου 2016, δεν υπήρξε ούτε μια κανονική εκκίνηση του συστήματος που να μην χρειάστηκε κάποιου είδους “reset” ή “power recycle”.

   6) Προς το παρόν το F-35Α δεν έχει λειτουργικό πυροβόλο, δεν έχει την δυνατότητα να “φωτίσει” αυτόνομα στόχους, έχει προβλήματα γεωεντοπισμού, και πρέπει να στηρίζεται σε εξωτερικές πηγές για να εντοπίσει και να στοχεύσει.

   7) Το τρίτης γενιάς και αξίας 400.000$ κράνος έχει προβλήματα διαρροής φωτός και “green glow” που μειώνει την όραση των πιλότων όταν οι νύχτες είναι πολύ σκοτεινές.

   8) Ο οργανισμός DOT&E εντόπισε επίσης προβλήματα όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τις ζεύξεις δεδομένων, το sensor fusion, και την διεπαφή πιλότου-αεροσκάφους σε βαθμό που αυτά “επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της αποστολής και την καταλληλότητα για μάχη”.

   9) Η ανάρτηση εξωτερικών φορτίων (SDΒ1 και AIM-9X) στην έκδοση του ναυτικού F-35C βρέθηκε ότι προκαλεί υπερβολικές φορτίσεις στις πτέρυγες κατά τις προσγειώσεις και κάποιες εναέριες μανούβρες. Αυτό είτε θα περιορίσει την δυνατότητα του F-35C να φέρει τους πυραύλους AIM-9Χ ή θα χρειαστεί να επανασχεδιαστεί και να ξαναδοκιμαστεί η δομή στήριξης της πτέρυγας.

   http://aviationweek.com/defense/weapons-tester-cites-further-f-35-challenges

   Ότι και να λένε οι επίσημοι και ανεπίσημοι ντόπιοι και ξένοι πωλητές του F-35 και της LM, τα προβλήματα είναι απλά τεράστια και πρωτοφανή για ένα πρόγραμμα με αυτό το χρόνο εξέλιξης. Και το γεγονός είναι ότι τα δυσκολότερα και απαιτητικότερα test του F-35 που θα φέρουν την όλη κατασκευή και τα υποσυστήματά της στα όριά τους δεν έχουν καν αρχίσει! Αυτά θα πρέπει να γίνουν στην έκδοση τελικής παραγωγής (που φυσικά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα). Οι δοκιμές που γίνονται τώρα είναι ουσιαστικά ακόμα δοκιμές πρωτοτύπων προ-παραγωγής.

   1. Kάθε νέο οπλικό σύστημα (π.χ F-35, U-214, NH-90, A-400M, C-27J) έχει διάφορα προβλήματα που στην πορεία λύνονται.
    Aναμφίβολα το F-35 έχει μείνει πίσω.
    Δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί γιατί ήδη έχουν δαπανηθεί πολλά λεφτά για αυτό, ήδη υπηρετεί στις αμερικανικές Ε.Δ, έχει παραγγελθεί από αρκετές χώρες κ.α.
    Η Ελλάδα πολιτικά και στρατιωτικά είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει την αγορά του F-35. Oι Αμερικάνοι μας έχουν για σίγουρος πελάτες. Και είναι φυσικό επόμενο….. Μετά από 4 παραγγελίες για 170 συνολικά F-16 ,,στην ξεφτίλα,, θα πάρουμε το λιγότερο 30-40 F-35A…. Δεν θα υπάρχει κάτι άλλο αντίστοιχο σε αμερικανικό ή ευρωπαικό αεροπλάνο που θα μπορούμε να αποκτήσουμε. Από την άλλη το F-35 δεν θα μας σώσει γιατί οι τούρκοι θα έχουν περισσότερα. Απλά θα πάμε πάλι σε μια αριθμητική αντιπαράθεση που δεν θα μας βγάλει κάπου….

   2. Σπυρίδωνα: γράφεις ανακρίβειες.” Δοκιμές πρωτότυπων προ-παραγωγής” Νομιζω είναι λάθος όρος για περισσότερα απο 170 Φ35 που πετάνε σήμερα και είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις εάν κληθούν. Σου προτείνω επιςης να διαβάσεις τι σημαίνει concurrency και ποιος ο ρόλος του DOT&E. Βολικός ο στρουθοκαμηλισμός αλλά τα Φ35 έρχονται προσεχώς στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, και τότε θα φανεί πόση ζημιά έχουν κάνει οι διάφοροι ψευδοειδικοί που υποτιμούν την απειλή του Φ35

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.