Αναλύοντας την τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ αμερικανικών F-22 Raptor και ρωσικών Su-35 έξω απ’ την Αλάσκα

©U.S. Air Force photo/Master Sgt. John Gordinier

[dropcap size=small]Α[/dropcap]ς δούμε τι συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες στον εναέριο χώρο πάνω από την Αλάσκα. Την νύχτα της 3ης Μαΐου 2017 δυο ρωσικά βομβαρδιστικά με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων, Tu-95MS Bear, αυτή τη φορά συνοδευόμενα από δυο αεροσκάφη Su-35S Flanker, πετάξαν ξανά μέσα στη ζώνη αναγνώρισης της αντιαεροπορικής άμυνας (ADIZ) της Αλάσκα.

Το «μίνι» πακέτο αναχαιτίστηκε από δυο F-22 Raptor της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτίως του Τσαριοτ, στην Αλάσκα.
Το Su-35 ειναι ένα 4++ γενιάς αεροσκάφος που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ευελιξία. Παρόλο που δεν ειναι «αόρατο», ειναι εξοπλισμένο με το PESA Irbis-E παθητικής ηλεκτρονικής σάρωσης και ένα μεγάλης εμβέλειας σύστημα Εντοπισμού και Έρευνας Υπερύθρων IRST με ικανότητα, (συμφωνά με ρωσικές πηγές) να εντοπίζει «αόρατα» αεροσκάφη όπως το F-35 σε απόσταση ως 90 χιλιόμετρα.

Το Su-35S αναπτύχθηκε στην αεροπορική βάση Χμέϊμιν το 2016, για την παροχή κάλυψης στα ρωσικά αεροσκάφη που εκτελούν κρούσεις στην Συρία στον απόηχο της κατάρριψης του Su-24 Fencer από ένα F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιχειρήσεων της Συρίας το αεροσκάφος μετέφερε το αέρος-αερος πυραυλικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς με ραντάρ παλιννόστησης Vympel R-77 (ένα όπλο που μπορεί να θεωρηθεί ως ο ρωσικός ομόλογος του αμερικάνικου AIM-120 AMRAAM) μαζί με τους αέρος-αερος πυραύλους καθοδηγούμενους με υπέρυθρες R-27T (AA-10 Alamo-B) (ωστόσο, τα μαχητικά αεροσκάφη Flanker-E που συνόδευαν τα Tu-95 έξω από την Αλάσκα δεν μετέφεραν κάποιο όπλο).

Σύντομα μόλις αναπτύχθηκε στην Συρία το Su-35S ξεκίνησε να παρακολουθεί τα αεροσκάφη του υπό αμερικανικής διοίκησης συνασπισμού: Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας εξήγησε ότι τα ρωσικά Flanker ήταν ανάμεσα στα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία για να παρακολουθούν τα γερμανικά αεροσκάφη Tornado που πραγματοποιούσαν αναγνωριστικές αποστολές εναντίον του Ντά’ες, ένα βίντεο της Μοίρας VFA-131 που περιελάμβανε λήψεις με την πλοήγηση από το αεροπλανοφόρο USS Eisenhower προς υποστήριξή της επιχείρησης “Inherent Resolve” έδειξε μια στενή αντιπαράθεση με αυτό που έμοιαζε σαν ένα Su-35S Flanker-E και λήφθηκε από το ατρακτίδιο Προηγμένης Σκόπευσης Προκεχωρημένης-Υπέρυθρης Παρατήρησης (ATFLIR) AN/ASQ-228 ενός Hornet.

Αν και δεν διαθέτουμε επιβεβαιωμένες αναφορές των «στενών αντιπαραθέσεων» ανάμεσα στο F-22 και το Flanker στους ουρανούς πάνω από την Συρία, αυτό που καθιστά ενδιαφέρον το συγκεκριμένο συμβάν της 3ης Μαΐου ειναι το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που Raptor της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ συνάντησαν τα Su-35S κοντά στις ακτές των ΗΠΑ.

Επιπλέον, αξίζει να τονιστεί η στάση «ετοιμότητας πτήσης» των «αόρατων» μαχητικών αεροσκαφών.

Πράγματι, σύμφωνα με την USAF, τα Raptor «δεσμευθήκαν» από τη Διοίκηση Προστασίας Εναέριου Χώρου Βορείου Αμερικής (NORAD) για να αναχαιτίσουν τα ρωσικά αεροσκάφη ενώ ήταν ήδη σε περιπολία όχι πολύ μακριά. Δεν ειναι σαφές αν τα F-22 ήταν ήδη στον αέρα επειδή συμμετείχαν στην μεγάλης κλίμακας και κύρια διακλαδική εκπαιδευτική άσκηση «Northern Edge” με κύρια βάση επιχειρήσεων (MOB) τη Διακλαδική Βάση Ελμεντόρφ-Ρίτσαρντσον, ή η αποστολη Αεροπορικής Περιπολίας Μάχης (CAP) ήταν ένα από τα μέτρα που αναπτύχθηκαν για την επαύξηση της ετοιμότητας των αεροπορικών μέσων της Αντιαεροπορικής Άμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ως συνέπεια του «πρωτοφανούς επιπέδου δραστηριότητας των ρωσικών βομβαρδιστικών» που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

Τέλος πάντων, τα προεξέχοντα «αόρατα» μαχητικά αεροσκάφη της Αμερικής πετούσαν ήδη και έτσι μπόρεσαν να αποσπαστούν γρήγορα απο την NORAD για να «καλωσορίσουν» το ρωσικό πακέτο, υποστηριζόμενο αυτή τη φορά σε απόσταση από το αεροσκάφος παρατήρησης A-50 Mainstay.

Η παρουσία του Mainstay και των Flanker επιβεβαιώνει αυτό που ο γράφων είχε ήδη εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο του σχετικά με τους κρίσιμους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’οψιν όταν σχεδιάζεται μια πτήση κρούσης μεγάλης εμβέλειας.

Κατά τη γνώμη μου το «μίνι πακέτο» εξαπολύθηκε ως επακόλουθο της αυξανόμενης αεροπορικής δραστηριότητας στην Αλάσκα σχετικά με την άσκηση “Northern Edge”, επιβεβαιώνοντας οτι οι Ρωσοι παρακολουθούν πολύ στενά οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή της Αλάσκα.

Αυτη τη φορά, ήθελαν να επιδείξουν την ικανότητα τους στο να σχεδιάζουν σύνθετες εξόδους μεγάλης εμβέλειας όπως επίσης και την ετοιμότητα των Flanker να συνοδεύουν το δικό τους στοιχείο υψηλής αξίας (HVA), το Bear, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σε στρατηγικές αποστάσεις.

Η σύνθεση αυτού του πακέτου αξίζει να σχολιαστεί.

Η παρουσία του Mainstay δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. Πετούσε ακριβώς πίσω από τα αεροσκάφη Flanker και Bear με συγκεκριμένο σκοπό. Ως μια πλατφόρμα AEW (Εναέριας Έγκαιρης Προειδοποίησης) το A-50 πιστεύεται πως ενσωματώνει κάποια ESM (Μετρά Ηλεκτρονικής Υποστήριξης): με άλλα λόγια, μπορεί να εντοπίσει στόχους από μεγαλη απόσταση όπως επίσης και να ανακαλύψει εκπομπές ραντάρ και ζεύξεις δεδομένων. Επιπροσθέτως, τα Raptor στον QRA (Συναγερμό Γρηγόρης Αντίδρασης) «συνήθως» πετούν με εξωτερικές δεξαμενές καύσιμων και οπτικά Lunenberg: αυτό σημαίνει οτι ειναι (συνεχώς) ορατά στα ραντάρ. Σε αυτές τις συνθήκες, αν και δεν μπορεί να «χαρακτηριστεί» καθαρή η υπογραφή των F-22, το Mainstay μπορεί τουλάχιστον να συλλέξει κάποια δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές ραντάρ των αναχαιτιστικών (αν υπάρχουν) και να παρατηρεί και μελετάει τις τακτικές τους.

Επομένως, όπως συμβαίνει συχνά και με τις δυο πλευρές από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, την 3η Μαΐου, οι Ρωσοι πολύ πιθανόν να πραγματοποίησαν μια ακόμα προσομοιωμένη αποστολή κρούσης μεγάλης εμβέλειας αλλά με συγκεκριμένο αντικειμενικό σκοπό ηλεκτρονικών πληροφοριών ELINT-“Electronics Intelligence”: τα Flanker και Bear ενεργούσαν ως το πακέτο δολωμάτων για να δοκιμαστούν οι αμερικάνικες τακτικές αναχαίτισης και χρόνοι αντίδρασης, όπου το Mainstay, στην πίσω θέση, προσπαθούσε να συλλέξει όσο περισσότερα σήματα και δεδομένα μπορούσε σχετικά με τα αμερικάνικά μαχητικά που απεστάλησαν για τους αναχαιτίσουν.

Alessandro “Gonzo” Olivares
David Cenciotti

Απόδοση/Μετάφραση απο το TheAviationist.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Η σχετικά συχνή χρήση των «Lunenburg lenses» σε διάφορα μαχητικά με σχεδίαση vlo, δημιουργεί την εντύπωση ότι έχει τον σκοπό να αποκρύψει το πραγματικό στίγμα/ίχνος αυτών των αεροσκαφών απο τα ραντάρ. Η ανακοίνωση ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά το σκοπό ασφαλείας στην εναέρια κυκλοφορία για να αποφευχθούν τυχών συγκρούσεις, φαίνεται να είναι η μισή αλήθεια. ?

    http://www.f-16.net/forum/download/file.php?id=10660&mode=view

    http://www.f-16.net/forum/download/file.php?id=17770&mode=view

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.