Ανδρέας Ανδρεάδης: «Ηλθε η ώρα να βάλουμε κι εμείς πλάτη για την άμυνα»

Το tweet ενός ανθρώπου του τουρισμού που θα συζητηθεί: οι εύποροι Ελληνες, πρόσωπα και ιδρύματα, εντός και εκτός, να συγκεντρώσουν μέσα στο έτος 1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

Η αφορμή είναι ένα ακόμα τραγικό γεγονός. Από αυτά που όταν τα ακούμε σκύβουμε βαριά το κεφάλι. Η πτώση του Μιράζ στο Αιγαίο και ο θάνατος του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου εν ώρα καθήκοντος. Το timing αυτή τη φορά επιβαρύνεται από ένα κλίμα έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία: παραβιάσεις σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο, αναχαιτίσεις, απειλητικές δηλώσεις, σενάρια για «ατύχημα» και «θερμό επεισόδιο».

«Τώρα η κατάλληλη στιγμή: Προσπάθεια συγκέντρωσης εντός του έτους  €1 δισ. για ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων από όλους τους εύπορους Έλληνες πατριώτες & ιδρύματα στη χώρα & στο εξωτερικό. Θα συμμετάσχουμε πολλοί, αρκεί να υπάρξει υπερκομματική συνεννόηση με σχέδιο & διαφάνεια», έγραψε στο Twitter ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και διευθύνων σύμβουλος της Sani/Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης.

Με αυτό το tweet του ένας άνθρωπος του τουρισμού επισημαίνει μια ανάγκη που ίσως να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ: την προσφορά στην πατρίδα. Ατομική ή συλλογική.

Η ιδέα φυσικά δεν έχει στόχο να ωθήσει τη χώρα σε πόλεμο. Αλλά να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα.

«Μιλάω με διάφορους Έλληνες εδώ αλλά και στο εξωτερικό. Όλοι έχουν τη διάθεση να μπει πλάτη για τη χώρα»,  δηλώνει στο Protagon ο κ. Ανδρεάδης. «Να ενισχυθεί η ικανότητα της Ελλάδας να εξασφαλίζει την ειρήνη».

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ τονίζει την ανάγκη ισχυρής αποτρεπτικής ικανότητας. Σε μια περίοδο που αν μη τι άλλο και η άμυνα υφίσταται τις οικονομικές πιέσεις μιας χώρας σε κρίση. Προφανώς η προσπάθεια είναι να διατηρείται στην καλύτερη κατάσταση. Αλλά δεν παύει να πλήττεται.

«Βλέπουμε τα σημάδια», λέει. «Και είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει κάποιος για τη χώρα του».

Με αυτό, μεταφέρει τη «θετική διάθεση» που διαπιστώνει ότι υπάρχει σε πολλούς εύπορους Έλληνες, εντός και εκτός. Οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν τα χρήματα, αλλά «με κάποιες προϋποθέσεις: να γίνει μια διακομματική πρωτοβουλία με σχέδιο και διαφάνεια» για το πώς και πού θα διατεθούν τα χρήματα.

«Πρέπει να έχουμε καθαρή αντίληψη για το τι γίνεται με την Τουρκία. Ειδικά το τελευταίο διάστημα που γίνεται λόγος για «ατύχημα». Όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει στο θέμα αυτό», υπογραμμίζει. Το ποσό «μπορεί να συγκεντρωθεί. Το Ισραήλ το κάνει τακτικά. Υπάρχουν προηγούμενα».

Γι’ αυτό χρειάζεται ένα momentum, μια εθνική προσπάθεια, ίσως και με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Υπάρχει η διάθεση. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην είναι έτοιμος να προσφέρει σε μια διακομματική επιτροπή. Χρειάζεται η χώρα να ισορροπήσει πάλι. Να επαναφέρουμε την αποτρεπτική της ικανότητα».

Πόσο ώριμη είναι αυτή η ιδέα; «Έχω κουβεντιάσει με κάποιους ανθρώπους. Δεν έχω κάποιο ρόλο συντονιστή», διευκρινίζει ο κ. Ανδρεάδης, προσθέτοντας ότι δεν έχουν γίνει επαφές με πολιτειακούς παράγοντες. Η πρόθεση είναι να κοινοποιηθεί αυτή η ιδέα και γύρω της να συγκεντρώσει όσους θέλουν να συμμετέχουν. «Υπάρχουν οργανώσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Ήρθε η ώρα να βάλουμε κι εμείς πλάτη στη χώρα μας».

Η συζήτηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο γίνεται όλο και πιο συχνή τελευταία. Οι παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και πλοία κλιμακώνονται. Οι δηλώσεις επίσης. Και όσο διευρύνεται η συζήτηση, τόσο γίνονται αναλύσεις για το πόσο θα πληγεί ο ελληνικός τουρισμός από μία εμπλοκή.

Από την άλλη και η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά στην εισερχόμενη τουριστική ροή, η οποία φέτος δείχνει να ανακάμπτει ισχυρά, μετά από δύο χρόνια μεγάλων απωλειών. «Είναι ο λόγος που δεν πιστεύω ότι θα γίνει θερμό επεισόδιο από την πλευρά της Τουρκίας», εκτιμά ο κ. Ανδρεάδης. «Παρά μόνο εάν υπάρξει ατύχημα», συμπληρώνει. Ο Ερντογάν είναι βέβαιο ότι αντιλαμβάνεται ότι αυτό «θα έχει συνέπειες και στη δική του οικονομία».

Με αυτό το σκεπτικό, όσο πιο ισχυρή είναι η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας τόσο πιο πολύ θα αποτρέπει ακόμα και θεωρητικά όποια ενέργεια. Από την άλλη, μια χώρα που στρατηγικά στηρίζεται στον τουρισμό, ως μια από τις βασικές πηγές εσόδων της, θα πρέπει να διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή της.

«Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να χάσει από το να ενισχυθεί αμυντικά», λέει ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ.«Ο τουρισμός είναι από τους κύριους τομείς που θα ωφεληθεί από μια ισχυρή αμυντική, αποτρεπτική ικανότητα της χώρας».

Αλλά και πέρα από αυτό, θα πρέπει «να αρχίσει να γίνεται συνείδηση στους Έλληνες, ότι αυτό που ζει το Ισραήλ τόσα χρόνια, θα συμβεί και στην περιοχή μας. Έχει αλλάξει εντελώς το κλίμα των γύρω χωρών. Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός. Να γίνει μέρος της στρατηγικής ένα τέτοιο σχέδιο. Είναι προφανές. Υπάρχει κόσμος που αγαπάει την Ελλάδα».

Χριστίνα Πουτέτση

Πηγή: protagon.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Εάν πρώτα δούμε την κυβέρνηση να δρομολογεί προγράμματα,να επανακαθορίζει τις χρηματοδοτικές προτεραιότητες του κρατικού προϋπολογισμού,(όχι πλέον δίς για επιχορήγηση ιερών αγελάδων),τότε να μιλήσουμε.
  Όχι όμως όταν τα Μιράζ μένουν χωρίς τακάκια και κάποιοι καρανίκες πληρώνονται καλύτερα από χειριστές μαχητικών,όχι για να δουλεύουν,αλλά για να μας δουλέυουν.

  1. Αχέρωντα σωστά αυτά που αναφέρεις αλλά αυτό δεν εμποδίζει έμας εάν όντως είναι σοβαρή η πρόταση να συμμετέχουμε με τον οβολό μας. Και το τονίζω αυτό γιατί με την τελευταία του φράση ο συγκεκριμένος μάλλον σκοτώνει την όλη ιδέα του.

   1. Εγώ προσωπικά,τον ταπεινό οβολό μου δέν θα τον δώσω για να γίνει π.χ μία αεροδιακομιδή από μέσα των ΕΔ,για λογραριασμό του ΕΚΑΒ,που θα την εξοφλήσει «στο αγελαδοκούρεμα».
    Για να παραμείνω σε νηφάλιο κλίμα,και μήν αρχίσω να αραδιάζω για χότ-σπότς και παροχές συσσιτίων από στρατιωτικές μονάδες.
    Το δέ έλλειμα εμπιστοσύνης προς την ηγεσία,δέν είναι κίνητρο για δωρεά,δέν νομίζεις;

 2. Oχι λεφτα στο ΥΠΕΘΑ.
  Αυτοματα θα κοπουν αντιστοιχα ποσα απο τον προυπολογισμο για να πανε σε αλλα υπουργεια και αναξιοπαθουντες.
  Μονο δωρεα σε υλικα κατοπιν συννενοησης με τα ΓΕΣ,ΓΕΝ και ΓΕΑ…

 3. Ας ξεκινησουν πληρωνοτας τα μεταφορικα για τα υλικα που μας εχουν παραχωρηθει απο τις ΗΠΑ (πασης φυσεως οχηματα,Kiowa, κτλ)

  1. Πιστεύεις ότι γι αυτό δεν τα πήραμε…? γιατί όσον αφορά τα MLRS & τα HEMMT τα μεταφορικά είχε συμφωνηθεί να τα αναλάβουν οι εφοπλιστές.
   Τότε..

   1. Δέν νομίζεις ότι είναι αναίσχυντη ειρωνεία εκ μέρους του «κράτους»,να μήν βρίσκει 4-5 Μ€ ἤ $,και να προσδοκά χορηγία από τους εφοπλιστές (ντέ και καλά),όταν κάποιος Σταϊκούρας έσκιζε τα ιμάτια του σχετικά με την αξιοποίηση 2,8 δίς € κάποιας δόσης του πακέτου στηρίξεως αναφωνόντας «μά,πληρώσαμε 22.000 εφάπαξ»;

 4. Μπα; Ενοχές για το ότι τόσα χρόνια παρείχαν κάκιστες υπηρεσίες σε υπέρογκες τιμές και με φορολογικές δηλώσεις απόρου; Ή να θυμηθούμε το ξύλο που μάζευαν τα κλιμάκια της ΣΔΟΕ στα νησιά από “αγανακτισμένους” μαγαζάτορες και ιδιοκτήτες “room to let”. Κάπως αργά για δάκρυα, η αγελάδα πάνω που συνήθισε να μην τρώει ψόφησε. Κατά τα άλλα, ο τρελός από δίπλα προ των πυλών και εμείς κοιτάμε αν παίρνει περισσότερα ή λιγότερα από τον Καρανίκα ο πιλότος. Έτσι με το χέρι στην καρδιά δηλαδή, αν αύριο η κυβέρνηση διπλασιάσει τους μισθούς των πιλότων της ΠΑ, πόσοι από όσους σήμερα φωνάζουν για την αμοιβή των πιλότων θα συνεχίσουν να λένε τα ίδια; Άντε να μείνει ο Αχέροντας και πέντε ακόμη, Οι υπόλοιποι θα αρχίσουν τα ναι μεν αλλά…
  Υστερόγραφο: τα μούτρα μας βλέπουμε στην πολιτική σκηνή του τόπου. Μας φταίει όμως ο καθρέφτης και όχι η φάτσα μας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.