Ανθεί η αμυντική βιομηχανία της Νοτίου Αφρικής

To επιθετικό ελικόπτερο Rooivalk κατασκευάζεται από τη Νοτιοαφρικανική εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Denel (Φωτογραφία: theamericanscene)

Σύμφωνα με μία έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ελέγχου Συμβατικών Όπλων (NCACC), η κυβέρνηση της Νότιου Αφρικής έχει εγκρίνει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας 4,88 δισεκατομμυρίων ραντ (R) (περίπου 60 εκ. δολάρια ΗΠΑ).

Η NCACC, στη τελευταία έκθεση, αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής έχει εγκρίνει, μεταξύ 1ης Απριλίου και 30 Ιουνίου αυτού του έτους, συμβάσεις ύψους 2,8 δισ R, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών εξοπλισμών της Ζιμπάμπουε, αξίας 2,25 δισ. Έχουν υπογραφεί συμβάσεις με 50 χώρες μεταξύ αυτών και η Ινδία, Γκαμπόν, ΗΠΑ και Κίνα.

Για την περίοδο Ιανουάριος – Μάρτιος 2012, η NCACC έχει εγκρίνει 16 συμβάσεις αξίας 521 εκατ R και έδωσε 437 άδειες εξαγωγής προς 42 χώρες αξίας 1,56 δισ R. Από την άλλη πλευρά, η NCACC ενέκρινε, για την ίδια περίοδο 293 άδειες εισαγωγής από 23 χώρες αξίας 75 εκατ. R.

Το εμπόριο συμβατικών όπλων και η παροχή εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας ρυθμίζεται από την NCACC, η οποία αναφέρει στο κοινοβούλιο της χώρας, όπως επίσης και στη Διεύθυνση Ελέγχου Συμβατικών Όπλων (DCAC).

Οι έμποροι όπλων της Νότιου Αφρικής είναι υποχρεωμένοι να δηλωθούν στην DCAC. Για την ανάπτυξη και τη κατασκευή όπλων απαιτείται άδεια από την DCAC. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα όπλα, πυρομαχικά, πλοία σχεδιασμένα για πολεμικές επιχειρήσεις και σχετικά συστήματα.

Η NCACC αναφέρει επίσης για τις στρατιωτικές ασκήσεις και ειρηνευτικές αποστολές. Μεταξύ του Ιανουαρίου και Μαρτίου αυτού του έτους η Νότια Αφρική διεξήγαγε ειρηνευτικές αποστολές στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, συνέχισε την επιχείρηση “Operation Copper” εναντίον της πειρατείας μαζί με τον Μοζαμβίκη και εκτέλεσε την “Άσκηση Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας” που περιλάμβανε κοινή εκπαίδευση και ανταλλαγή πληροφοριών με τη Ζάμπια.

Στην ετήσια αναφορά του 2011 από Ιανουάριο μέχρι Δεκέμβριο, η NCACC αποκάλυψε ότι είχε εκδώσει 369 άδειες συμβάσεων προς 78 χώρες. Αυτά τα συμβόλαια είχαν αξία 32,59 δισ R (περίπου 400 εκατ δολάρια ΗΠΑ). Συνολικά εκδόθηκαν 3672 άδειες εξαγωγής προς 82 χώρες και είχαν αξία 9,18 δισ R.
Στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί στο κοινοβούλιο της χώρας δείχνουν ότι το 2010 η Νότια Αφρική εξήγαγε όπλα αξίας 8,329 δισ R σε 89 χώρες σε σχέση με τα 7,812 δισ R σε 96 χώρες και 5,898 δισ R σε 88 χώρες το 2008.

Για να δείτε την λίστα με τις εξαγωγές των μεγάλων συμβατικών όπλων της Νότιας Αφρικής για το 2010/2011, όπως έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων του Διεθνές Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Παρακαλώ επισκεφτείτε: SIPRI και Defence Web

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.