Αντίθετη σε ένταξη ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ η Αθήνα

Κοινές δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Βρετανού ΥΠΕΞ William Hague στο Λονδίνο. (Φωτ: ΥΠΕΞ)

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια προσπάθεια για ένταξη της ΠΓΔΜ με το προσωρινό της όνομα στο ΝΑΤΟ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στη Βρετανία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ, στη διάρκεια της συνάντησής τους χθες (28 Νοεμβρίου) στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της ΠΓΔΜ και της εκκρεμότητας με την ονομασία ήταν αντικείμενο συζήτησης σε σχέση με τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, και ο κ. Χέιγκ έδειξε να αντιλαμβάνεται πλήρως τις ελληνικές ενστάσεις. Η κύρια ατζέντα της συνάντησης, η οποία έγινε σε θερμό κλίμα και είχε τη μορφή γεύματος εργασίας, ήταν η επερχόμενη ελληνική προεδρία, για την οποία ο κ. Χέιγκ εκφράστηκε με θερμά λόγια: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενθουσιασμένο με την επερχόμενη ελληνική προεδρία. Είναι πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα η προετοιμασία της χώρας για την προεδρία», δήλωσε ο κ. Χέιγκ. Ο κ. Βενιζέλος του εξήγησε αναλυτικά τις προτεραιότητες της προεδρίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της θαλάσσιας ασφάλειας και της μετανάστευσης, αλλά της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις θαλάσσιες ζώνες και ενημέρωσε τον ομόλογό του για το μεσογειακό έτος. Σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα της τραπεζικής ενοποίησης, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή προστασία των τραπεζικών καταθέσεων. Από την πλευρά του ο κ. Χέιγκ εξήγησε τη στάση της Βρετανίας απέναντι στην Ε.Ε.

Ιδιαίτερη έμφαση στις συνομιλίες δόθηκε στο Κυπριακό, όπου οι Βρετανοί παραδοσιακά τάσσονται υπέρ της λύσης. Στις δημόσιες δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του πρόεδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη για κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα ο κ. Βενιζέλος έθεσε και το ζήτημα του αιτήματος της Κύπρου να ενταχθεί στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, χωρίς σαφή απάντηση από τη βρετανική πλευρά.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο κ. Χέιγκ ζήτησε να ενημερωθεί από τον κ. Βενιζέλο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα ευρωτουρκικά. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ επιχείρησε να διερευνήσει τη δυνατότητα να ανοίξει κάποιο επιπλέον κεφάλαιο για την Τουρκία στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο ο κ. Βενιζέλος επέδειξε σκεπτικισμό.

Πλήρης σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στους δύο υπουργούς υπήρξε στο θέμα της Λιβύης και της Αιγύπτου, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, Ελλάδα και Βρετανία έχουν τις ίδιες προτεραιότητες με τη Βρετανία αναφορικά με τη Συρία και το Ιράν. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, όπου ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις άμεσες βρετανικές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω του ΤΑΡ (λόγω συμμετοχής της βρετανικών συμφερόντων BP).

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.