Αντίστροφη μέτρηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Στον δρόμο της ΕΡΤ βαδίζουν πλέον και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), η αναδιάρθρωση των οποίων θα επιφέρει το δεύτερο μαζικό κύμα απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η απομάκρυνση έως και του 80% του προσωπικού, καθώς και το κλείσιμο ή η συγχώνευση εγκαταστάσεων και εργοστασίων του ομίλου. Τα ΕΑΣ από το 2004, οπότε ιδρύθηκαν με τη συγχώνευση των εταιρειών ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ, έως το 2012 παρουσίασαν συνολικό έλλειμμα περισσότερο από 1 δισ. ευρώ. Στη φωτογραφία τυφέκια G3 A3 και G3 A4 των 7,62 mm. (Φωτ: eas.gr)

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της μείωσης των οργανικών θέσεων του Δημοσίου, προωθεί σχέδιο για εκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περίπου 850 εργαζομένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει την απομάκρυνση έως και του 80% του προσωπικού καθώς και το κλείσιμο ή τη συγχώνευση εγκαταστάσεων και εργοστασίων του ομίλου. Σήμερα, τα ΕΑΣ διαθέτουν τρία εργοστασιακά συγκροτήματα στον Υμηττό, το Αίγιο και το Λαύριο και τέσσερα εργοστάσια σε Ελευσίνα, Μάνδρα, Κύμη και Ηπειρο. Η διασπορά των μονάδων παραγωγής και το υψηλό κόστος λειτουργίας τους, το υπεράριθμο και καλά αμειβόμενο προσωπικό των προηγούμενων ετών συνιστούν τους βασικούς λόγους του εκτροχιασμού των οικονομικών της αμυντικής βιομηχανίας. Τα ΕΑΣ από το 2004, οπότε ιδρύθηκαν με τη συγχώνευση των εταιρειών ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ, έως το 2012 παρουσίασαν συνολικό έλλειμμα περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, το οποίο καλυπτόταν κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Την περσινή χρονιά, παρά τη μείωση τους κόστους μισθοδοσίας από περίπου 85 εκατ. ευρώ στα 22, το έλλειμμα ανήλθε στα 45 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΘΑ εξαιτίας της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου το έλλειμμα, με αποτέλεσμα τα ΕΑΣ να έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το προωθούμενο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών συναντά την αντίδραση της διοίκησης και των εργαζομένων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εταιρεία μπορεί να αναδιαρθρωθεί χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση. Αποδέχονται το γεγονός ότι πρέπει να εξορθολογιστεί η δομή της εταιρείας καθώς και η σύνθεση του προσωπικού της, όχι όμως απαραίτητα ως προς τον αριθμό των εργαζομένων αλλά στη λογική της ορθολογικής σχέσης μεταξύ διοικητικού και εργατικού (παραγωγικού) προσωπικού. Τα ΕΑΣ «πάσχουν» από το σύνδρομο της ανάποδης πυραμίδας: υπάρχουν περισσότεροι διοικητικοί υπάλληλοι από ό,τι τεχνικό προσωπικό. Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της δομής της εταιρείας, εργαζόμενοι και διοίκηση υποστηρίζουν ότι η νέα δομή θα πρέπει να ορισθεί μετά τη συγκεκριμενοποίηση των παραγγελιών που μπορούν να αναλάβουν τα ΕΑΣ.

Ισχυρίζονται επίσης ότι τα ΕΑΣ έχουν το πλεονέκτημα να διαθέτουν μηχανολογικό εξοπλισμό και υποδομές στη γραμμή παραγωγής καλύκων και μεταλλικών μερών πυρομαχικών που δεν χρησιμοποιούνται από άλλες αμυντικές βιομηχανίες. Χάρη σε αυτό το πλεονέκτημα, τα ΕΑΣ υπέγραψαν συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία ΑΤΚ για συνεργασία στη διεθνή αγορά και κοινά προγράμματα εξέλιξης πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων. Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, τα ΕΑΣ κάτω από τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων χρόνων κατάφεραν, συμμετέχοντας μαζί με την ΑΤΚ σε διαγωνισμό της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, να επιτύχουν τις καλύτερες επιδόσεις στις δοκιμές εδάφους και αέρος για τον διαγωνισμό των πυρομαχικών 40L60. To πρόγραμμα, ύψους 220 εκατομμυρίων δολαρίων, θα αρχίσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να εκτελείται από τον Σεπτέμβριο και είναι διάρκειας 5 ετών. Τα ΕΑΣ καλύπτουν το 87% του προγράμματος. Πέραν αυτού, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, υπάρχουν ήδη επιβεβαιωμένες παραγγελίες μικρών διαμετρημάτων για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Του Κωστα Αλατζα

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.