BMP-1 εξοπλισμένο με Zu-23. (primeportal.net)

Του Λ. Λιγουριώτη

Το ”πράσινο φως” να μπει στον Ελληνικό Στρατό μετα από μια – ακόμα – αξιολόγηση πεδίου σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου παρόντος και του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Χρ. Μανωλά πήραν τα ειδικά τροποποιημένα Τεθωρακισμένα οχήματα ( ΤΟΜΑ) ΒΜΡ -1 με προσαρμογή στον πύργο τους ενός ρυμουλκούμενου δίδυμου Α/Α πυροβόλο Zu-23-2 των 23mm. Η ρόλος τους θα είναι η εν είδει ”κινητού πυροβολείου” ανάληψη αποστολών για αντι-αποβατικές επιχειρήσεις και απόκρουση και εξουδετέρωση αντι-αεραποβατικών γεφυρωμάτων σε νησιά.

Πρόκειται για μια κατασκευή με τις σχετικές μελέτες και εργασίες συνδυαστικής μετατροπής με υπάρχοντα μέσα, να τις έχει πραγματοποιήσει το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης στην Θεσσαλονίκη, πάνω ωστόσο σε εμπειρία χρήσης ανάλογων προσαρμογών σε άλλους στρατούς, όπως π.χ. το Αφγανιστάν. Βεβαίως πρακτικές με αντίστοιχες μετατροπές έχουν εφαρμόσει και άλλες χώρες από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μέχρι το Λίβανο κ.α.

Η συγκεκριμένη δε ελληνική απόπειρα , μετατροπής/τροποποίησης με χρήση υπαρχόντων μέσων – για την οποία η ηγεσία του ΓΕΣ και της ΑΣΔΕΝ επενδύει πολλά ιδιαίτερα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς και ιδιαίτερης στενότητας καιρούς- δεν είναι η μόνη πάνω στην οποία από καιρό πειραματίστηκε η υπαγόμενη στην ΑΣΔΥΣ, Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων. Αξιόπιστες πηγές μας ενημέρωσαν ότι όχι σε πολύ καιρό το ΓΕΣ θα είναι σε θέση να παρουσιάσει και άλλες ανάλογες μετατροπές που πολλαπλασιάζουν την αποτελεσματικότητα των επιμέρους υπαρχόντων όπλων με σχεδόν μηδενικό κόστος! Πρωτότυπα έχουν ήδη γινει , αρχικές δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ για άλλα υπάρχουν προχωρημένοι σχεδιασμοί.

Αξιοποίηση ”αποθεμάτων” με συνδυασμένες τροποποιήσεις

Το μεγάλο κέρδος με το προαναφερθέν ”νέο” όπλο είναι ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει στην διάθεσή του μερικές εκατοντάδες ήδη αποσυρμένα ρωσικής κατασκευής ΒΜΡ-1 (λόγω και της άφιξης των Μ-113), αλλά και μεγάλο αριθμό ρυμουλκούμενων αντιαεροπορικών Zu-23 που “περισσεύουν” έτσι όπως είναι η σημερινή διάταξη δυνάμεων. Παράλληλα έχει μια μεγάλη ”δεξαμενή” στελεχών που ξέρουν τα όπλα αυτά, όπως και υποδομή υποστήριξης. Επίσης ένας ακόμη τρόπος κάλυψης απειλών απόβασης ή αεραπόβασης σε νησιά είναι πάντα αναγκαία. Με δεδομένο ότι τα δυο όπλα είναι – στο νέο τους ρόλο – εξαιρετικά ικανοποιητικά, οι ηγεσία του ΓΕΣ πήρε την απόφαση να ενισχύσει τα νησιά με μια αυτοκινούμενη δύναμη ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση των προαναφερθεισών απειλών, συμπληρωματική άλλων πιο “σταθερών” γραμμών αμύνης.Στο ρόλο αυτό βοηθάει και η εδαφική διαμόρφωση των νησιών.
Το ZU23 είναι φοβερό όπλο και πάνω σε ερπυστριοφόρο όπως το ΒΜΡ-1 θα είναι ακόμη φοβερότερο.Θα μπορεί να τάσσεται οπουδήποτε,να εκπέμπει τεράστιο όγκο πυρός και να αλλάζει θέση άμεσα” περιέγραψε με δυο λόγια – και ενθουσιασμό – την δοκιμή, έμπειρος αξιωματικός.Επιπλέον και τα δυο είναι ανατολικής “φιλοσοφία” και “συνεργάζονται”.

Η αξιοποίηση, επιτέλους, της πρότασης μετατροπής των υπαρχόντων όπλων μόνο ως αξιοσημείωτο και ενθαρρυντικό στοιχείο μπορεί να χαρακτηρισθεί στην παρούσα οικονομική κατάσταση – πολύ περισσότερο που οι λύσεις είναι δοκιμασμένες και από αξιόμαχους στρατούς. Η τάση που υπήρχε στο παρελθόν για συνεχώς καινούργια όπλα – και ως νοοτροπία ακόμα διαπερνά ακόμα πάρα πολλούς – δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο ιδίως αν βλέπει κανείς την άμυνα και την οικονομία μιας χώρας ως ενιαίο σύνολο – ως εργαλεία για την ευημερία. Βεβαίως και πάντα θα προέχει η άμυνα, αλλά πάντα αφού πρώτα αξιοποιήσουμε τα πάντα . Οι ισραηλινοί π.χ. που βγάζουν και “από την μύγα ξύγκι” δεν υστερούν σε ισχύ…

Και τα Μ-113 με άλλες μετατροπές!

Είναι άξιο επισήμανσης ότι οι ειδικοί των Στρατιωτικών Εργοστασίων έχουν ήδη – ίσως και πριν κρίσης – επεξεργασμένες ιδέες στην προαναφερθείσα κατεύθυνση – μεταξύ άλλων μετατροπές των Μ-113 Α1 με προσθήκη οπλισμού διαφόρων διαμετρημάτων και κανών ταχυβολίας, φορτηγών οχημάτων ειδικών χρήσεων κλπ. Πηγές αναφέρουν ότι σε φάση διερεύνησης νέων ρόλων βρίσκονται ακόμα και πιο προωθημένα τεχνολογικά όπλα σε συνεργασία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε αυτό βοηθάει το ότι υπάρχει καλά καταρτισμένο προσωπικό και αφ’ έτερου ότι στο ελληνικό οπλοστάσιο, υπάρχουν αν όχι ”τα πάντα” αλλά πάρα πολλά όπλα – που προσφέρονται για δημιουργικά μυαλά- αρκεί να ενταχθούν όλα αυτά σε ένα πρόγραμμα.

(Onalert.gr)

Πηγή: Onalert

13 Σχόλια

 1. tsimuha2

  Δυο παρατηρησεις.
  Τεραστιος ογκος πυρος με γεμιστηρες-κουτια των 50 βληματων απλα δεν υπαρχει.
  Τα ΒMP-1 εχουν ηδη προβληματα υποστηριξης,αρα θα πρεπει τα μισα να κανιβαλιστουν για να συνεχισουν να υπηρετουν τα υπολοιπα.(δεν τα βλεπω για πανω απο 100-150)
  Το ιδανικο για αντιαποβατικες αποστολες με πυροβολα, θα ηταν τα ZSU-23-4(τα οποια βεβαια τοτε δεν πηραμε),οι Σοβιετικοι στο Αφγανισταν τα χρησιμοποιουσαν για ρολους υποστηριξης εδαφους(ειχαν βεβαια και μεγαλη ανυψωση πυροβολων,ιδανικα για να χτυπουν τους ανταρτες επανω στα βουνα,απο χαμηλοτερο σημειο),σε αυτα λοιπον ειχαν αφαιρεσει τα ρανταρ και ολο τον ηλεκτρονικο εξοπλισμο, κερδιζοντας χωρο για επιπλεον 2000 βληματα των 23mm στο εσωτερικο του σκαφους(συνολο 4000).
  Και βεβαια μια διοπτρα νυκτος δεν εβλαψε ποτε κανεναν(εκτος απο τον εχθρο)

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Η αλήθεια είναι πως ο συνδυασμός BMP-1 με Zu-23 δεν σημαίνει πως ο ΕΣ θα αποκτήσει αμέσως ένα “υπερ-όπλο” στο οπλοστάσιο του, όμως είναι μια καλή αρχή -για τον ΕΣ- να ξεκινήσει το συμμάζεμα και την ορθολογικότερη χρήση οπλικών συστημάτων, με αρκετά χρόνια υπηρεσίας, σε δευτερεύοντες υποστηρικτικούς ρόλους.
   Αρκεί να μην γίνει συνήθεια…

   Απάντηση
 2. ΑΧΕΡΩΝ

  Ἐκτός ὅσων ἀνέφερε ὁ Τσιμούχας,παρατηρὼ ὅτι οὔτε κάποια στοιχειώδης προστασία για τον χειριστή του ZU-23 παρέχεται,ἀπό τις μέχρι σήμερα γνωστές πατέντες των Ἐργοστασίων Βάσεως του Ε.Σ.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Δυστυχώς όταν “λιεφτα” υπήρχαν, ελάχιστοι ασχολήθηκαν πραγματικά με την θωράκιση των νησιών. Βλέπεις ήταν πολλά τα αναθεματισμένα (λιεφτα) και που να βρεθεί χρόνος για να σκεφτούμε κάτι σωστό, εξάλλου και η πολλή σκέψη κουράζει, αν εχεις χρήμα είσαι …αλλού, δεν μπορείς να κουράζεσαι για μικρο-λεπτομέρειες!
   Τώρα χωρίς “λιεφτα” κάνουμε μαθήματα “κοπτοραπτικής” πάνω σε οχήματα 50+ ετών.
   Ίσως την επόμενη φορά να φανούμε πιο σοφοί…

   Πιστεύω, πως καταλαβαίνεις την σκωπτική κριτική μου!

   Απάντηση
   • Προβοκάτωρ

    Ο συγκεκριμένος τομέας επιδέχεται λύσεις εγχώριες και με χαμηλότατο κόστος.
    Νυκτερινές διόπτρες,4μελες πλήρωμα και φουλ απόθεμα με νέα πυρομαχικά από ΕΑΣ (διατρητικά,εκρηκτικά) και επάνδρωση από εφέδρους στα νησιά.
    Τα μισά BMP ανταλλακτικά και scrap ή στόχοι και με ό,τι μείνει καλό ή ZSU ή GAU.
    Και ας έρθουν mistral,αεροπλανοφόρα,ελικοπτεροφόρα,AIFV,Hovercraft να μάθουν τι εστί..απόβαση..

 3. evmeniskardianos

  Νομίζω ότι είχα διαβάσει στο e-amyna για την μετατροπή του ( ΤΟΜΑ) ΒΜΡ -1 με προσαρμογή στην θέση του πύργου του, του δίδυμου Α/Α πυροβόλο Zu-23-2 των 23mm, σε ισχυρό αντιαποβατικό όπλο.

  Μάλιστα διάβασα τότε ότι αυτό το γεγονός, μπορεί να αλλάξει τον σχεδιασμό των τουρκικών αποβατικών επιτελικών σχεδίων, γεγονός πολύ σπουδαίο για την άμυνά μας στα νησιά μας!

  Τέτοια πράγματα τονώνουν το ηθικό, ιδίως όταν αναλογίζεται κανείς τα δισεκατομμύρια που έχουν διασπαθιστεί για την αγορά άχρηστων οπλικών συστημάτων και τα ποσά που εισπράχθηκαν ως “μίζες” από τους επιτήδειους, εις βάρος της άμυνάς μας!

  Ευμένης Καρδιανός

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: