Αντιαρματική ρουκέτα μίας χρήσεως RPG-18

Φωτογραφία από την εκπαίδευση Μονάδων της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών

Γραφεί ο Ευστάθιος Βασιλείου

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]o 1972 παρουσιάστηκε ο σοβιετικός εκτοξευτής RPG-18. Aν και ακολουθούσε την συνηθισμένη κωδικοποίηση РПГ-, Ручной противотанковый гранатомёт που μεταφράζεται ακριβώς ως “πυραυλοωθούμενη χειροβομβίδα”, ο εκτοξευτής αποδίδεται επίσημα με την ΝΑΤΟϊκή απόδοση Rocket-Propelled-Grenade (RPG) ως “αυτοπροωθούμενη βομβίδα”. Παρόλα αυτά, ο RPG-18 ήταν σημαντικά διαφορετικός από τους προκατόχους του: RPG-1/2/4 και -16. Οι προηγούμενοι φαίνονταν ως απλοί σωλήνες εκτόξευσης μιας εξωτερικά τοποθετημένης κεφαλής μεγαλύτερου διαμετρήματος και πυροδοτούμενοι από μια πιστολοειδή λαβή.

Βολή αντιαρματικού όπλου μιας χρήσης RPG-18. (ΓΕΣ)

Στην περίπτωση του RPG-18, αντίθετα, πυραλοκινητήρας και κεφαλή βρίσκονται εντός του σωλήνα εκτόξευσης, που ταυτόχρονα αποτελεί και συσκευασία αποθήκευσης και μεταφοράς ενώ, μετά την πυροδότηση του βλήματος, ο σωλήνας απορρίπτεται χωρίς την δυνατότητα τοποθέτησης νέου βλήματος.

Αυτή η αλλαγή στη νοοτροπία δεν ήταν άσχετη με τον “Αμερικανό εξάδελφο” M-72 Light Anti-Tank Weapon (LAW) που είχε εμφανιστεί δέκα σχεδόν χρόνια πριν και είχε ήδη χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στα πεδία μαχών του Βιετνάμ. Η δαιμονική ομοιότητα με το προγενέστερο αμερικανικό σύστημα, οι αναφορές για παρουσία Σοβιετικών “συμβούλων” στο πλευρό των Βιετκόνγκ και η επιβεβαιωμένη αποστολή αμερικανικών όπλων-λαφύρων των μαχών σε σοβιετικά εργαστήρια για ανάλυση δεν άφησαν πολλές αμφιβολίες για την στροφή αυτή της σοβιετικής σχεδιαστικής.

Βολή με το αντιαρματικό όπλο μιας χρήσης RPG-18. (ΓΕΣ)

Ο RPG-18 είναι ένας σωλήνας μήκους 705 mm, διαμέτρου 64 mm και βάρους 2,6 kg. Συγκριτικά, ο LAW έχει μήκος 665 mm, διαμέτρημα 66 mm και βάρος 2,5 kg. Eντός του βρίσκονται μια μη-κατευθυνόμενη ρουκέτα στερεών καυσίμων που προωθεί κοίλο γέμισμα VG-18 βάρους 312 gr. εκρηκτικού. Πυροδότηση της ρουκέτας θα προκαλέσει την ανάπτυξη τεσσάρων βραχιόνων σταθεροποίησης και θα δώσει ταχύτητα 114 m/sec στο βάρους 1,2 kg βλήμα επιτρέποντάς του διάτρηση:

– 1,000 mm τούβλινου τοίχου ή
– 500 mm σκυροδέματος ή
– 300 mm ομοιογενούς χάλυβα θωράκισης

Το βλήμα περιέχεται σε μικρό σωλήνα εκτόξευσης από αλουμίνιο ο οποίος με τη σειρά του περιέχεται σε σωλήνα από υαλονήματα. Mε την ανάπτυξη του σωλήνα το μήκος του όπλου φτάνει τα 1050 mm (LAW: 899 mm) ενώ ανοίγουν τα κυκλικά πώματα εμπρός και πίσω που προστατεύουν το βλήμα κατά την αποθήκευση/μεταφορά. Ταυτόχρονα αναπτύσσονται τα σιδηρά σκοπευτικά του στο μέσον και στο πρόσθιο άκρο του σωλήνα. Τα σκοπευτικά προσφέρουν διαβαθμίσεις 5 σημείων για στόχους:

1- 0 ως 200 μέτρα
2- 200 ως 300 μέτρα
3- 300 ως 400 μέτρα
4- 400 ως 500 μέτρα και
5- 500 ως 600 μέτρα

Το όπλο είναι έτοιμο για βολή.

Τρία σημεία οφείλουν να τονιστούν:

1ον, Το αποτελεσματικό βεληνεκές ορίζεται στα 200 μόλις μέτρα. Το συγκεκριμένο ορίζεται ως αποτέλεσμα εμπειριών από τη χρήση του όπλου στα πεδία των μαχών και ειλικρίνειας του κατασκευαστή. Στην πράξη μάλιστα, μπορεί να είναι και μικρότερο.

2ον, Κατά την πυροδότηση του βλήμματος, δημιουργείται ισχυρός κώνος θερμών αερίων μήκους 15 μέτρων, κάνοντας το όπλο ακατάλληλο για βολή από κλειστούς χώρους (πχ δωμάτιο κτιρίου) αλλά και δυνητικά επικίνδυνο για φίλια μέλη της ομάδας μάχης.

3ον, Μετά την τηλεσκοπική ανάπτυξη του σωλήνα του όπλου, αυτό δεν μπορεί να συμπτυχθεί ξανά αλλά πρέπει οπωσδήποτε να βληθεί (σε περίπτωση απουσίας στόχου, προς την πιο ασφαλή κατεύθυνση, κατά την προτροπή του κατασκευαστή). Εδώ βρίσκεται μια σημαντική διαφορά με τον LAW, αλλά τα αντίγραφα δεν φτάνουν ποτέ στο επίπεδο του αυθεντικού…

Τέλος, σημειώνεται πως με την πάροδο 6 δευτερολέπτων από την πυροδότηση, το βλήμα αυτοκαταστρέφεται, θέτοντας έτσι το μέγιστο βεληνεκές των σκοπευτικών επ’αμφιβόλω.

Το RPG-18 έλαβε το παρατσούκλι “Муха” (Μίχα) δηλ. μύγα και κατασκευάστηκε από το 1972 μέχρι τις αρχές του 1990. Χρησιμοποιήθηκε από το Αφγανιστάν μέχρι τη Συρία και αντικαταστάθηκε σε Ρωσική υπηρεσία από το RPG-22. Μέσω των αποθεμάτων του Ανατολικογερμανικού στρατού, αποκτήθηκε και από τον Ελληνικό Στρατό σε 21,500 κομμάτια πυκνώνοντας τα αποθέματα LAW. Η ζωή του όμως βαίνει προς τη δύση της. Σήμερα πια προσφέρονται νεώτερα υποδείγματα χαμηλότερου βάρους και με νέες ικανότητες, αν και η σύλληψη του εκτοξευτή μίας χρήσης παραμένει σύγχρονη. Χάρη σε αυτή το αντιαρματικό στοιχείο γίνεται κατάκτηση του ενός ανδρός, αφού τον χειριστή δεν χρειάζεται να ακολουθούν 2 με 3 μεταφορείς ανταλλακτικών βλημάτων, όπως στα ΠΑ και στα παλιότερα RPG.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

12 Απαντήσεις

 1. Τα RPG-18 λήγουν,τα STRIM λήγουν,τα LAW προφανώς επίσης,αλλά εμάς δέν μας αγγίζουν κάτι τέτοια.
  Ἄς κόψουμε λίγο ακόμη από τις «υπέρογκες αμυντικές δαπάνες»,να ανακουφίσουμε κανέναν πρόσφυγα,ἤ να κάνουμε λίγο πρωτογενές πλεόνασμα…

 2. Εμπεριστατωμένη παρουσιαση. Η δεύτερη φωτογραφία ειναι απο τη πιο πρόσφατη ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, τον Οκτώβριο του 2015, στο Ψηλο Σταλλο.

 3. Και πάλι,στη μεγάλη μάντρα του Θείου από στο αμέρικα βρίσκεται η λύση καθώς στο ελλάντα είναι βαθιά πεπεισμένοι ότι αν γίνει πόλεμος (όχι σημειακός..) δεν πρόκειται να έχουμε ποτέ πρόβλημα με την αναχορηγία των αποκαλούμενων σιδηρών πυρομαχικών καθώς γνωρίζουμε το μαγικό ξόρκι του πολλαπλασιασμού που μας το έδωσε ο Harry Poter και βασιζόμαστε στην ευγενή άμιλλα των πάσης φύσεως εμπόρων όπλων που θα σκίζονται να μας προμηθεύσουν τα πάντα άμεσα, στις κατάλληλες ποσότητες και ποιότητες και ασφαλώς σε φιλικότατες τιμές..

 4. Αν θέλαμε θα είχαμε ΑΤ!

  Ας μην ξεχνάμε πως ο Άρης V της ΕΒΟ θα ήταν και μιας χρήσης και πολλαπλών χρήσεων με το ίδιο βλήμα απλώς θα άλλαζαν τον εκτοξευτεί!

  Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με άλλους τρόπους όπως υποστηρίζω με ένα ειδικό εκτοξευτεί βομβίδων υψηλής ταχύτητας αλλά για χρήση από το πεζικό
  με ειδική προσαρμογή εμπρός για να δέχεται την συσκευή εκτόξευσης κάτι δηλαδή σαν τον PRG-7 αλλά βάση του πυροβόλου ΑΤ των γερμανών των 37 χιλιοστών
  του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου που είχε ένα βλήμα που έμπαινε από την κάνη με κούφια ουρά ζύγιζε 12 λίβρες και είχε 8 λίβρες εκρηκτικό στην κεφαλή κοίλου γεμίσματος
  με βεληνεκές τα 300-400 μέτρα.

  Σε μια βομβίδα ακόμα και μέσης ταχύτητας (όχι αυτές που έχουμε εμείς) νέας γενεάς που φτάνουν τα 800 μέτρα σε βεληνεκές από εκτοξευτήρα τοποθετημένο σε Μ-16 στις 45 μοίρες
  μπορεί να μπει άνετα μια κεφαλή μεγαλύτερη από αυτές των LAW PRG18 με το ίδιο βεληνεκές τα 200-300 μέτρα!

 5. Πολλα απο τα πυρομαχικα εχουν ημερομηνια ληξεως.
  Σε μια μπανανια αυτο δεν απασχολει τους υπευθυνους. Βλεπετε οι υπευθυνοι δεν προκειται ποτε να ειναι καποιοι απο τους δυστυχεις που θα χρησιμοποιησουν τα πυρομαχικα σε μια ασκηση ή σε πραγματικες επιχειρησεις και αυτα τα πυρομαχικα θα “σκασουν” την στιγμη της πυροδοτησης….
  Βεβαια ακομη και αν γινει κατι τετοιο, η λυση ειναι απλη, οι ευθυνες θα φορτωθουν στον αξιωματικο βολης, στον διοικητη, στον νεκρο…

 6. Κάποια στιγμή πρέπει να μπουν στα σοβαρά προτεραιότητες από το ΓΕΕΘΑ. Παντως το γεγονός πως πετάμε λεφτά στα Ορίονας ενώ δεν έχουμε αντιαρματικά, δεν είναι ενθαρρυντικό της όλης κατάστασης.

 7. «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”
  Στανη “O ΦΑΙΔΩΝ” μονο σε εμας θα βρειτε τα εξαιρετικα GIDIA ρατσας PAVLIDIS, τιμαι φιλικαι

  TΡΕΞΤΕ GIDIA TΡEΞTE.

  Το Υπουργειο Αμυνας της Ρωσικης Ομοσπονδιας αποφασισε να δημοσιοποιησει καποιες πληροφοριες σχετικα με το νεο αντιαρματικο «Смесь»

  https://serty.ru/info/news/industry/novyy-ruchnoy-granatometno-ognemetnyy-kompleks-smes-razrabotan-dlya-primeneniya-v-boevoy-ekipirovke-/

 8. Oι ενοπλες δυναμεις των Φιλιππινων θα παραλαβουν το επομενο διαστημα τους 744 εκτοξευτες RPG-7V2 με συμβαση που ειχε υπογραφει το 2017.Θα αντικαταστησουν τους εκτοξευτες Μ67 των 90mm.

  http://maxdefense.blogspot.com/2019/07/russian-made-rpg-7v2-rocket-propelled.html

  https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/01/philippines-starts-transition-to-rpg-7.html

  https://www.asiapacificdefensejournal.com/2019/07/philippines-receives-shipment-of.html

 9. «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”
  Στανη “O ΦΑΙΔΩΝ” μονο σε εμας θα βρειτε τα εξαιρετικα GIDIA ρατσας PAVLIDIS, τιμαι φιλικαι”

  TΡΕΞΤΕ GIDIA TΡEΞTE.

  Alesta fighters with captured Israeli grenade launchers MATADOR and M72A7 LAW.

  https://i.imgur.com/vP52Ujw.jpg

  https://saraya.ps/post/47610/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D9%83%D9%85%D9%8A%D9%86-%D8%AE%D8%B2%D8%A7%D8%B9%D8%A9–%D8%A8%D8%B7%D9%88%D9%84%D8%A9-%D8%B9%D9%86%D9%88%D8%A7%D9%86%D9%87%D8%A7-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D9%87%D9%8A%D8%AF-%D8%A5%D9%8A%D8%A7%D8%AF-%D8%A3%D8%A8%D9%88-%D8%B1%D9%8A%D8%AF%D8%A9

 10. Η ιδεα αγορας rpg7 δεν μου φαινεται διολου κακη.Ενας εκτοξευτης rpg 7 κοστιζεις 500$ και 100$ η ρουκετα.Σιγουρα δεν ειναι οτι πιο συγχρονο και αρκετα συγχρονα αρματα δεν τα τρυπαει αλλα μην ξεχναμε η Ελλαδα δεν θα πολεμησει με Ρωσια ή ΗΠΑ αλλα με Τουρκια που περα των altay τα υπολοιπα τανκς δεν ειναι και τα πιο συγχρονα και τα rpg ανετα τα βγςζουν εκτος μαχης.

 11. https://i.imgur.com/KSUpKnK.jpg

  “Στανη ο Φαιδων” (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  .

  .
  .
  .
  .
  Ρουμανικος αντιαρματικος εκτοξευτης AGI 3×40 ( ουσιαστικα 3 εκτοξευτες РПГ-2 ενωμενοι μεταξυ τους)

  https://strangernn.livejournal.com/771672.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.