Αντιαρματικό σύστημα Javelin

Βολή Javelin από στρατιώτες των ΗΠΑ (Φωτογραφία: US Army)

Το πολλαπλών χρήσεων αντιαρματικό σύστημα μάχης Javelin ανήκει στην κατηγορία πυραύλων “fire and forget”, που σημαίνει ότι μετά την εκτόξευση του δεν χρειάζεται περαιτέρω καθοδήγηση από το χειριστή όπως κατάδειξη ή ενσύρματη καθοδήγηση στο στόχο, και μπορεί να προσβάλει στόχους χωρίς ο εκτοξευτής του να βρίσκεται στο οπτικό πεδίο του στόχου.

Το βλήμα του Javelin μετά την εκτόξευση του αυτό-καθοδηγείται στο στόχο, επιτρέποντας το πυροβολητή να καλυφθεί και να αποφύγει τα εχθρικά αντίμετρα. Ο χειριστής μπορεί να αλλάξει θέση αμέσως μετά την βολή, ή να επαναγεμίσει ώστε να εμπλέξει τον επόμενο στόχο.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική του ακοντιστή, το Javelin (Ακόντιο) “σκαρφαλώνει” ψηλά από τον στόχο ώστε να έχει βέλτιστη ορατότητα και τότε χτυπά την θωράκιση εκεί που είναι πιο αδύναμη, στη οροφή του θωρακισμένου οχήματος. Για την πυροδότηση του, ο πυροβολητής πρέπει να τοποθετήσει το καταδείκτη λέιζερ επάνω στο επιλεγμένο στόχο. Τότε, πριν την εκτόξευση, η μονάδα ελέγχου εκτόξευσης (CLU) του Javelin στέλνει ένα σήμα εντοπισμού και “κλειδώματος” του στόχου “lock-on-before-launch” στο πύραυλο. Με τον εύκολο σχεδιασμό εκτόξευσης, “soft launch” -ανάφλεξη του πυραύλου έξω από το σωλήνα εκτόξευσης, το Javelin μπορεί να πυροδοτηθεί με ασφάλεια από το εσωτερικών κτιρίων ή οχυρών.

Ο μεγάλου εύρους υπέρυθρος (IR) ανιχνευτής δίνει την δυνατότητα εμπλοκής σε στόχους με χαμηλή και ομιχλώδη ορατότητα όπως και την αντιμετώπιση αντιμέτρων. Η ευελιξία του, το καθιστά αποτελεσματικό εναντίον αρμάτων, οχυρών, κτιρίων, μικρών πλοίων και ελικοπτέρων κινούμενων με χαμηλή ταχύτητα. Μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλές πλατφόρμες, όπως φορτηγά, τρίποδες, ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα οχήματα.

Το Javelin έχει αναπτυχθεί και κατασκευαστεί για τον στρατό των ΗΠΑ από τη κοινοπραξία των εταιρειών Raytheon – Lockheed Martin.

Χαρακτηριστικά

Πυροδότηση από τον ώμο, ελαφρύ, η μεταφορά και ο χωρισμός του μπορούν να γίνουν μόνο από έναν άνδρα.

Κλειδώνει στο στόχο πριν την πυροδότηση, fire and forget, σε συνδυασμό με την δυνατότητα εκτόξευσης “soft launch”, αυξάνει την επιβιωσιμότητα του πυροβολητή και την πιθανότητα επιτυχίας της βολής.

Θνησιμότητα: Αξιοπιστία πυραύλων >93% : Πιθανότητα προσβολής στόχου με τη πρώτη βολή >94%.

Ο ανιχνευτής υπερύθρων μεγάλου εύρους επιτρέπει την εμπλοκή στόχων με χαμηλή και ομιχλώδη ορατότητα, ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις των αντιμέτρων.

Ευέλικτο, αποτελεσματικό εναντίων αρμάτων, αποθηκών, κτιρίων, μικρών σκαφών, και αργά κινούμενων ελικόπτερων.

Έχει δυνατότητα προσαρμογής σε πολλές πλατφόρμες, τρίποδες, αμφίβια ανιχνευτικά οχήματα, φορτηγά και μη επανδρωμένα οχήματα.

Το μεγάλο εύρος δράσης (<75 μέτρα έως >2500 μ.) αυξάνει τις επιλογές χρήσης.

Έχει πουληθεί στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Αριθμητικά δεδομένα

Βεληνεκές: 2,5 χιλιόμετρα

Καθοδήγηση: Παθητικός εντοπισμός στόχου, έλεγχος πυρός με ενσωματωμένο σύστημα σκόπευσης θερμικής απεικόνισης και παρατήρηση ημέρας.

Μεγέθυνση σκοπευτικού: 4Χ το διάφραγμα ημέρας, 4Χ ή 9Χ το θερμικό.

Εκρηκτική κεφαλή: Κοίλο αντιαρματικό βλήμα υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT)

Βάρος: Πύραυλος: 11,5 κιλά, Μονάδα CLU: 6,4 κιλά, Πύραυλος με σωλήνα εκτόξευσης: 15,9 κιλά.

Διάμετρος: Πυραύλου 12,6 εκ. σωλήνα εκτόξευσης 14,2 εκ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.