Αντιπαράθεση στην Πολωνία για τα γερμανικά υποβρύχια Type-212A

Το Γερμανικό υποβρύχιο U-31 (S181) ειναι το πρώτο Type 212A. (Φωτ: wikimedia.org)

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στην Πολωνία για το πρόγραμμα απόκτησης νέων υποβρυχίων, με το Ναυτικό της χώρας να απορρίπτει το γερμανικό υποβρύχιο Type 212A, αλλά το υπουργείο Άμυνας να προωθεί την απόκτηση του μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης.

Πιο συγκεκριμένα το μακροχρόνιο πρόγραμμα εξοπλισμών του πολωνικού Ναυτικού περιλαμβάνει την απόκτηση τριών νέων υποβρυχίων μέχρι το 2030, με το γερμανικό Type 212A να θεωρείται ότι διαθέτει το πολιτικό πλεονέκτημα λόγω των καλών σχέσεων των δύο χωρών.

Πολωνία και Γερμανία υπέγραψαν τον Μάιο του 2013 συμφωνία για την ανάπτυξη της συνεργασίας των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου και τομέα των υποβρυχίων.

Όμως αν και το πολωνικό υπουργείο Άμυνας είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την μακροχρόνια ενοικίαση δύο υποβρυχίων Type 212A, τελικά τα γερμανικά σκάφη δεν κάλυπταν τις υποχρεωτικές απαιτήσεις που είχε θέσει το πολωνικό Ναυτικό στους τομείς της πρόωσης, του οπλισμού και των μέσων διάσωσης σε περίπτωσης ατυχήματος.

Έτσι σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα The Local, αντί το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας να αναζητήσει εναλλακτική λύση ή να πιέσει τους Γερμανούς να βελτιώσουν τις δυνατότητες των υποβρυχίων τους, τελικά ζήτησε από το Ναυτικό της χώρας να “χαμηλώσει” τις απαιτήσεις του, ώστε το Type 212A να τις καλύπτει.

Τα πολωνικά ΜΜΕ κατηγορούν το υπουργείο Άμυνας της χώρας ότι προκλητικά ευνοεί το γερμανικό υποβρύχιο αντί να πραγματοποιήσει διεθνή διαγωνισμό.

Από την άλλη πλευρά όμως η διαδικασία της μακροχρόνιας μίσθωσης είναι πιο οικονομική και τα σκάφη μπορούν να παραδοθούν πιο γρήγορα, ενώ σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εύνοια υπέρ κάποιου τύπου σκάφους.

epikaira.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.