Για πρώτη φορά στην μεταπολεμική Γερμανία ομοσπονδιακός στρατός και αστυνομία πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα κοινή άσκηση για την αντιμετώπιση πολλαπλών τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Τρομοκρατικές επιθέσεις σε μποτιλιαρισμένους δρόμους, ομηρίες, νεκροί, τραυματίες και χάος σε πολλά σημεία της χώρας, ήταν με λίγα λόγια το σενάριο της κοινής τριήμερης άσκησης γερμανικής αστυνομίας και ομοσπονδιακού στρατού για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών χτυπημάτων και των επιπτώσεών τους. Η άσκηση με την επωνυμία GETEX, που πραγματοποιήθηκε σε έξι ομόσπονδα κρατίδια με τη συμμετοχή 360 στρατιωτών, είναι η πρώτη στο είδος της και αποτελεί σημείο καμπής για την μεταπολεμική Γερμανία, μιας και το γερμανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει στην ουσία την επέμβαση του στρατού στο εσωτερικό παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Οι λόγοι είναι ιστορικοί: ήταν ο στρατός της Πρωσίας που κατέπνιξε την πρώτη γερμανική επανάσταση το 1848. Αρκετές δεκαετίες αργότερα λίγο μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο γερμανικός στρατός πυροβολούσε την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης εναντίον γερμανών εργατικών και αγροτικών συμβουλίων και άλλων «εχθρών του Ράιχ», όπως χαρακτηρίζονταν τότε.

Στο επίκεντρο ο συντονισμός των αρχών

Στην άσκηση έλαβαν μέρος και τεθωρακισμένα του γερμανικού στρατού.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος και τεθωρακισμένα του γερμανικού στρατού.

Σήμερα όμως η Ευρώπη και η Γερμανία βρίσκονται στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως αποδεικνύουν οι επιθέσεις στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, αλλά και στο Βερολίνο. Η πρωθυπουργός του κρατιδίου Ζάαρλαντ Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ δηλώνει σχετικά: «Οι τρομοκράτες συνεργάζονται, δεν γνωρίζουν σύνορα. Για το λόγο αυτό πρέπει οι γερμανικές αρχές ασφαλείας να επικοινωνούν άμεσα και να λειτουργούν αποτελεσματικότερα από ότι στο παρελθόν. Οι κοινές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να προσκρούουν σε όρια αρμοδιοτήτων ή συνόρων ομόσπονδων κρατιδίων». Ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της πρώτης κοινής άσκησης αστυνομίας και στρατού εμφανίστηκε και η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε από κοινού, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με αξιώσεις την τρομοκρατική απειλή».

Η γερμανική κοινή γνώμη δεν είδε πάντως στρατιώτες και αστυνομικούς στους δρόμους των πόλεων, αν εξαιρέσουμε βέβαια κάποια πλάνα που γυρίστηκαν ειδικά για τα δελτία ειδήσεων. Η άσκηση αφορούσε ως επί το πλείστον τον συντονισμό των εμπλεκομένων αρχών και την αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας. Η προετοιμασία της άσκησης GETEX διήρκησε ένα εξάμηνο, ήδη κατά τη διάρκεια του οποίου αστυνομία και ομοσπονδιακός στρατός συνεργάστηκαν στενά. Για τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ η, κατά την εκτίμησή του, επιτυχημένη πρώτη κοινή άσκηση για την αντιμετώπιση  ταυτόχρονων τρομοκρατικών χτυπημάτων δεν θα είναι η τελευταία.

Ματίας φον Χάιν, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

3 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Η μέρκελ μάζεψε πρώτα όλους τους εγκληματίες ισλαμιστές στην Γερμανία για να διαπιστώσει μετά απο λίγο ότι ήρθαν για να μεταφέρουν τον “ιερό πόλεμο” στις ευρωπαϊκές πόλεις.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Στην δεκαετία του ᾿80,μία αγαπημένη θεματική στην Γερμανία,ήταν το «ξεκαθάρισμα» (abrechnung) με την εποχή Άντενάουερ,πρώτου και κομβικού καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
   Και μάλιστα σε μία εποχή που τίποτε δέν προμήνυε το τέλος της ευημερίας,που επί των ημερών του θεμελιώθηκε.
   Βλέπω ἥδη μία παρόμοια αποκαθήλωση της Αγγέλας,αλλά μάλλον πολύ λιγώτερο ευπρεπή,και μάλλον πολύ εκδικητική,διότι υπάρχουν ἥδη κάποιες δυσοίωνες ενδείξεις στο ασφαλιστικό,και στην υπερχρέωση των ΟΤΑ,πού όταν σκάσουν,θα τρομάξει πολύς κόσμος.
   Χώρια ότι ἡ αγορά εργασίας έχει γίνει εξόχως δύσκολη για τους εργαζόμενους,επειδή ἡ πρακτική των συμβάσεων ορισμένου χρόνου έχει γίνει καθεστώς,και νέοι κυρίως περνούν 2-3-4 χρόνια σε μία εταιρεία,κατόπιν 2-3-4 σε άλλη,και πάλι από την αρχή,στην διάρκεια των οποίων τους στίβουν,και στο τέλος «χαρήκαμε για την γνωριμία,αλλά λυπούμαστε για την απόλυση».
   Όλα αυτά βέβαια δέν σημαίνουν ότι ἡ κατάσταση θα ανατραπεί στο εγγύς ἤ προσεχές μέλλον,αλλά θα χρεωθούν κυρίως στην Αγγέλα.
   Και όταν γίνει ἡ αρχή,έπεται ἡ συνέχεια.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Σίγουρα μια μέρα όταν θα φτάσει στα όρια της η πρακτική απασχόλησης με το μοντέλο που περιγράφεις το σύστημα θα τιναχτεί στον αέρα.
    Οι συζητήσεις για ενιαία(βασική) σύνταξη δεν είναι τυχαίες, όπως και η αύξηση της συνεισφοράς των εργαζομένων με κάποια ιδιωτικά μοντέλα
    που στην ουσία δεν είναι κάτι καινούργιο, με την διαφορά ότι προς το παρόν συνεχίζει να μην είναι υποχρεωτικό.

    Η έκφραση του Χέλμουτ Κόλ “Sie macht mir mein Deutschland kaputt” δεν ήταν τυχαία, παρά το γεγονός που ήταν αυτός που την προώθησε για να φτάσει εκεί που βρίσκεται σήμερα.

    – αύξηση του ανταγωνισμού στα εργατικά χέρια με το άνοιγμα τις αγοράς σε φθηνές εταιρίες στα ανατολικά κράτη της Ευρώπης

    – αλλαγή στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα €uro-System

    – χαλάρωση των νόμων στα θέματα εργασίας/απασχόλησης προς όφελος των εταιριών εντός της Γερμανίας και των μέτοχων

    – μαζική εισαγωγή φθηνών εργατών(και τεμπέλιδων που στοχεύουν στην απόλαυση οικονομικής κρατικής στήριξης) απο χώρες της Αφρικής,Ασίας, Αραβίας

    – εξάπλωση της ανατολίτικης κουλτούρας και του τρόπου σκέψης με την φιλική υποστήριξη της κυβέρνησης μέρκελ

    Όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να προσφέρουν στην διατήρηση ενός ισορροπημένου συστήματος, αλλά στην συστηματική καταστροφή αυτού.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: