Επιστολή Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Anne Brasseur (ethnos.gr)

Απάντηση στα επικριτικά σχόλια που δέχθηκε από τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νιλς Μουίζνιεκς, για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι , με τους έντεκα νεκρούς μετανάστες έδωσε την Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014 ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος είχε εκφράσει με δηλώσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι οι δικαστικές αρχές έθεσαν στο αρχείο το φάκελο με το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι που είχε στοιχίσει τον περασμένο Ιανουάριο τη ζωή σε οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν.
Όπως είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά: “Τον περασμένο Φεβρουάριο, με ανοιχτή επιστολή στις ελληνικές αρχές, υπογράμμισα ότι αναμένω την αναγνώριση και την τιμωρία των υπευθύνων για τους τους τραγικούς θανάτους στη θάλασσα. Αυτό που βλέπω σήμερα είναι ότι η ατιμωρησία κινδυνεύει να καλύψει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Anne Brasseur, τονίζει μεταξύ άλλων ότι “οποιαδήποτε συμπεράσματα για ατιμωρησία είναι μακρά από την αλήθεια”.
Σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει: “Οποιαδήποτε τυχόν αναφορά για ενδεχόμενη κακομεταχείριση από στέλεχος του Λιμενικού σε επιχειρήσεις διάσωσης, όπως στην περίπτωση του Φαρμακονησίου (όπου διεσώθησαν 16 ανθρώπινες ζωές απο τους συνολικά παράνομους μετανάστες, που επέβαιναν σε μη αξιόπλοο σκάφος), παγίως ερευνώνται μεθοδικά και εις βάθος από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και οι αποφάσεις γίνονται σεβαστές από κάθε πολίτη.”

Επισημαίνει δε ότι “από τις αρχές του 2014, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διεξάγει πάνω από 163 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες είχαν ώς αποτέλεσμα τη διάσωση πάνω από 4667 ζωών στη θάλασσα απο ένα σύνολο 13233 παράνομων μεταναστών, οι οποίοι διάσχισαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα”.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Βαρβιτσιώτη προς τον Μουίζνιεκς.

Με αφορμή το σχόλιο του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Niels Muiznieks, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, για την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης σχετικά με το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Anne Brasseur.

Επισυνάπτεται η επιστολή:

Α.Ε.

Anne Brasseur
Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

11 Αυγούστου 2014

Εξοχότατη,

Επιτρέψατε μου, καταρχάς, να σας διαβεβαιώσω, ως τακτικό μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι ανέκαθεν αναγνώριζα το πολύτιμο και αποτελεσματικό έργο της Α.Ε. του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπροσθέτως, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι σε πολλές περιπτώσεις, υποστήριξα την θέση ότι δεν είναι απαραίτητο για τους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεσπίσουν έναν αντίστοιχο μηχανισμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον η αποστολή αυτή επιτελείται από τον κ. Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σας γράφω, ωστόσο, γα να εκφράσω την έκπληξη μου για τα σχόλια του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Niels Muiznieks μέσω του Facebook και του Twitter σχετικά με το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι, το οποίο έλαβε χώρα τον περασμένο Ιανουάριο.

Με κατάπληξη διάβασα τη δήλωση του κ. Muiznieks στο Facebook ότι ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί «σοβαρό λάθος», το οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να διαπράξει. Με την παρατήρηση ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της απόδοσης ευθυνών», αντιλαμβάνομαι ότι υπονοείται ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια «a la carte» εφαρμογή του Κράτους Δικαίου.

Η εν λόγω θέση της Α.Ε. του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία προφανώς αντίκειται στην έννοια του Κράτους Δικαίου, μπορεί και μόνο να αποδοθεί σε έλλειψη πληροφόρησης. Η απόφαση, άλλωστε, του αρμοδίου Ελληνικού Δικαστικού Οργάνου δεν ήταν προφανώς διαθέσιμη σε προηγούμενο χρόνο από τα εν λόγω σχόλια του κ. Muiznieks.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας πάντοτε υποστήριζα ότι η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν θα καθίστατο εφικτή χωρίς τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου. Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες του Κράτους Δικαίου της Ελληνικής Δημοκρατίας και είναι προσηλωμένο στην εφαρμογή της Εθνικής, της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς ευρύτερα νομοθεσίας.

Ως ένας οργανισμός αρμόδιος για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, το Λιμενικό Σώμα έχει ως κύριο καθήκον, όχι μόνο την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πάνω απ΄ όλα την προστασία του πιο θεμελιώδους δικαιώματος: του δικαιώματος της ζωής. Στις καθημερινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα θαλάσσια εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, σε συνεργασία με τον FRONTEX, τα στελέχη του Λ.Σ αγωνίζονται για να διαφυλάξουν το δικαίωμα της ζωής και της ασφάλειας στη θάλασσα. Οποιαδήποτε τυχόν αναφορά για ενδεχόμενη κακομεταχείριση από στέλεχος του Λ.Σ σε επιχειρήσεις διάσωσης, όπως στην περίπτωση του Φαρμακονησίου (όπου διεσώθησαν 16 ανθρώπινες ζωές από τους συνολικά 28 παράνομους μετανάστες που επέβαιναν σε ένα μη αξιόπλοο σκάφος), παγίως ερευνώνται μεθοδικά και εις βάθος από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές, οι οποίες δρουν ως θεματοφύλακες των ελευθεριών και των δικαιωμάτων όλων μας. Οι αποφάσεις τους γίνονται σεβαστές από κάθε πολίτη και διαρκώς εφαρμόζονται από την Ελληνική Διοίκηση, όπως, ακριβώς άλλωστε, συμβαίνει σε κάθε πολιτισμένη σύγχρονη Δημοκρατία.

Από την πρώτη Ιανουαρίου 2014, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διεξάγει πάνω από 163 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση πάνω από 4.667 ζωών στην θάλασσα από ένα σύνολο 13.233 παράνομων μεταναστών, οι οποίοι διέσχισαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε συμπεράσματα για ατιμωρησία είναι μακριά από την αλήθεια.

Ως εκ τούτου θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου δίνατε τη δυνατότητα, για μια ακόμη φορά, να εκφράσω την ισχυρή μου πεποίθηση ότι η Δημοκρατία, η Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κράτος Δικαίου είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.

Παραμένω στην διάθεση της Ολομελείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ή της αρμόδιας Επιτροπής για παροχή περαιτέρω πληροφόρησης, εφόσον χρειαστεί.

Προσβλέποντας στην εμβάθυνση της εποικοδομητικής συνεργασίας μας.

Με εκτίμηση,
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υπουργός

Β. Νικολάου

e-typos.com

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: