Αποδέσμευση όπλων και μύθοι: Η περίπτωση του βλήματος AIM-120

Από Εύψυχον

Η αργοπορημένη πρόσκτηση του Προηγμένου Βλήματος Αέρος-Αέρος Μέσης Ακτίνας (AMRAAM) AIM-120 από την ΠΑ, πέραν του ότι υπήρξε επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, αποδόθηκε κακόβουλα σε ανύπαρκτους παράγοντες.

Λίγο μετά την έγκριση εξαγωγής του AMRAAM στα μέλη του NATO, η Τουρκία υπέγραψε το Δεκέμβριο του 1991 Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) για 100 AIM-120A, αποδίδοντας απόλυτη προτεραιότητα στην προμήθεια και εκφράζοντας πλήρη εμπιστοσύνη στη μέθοδο καθοδήγησης του βλήματος.

Αντίθετα η ΠΑ δεν επέδειξε ανάλογο ενδιαφέρον, παρ’ ότι είχαν αρθεί τα αρχικά προβλήματα στην έγκριση εξαγωγής, τα οποία αφορούσαν όχι μόνο το σύνολο των λοιπών μελών του NATO, αλλά και συμμαχικά και ουδέτερα κράτη, όπως οι Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ελβετία και Σουηδία.

Κατά πληροφορίες η έλλειψη ενδιαφέροντος οφειλόταν στην τήρηση επιφυλακτικής στάσης της ΠΑ, λόγω του προβλήματος Αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού (IFF), που αναμένεται να είναι οξύτατο σε περίπτωση σύρραξης στο Αιγαίο, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την απόλυτα θετική αναγνώριση στόχων.

Το πρόβλημα περιέπλεκε, υποτίθεται, η μέθοδος καθοδήγησης του AMRAAM, η οποία αποκλείει τη διακοπή της εμπλοκής στην περίπτωση της διαπίστωσης εσφαλμένης αναγνώρισης στόχου μετά την εκτόξευση ή την ανανέωση δεδομένων κατά την ενδιάμεση φάση πτήσης, εφόσον αυτή χρησιμοποιείται.

Φυσικά στους ίδιους περιορισμούς υπόκειτο η THK, η οποία όμως έσπευσε να αποκτήσει AMRAAM, όντας η δεύτερη αεροπορική δύναμη στην οποία τούτο θα εξαγόταν, μετά την τότε Luftwaffe και πριν ακόμη και από το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, που ανήκει στην πλέον στενή σύμμαχο των ΗΠΑ!

Επιπλέον η δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής πολλαπλών στόχων, την οποία επιτρέπει η ενεργή τερματική καθοδήγηση ραντάρ του AMRAAM, καθολικά θεωρείται ιδανική για το μετριασμό ενός δυσμενούς ισοζυγίου εναέριας ισχύος, όπως αυτό που αντιμετώπιζε η ΠΑ κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η αδράνεια στη διαδικασία προμήθειας του AMRAAM έγινε αναπόφευκτα αντικείμενο εκμετάλλευσης από κύκλους που διέδιδαν ότι οι ΗΠΑ επιθυμούσαν την εξαγωγή του βλήματος στην Τουρκία, όχι όμως και στην Ελλάδα, με σκοπό την έμπρακτη ανατροπή του ισοζυγίου εναέριας ισχύος στο Αιγαίο.

Στην πραγματικότητα οι δυνατότητες του AMRAAM ήταν αντιληπτές στα στελέχη της ΠΑ, όμως την πρόσκτησή του απέτρεπαν η προγενέστερη προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό για το πρόγραμμα Peace Xenia II, καθώς και η εξάντληση της διαθέσιμης Αλλοδαπής Στρατιωτικής Χρηματοδότησης (FMF).

Η προμήθεια των 40 F-16C/D Block 50 ήταν απόλυτα επιβεβλημένη, με σκοπό την αποκατάσταση ενός στοιχειώδους συσχετισμού εναέριας ισχύος, όμως αναγκαστικά μετέθετε για το μέλλον την υλοποίηση άλλων προγραμμάτων, εξίσου αναγκαίων για την πλήρη αξιοποίηση των σύγχρονων μαχητικών.

Κατά την κρίση των Ιμίων, η οποία εκδηλώθηκε περισσότερα από 4 έτη μετά την τουρκική LOA, η ΠΑ εξακολουθούσε να στερείται βλημάτων AMRAAM, αντίθετα με την THK, ενώ παράλληλα τα σύγχρονα τότε F-16C/D Block 30 στερούνταν του αναγκαίου για επιχειρήσεις συστήματος αυτοπροστασίας.

Συμπερασματικά η παρά λίγο μοιραία αβελτηρία στην προμήθεια του AMRAAM αποδείχθηκε ότι υπήρξε μία ακόμη από τις οδυνηρές επιπτώσεις της διαβόητης “Αγοράς του Αιώνα”, σε συνδυασμό με τον εσκεμμένο εγκληματικό αυτοαφοπλισμό της χώρας κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Διαχρονικό το πρόβλημα οι παραγγελίες πλατφορμων μάχης χωρίς τα αναγκαία όπλα στην αναγκαία ποσότητα. Τι αξία έχει σε μία σύρραξη το πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα χωρίς τα όπλα του; Ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης του χωρίς τα όπλα του;

 2. Το πρόβλημα δεν ήταν η κατοχή απο τους τούρκους των AMRAAM, το πρόβλημα ήταν ο συνδυασμός AMRAAM απο τους Τούρκους + έλλειψη συστήματος αυτοπροστασίας και συγκεκριμένα του συστήματος προειδοποίησης (RWR) στα δικά μας.

  Τραγικός συνδυασμός.

  Προσωπικά πουθενά δεν έχω ακούσει ως επιχείρημα οτι οι AMRAAM δεν είχαν αποδεσμευτεί. Δεν ξέρω πού το έχει ακούσει ο αρθρογράφος. Εκτός αν μιλάει για φήμες μου είπε του τύπου που είπαν.

  Επιπλέον δεν νομίζω πως είχε πολύ αξία η “δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής πολλαπλών στόχων” απ τους AMRAAM της εποχής των Ιμίων, η τερματική φάση που γίνεται αυτόνομα κρατούσε τότε κανα δευτερόλεπτο ή δύο,

  Και τέλος, πόθεν προκύπτει οτι “η μοιραία αβελτηρία στην προμήθεια του AMRAAM αποδείχθηκε ότι υπήρξε μία ακόμη από τις οδυνηρές επιπτώσεις της διαβόητης “Αγοράς του Αιώνα””, πως ακριβώς συνδέεται η αγορά του αιώνα που έγινε το 1985 και τα Ίμια που συνέβησαν το 1996? Εντελώς ουρανοκατέβατο.

  Το πρόβλημα που καθυστέρησε την αγορά και των AMRAAM και άλλων πολλών ήταν η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση σε πολιτικό προσωπικό και πληθυσμό οτι δεν υπάρχει περίπτωση Ελληνοτουρκικού πολέμου διότι “η φιλία λαών” διότι “η αγορά θέλει μπίζνες” διότι “οι Αμερικάνοι δεν θα αφήσουν” διότι “είμεθα Ευρωπαίοι με ευρώ” και διάφορες άλλες παρόμοιες ανοησίες εξ αριστερών και εκ δεξιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.