Αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν του Υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3)

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3). (ΓΕΝ)

Την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015 το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3), που διοργανώθηκε από το Δήμο Κέρκυρας στη νήσο των Οθωνών.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων κατέπλευσε στο νησί η Πυραυλάκατος ΜΠΛΕΣΣΑΣ, ενώ αποδόθηκαν τιμές από ένοπλο άγημα του Ναυτικού Σταθμού Κερκύρας (ΝΑΣΚΕ). Επίσης, ο Διοικητής Υποβρυχίων Πλοίαρχος Βασίλειος Κάτσικας ΠΝ, κατέθεσε στεφάνι ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ.

Το Υποβρύχιο ΠΡΩΤΕΥΣ βυθίστηκε αύτανδρο από Ιταλικό Πολεμικό την 29η Δεκεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια περιπολίας στην Αδριατική.

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3). (ΓΕΝ)
Αποκαλυπτήρια Μνημείου Υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3). (ΓΕΝ)
Αποκαλυπτήρια Μνημείου Υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ (Υ-3). (ΓΕΝ)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

  1. Το πρώτο δημοσίευμα περιέχει διαχρονικό μήνυμα:ΟΥΔΕΜΙΑΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΝ.
   Και ὅχι μόνο προς τους Γάλλους ἤ γενικῶς τους ξένους,ἀλλά και σε κάποιους-κάποιους «Ἕλληνες».

   1. Κοιταξε να δεις, επειδη μιλαμε για εφημεριδες και μαλιστα μιας ταραγμενης εποχης, δεν μπορει να ειναι αντικειμενικες, ειδικα οταν μιλαμε για δημοσιευματα γνωμης – κριτικης (οπως τα παρατιθεμενα) και οχι απλη αναγγελια αφιξης ή φωτογραφια ενος οπλικου συστηματος που καλλιστα λειτουργει και ως αποδεικτικο στοιχειο.
    Θυμαμαι για παραδειγμα στο αρθρο μου για τα ελληνικα πρωην “αεροπλανοφορα” , ενα αρθρο εφημεριδας της εποχης που παραθεσες, αναφερε ως προβλημα τη μη υπαρξη στην Ελλαδα ικανης δεξαμενης για τα 180 μετρα του καταδρομικου ΕΛΛΗ ΙΙ. Βεβαιως υπηρχε τετοια και ηταν στη Συρο.

    1. Mανωλη κοινη παραδοχη ειναι οτι τα τεσσερα αυτα υποβρυχια αντιμετωπισαν πληθος προβληματων και βεβαια δεν ηταν στην κορυφη της τεχνολογιας για την εποχη τους.Δεν ξερω αν με τα ιδια χρηματα θα μπορουσαμε να παρουμε αντιστοιχα Αγλικα,Γερμανικα η Ιταλικα υποβρυχια.

     1. Δεν διαφωνω σε αυτο, αλλα μαλλον δυσκολα θα παιρναμε τοτε Γερμανικα η Ιταλικα υποβρυχια. Οι ξενες αποστολες που οργανωναν και εκπαιδευαν το ΒΝ ηταν αγγλικες ή γαλλικες.

    2. Εἰλικρινά,το περίμενα ὅτι θα το ἔθιγες,και μάλιστα εὔστοχα.
     Πράγματι,στην Ἑλλαδίτσα ὅλα γίνονται ἀντιληπτά με κομματικά ὁμματοϋάλια (κομματοϋάλια).
     Ὅοομως:τα συγκεκριμένα ὑποβρύχια εἴχαν ὅντως τα παθάκια τους,και αὐτό το ἔχουν ἀναφέρει και παλαίμαχοι σε συνεντεύξεις.
     Ἐπίσης,τα αἰσθήματα της Γαλλίας ἕναντι ἡμῶν εἴχαν διαφανεί πολύ προσφάτως (τότε),στην Μικρά Ἀσία.(παρενθέτως,τις ἡμέρες της Καταστροφῆς,και του ἑμπρησμοῦ της Σμύρνης,στην Γαλλία ἐπικρατοῦσε μούγκα:ἀπόλυτη λογοκρισία.)
     Βεβαίως,και τα Τ-209 ἀντιμετώπισαν παιδικές ἀσθένειες,και τα Τ-214,ἀλλά και τα ἀρματαγωγά τύπου «Ἰάσων»,να μήν πῶ για κάποια κυρία Ἄρτεμις.
     Ἡθικόν δίδαγμα:στα των ἀμυντικῶν προμηθειῶν (και σε ὅτι ἄπτεται της κρατικῆς σου ὑποστάσεως και ἐθνικῆς ἐπιβιώσεως),δέν ἐπιτρέπεται να εἶσαι «βολικός»,εἴτε ἕναντι των ξένων,εἴτε ἕναντι ἡμεδαπῶν.

 1. Απο τα οικονομικα στοιχεια βλεπουμε οτι το καθε υποβρυχιο στοιχισε 119000 λιρες,ποιο επανω αναφερει οτι το κοστος της καθε τορπιλλης ειναι 120 λιρες,δηλαδη αναλογια υποβρυχιου-τορπιλλης 991-1.
  Με τα σημερινα δεδομενα που μια τορπιλλη κοστιζει πχ 2,5 εκ ευρω το αναλογο κοστος του υποβρυχιου θα ηταν 991χ2,5=2477.5,οσο κοστιζει δηλαδη μισο αεροπλανοφορο.
  Η οι τορπιλλες ηταν φτηνες,η τα υποβρυχια ηταν πανακριβα για την εποχη τους.

  1. Ἐδῶ πρόκειται προφανῶς για βόμβες βάθους,και ὅχι τορπίλλες (και σίγουρα ὅχι Mk-46).
   Μιλώντας για κόστη ὁπλισμοῦ της ἐποχῆς,τα σύχρονα τυφέκια κόστιζαν ἀπό 5 ἕως 7 λίρες.
   Ὁ Θεόδωρος (ὅχι ὁ Θόδωρας) Πάγκαλος,παρήγγειλε το 1925 100.000 Μάννλιχερ στην ἰταλική Μπρέντα,ἡ ὁποία ἔκανε ἀσυναγώνιστη προσφορά 5 λιρῶν το τυφέκιο,ἐξοικονομώντας ἔτσι το κόστος των πρώτων δύο ὑποβρυχίων Σνάϊντερ-Λεμπώφ.
   Νομίζω ὅτι κάπου διάβασα πως ὁ Πάγκαλος,ὁ ὁποίος μετά την ἀνατροπή του ἀντιμετώπισε και την δικαοσύνη για την παραγγελία αὐτή,παρέθεσε και αὐτό ἀκριβῶς το ἐπιχείρημα.

    1. Ὅχι ὅλα,τα μισά περίπου (100.000) ἀπό συνολικά 229.000 το 1940.
     Στα συγκεκριμένα,ἀναγράφεται στην ἀριστερή πλευρά του κορμοῦ Breda 1927.
     Ὑποτίθεται ὅτι ἡ Breda εἴχε ἀποκτήσει τις ἐργαλειομηχανές και μήτρες (καλούπια) για την κατασκευή του Μάννλιχερ-Σενάουερ ἀπό την Steyr στο πλαίσιο πολεμικῶν ἐπανορθώσεων,και ὅτι αὐτός ἦταν ὁ λόγος που μπόρεσε να κάνει τόσο συμφέρουσα προσφορά.
     Ὑφέρπει ὅμως και ἡ ὑποψία ὅτι τα ὅπλα κατασκευάστηκαν στην Αὐστρία ἀπό την Steyr,ἀλλά κατά παράβαση των περιορισμῶν που εἴχαν ἐπιβληθεί στην Αὐστρία βάση της συνθήκης εἰρήνης του 1919,να μήν πραγματοποιήσει ἐξαγωγές ὁπλισμοῦ για μία δεκαετία,και ὅτι ἡ Breda ἀπλῶς λειτούργησε ὡς βιτρίνα.
     Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι εὐθύς ὡς ἤρθησαν οἱ ἑν λόγω περιορισμοί,το 1929,παρηγγέλθησαν στην Steyr 25.000 ἀραβίδες Υπ.1903/14/30 για τον Στρατό,και 15.000 ἀκόμη το 1939 για την Χωροφυλακή.
     Εἶναι αὐτές με τα διπλά προστατευτικά «αὐτιά» στο στόχαστρο.

 2. “Οι ξενες αποστολες που οργανωναν και εκπαιδευαν το ΒΝ ηταν αγγλικες ή γαλλικες.”

  Αυτο ομως δεν εμποδισε 4-5 χρονια αργοτερα να παρουμε Ιταλικα Αντιτορπιλλικα.

  1. Πραγματι, ηταν σχετικατα φθηνα και με καλες προδιαγραφες που δεν ευοδωθηκαν ομως στην πραξη – και δεν παραγγελθηκαν περισσοτερα , 8 ηταν ο αρχικος σχεδιασμος. Παντως ο κυριος λογος μαλλον ηταν πολιτικος: κατευνασμος της Ιταλικης σχεδον εχθρικης στασης εναντι της Ελλαδας μεσω προμηθειων.

   1. Ἀσχέτως του προκειμένου,το τραβάει ἡ ψυχή μας το νταβατζιλίκι,την βρίσκουμε να πληρώνουμε φόρους ὑποτελείας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.