Πέντε M1A1 του Ιρακινού Στρατού έχουν χτυπηθεί από αντιαρματικά βλήματα. (Janes)

Σύμφωνα με το Janes από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Μάιου, η θωράκιση πέντε ιρακινών αρμάτων μάχης M1A1 διατηρήθηκε από καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους (ATGM) και έξι ελικόπτερα καταρρίφθηκαν. Το Janes κάνει αναφορά σε δημοσίευση των New York Times οι οποίοι επικαλούνται δήλωση που έκανε την 13η Ιουνίου ανώνυμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).
Ο ανώνυμος αξιωματούχος είπε πως, κατά τις μάχες με του αντάρτες, 28 άρματα μάχης M1A1 Abrams του Ιρακινού Στρατού έχουν καταστραφεί, πέντε εκ των οποίων υπέστησαν διάτρηση θωράκισης όταν χτυπήθηκαν από AGTM.
Ανάμεσα στο 2010 και 2011 οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει το Ιράκ με 140 ανακατασκευασμένα άρματα μάχης M1A1 Abrams.

Παρόλο που διαθέτουν εξοπλισμό ο οποίος βελτιώνει την επίγνωση τακτικής κατάστασης, δε διαθέτουν θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) η οποία αυξάνει την προστασία του άρματος στην περιοχή του τόξου της εμπρόσθιας θωράκισης.

Η διάτρηση θωράκισης ενός άρματος από βλήμα κοίλης γόμωσης με μεγάλη διατρητική δράση αυξάνει την πιθανότητα ανθρωπίνων απωλειών, αλλά δεν έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το άρμα, ειδικά αν διαθέτει θωρακισμένο διαμέρισμα πυρομαχικών, όπως στην περίπτωση του Abrams.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν πως ο Ιρακινός Στρατός έχει πρόβλημα με τη συντήρηση των αρμάτων, υπονοώντας πως θα δυσκολευτεί πολύ να θέσει ξανά σε υπηρεσία τα κατεστραμμένα άρματα μάχης.

Αντάρτης του FSA στη Συρία μεταφέρει αντιαρματικό σύστημα 9K11. (damascustribune.wordpress.com)

Τουλάχιστον ένα βίντεο έχει αποκαλυφθεί στο διαδίκτυο που δείχνει ένα Abrams να ανατινάζεται μετά από χτύπημα ενός ATGM κατά τη διάρκεια μαχών στη δυτικά επαρχία του Ανμπάρ.

Οι αντάρτες που επιχειρούν στην Ανμπάρ έχουν δημοσιοποιήσει φωτογραφίες από διάφορες επιθέσεις και σε άλλα άρματα Abrams, στις οποίες εμπλέκονται 9K11 Malyutka και φορητοί εκτοξευτές αντιαρματικών RPG-7, και ένας φορητός εκτοξευτής πυραύλων M79 OSA. O τελευταίος είναι ένα Γιουγκοσλαβικό όπλο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους αντάρτες στην γειτονική Συρία αλλά έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστα στο Ιράκ.

RPG-7 (militaryfactory.com)

Η ζημία που έχει προκληθεί στα άρματα είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί από τις φωτογραφίες. Στις περισσότερες είναι στιγμιότυπα από ακυκλοφόρητα βίντεο τα οποία έχουν την τάση να παρουσιάζουν εντυπωσιακές εκρήξεις, όμως όχι και την κατάσταση του άρματος μετά την επίθεση.

Μόνο μία σειρά σειρά φωτογραφιών από τις επιθέσεις δημοσιεύτηκαν στο λογαριασμό των υποστηρικτών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ISIL) την 6η Ιουνίου παρουσιάζουν ένα Abrams να καταστρέφεται. Ένας αντάρτης τοποθετεί ένα εκρηκτικό μηχανισμό στο άρμα και ακόμη ένα αντικείμενο εκτοξεύεται στο εσωτερικό του άρματος μέσα από την ανοιχτή θυρίδα του πύργου. Η μοίρα του πληρώματος παραμένει άγνωστη.

Ακόμη μία σειρά φωτογραφιών που δημοσιεύθηκε την 28η Μάιου η οποία  υποτίθεται πως παρουσιάζει τον ίδιο αντάρτη να τοποθετεί εκρηκτικό γέμισμα μέσα ή πάνω στο πύργο ενός άλλου Abrams, το οποίο βρίσκεται σε θέση κάλυψης σκάφους, καθώς και η έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την έκρηξη παραμένει ασαφής, το γεγονός πως οι αντάρτες έχουν επανειλημμένως πλησιάσει τόσο κοντά στα άρματα υποδεικνύει την έλλειψη ικανοποιητικής υποστήριξης πεζικού.

Αντιαρματικό σύστημα M79 των 90 χιλιοστών (Tsimuha)

Άλλοι τύποι θωρακισμένο οχημάτων που είναι σε υπηρεσία με τον Ιρακινό Στρατό εμφανίζονται να έχουν δεχθεί μεγαλύτερες φθορές από τα Abrams. Οι αντάρτες έχουν δημοσιεύσει αρκετές εικόνες που παρουσιάζουν κατεστραμμένα άρματα ή αιχμάλωτα οχήματα Hummer, ΤΟΜΜ Μ113 και “ανθεκτικά σε νάρκες, προστατευόμενα από ενέδρες” (MRAP).

Τα Σοβιετικής εποχής θωρακισμένα που χρησιμοποίησε στο Ανμπάρ ο Ιρακινός Στρατός έχουν αρκετές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων θωρακισμένων οχημάτων πολλαπλών χρήσεων MT-LB , BMP-1 και άρματα μάχης T-55.

Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης πως έξι ιρακινά ελικόπτερα έχουν κατά ριφθεί και 60 έχουν καταστραφείς στις μάχες μεταξύ 1ης Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαΐου. Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό τμήμα των πτητικών μέσων της Ιρακινής Διοίκησης Αεροπορίας Στρατού.

Ακόμη ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκε από ένα ελαφρύ αντιαεροπορικό όπλο (LAAG) πάνω από την Al-Saqlawiyah την 16η Ιουνίου τα δύο μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα ελικόπτερα των Ιρακινών έχουν καταστραφεί αλλά οι αντάρτες έχουν δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο με πλάνα βολών με χρήση κάμερας υπερύθρων το τοποθετημένη σε βαρύ πολυβόλο ή LAAG το όποιο δείχνει την κατάρριψη τουλάχιστον δύο επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24/35 τα οποία πραγματοποιούσαν επιθέσεις με ρουκέτες σε χαμηλό ύψος.

Janes.com

6 Σχόλια

  • Δούκας Γαϊτατζής

   Αυτο το άρθρο δημοσιεύθηκε απο το Janes και εξετάζει τις απώλειες των Μ1Α1 των Ιρακινών, για τα οποία οι Αμερικάνοι δεν δημοσιοποίησαν αρκετά στοιχεία για τις απώλειες τους κατά τις επιχειρήσεις Καταιγίδα της Ερήμου και Σκορπιός της Ερήμου.

   Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Πάντως, εχω να συμπληρώσω πως παρ όλη την φαινομενική υπεροχή ισχύς του Ιράκ (επιθετικά ελικόπτερα, άρματα μάχης M1 και σύγχρονο στρατιωτικό υλικά από τις ΗΠΑ) ο στρατός του Ιράκ φαντάζει κουρασμένος, εξαθλιωμένος και ανέτοιμος να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις των ανταρτών.
   Όπως έχω γράψει σε παλιότερο σχόλιο μου, δεν θεωρώ δύναμη αποτροπής το κοφτερό και ακριβό μαχαίρι, αλλά την διάθεση να το χρησιμοποιήσεις και να επιφέρεις ενα ισχυρό χτύπημα στον εχθρό σου.

   Απάντηση
 1. Kirillos

  Απο τα 1000 αρματα των Αμερικανων στην καταιγιδα της ερημου δεν εχουν ανακοινωση οντως λεπτομεριες. Οι κακες γλωσσες λενε ομως πως το ενα τριτο απο αυτα δεχθηκαν κυριως αντιαρματικα πυρα με ολικες και μερικες απωλειες σε αρματα και προσωπικο. Το ιδιο συμβαινει και τωρα. Δεν αναφερονται σε ποιοα σημεια της θωρακισης βληθηκαν και με τη αντιαρματικο. Επισης δεν αναφερεται τη ειδους ανακατασκευη περασαν τα αρματα και τη αφαιρεθηκε/προστεθηκε. Σε καθε περιπτωση συμπερασματα δεν μπορουν να βγουν με βεβαιοτητα καθως τα στοιχεια ειναι ΑΠΟΡΗΤΑ. Ο γενικος κανονας ειναι Α/Τ VS ΤΑΝΚ= 1-0

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: