Απονομή Ηθικών Αμοιβών στην Πολεμική Σημαία της 1/38 Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (φωτ&βίντεο)

Απονομή Ηθικών Αμοιβών στην Πολεμική Σημαία της 1/38 ΔΤΕ. (ΓΕΣ)

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Αρχηγού του ΓΕΣ, βουλευτών, του Γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης διοίκησης, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου, του χωρικού αντιπεριφερειάρχη κ. Κόκκινου, του δημάρχου Ρόδου κ. Χατζηδιάκου, του πρώην βουλευτή κ. Αν. Καραμάριου, ανώτατων αξιωματικών του στρατού και εφέδρων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 9 Ιουλίου 2014 σε στρατιωτική μονάδα της Ρόδου, η προγραμματισμένη τελετή παρασημοφόρησης της σημαίας του Συντάγματος με το μετάλλιο Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας Σταυρός – Αξίας και τιμής Α’ Τάξεως.

Το Σύνταγμα πεζικού, αξίζει να σημειωθεί ότι συγκροτήθηκε με την ονομασία 38 Σύνταγμα Ευζώνων κατά την επιστράτευση του Σεπτεμβρίου του έτους 1912. Από τα 8º και 9º Τάγματα Ευζώνων, τα οποία είχαν συγκροτηθεί από τις επιπλέον εφεδρείες των 4ου και 6ου Ευζωνικών Ταγμάτων και υπαγόταν αρχικά στην VI Μεραρχία με έδρα την Λάρισα.
Το 38 Σύνταγμα Ευζώνων έλαβε μέρος σε όλους τους μετέπειτα απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους και κυρίως στις Ιστορικές Μάχες:

 • ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ
 • ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
 • ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ (Με τη γνωστή δράση του ήρωα Τχη Βελισσαρίου, Δκτη 1ου Τάγματος).
 • ΚΙΛΚΙΣ- ΛΑΧΑΝΑ (Εισήλθε πρώτο στο Χωρ. ΛΑΧΑΝΑ).
 • ΚΡΕΣΝΑΣ και ΤΣΟΥΜΑΓΙΑΣ
Απονομή Ηθικών Αμοιβών στην Πολεμική Σημαία της 1/38 ΔΤΕ. (ΓΕΣ)

Το Μάιο του 1917, τα Γαλλικά Στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη της Λάρισας και αμέσως προέβησαν στον αφοπλισμό των εκεί Ελληνικών Μονάδων. Από το 38 Σ.Ε., ζητήθηκε να παραδώσει τον οπλισμό του και τα ξίφη των Αξιωματικών του, γεγονός το οποίο από το Σύνταγμα θεωρήθηκε ατιμωτικό και γι’αυτό, με επικεφαλής το Δκτή του Ανχη Φράγκου Αθανάσιου, διέφυγε προς την κεντρική οροσειρά της Θεσσαλίας.

Αβραμόπουλος και αρχηγός ΓΕΣ παρασημοφόρησαν την ένδοξη σημαία. (Rodiaki.gr)

Η ενέργεια αυτή του Συντάγματος, έγινε αμέσως αντιληπτή από τους Γάλλους οι οποίοι αρχικά καταδίωξαν με το ιππικό τους το Σύνταγμα, στη συνέχεια το κυκλώσανε και το διαλύσανε, αφού συνέλαβαν αιχμαλώτους το μεγαλύτερο μέρος των Αξιωματικών και οπλιτών του, τους οποίους έκλεισαν στις φυλακές Κατερίνης – Λιτόχωρου, μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους, οπότε οι φυλακισμένοι μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, αφέθησαν ελεύθεροι και ανασυγκρότησαν το Σύνταγμα, το οποίο επανήλθε στη Λάρισα και υπήχθηκε στην 1η Μεραρχία, υπό την οποία, από την 2 Μαΐου 1919, έλαβε μέρος στις Επιχειρήσεις της Μικρασιάτικης Εκστρατείας. Την 1η Σεπτεμβρίου 1922 υποχωρώντας από το Μικρασιατικό Μέτωπο, αποβιβάσθηκε στη Χίο, αποστράτευσε τις μεγαλύτερες κλάσεις 1912 – 1918 και από εκεί διαδοχικά μεταστάθμευσε στο Λαύριο (13/9), Αθήνα (14/9) και την 8η Οκτωβρίου του ίδιου έτους στη Λάρισα, όπου επανήλθε στην σε καιρί ειρήνης σύνθεσή του, με κύρια αποστολή την εκπαίδευση και την ενίσχυση με προσωπικό το μέτωπο της Θράκης.

Απονομή Ηθικών Αμοιβών στην Πολεμική Σημαία της 1/38 ΔΤΕ. (ΓΕΣ)

Μετά την λήξη της εμπολέμου κατάστασης, με νομοθετικό διάταγμα της 14 Ιουλίου 1926, με το οποίο κυρώθηκε ο πρώτος μεταπολεμικός οργανισμός του Στρατού, τα Συντάγματα Πεζικού ανέρχονταν σε 38, από τα οποία τέσσερα Ευζώνων, το 1/38 Σ.Ε. εξακολούθησε να υφίσταται και να υπάγεται στην 1η Μεραρχία, με το Νόμο δε 4321/29, με τον οποίο καθορίσθηκε ο νέος οργανισμός του Στρατού, και το Πεζικό αποτελούνταν από 24 Συντάγματα Πεζικού και τέσσερα Τάγματα, από τα οποία τρία Ευζώνων, το 1/38 Σ.Ε. σταμάτησε να υφίσταται. Από τότε εμφανίζεται το έτος 1975 όταν με την υπ’αριθ. ΑΑΠ.Φ.210.208/343/949340/Σ.79/24-12-75/ΓΕΕΘΑ/ΓΕΣ/5ΟΕΓ/Ι διαταγή, το εις τον ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΩΝΑ ΡΟΔΟΥ 121 ΕΣΠ, μετονομάσθηκε σε 38 ΔΤΕΧ (38ΣΠ) – τίτλο τον οποίο φέρει μέχρι σήμερα – και υπάχθηκε οργανικά στην 95 ΑΔΤΕΧ (95ΣΔΙ).

Απονομή Ηθικών Αμοιβών στην Πολεμική Σημαία της 1/38 ΔΤΕ. (ΓΕΣ)

Το 2004 υπήχθει υπό την 1/38 ΔΤΕ η νεοσυγκροτηθήσα ΔΑΝ ΤΗΛΟΥ στη ΝΗΣΟ ΤΗΛΟ.
Μέχρι το 2005 στην 1/38 ΔΤΕ υπάγονταν το 211 ΤΠ,το 299 ΤΠ,το 548 ΤΕ και το ΤΕ Άνω Καλαμώνα. Το έτος αυτό με διαταγή του ΓΕΣ, το 211 μετέπεσε απο ΤΠ σε Μ/Κ ΤΕ, τα 299 ΤΠ και 548 ΤΕ διαλύθηκαν και εντάχθηκε υπό την 1/38 ΔΤΕ το 542 Μ/Κ ΤΕ.

Από την τελευταία επανασυγκρότηση του, είναι Διοίκηση συγκροτήματος Πεζικού, ετοιμότητας “Α”, με προβλέπόμενο ποσοστό επανδρώσεως εν ειρήνη 70% επί της πολεμικής δύναμης. Η οργανική του συγκρότηση, αποτελείται από τη Δκση, το Επιτελείο, το Λόχο Διοικήσεως, το 211 Μ/Κ ΤΕ και το ΤΕ Άνω Καλαμώνα όλα στον ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΩΝΑ ΡΟΔΟΥ, το 542 Μ/Κ ΤΕ στο Χ. ΠΑΣΤΙΔΑΣ και τη ΔΑΝ ΤΗΛΟΥ στη ΝΗΣΟ ΤΗΛΟ.

Απονομή Ηθικών Αμοιβών στην Πολεμική Σημαία της 1/38 ΔΤΕ. (ΓΕΣ)

Το Στρατόπεδο στο οποίο στρατωνίζεται η 1/38 ΔΤΕ (Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής) έλαβε τιμητικά το όνομα του Λγου Νικολάου Μπελούμπαση ο οποίος ανήκε στο Σύνταγμα και έλαβε μέρος στις μάχες που διεξήχθησαν στην Μικρά Ασία και απεβίωσε ηρωικά μαχόμενος την 12 Αυγ. 1921 στο ΜΑΓΚΑΛ ΝΤΑΓ.

Απονομή Ηθικών Αμοιβών στην Πολεμική Σημαία της 1/38 ΔΤΕ. (ΓΕΣ)

Το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα επίλεκτα, ένδοξα και ηρωικά Συντάγματα του Ελληνικού Στρατού. Δεν εκτέλεσε απλά με επιτυχία την αποστολή του, αλλά διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο σε κάθε κρίσιμη περίσταση. Οι επιτυχίες του κοσμούν τη νεότερη στρατιωτική μας ιστορία, ενώ χωρίς τη συμβολή του, ίσως οι πόλεμοι που έλαβε μέρος να είχαν διαφορετική εξέλιξη.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YLt2uvXWIQU]

Πηγή: Rodiaki.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Να ρωτήσω εγώ.. Βλέπω τον Αρχηγό ΓΕΣ και τους άλλους ανώτερους αξ/κους να φοράνε παραλλαγή της στολής που φορούσαν οι αξιωματικοί πριν από μερικές δεκαετίες και ήταν γνωστή σαν σαφάρι ή αφρικάνα. Πότε επέστρεψε στην “καρνταρόμπα” των αξιωματικών του ΕΣ;

  1. Σωστή η ερώτηση, η συγκεκριμένη στολή, η “Αφρικάνα” εχει μία διετία περίπου που θεσπίστηκε (αυτή με το μαζεμένο μανίκι) ως επίσημο ένδυμα.
   Δεν μπορώ να πω πως με ενθουσιάζει, το μαζεμένο μανίκι, σε σακάκι, μου έρχεται λίγο περίεργο, επίσης παρατηρώ πως τώρα επιτρέπεται και το λευκό φανελάκι κάτω από το σακάκι!
   Εχω ψάξει αρκετές φορές στη σελίδα του ΓΕΣ (army.gr) για την εν λόγω στολή αλλά δεν βρήκα κάτι, πρέπει όμως να προέρχεται απο την εποχή του Β’ΠΠ.
   Όπως έχουμε πει παλιότερα, εδώ στο Προέλαση, η στολές, είτε το θέλουμε, είτε όχι, είναι το “Α και το Ω” στο Στρατό.

   1. To 1986 όταν υπηρέτουσα σαν ΔΕΑ ήταν στις χορηγούμενες στολές. Μπορούσες να την φορέσεις είτε με τον τρόπο που εμφανίζεται να την φορούν είτε με πουκάμισο – γραβάτα και φυσικά με κατεβασμένα τα μανίκια. Έχω την εντύπωση ότι κάπου στο 1987 αποσύρθηκε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.