Αποσύρει η Αγκυρα τη ΝΟΤΑΜ που δέσμευε το μισό Αιγαίο

Το μεγάλο αγκάθι των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας τα τελευταία δύο χρόνια παραμένει το Καστελλόριζο (ΓΕΝ)
Οι Τούρκοι εξαίρεσαν τη Λήμνο από το πεδίο βολής στο Αιγαίο. Αρχικώς είχαν συμπεριλάβει και ελληνικό έδαφος στην περιοχή που δέσμευσαν μονομερώς. (ΓΕΝ)

Η Άγκυρα εξέδωσε νέα ΝΟΤΑΜ με την οποία τροποποιεί την προηγούμενη αγγελία – Δεν αλλάζει η ουσία της τουρκικής πρόκλησης που συνιστά μείζονα επιθετική ενέργεια – Με το έτσι θέλω κάνουν firing exercise area για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή μεταξύ Σκύρου, Αγίου Ευστρατίου και Λήμνου.
Μία νέα ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς αεροναυτιλλομένους) εξέδωσε σήμερα η Άγκυρα με την οποία τροποποιεί την προηγούμενη αγγελία για τη μονομερή δέσμευση μιας τεράστιας έκτασης στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Σκύρο, Άγιο Ευστράτιο και Λήμνο προκειμένου η τουρκική πλευρά να προχωρήσει σε αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η νέα ΝΟΤΑΜ με αριθμό 0900/15, τροποποιεί την αρχική αγγελία (0889/15 που εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου). Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι Τούρκοι αφαιρούν την Λήμνο από την περιοχή που με το έτσι θέλω μετατρέπουν σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση αεροπορικών ασκήσεων.

Έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α0889/15, με την οποία η Αγκυρα (σε συνδυασμό με τη NAVTEX 201/15) δέσμευε μία τεράστια περιοχή στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 (σε μία περιοχή από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο), η τουρκική πλευρά υποχρεώθηκε τελικά τη Δευτέρα να υποχωρήσει και να προχωρήσει στην έκδοση διορθωτικών – ακυρωτικών ΝΟΤΑΜ που αποκαθιστούν, έστω προσωρινά, την τάξη πραγμάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κίνηση της Άγκυρας φέρεται να εξόργισε ακόμη και το ΝΑΤΟ που παραδοσιακά τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα ελληνικά επιχειρήματα.

Η τουρκική υπαναχώρηση έγινε σε δύο δόσεις. Κατ’ αρχήν, το πρωί της Δευτέρας, η Αγκυρα (και αφού είχαν προηγηθεί τα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ), προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ (Α0900/15) με την οποία εξαιρούσε από την αρχική περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου που είχε συμπεριλάβει -κίνηση που συνιστούσε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν να εκδώσει νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, καθώς δεν την ικανοποιούσε ούτε αυτή η κίνηση της Αγκυρας, καθώς η πρόκληση παρέμενε αναλλοίωτη. Έπειτα και από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες, η Αγκυρα υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.

Η περιοχή που οι Τούρκοι θέλουν να μετατρέψουν σε πεδίο βολής περιελάμβανε τμήμα του διεθνούς εναέριου χώρου, σημαντικό κομμάτι του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά δεν σταματούσε σ’ αυτά: Η τουρκική ΝΟΤΑΜ συμπεριλάμβανε και τμήμα του ελληνικού εδάφους στο νοτιοανατολικό άκρο της Λήμνου. Επρόκειτο για σοβαρότατη πρόκληση, αφού ξεκάθαρα οι Τούρκοι είχαν συμπεριλάβει ελληνικό έδαφος -και συγκεκριμένα το ακρωτήριο της Αγίας Ειρήνης στη Λήμνο- σε μια περιοχή που προαναγγέλουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Με την γκάφα τους αυτή (το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για λάθος κάποιου εκ των αξιωματικών που σχεδίασαν τα όρια του πεδίου βολής και ενέταξαν σ’ αυτό ένα σημείο πάνω στη Λήμνο), οι Τούρκοι ήταν σαν να παραδέχονταν ότι σε θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσαν να κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο νησί, δηλαδή θα είχαν τη δυνατότητα να βομβαρδίσουν τη Λήμνο! Η γκάφα των Τούρκων έδινε σημαντικά επιχειρήματα στην ελληνική διπλωματία που κινήθηκε από την πρώτη στιγμή καταγγέλλοντας διεθνώς την πρωτοφανή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Το γεγονός ότι οι Τούρκοι εξέδωσαν την τροποποιητική ΝΟΤΑΜ για να εξαιρέσουν την περιοχή πάνω από την Λήμνο, δείχνει ότι η Άγκυρα αντελήφθη την μείζονα πρόκληση με την συμπερίληψη τμήματος της ελληνικής επικράτειας εντός του πεδίου βολής που αποφάσισαν να δημιουργήσουν στην καρδιά του Αιγαίου, δεν αλλάζει όμως την ουσία της τουρκικής κλιμάκωσης και της ποιοτικής αναβάθμισης της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης αφού επιμένει να φτιάξει «firing exercise area» εντός του FIR Αθηνών και σε τμήματα που περιλαμβάνουν εθνικό εναέριο χώρο και ελληνική χωρική θάλασσα.

Τι επιδιώκει η Άγκυρα

Να μετατρέψει μια τεράστια έκταση μέσα στο FIR Αθηνών σε τουρκικό πεδίο βολής, επιχειρεί η Άγκυρα με τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε στις 27 Φεβρουαρίου η τουρκική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Με τη συγκεκριμένη παράτυπη ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία θεωρεί ότι δεσμεύει τον εναέριο χώρο μιας περιοχής από την Σκύρο και τον Άγιο Ευστράτιο μέχρι την Λήμνο ως πεδίο βολής (Firing Exercise Area) για τη διαξεαγωγή τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Οι Τούρκοι «ενημέρωσαν» ότι δεσμεύουν την περιοχή από σήμερα 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και η ΝΟΤΑΜ αφορά τον εναέριο χώρο μέχρι τα 8.000 πόδια.

Καραμπινάτη παρανομία

Η περιοχή που οι Τούρκοι θέλουν να μετατρέψουν σε πεδίο βολής για να κάνουν αεροπορικά γυμνάσια βρίσκεται εξολοκλήρου μέσα στο FIR Αθηνών, όπου η μοναδική αρμόδια για την έκδοση ΝΟΤΑΜ είναι -σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας- η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Παρά τις πάγιες οδηγίες του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) οι Τούρκοι δεσμεύουν την περιοχή για ασκήσεις στο Βόρειο Αιγαίο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι επιδιώκει η Άγκυρα; Σκοπός της τουρκικής κίνησης είναι να δημιουργηθεί επί της ουσίας και de facto ένα μόνιμο τουρκικό πεδίο βολής στην καρδιά του Αιγαίου, αποκόπτοντας ουσιαστικά ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.

Με την τουρκική ΝΟΤΑΜ δεσμεύεται μια περιοχή πάνω από την οποία διέρχονται οι αεροδιάδρομοι G33και N130 και επίσης επηρεάζεται η τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου.

Έντονα διαβήματα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ICAO

Ηδη το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί καταθέτοντας διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον ICAO καταγγέλοντας την τουρκική πλευρά και επιχειρηματολογώντας ότι με την μονομερή της ενέργεια η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία και τους διεθνείς κανόνες αλλά κυρίως θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αεροπλοϊας στην ευρύτερη περιοχή.
Τις επόμενες ώρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του των χωρών μελών της ΕΕ για το σοβαρό κρούσμα της τουρκικής επιθετικότητας.

Οι Τούρκοι «τορπιλίζουν» το κλίμα

Σε μια χρονική περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή επικρατούν συνθήκες αστάθειας και ενώ το τρίγωνο της ανατολικής Μεσογείου- Μέσης Ανατολής- Βόρειας Αφρικής κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί ακόμη περισσότερο η Τουρκία δημιουργεί συνθήκες αστάθειες με την πρόθεσή της να φτιάξει πεδίο βολής στην καρδιά του Αιγαίου.

Πολύ περισσότερο, η προσπάθεια των Τούρκων να μετατρέψουν μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου σε πεδίο βολής έγινε λίγο μετά την σχεδόν συμφωνία Αθήνας και Άγκυρας να αναθερμανθεί η διαδικασία των επαφών μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για την επεξεργασία νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) η οποία είχε ανασταλεί την προηγούμενη διετία. Η πρόταση έγινε τις προηγούμενες μέρες από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβυς Δημήτρης Παρασκευόπουλος στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου ο οποίος φέρεται να απάντησε θετικά. Εκ των πραγμάτων η επανάληψη των επαφών για τη διεύρυνση των ΜΟΕ τίθεται σε αμφισβήτηση…

Πηγές: protothema.gr και in.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

  1. Και εγω εχω δεσμευσει ενα γυραδικο,εναν φουρνο,ενα ζαχαροπλαστειο και μια δυο ταβερνες,ειναι ολα σε αποσταση βολης.Εχω εκδοσει και ΝΟΤΑΜ να μην πλησιαζει κανενας αλλος.

  2. Δηλαδη αν η ΝΟΤΑΜ δεν ειχε μεσα Ελληνικο εδαφος αλλα μονο διεθνη υδατα ας πουμε και παλι για το μισο αιγαιο τοτε δεν θα ειχαμε προβλημα να κανουν ασκησεις μεχρι τις 31.12.2015…ΟΕΟ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.