Αποσύρθηκε η Dassault από το διαγωνισμό μαχητικού αεροσκάφους του Καναδά

©Eric Piermont/AFP

Η Dassault Aviation αποσύρθηκε από το διαγωνισμό του Καναδά για την αγορά 88 νέων μαχητικών αεροσκαφών λόγω της ανησυχίας ότι οι απαιτήσεις διαμοιρασμού διαλειτουργικότητας και πληροφοριών ήταν αρκετά εκτεταμένες, σύμφωνα με βιομηχανικές πηγές.

Η Dassault έλαβε έγκριση από την Καναδική κυβέρνηση για να συμμετέχει στο διαγωνισμό και επρόκειτο να προσφέρει στην Βασιλική Καναδική Πολεμική Αεροπορία το μαχητικό αεριωθούμενο Rafale.

Το προσχέδιο του πακέτου προσφοράς για 88 μαχητικά αεροσκάφη εκδόθηκε προς τις εταιρείες ώστε απαντήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Πατ Φιν, ο υφυπουργός εξοπλισμών στο υπουργείο εθνικής άμυνας του Καναδά. Απο εκεί, θα εκδοθούν οι τελικές οδηγίες υποβολής προφορών για την προμήθεια αξίας CAN$16 δισεκατομμυρίων (US$12,2 δισ.) μαζί με τις απαιτούμενες προσφορές μέχρι τον Μάιο του 2019, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Dassault, επανεξέτασε το προσχέδιο πρόσκλησης υποβολής προσφορών και αποφάσισε οτι οι καναδικές απαιτήσεις για το διαμοιρασμό στοιχείων πληροφοριών και διαλειτουργικότητας, συγκεκριμένα με αμερικανικά ντρόουν, θα ειναι δύσκολο να εκπληρωθούν, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ενας από τους κύριους ρόλους των μαχητικών αεριωθούμενων θα ειναι η άμυνα της Βορείου Αμερικής. Η Βασιλική Καναδική Πολεμική Αεροπορία συνεργάζεται στενά σε αυτόν τον ρόλο μαζί με τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) δια μέσω της Διοίκησης Προστασίας Εναέριου Χώρου Βορείου Αμερικής.

Ούτε η Γαλλική πρεσβεία στην Οτάβα αλλά ούτε και η Dassault απάντησαν στο αίτημα για σχολιασμό.

Η Μισέλ Λαρός, η εκπρόσωπος των Προμηθειών Δημοσίων Υπηρεσιών του Καναδά, δήλωσε ότι η διαδικασία της προμήθειας του μαχητικού αεριωθούμενου έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει στην βιομηχανία αρκετές πληροφορίες ώστε “οι προμηθευτές να ειναι σε θέση να λάβουν συνειδητές επιχειρηματικές αποφάσεις.”

“Μέχρι σήμερα, δεν ενημερωθήκαμε επισήμως για την πρόθεση οποιουδήποτε προμηθευτή να αποσυρθεί από τη διαδικασία,” πρόσθεσε. “Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με όλους τους προεπιλεγμένους προμηθευτές ώστε να διασφαλιστεί ότι ειναι στην κατάλληλη θέση να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την αντικατάσταση του στόλου μαχητικών αεριωθούμενων του Καναδά.”

Πηγή από την Καναδική κυβέρνηση δήλωσε οτι η επίσημη επιστολή από την Dassault που υποδεικνύει την απόσυρσή της από το διαγωνισμό μαχητικού αναμένονταν αργά την Τετάρτη.

Για δεκαετίες, η Βασιλική Καναδική Πολεμική Αεροπορία, παραδοσιακά, χρησιμοποιούσε αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη και αρχικά είχε εκφράσει την προτιμήσει της στο Lockheed Martin F-35.

Με το Rafale εκτός συναγωνισμού, πλέον, στα ενδεχόμενα αεροσκάφη του διαγωνισμού περιλαμβάνονται τα: F-35, Eurofighter Typhoon, Saab Gripen και Boeing Super Hornet.

Το αεροσκάφος που θα επιλεγεί θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόλο καναδικών μαχητικών αεριωθούμενων CF-18.

Ο Καναδάς αναμένεται να λάβει επίσημες προσφορές για το νέο μαχητικό τον Μάιο, με το πρωτο αεροσκάφος να παραδίδεται το 2025, σύμφωνα με κυβερνητικού αξιωματούχους προμηθειών του Καναδά.

Η κυβέρνηση θα απαιτήσει από τον επιτυχόντα υποψήφιο την χορήγηση ενός μεγάλου πακέτου εγγυημένων βιομηχανικών ανταλλαγμάτων ή αντισταθμιστικών ωφελημάτων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Όμως αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για το F-35, καθώς ο Καναδάς παραμένει εταίρος σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο δεν εγγυάται συμβάσεις από τις συμμετέχουσες χώρες εταίρους. Οι εργασίες στο πρόγραμμα του F-35 βασίζονται στην καλύτερη αξία και τιμή.

David Pugliese

Απόδοση/Μετάφραση απο το defencenews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Η γαλλική προσφορά είχε εξαρχής πρόβλημα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Καναδά, όχι επειδή η ποιότητα του γαλλικού μαχητικού υστερεί απέναντι στα μαχητικά που προσφέρουν οι ανταγωνιστές, αλλά επειδή υπάρχει θέμα συμβατότητας στις υπάρχουσες υποδομές (όχι αποκλειστικά στην συντήρηση των αεροσκαφών). Ένας λόγος είναι (σύμφωνα με μερικές αναφορές) και η συμφωνία UKUSA(UKUSA agreement/FVEY), που εμποδίζει την επιλογή/ένταξη ενός μαχητικού στην RCAF.

    Οι μεγάλες εκτάσεις αυτής της χώρας, «επιβάλουν» επίσης ένα δικινητήριο αεροσκάφος με μεγάλη ακτίνα/εμβέλεια(σύμφωνα με μερικές προηγούμενες αναφορές).

    Η συζήτηση σε μια ιστοσελίδα που συνοδεύει/παρακολουθεί το θέμα όλα τα χρόνια, παραμένει πάντως ενδιαφέρον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.