Αποτυχία των σχηματισμών μάχης της ΕΕ λόγω απουσίας επιμερισμού δαπανών

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο σχέδιο του σχηματισμού μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καταρρέει επειδή οι δαπάνες επιβαρύνουν μόνο τις χώρες που προσφέρουν τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό αντί την ΕΕ στο σύνολο της, δήλωσε την 30η Νοεμβρίου μια ανωτάτη Γερμανίδα αξιωματούχος.

Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Βερολίνου (BSC) 2016, η Μπετίνα Καντιμπάχ, διευθύντρια πολιτικής ασφάλειας στο Ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είπε ότι οι σχηματισμοί μάχης της ΕΕ που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 1999 δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε λόγω της απροθυμίας των χωρών, που δεν εμπλέκονται άμεσα, να πληρώσουν για αυτές.

“Η χρήση των σχηματισμών μάχης απέτυχε ως στιγμής καθώς το κόστος της ανάπτυξης τους πρέπει να το επιβαρυνθούν οι χώρες που εμπλέκονται (σ’ αυτούς)”, είπε η Καντιμπάχ, προσθέτοντας:“Απαιτείται δίκαιη κατανομή βαρών”.

Οι σχηματισμοί μάχης δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στην σύνοδο κορυφή της ΕΕ στο Ελσίνκι το 1999 με σκοπό την συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων απο όλη την ένωση προς υποστήριξη των ξεχωριστών Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με την οριστική συμφωνία του σχέδιο να υλοποιείται το 2004 και να γίνεται πλήρως επιχειρησιακή το 2007.

Τα μέλη κράτη αναλαμβάνουν εκ περιτροπής στη δημιουργία δύο σχηματισμών μάχης 1500 ατόμων για αποστολές περιορισμένης διάρκειας υψηλής ετοιμότητας και ταχείας ανάπτυξης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), με τον πρόσφατο σχηματισμό μάχης που δημιουργήθηκε τον Μάιο να είναι υπό τη διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου και την υποστήριξη των δυνάμεων από τις Φινλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Σουηδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Καθώς και να παρέχει στην ΕΕ την ικανότητα ταχείας αντίδρασης για να απαντήσει στρατιωτικά στις αναδυόμενες κρίσεις, το σχέδιο των σχηματισμών μάχης χρησιμεύει επίσης ως ένας οδηγός για τον μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων της ηπείρου από μια ψυχροπολεμική αμυντική δομή σε μια πιο αποτελεσματική επιχειρησιακή αποστολή. Το σχέδιο έχει δημιουργηθεί για να ενισχύσει, αντί να αντικαταστήσει, τον ρόλο του NATO στην προστασία της Ευρώπης, με την Καντιμπάχ να τονίζει:“Δεν αφορά την επικάλυψη των δομών, αλλά την συμπλήρωση τους”.

Ενώ, ως σήμερα, η ΕΕ, εγκωμιάζει τα επιτεύγματα του σχεδίου του σχηματισμού μάχης, επικαλούμενη την αξία του στη διασφάλιση της αυξημένης συνεργασίας και ανάπτυξης των δυνατοτήτων μεταξύ των κρατών μελών, επισημαίνει επίσης τα προβλήματα στην χρηματοδότηση που έθεσε η Καντιμπαχ στην BSC.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.