Αποχώρησαν ως Μ1Α1 και επιστρέφουν στην Γερμανία ως M1A2 SEPv2

Τα άρματα μάχης M1A2 SEP Abrams ξεφορτώνονται από τα τρένα στην Γερμάνια (stripes.com)
Τα άρματα μάχης M1A2 SEP Abrams ξεφορτώνονται από τα τρένα στην Γερμάνια (stripes.com)

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την αποχώρησή τους από το ευρωπαϊκό έδαφος, τα Αμερικάνικά άρματα μάχης επιστρέφουν σε στρατιωτικές βάσεις τις Γερμανίας όπου διατηρούσαν μια έντονη παρουσία από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πέρυσι, τον Απρίλιο, το τελευταίο άρμα Abrams αποχώρησε από τη Γερμανία, συμπίπτοντας με την αποχώρηση των Αμερικάνικών δυνάμεων η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απενεργοποίηση δύο Ταξιαρχιών Πεζικού, την 170η και την 172η.

Όταν τα 22 άρματα M1A1 αποχώρησαν από την Ευρώπη το γεγονός αντιμετωπίστηκε ως το τέλος μίας εποχής, καθώς τα άρματα μάχης υπηρετούσαν σε Αμερικάνικές βάσεις σε όλη την Ευρώπη από την εποχή της απόβαση στην παραλία Omaha το 1944.

Τώρα, γίνεται αντιληπτό πως το συγκεκριμένο κεφάλαιο της ιστορία είχε κλείσει λίγο πρόωρα.

Σύμφωνα με το Stripes and Stars, την Παρασκευή 31.1.2014, τα τελευταία 29 άρματα μάχης Abrams MiA2 SEPv2 εκφορτώθηκαν από βαγόνια τρένου στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του Grafenwöhr. Τα βαρέως τύπου οχήματα μάχης είναι οι εκσυγχρονισμένες εκδόσεις του παλαιότερου Abrams τα οποία αποχώρησαν πριν από δέκα μήνες περίπου και θα γίνουν τμήμα της “Διακλαδικής Πολυεθνικής Εκπαιδευτικής Διοίκησης” στο Grafenwöhr (JMTC) το οποίο θα ονομαστεί “Πακέτο Δραστηριοτήτων Ευρώπης” (EAS).

Άρμα μάχης M1A2 SEP Abrams. (stripes.com)
Άρμα μάχης M1A2 SEP Abrams. (stripes.com)

Στην ομάδα των αρμάτων Abrams θα ενταχθούν ακόμα 33 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) M2A3 Brandley και άλλα αρκετά βαρέα οχήματα υποστήριξης τα οποία θα εγκατασταθούν στο Grafenwöhr για να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση εκεί, στο Κοινό Πολυεθνικό Κέντρο Ετοιμότητας στο Hohenfels αλλά και σε άλλες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Το σχέδιο του EAS έχει ως αποστολή ο εκπαιδευτικός εξοπλισμός να χρησιμοποιείται απο στρατιωτικές μονάδες για σύντομο χρονικό διάστημα πριν τον παραδώσουν στην επόμενη ομάδα στρατιωτών που θα έρθει για εκπαίδευση.

Οι αξιωματικοί του JMTC ελπίζουν πως το EAS θα καλύψει ένα κενό στις εκπαιδευτικές δυνατότητές το οποίο έγινε εμφανές όταν τα άρματα αποχώρησαν τον περασμένο Απρίλιο.

Αρκετές μονάδες του Στρατού των ΗΠΑ έχουν ήδη προγραμματίσει να χρησιμοποιήσουν το EAS. Η 1η Ταξιαρχία της 1ης Μεραρχίας Ιππικού είναι η πρώτη που γίνει ο προσωρινός χρήστης των οχημάτων, τα οποία και θα τους συνοδεύουν μέχρι την συμμετοχή της σε τρεις μεγάλες ασκήσεις που εκτείνονται από την Γαλλία μέχρι την Λετονία στα τέλη του 2014.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.