Ολόκληρη η σχεδίαση του PL-01 βασίζεται στο CV-90 αλλά με κάποιες σημαντικές τροποποιήσεις. Στη φωτογραφία Pl-01 δίπλα σε ένα T-55. (Military-Today.com Today-Today.com)

To πρωτότυπο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) PL-01, το οποίο αναπτύσσεται από την Πολωνική αμυντική βιομηχανία Obrum και τη Βρετανική BAE Systems, το οποίο, χάρη στην  επίστρωση χρώματος μείωσης θερμικού ίχνους, ειδικής τεχνολογίας stealth, μπορεί να  “προσαρμοστεί” με το γύρω περιβάλλον, προκειται να εισέλθει σε φάση μαζικής παραγωγής το 2018.

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας στην Πολωνία (MSPO 2013 ), η Πολωνική αμυντική βιομηχανία Obrum (θυγατρική της Polish Defence Holding) παρουσίασε το νέο δείγμα του οχήματος μάχης υποστήριξης άμεσων πυρών, το PL-01. Το νέο όχημα έχει κατασκευαστεί στο Ερευνητικό Κέντρο Μηχανημάτων και Εξοπλισμών της Obrum στο Gliwice.

Σύμφωνα με το Army Recognition η αποστολή του προγράμματος PL-01, είναι η δημιουργία ενός ελαφρού οχήματος μάχης το οποίο θα διαθέτει την κινητικότητα και την ισχύ πυρός των τελευταίας γενιάς αρμάτων μάχης. Ένα σύγχρονο άρμα μάχης ζυγίζει, περίπου, από 50 έως 60 τόνους ενώ το PL-01 έχει βάρος 35 τόνων περίπου. Ένα πραγματικό πλεονέκτημα για την ταχεία ανάπτυξη του οχήματος από τα στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη.

Εξωτερικά, το σχέδιο του PL-01 είναι παρόμοιο με ένα άρμα μάχης, με τον οδηγό να βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του σκάφους, με έναν μη επανδρωμένο πύργο στο πίσω μέρος. Το PL-01 έχει σχεδιαστεί με πολλές καμπύλες για να μειωθεί η υπογραφή του στα ραντάρ. Χρησιμοποιεί ψυχόμενες πλάκες τοποθετημένες στο σκάφος και τον πύργο για να αυξηθεί η παραλλαγή stealth τεχνολογίας.
Όλα τα παραπάνω τεχνολογικά επιτεύγματα προσδίδουν στο PL-01 την ικανότητα “προσαρμογής” της υπέρυθρης υπογραφή του με το περιβάλλον ώστε να μπερδέψει τα συστήματα ανίχνευσης των πυρομαχικών που χρησιμοποιούν υπέρυθρη ακτινοβολία.

Το PL-01 είναι επίσης εξοπλισμένο με εξωτερικούς αισθητήρες υπερύθρων για τη δημιουργία  κατάλληλης υπέρυθρης παραλλαγής στο πεδίο των επιχειρήσεων. Το ΤΟΜΑ μπορεί, επίσης, με την χρήση της αλλαγής θερμοκρασίας των πλακών θωράκισης που διαθέτει, μπορεί να δείχνει όπως ένα αυτοκίνητο ή ένα απλό αντικείμενο, ένα αποτελεσματικό αντίμετρο κατά των συστημάτων αναγνώρισης που χρησιμοποιούν θερμική και υπέρυθρη παρατήρηση.

Το PL-01 είναι εξοπλισμένο με ένα μη επανδρωμένο πύργο ο οποίος μπορεί να ενσωματώσει πυροβόλο 105 ή 120 χιλιοστών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει απλά βλήματα ή αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους. Η γέμισης πραγματοποιείται με τη χρήση μηχανισμού αυτόματου γεμίσματος, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του πύργου, με 16 βλήματα έτοιμα προς χρήση στον πύργο και 29 αποθηκευμένα στο σκάφος.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=I5tzKYwpT1o]

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  To T-69 δέν μου καλοκάθησε,ἐφόσον μιλάμε για Πολωνία,το ἔψαξα λίγο,και βρήκα αὐτό:

  http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fi.wp.pl%2Fa%2Ff%2Fjpeg%2F32270%2Fconcept_2_660.jpeg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwiadomosci.wp.pl%2Fkat%2C1020223%2Cpage%2C2%2Ctitle%2CPL-01-Concept-nadzieja-polskiego-przemyslu-obronnego%2Cwid%2C16124199%2Cwiadomosc.html&h=400&w=660&tbnid=sPNPEWRqrGA26M%3A&zoom=1&docid=2l0s92S3TP_f4M&ei=2q49U4yVFIOltAaYpYHIDQ&tbm=isch&iact=rc&dur=3151&page=3&start=35&ndsp=20&ved=0CMwBEK0DMCU

  Ὅπου ἀναφέρεται ρητῶς,ἄν και εἰς ἄπταιστον Πολωνικήν,ὅτι πρόκειται για Τ-55.

  Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ξέρεις,Δούκα,περί το 1979-80,ἡ Κύπρος εἴχε παραγγείλει στην Πολωνία ἕναν ἀριθμό ἀρμάτων,μεταξύ 64 και 70 το πιθανώτερο,ὁτύπος των ὁποίων δέν ἔχει δημοσίως διευκρινιστεί,ἀλλά ἀγγλόφωνες πηγές υἰοθετούσαν την ἀποψή ὅτι ἐπρόκειτο για Τ-55.
    Προς το τέλος 1981,ἀπό τις πρώτες ἑνέργειες της τότε νέας κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ ὑπό τον Α.Παπανδρέου,ἦταν ἡ προτροπή προς την Κυπριακή Δημοκρατία να ἀκυρώσει την παραγγελία,ὅπως βεβαίως και ἔγινε…
    Και ὑπ΄ὅψιν,ὁ Ἀνδρέας ἦταν ὁ πρώτος πρωθυπουργός της Ἑλλάδος που ἐπισκέφτηκε την Κύπρο,το καλοκαίρι του 1982.

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Ξέρεις, Αχέρων, υπάρχει μεγάλη αγνοια του μέσου Ελληνα για το συνέβη, πραγματικά, στην Κύπρο το 1974, πολλοί μάλιστα μιλούν σαν να μη συνέβη τίποτα!
    Και γιαυτό ευθύνονται τα βιβλία και τα σχολεία που δεν μαθαίνουν την πραγματική ιστορία, να μου το θυμηθείς, σε λίγα χρόνια, ο “συνωστισμός” στην Σμύρνη θα μπει για τα καλά στα σχολικά βιβλία.
    Αναρωτιέμαι τελικά, σαν Έθνος, αν έχουμε κόκκινες γραμμές και τι παρακαταθήκη θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας!

   • ΑΧΕΡΩΝ

    «τι παρακαταθήκη θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας!»
    Μά,μία θεσούλα στο δημόσιο,και ἕνα παραθαλάσσιο ἐξοχικό…
    Τα ὁποία βεβαίως,ἄλλοι θα πρέπει να τρέξουν να τα ὑπερασπίσουν.

 2. george s

  Πόσο εφικτή είναι προσαρμογή του συγκεκριμένου πύργου στα δικά μας Leopard 1 σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των τελευταίων ;

  Απάντηση
 3. d /PL

  Ήταν ένα concept, μα ούτε ένα λειτουργικό πρωτότυπο. Ενώ το πολωνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ενδιαφερόταν. Μετά φτιάχτηκε ένα άλλο concept, με λειτουργικά πρωτότυπα, το Anders – κάτι σαν τα σημερινά κινέζικα light tanks. Μα το υπουργείο πάλι δεν ενδιαφερόταν, παρά που ο στρατός το ήθελε πολύ.

  Αυτά τα χρόνια (τώρα), στην Πολωνία, τα 2/3 όλων των χρημάτων για αγορές όπλων καταλήγουν στην Αμερική.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: