Αραβική Άνοιξη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Αραβική άνοιξη – Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική (Εικόνα: geostrategy)

Κατεξοχήν επίκαιρο και κατατοπιστικό το βιβλίο του κυρίου Βασίλη Γιαννακόπουλου, δημοσιεύεται σε μια εποχή που η “Αραβική Άνοιξη” συνεχίζει με δραματικούς ρυθμούς να χτυπά την καρδιά της Μέσης Ανατολής και να γεννά ερωτήματα σε όλον τον κόσμο για την έκβασή της. Αν και τα αιτήματα αρχικώς φάνηκαν πως ήταν μαζικά και δημοκρατικά, η διάδοχη κατάσταση της “αραβικής άνοιξης” στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής δεν φαίνεται να υπήρξε άμεση και ξεκάθαρη, με μόνη ίσως εξαίρεση την Τυνησία, όπου οι θεσμοί λειτούργησαν γρηγορότερα και το εκλογικό αποτέλεσμα με τη νίκη των μετριοπαθών ισλαμιστών έγινε από την πλειοψηφία αποδεκτό.

Στην μεγάλη Αίγυπτο οι διαδικασίες υπήρξαν πιο αργές και οι ισορροπίες δυσκολότερες, ενώ ο στρατός φάνηκε πως δίστασε να παραδώσει την εξουσία στους “Αδελφούς Μουσουλμάνους”, οι οποίοι κέρδισαν με μεγάλη διαφορά την εμπιστοσύνη του Αιγυπτιακού λαού στις πολύμηνες εκλογές του 2012. Η Λιβύη παραμένει μια δύσκολη ως προς την επαναλειτουργία της χώρα και την κατοχύρωση της κοινωνικής και πολιτικής τάξης, ενώ στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή η ενδοθρησκευτική διένεξη μεταξύ σουννιτών και σιιτών που είχε αρχίσει να διαφαίνεται στο πολιτικό προσκήνιο ήδη από την εποχή της Ισλαμικής Ιρανικής Επανάστασης, και στην περίπτωση του Ιράκ εδώ και πολλές δεκαετίες κυρίως όμως από το 2003 και εντεύθεν, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, είτε με γεγονότα περιστασιακά, όπως απαγωγές, επιθέσεις, βομβαρδισμοί κ.λπ., είτε διαρκείας, όπως στην περίπτωση του Μπαχρέιν, όπου η ενδοθρησκευτική διένεξη μεταξύ πολιτικής σουννιτικής εξουσίας και σιιτικής λαϊκής πλειοψηφίας δημιουργεί πολλές εντάσεις και διαμαρτυρίες, την τελευταία τουλάχιστον διετία. Πίσω βέβαια από την ενδοθρησκευτική σύγκρουση υποβόσκουν παλαιοί και νέοι πολιτικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή, οι πιο εμφανείς από τους οποίους είναι η επιρροή του σιιτικού Ιράν στους σιιτικούς πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής και ο έλεγχος αντιστοίχως της σουννιτικής πλειοψηφίας από την Σαουδική Αραβία.

Για πολλούς επίσης ερευνητές η ενδοθρησκευτική αυτή διένεξη είναι επίσης και αποτέλεσμα της δυτικής πολωτικής πολιτικής και προώθησης των συμφερόντων της στις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής. Ο λαός από την πλευρά του, όπως στην περίπτωση της Τυνησίας καιτης Αιγύπτου, φαίνεται πως στην μεγάλη του πλειοψηφία βλέπει την λύση της κοινωνικής και οικονομικής αδικίας, που υφίστατο επί πολλές δεκαετίες, σε μια ισλαμικού χαρακτήρα διακυβέρνηση του κράτους, με την επικράτηση της ισλαμικής νομοθεσίας και δικαιοσύνης, ενώ σύμφωνα με άλλους αραβομουσουλμάνους αναλυτές, όπως π.χ. είναι ορισμένοι εκ των μελών του Αραβικού Συνδέσμου, η λύση είναι καθαρά οικονομικής φύσης, διότι οι λόγοι που ώθησαν τους λαούς στις εξεγέρσεις ήταν πρωτίστως η φτώχεια, η εξαθλίωση και η ανεργία και δευτερευόντως τα αυταρχικά μοναρχικά καθεστώτα. Στην πραγματικότητα βέβαια είναι όλα αυτά : η φτώχια και η εξαθλίωση, τα αυταρχικά καθεστώτα καθώς και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή που τροφοδοτούνται από τα διεθνή γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα.

Όλα αυτά τα φλέγοντα και άκρως επίκαιρα ζητήματα εξετάζει το βιβλίο «Αραβική Άνοιξη», του εν αποστρατεία, ταξίαρχου Βασίλη Γιαννακόπουλου. Το βιβλίο απαντά σε ένα πλήθος ερωτημάτων και μας διαφωτίζει για τις γεωπολιτικές εξελίξεις εντός των αραβικών κρατών, τις μεταξύ τους εξαρτήσεις αλλά και τον γεωπολιτικό τους αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο. Διότι η Μέση Ανατολή, όπως τονίζει ο συγγραφέας, δεν είναι μόνον Ισλάμ, αλλά και «μαύρος χρυσός» και «τρομοκρατία». Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος με ξεκάθαρη και μεστή γραφή παρακολουθεί την απαρχή των γεγονότων με τρόπο συστηματικό σε χώρες κλειδιά της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής (Τυνησία, Αίγυπτος, Λιβύη, Υεμένη, Μαρόκο, Αλγερία, Συρία και Μπαχρέιν) και εξετάζει τους ποικίλους παράγοντες γέννεσής τους, τις συνέπειες και την έκβασή τους.

Εξαιρετικής σημασίας είναι η γεωστρατηγική κατανόηση και ανάλυση του θέματος από τον συγγραφέα, ο οποίος άλλωστε έχει αφιερώσει την επαγγελματική του πορεία στην εναέρια στρατηγική της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και έχει αποκομίσει μεγάλη πείρα από την σημαντική του θητεία σε Σχολές Πολέμου, Διπλωματίας και Στρατηγικής του εσωτερικού και του εξωτερικού. Με εφόδια την προσωπική του εμπειρία, τις γνώσεις του αλλά και το πάθος του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναλύει με πολύ ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα και προβληματίζει για τον πιθανό τους αντίκτυπο όχι μόνον στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής αλλά γενικότερα στην Ευρώπη και την χώρας μας. Πρόκειται για ένα βιβλίο με ενδιαφέρον τόσο για τον ειδικό ερευνητή όσο και για τον απλό αναγνώστη, γραμμένο με ευχάριστο τρόπο και πληρότητα, το πρώτο στην Ελληνική βιβλιογραφία για τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», που αξίζει να το διαβάσει κανείς.

Αγγελική Ζιάκα

Επίκ. Καθηγήτρια Θρησκειολογίας

Α.Π.Θ.

Τίτλος: Αραβική άνοιξη – Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική

Συγγραφέας : Γιαννακόπουλος, Βασίλης Η.

Εκδοτικός Οίκος: Γιαννακόπουλος Βασίλης Η.

ISBN: 960-93-4298-1

ISBN 13: 978-960-93-4298-8

Μήνας Έκδοσης: 7

Έτος Έκδοσης: 2012

Σελίδες: 351

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.