Αργεντινή και Βενεζουέλα πρόκειται να κατασκευάσουν κοινό εκπαιδευτικό αεροπλάνο

Το προηγμένο εκπαιδευτικό αεροπλάνο με δυνατότητες μάχης της Αργεντινής IA-63 Pampa II (Φωτογραφία: Wikipedia)

Η Αργεντινή και η Βενεζουέλα πρόκειται να συνεργαστούν στην κατασκευή ενός εκπαιδευτικού αεροπλάνου το οποίο θα αναπτυχθεί για τις χώρες της Νότιας Αμερικής.

Η Unasur άρχισε να λειτουργεί το 2011, μετά από προετοιμασίες δύο ετών, και φιλοδοξεί να γίνει μια αμυντική και οικονομική ένωση ώστε να αποκλείσει τις χώρες της Βορείου Αμερικής, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Έχοντας ως πρότυπο την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Unasur σκοπεύει επίσης να αντικαταστήσει και άλλες περιφερειακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων της Mercosur και του Οργανισμού Αμερικάνικων Κρατών, o οποίος έχει έδρα στην Ουάσιγκτον.

Τα σχέδια για την εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ των 12 κρατών μελών έχουν μπλοκάρει στις διαφορές με τους ήδη υπάρχοντες περιφερειακούς οργανισμούς Mercosur και Κοινότητα Χωρών των Άνδεων.

Η Unasur έχει συνολικό πληθυσμό πάνω από 396 εκατομμύρια στη Κεντρική και Νότια Αμερική.

Ακόμη και μετά τη δήλωση σχετικά με το μελλοντικό κοινό πρόγραμμα του εκπαιδευτικού αεροπλάνου, δεν ήταν σαφές αν ο περιφερειακός γίγαντας αερομεταφορών της Βραζιλίας Embraer θα παίξει κάποιο ρόλο στη παραγωγή του αεροπλάνου.

Αμυντικοί αναλυτές λένε ότι τα τρέχοντα σχέδια επικεντρώνονται στην Αργεντινή με την χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα, ως μέρος της στρατηγικής για την αναζωογόνηση της αμυντικής βιομηχανίας.

Η κοινή αμυντική συμφωνία υπογράφηκε τον Ιουνίου του 2012 μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων της Αργεντινής και στρατιωτικής αντιπροσωπείας της Βενεζουέλας, ως συνέχεια των συμφωνιών που υπογράφηκαν τον Ιούλιο.

Το κοινό εκπαιδευτικό αεροσκάφος έχει ως σκοπό να δώσει ώθηση στη περιφερειακή αμυντική συνεργασία, και θα έχει ως στόχο την εναρμόνιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων των ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, η απουσία της Βραζιλίας από τα σχέδια είναι πιθανό να καθυστερήσει την πρόοδο του προγράμματος.

Παράλληλα με το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού αεροσκάφους υπάρχουν σχέδια για την κοινή παραγωγή ελαφρών θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη φύλαξη των συνόρων, και πιθανόν πυραύλων και διάφορων τύπους πλοίων.

Η αμυντική βιομηχανία της Αργεντινής, δεινοπάθησε για αρκετές δεκαετίες από αμέλεια, που συνέπεσε με την επιστροφή στην δημοκρατική διακυβέρνηση. Διαδοχικές δημοκρατικές κυβερνήσεις γύρισαν την πλάτη στον εκσυχρονισμό της άμυνας, λόγω της σύνδεσης του στρατού, κατά το παρελθόν, με τους Αργεντινούς δικτάτορες.

Μέχρι την δεκαετία του ’60 η Αργεντινή ήταν ένας αναδυόμενος κατασκευαστής αεροπλάνων αλλά το εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, ως αντίδραση στις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους δικτάτορες οδήγησαν στην μείωση της στρατιωτικής παραγωγής. Μεταγενέστερες ιδιωτικοποιήσεις αμυντικών βιομηχανιών έσβησαν ο,τι απέμεινε από την αμυντική βιομηχανία.

Μία ανασκόπηση της κυβέρνησης στις παραμελημένες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, οδήγησε στην επαναλειτουργία αρκετών εργοστασίων που είχαν εγκαταλειφθεί.

Τώρα πλέον, η Αργεντίνικη αμυντική βιομηχανία έχει δώσει έμφαση στην μεταφορά τεχνολογικής γνώσης από ξένους προμηθευτές, η οποία επικεντρώνεται στην κατασκευή ηλεκτρονικών αεροπορικών συστημάτων.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.