Αργεντινή: Παρουσιάστηκε η βελτιωμένη έκδοση του άρματος TAM

Για αρκετό καιρό ο Στρατός της Αργεντινής συνεργάζεται με διαφορές ξένες εταιρείες και κατά κύριο λόγο (ή αποκλειστικά) από το Ισραήλ -για την αναβάθμιση του άρματος μάχης TAM. Οι γνωστοί συνεργάτες του Αργεντίνικου Στρατού για την αναβάθμιση του TAM είναι οι Ισραηλινές Στρατιωτικές Βιομηχανίες (IMI), Elbit Systems και Tadiran.

Το Tanque Argentino Mediano (TAM) είναι ένα “μεσαίο άρμα” που αναπτύχθηκε από την γερμανική εταιρεία Thyssen-Henschel. Με τη σημερινή ονοματοθεσία θα ήταν μάλλον ένα ελαφρύ άρμα μάχης, λόγω του σχετικά χαμηλού βάρους και το γεγονός ότι βασίζεται στο σκάφος του γερμανικού τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) Marder -το οποίο, την δεκαετία του 1970, επονομαζόταν, ωστόσο, από την Αργεντινή ως μεσαίο άρμα, επειδή το TAM ήταν αρκετά βαρύτερο από το ελαφρύ άρμα AMX-13 και τον καταστροφέα αρμάτων SK-105, καθώς έχει περίπου το ίδιο βάρος με το μεσαίο άρμα μάχης M-4 Sherman και το εγχώριο άρμα Nahuel.

Το TAM στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται ως κύριο άρμα μάχης καθώς είναι το βαρύτερο τεθωρακισμένο όχημα που διαθέτει ο Στρατός της Αργεντινής και δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά από αναγνωριστικές και μεταφερόμενες δια αέρος και θαλάσσης μονάδες, αλλά μάλλον από τις Επιλαρχίες τεθωρακισμένων.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το TAM σχεδιάστηκε από την Thyssen-Henschel, μια εταιρεία που αργότερα εξαγοράστηκε από την Rheinmetall. Βασίζεται στο σκάφος του ΤΟΜΑ Marder, το οποίο εισήλθε σε υπηρεσία με τον Γερμανικό Στρατό το 1971. Εν συγκρίσει με το Marder, το TAM χρησιμοποιεί έναν πιο ισχυρό κινητήρα των 720 ίππων (530 kW) και είναι εξοπλισμένο με έναν μεγάλο πύργο που είναι οπλισμένος με πυροβόλο των 105 χιλιοστών. Το σκοπευτικό του πυροβολητή είναι η διόπτρα TZF-LA, ενώ ο αρχηγός διαθέτει την πανοραμική διόπτρα TRP ή PERI-RITA ανάλογα το πακέτο παραγωγής. Το TAM έχει συνολικό βάρος περίπου 30 τόνων.

Μια βελτιωμένη έκδοση του TAM για εξαγωγές έχει ήδη κατασκευαστεί απο την Thyssen-Henschel με το TH 301. Το TH 301 χρησιμοποιεί το ίδιο σκάφος και πύργο, αλλά είναι εξοπλισμένο με ένα πιο σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) και καλύτερα οπτικά. Το σκοπευτικό του πυροβολητή έχει σταθεροποίηση δύο αξόνων και επιτρέπει τις εν κινήσει βολές. Ενα σύστημα ενίσχυσης εικόνας PZB-200 μπορεί να τοποθετηθεί στο TH 301 για πιο βελτιωμένη νυχτερινή παρατήρηση σε σχέση με τα στοιχειώδη συστήματα υπερύθρων (IR) που χρησιμοποιούνται για το TAM. Είναι επίσης εξοπλισμένο με πλευρικά καλύμματα ερπύστριας και έναν ελαφρώς πιο ισχυρό κινητήρα που παρέχει την απόδοση των 551kW.

Το πρωτότυπο TAM 2C παρουσιάστηκε το 2013

Η αρχική αναβάθμιση του TAM ονομάστηκε ως “TAM 2C”. Η ανάπτυξη της, αρχικά, ξεκίνησε ως μέρος του σχεδίου εκσυχρονισμού του TAM το 2009. Όπως έχει ήδη αναφερθεί προηγουμένως, το 2015 υπεγράφη σύμβαση για την αναβάθμιση 74 αρμάτων TAM.

Η APU είναι τοποθετημένη εξωτερικά, στο πίσω μέρος του σκάφους

Στο πίσω μέρος του σκάφους έχει τοποθετηθεί μια βοηθητική μονάδα ισχύος (APU). Έτσι μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου και καθίσταται δυνατή η λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων του άρματος όταν είναι απενεργοποιημένος ο κύριος κινητήρας, το οποίο μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελές για τις ενέδρες. Η APU βρίσκεται εξωτερικά του άρματος μάχης και προφανώς στερείται κάθε είδους θωράκισης, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη ακόμη και στα πυρά μικρών όπλων.

Η νυχτερινή παρατήρηση για τον οδηγό παρέχεται από ένα περισκόπιο που είναι τοποθετημένο στο σκάφος του άρματος. Είναι πιθανόν να είναι εφοδιασμένο με σύστημα θερμικής παρατήρησης ή ενισχυτή εικόνας χαμηλής ορατότητας (LLTV).

Κοντινό πλάνο στον πύργο του TAM 2C

Ενω ορισμένα άρματα TAM υποτίθεται ότι διαθέτουν από ένα, πολλά εξακολουθούν να στερούνται του κατάλληλου θερμικού περιβλήματος το οποίο θα ελαχιστοποιήσει τις επιδράσεις της θερμοκρασίας στο πυροβόλο και, συνεπώς, θα αυξήσει την ακρίβεια κατά τις βολές.

Ένα νέο σκοπευτικό αρχηγού –το σκοπευτικό COAPS της ELBIT Systems– έχει αντικαταστήσει το παλιότερο PERI RITA. Το COAPS περιλαμβάνει μια κάμερα μεγέθυνσης “συσκευή συζευγμένου φορτίου” (CCD), θερμικό σκοπευτικό και -ασφαλές για τα μάτια (eyesafe)- αποστασιόμετρο LASER. Εν συγκρίσει με το προηγούμενο περισκόπιο PERI RITA το COAPS ενισχύει τη νυχτερινή παρατήρηση και επιτρέπει την ταχύτερη λειτουργία με τη δυνατότητα “hunter-killer”, ωστόσο, η έλλειψη κατάλληλου οπτικού ημέρας είναι ένα μειονέκτημα που οφείλεται στην χαμηλή ποιότητα εικόνας ενός ψηφιακού αισθητήρα.

Το σκοπευτικό του πυροβολητή έχει επίσης αντικατασταθεί μ’ ενα νεότερο μοντέλο της Elbit Systems, το οποίο φαίνεται να είναι μια παραλλαγή του σκοπευτικού πυροβολητή “Θερμική Παρατήρηση Συστήματος Ελέγχου Πυρός” (TIFCS) της Elbit. Το σκοπευτικό περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα οπτικό κανάλι ημέρα, ένα eyesafe αποστασιόμετρο LASER και ένα θερμικό σκοπευτικό, αν και υπάρχει επίσης μια επιλογή για την ενσωμάτωση μιας CCD κάμερας. Το νέο ΣΕΠ επιτρέπει στο άρμα να βάλλει με ακρίβεια ενώ κινείται, κάτι που το αρχικό TAM δεν μπορούσε να επιτύχει.

Σ’ ενα μικρο ιστό πάνω στην οροφή του πύργου είναι τοποθετημένο το σύστημα προειδοποίησης LASER (LWS) το οποίο κατασκευάστηκε από την Elbit. Μπορεί να παρέχει εως και 360 μοίρες κάλυψη και αντιδράει στις ακτίνες LASER και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί, επίσης, να εντοπίσει πηγές ραντάρ/RF.

Το εσωτερικό του TAM 2C

Με όλες τις αναβαθμίσεις, το TAM 2C υποτίθεται ότι είναι περίπου κατά έναν τόνο βαρύτερο από την αρχική εκδοσή, ανεβάζοντας το βάρος στους 31 τόνους.

Ένα άλλο TAM έχει εξοπλιστεί με νέα στοιχεία θωράκισης απο την IMI και φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2015. Η νέα έκδοση αποκαλύφθηκε επισήμως την 31η Μαΐου 2016. Η διαμόρφωση εξοπλισμένη με τη νέα θωράκιση ονομάστηκε άρμα “TAM 2IP”. Το IHS Janes επιβεβαίωσε ότι η νέα θωράκιση του άρματος είναι μια παραλλαγή της θωράκισης “Iron Wall” της IMI.

Η “Iron Wall” είναι ένας νέος τύπος προσθαφαιρούμενης θωράκισης που έχει σχεδιαστεί κυρίως για την αύξηση της προστασίας κατά των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED), εκρηκτικά διαμορφούμενων διατρητικών (EFP) και αυτο-σχηματιζόμενων θραυσματογόνων γεμισμάτων. Αποτελείται από συνθετικά υλικά και μέταλλο για να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία ανα βάρος απο την θωράκιση χάλυβα. Το πάχος της “Iron Wall” συνήθως κυμαίνεται απο 110-150 χιλιοστά, η επιφανειακή πυκνότητα από 200 έως 230 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το πρωτότυπο TAM 2IP

Σύμφωνα με την IMI, η “Iron Wall” πληροί την απαίτηση του επιπέδου 4 της STANAG 4569 για την προστασία απο διατρητικά κινητικής ενέργειας (ΚΕ) όπως τα βλήματα AP και APFSDS.

Αυτό σημαίνει οτι δεν μπορεί να διατρηθεί απο βλήματα AP των 14,5 χιλ. απο σχετικά μικρές αποστάσεις (200 μέτρα), τα οποία μπορούν να διατρήσουν θωράκιση χάλυβα περίπου 32 με 38 χιλ σε κάθετη προσβολή. Εαν η θωράκιση του TAM 2IP είναι πραγματικά μόνο η “Iron Wall”, όπως ισχυρίζεται το Janes, τοτε η πραγματική προστασία του TAM 2IP δεν είναι ανώτερη από την θωράκιση διακένου της τελευταίας έκδοσης του ΤΟΜΑ Marder στην Γερμανική υπηρεσία (Marder 1A3 και επόμενα μοντέλα).

Στην καλύτερη περίπτωση η μετωπική θωράκιση θα προσφέρει προστασία έναντι βλημάτων APFSDS των 30 χιλ. σε μεσαίες αποστάσεις, ενώ η πλευρική θωράκιση θα προσφέρει προστασία μόνο απο πυρομαχικά AP των 30 χιλ. σε μεγάλες αποστάσεις. Εναντίον των EFP και IED η “Iron Wall” πιθανόν να προσφέρει πολλή μεγαλύτερη προστασία, ωστόσο, οι απειλές αυτές συναντούνται συνήθως στις ασύμμετρες πολεμικές επιχειρήσεις.

TAM 2 C (πρώτο πλάνο) και TAM 2 IP (παρασκήνιο)

Προφανώς για ολοκληρωμένη προστασία από βλήματα ΚΕ η “Iron Wall” είναι μάλλον ένα φτωχών επιδόσεων σύστημα θωράκισης -μια χαλύβδινη πλάκα των 25 χιλ. έχει επιφανειακή πυκνότητα 200 γραμμαρια ανα τετραγωνικό μέτρο επιφανειακής πυκνότητας. Αν αυτή η χαλύβδινη πλάκα δεν είναι κανονικός χάλυβας θωράκισης (RHS: Σφυρηλατημένη Ομογενοποιημένη Θωράκιση), άλλα μάλλον ένας υψηλής σκληρότητας χάλυβας θωράκισης (HHS), θα πρέπει να προσφέρει αρκετή προστασία για να αγγίξει τις απαιτήσεις βλητικής προστασίας επιπέδου 4 της STANAG 4569.

Για την προστασία από τη διάτρηση των βλημάτων ΚΕ, η “Iron Wall” φαίνεται να έχει συνολική απόδοση περίπου στο επίπεδο 1,3 -στην καλύτερη περίπτωση 1,5. Η αποτελεσματικότητα του πάχους είναι πολλή χαμηλότερη. Σύστημα κεραμικής θωράκισης για την βλητική προστασία, όπως οι MEXAS και AMAP-B, που αναπτύχθηκε από την “Μηχανική IBD” έχει καταφέρει να φτάσει την μαζική απόδοση μεγαλύτερη του επιπέδου 3 στα βλήματα διάτρησης θωράκισης.


Δεν είναι σαφές αν η παραγγελθείσα αναβάθμιση των 74 TAM περιλαμβάνει αναβαθμίσεις στην θωράκιση. Επισήμως, η αναβάθμιση θωράκισης δεν αποκαλύφθηκε στο χρονικό σημείο όταν ζητήθηκε η αναβάθμιση του TAM 2C. Προφανώς η αναβάθμιση της θωράκισης να είναι τελείως ανεξάρτητη από τις άλλες αναβαθμίσεις. Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει ένα άρμα TAM 2IP που βασίζεται στην αρχική διαμόρφωση TAM (με θερμικό περίβλημα όμως), το οποίο εξακολουθεί να διαθέτει τα σκοπευτικά TZF-LA και PERI RITA.

Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν ένα πρωτότυπο από τα τέλη του 2015 με την ένδειξη “TAM 2C IP” και διαθέτει όλες τις αλλαγές της αναβάθμισης του TAM 2C, καθώς και μια έκδοση του πακέτου θωράκισης “Iron Wall” για τα άρμα TAM. Είναι πιθανόν ότι το σύνολο των 74 παραγγελθέντων αναβαθμίσεων οταν ίσως ολοκληρωθεί να μοιάζει κάπως έτσι.

Είναι προφανές ότι ο Αργεντίνικος Στρατός διαθέτει έναν πολύ “σφιχτό” προϋπολογισμό, αλλιώς η αγορά ενός νέου άρματος μάχης θα ήταν πολλή καλύτερη επιλογή. Όμως ακόμη και με ένα σχετικά χαμηλό προϋπολογισμό, μια μάλλον καλύτερη (και ελαφρώς πιο ακριβή επιλογή) θα ήταν το Μεσαίο Άρμα Μάχης (MBT) Marder που παρουσιάστηκε από την Rheinmetall στην διεθνή έκθεση Eurosatory 2012.

Το μεσαίο άρμα μάχης Marder στην Eurosatory 2012

Σε αντίθεση με το TAM 2IP, το “MBT Marder” βασίζεται στο δοκιμασμένο σκάφος του “Marder 1A3”, το οποίο από άποψη προστασίας σε βλήματα ΚΕ θα πρέπει να είναι συγκρίσιμο με το TAM 2IP με την θωράκιση “Iron Wall”. Ωστόσο, το άρμα “Marder” είναι εξοπλισμένο με επιπρόσθετη συνθετική θωράκιση AMAP στα πλευρά και με πακέτο προστασίας εναντίον 8κίλων αντιαρματικών ναρκών. Η θωράκιση AMAP θα παρέχει προστασία εναντίον EFP και μεσαίων RPG.

Ο πύργος του άρματος “Marder” είναι ετοιμοπαράδοτος από την Oto Melara, ο πύργος HITFACT, με πυροβόλο των 105 χιλ. (προαιρετικά μπορεί να δεχθεί και λεικόκαννο πυροβόλο των 120 χιλ.) και ένα σύγχρονο ΣΕΠ με θερμικά σκοπευτικά, “eyesafe” αποστασιόμετρο LASER, δυνατότητα hunter-killer και οπτικό κανάλι για το σκοπευτικό ημέρας.

Ο πύργος HITFACT περιλαμβάνει, επίσης, ηλεκτροκινητήρες για την περιστροφή του πύργου και σύστημα σταθεροποίησης, το προγενέστερο άρμα TAM χρησιμοποιεί την περισσότερο επικίνδυνη υδραυλική περιστροφή πύργου.

Άρμα μάχης TAM χωρίς θερμικό περίβλημα και πλαϊνές ποδιές

Απόδοση/Μετάφραση από το “Bellow The Turret Ring” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Πολύ ενδιαφέρον. Τουλάχιστον οι Αργεντινοί το προσπαθούν. Όχι σαν κάτι άλλους (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε).
  Μια παρουσίαση του HITFACT στο μέλλον, θα ενδιέφερε αρκετούς νομίζω.
  ΥΓ. Καλή η αναβάθμιση, ειδικά για τα σχόλια.

  1. Αν και έχω να μπω μέρες με την αλλαγή γιατί με πέταγε έξω είναι ωραίες οι αλλαγές!

   Να δω τι θα κάνουμε επιτέλους εμείς και σε τι τομείς θα αξιοποιήσουμε τα ταλέντα μας;
   Τα λεφτά λείπουν από πολλές χώρες δεν τους λείπει όμως η θέληση!

 2. Καλοριζικη η καινουργια ιστιοσελιδα!!
  Υπαρχει αραγε ακομα η βιομηχανια χυτων μεταλλων στην βορεια Ελλαδα η την εκλεισαν και αυτή;;;
  Καποτε έφτιαχναν τα Λεωνιδας και τα κενταυρος
  Τι στην ευχη δεν υπαρχει ενας ανθρωπος με φιλοτιμο και οραμα σε αυτή την χωρα να οργανωση την αμυντικη βοιμηχανια ;;;
  Υπαρχει υπερ άξιο ανθρώπινο δυναμικό , μπορει καλλιστα το κρατος να αναθέσει
  τους σχεδιασμούς στα πολυτεχνεία της χωρας η ακομα καλυτερα να φτιάξουν στρατιωτικα πολυτεχνεία όπως σε άλλες χωρες

   1. Κύριε Δόκιμε εγώ έμεινα μόνο να παλεύω μόνος μου και κυνηγημένος από παντού!

    Για τα χυτήρια Ηπείρου θα λες αυτά ακόμα λειτουργούν.

    Δεν θέλουν και δεν ήθελαν ποτέ πολεμική βιομηχανία στην Ελλάδα και μας κυνήγησαν με τόσο μίσος και τόση κακία που δεν περιγράφετε.

    Από το 1993 ζω την απαξίωση και το κυνήγημα από 500 μελέτες καμία δεν τους άρεσε; Καμία δεν άξιζε για να προχωρήσει;

    Να σου πω για άλλους; Τι έκαναν και σε αυτούς;

    Και δυναμικό υπάρχει και μελέτες αλλά δεν θέλουν οι από πάνω να γίνει κάτι.

    Όλο έλεγαν παλιά πως οι ξένοι φταίνε πως αυτοί μας σταμάτησαν και άλλες διάφορες μπούρδες. Γιατί δεν σταμάτησαν και τους Τούρκους;

    Τέλος για μένα πρέπει να την αναλάβουν δυο άτομα. Ο ένας να αναλάβει τον σχεδιασμό οπλικών συστημάτων και να ελέγχει της σχεδιαστικές ομάδες και ο άλλος να διοικήσει με σιδηρά πειθαρχία της πολεμικές βιομηχανίες και να αναλάβει όλα τα υπόλοιπα.

    Θεωρώ ότι είμαι ικανός να αναλάβω τον σχεδιασμό οπλικών συστημάτων γιατί έχω της κατάλληλες γνώσεις και να οργανώσω της σχεδιαστικές ομάδες όπως πρέπει.

    Χωρίς όμως τον άλλον που θα αναλάβει όλα τα υπόλοιπα δεν γίνετε τίποτα!

    Αν δεν πέσουν κεφάλια και δεν είσαι αμείλικτος και χωρίς δισταγμό να μην λυπηθείς κανέναν δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

    Πιστέψτε με υπάρχουν πολλά νέα παιδιά για να βοηθήσουν την προσπάθεια που έχουν της γνώσεις αλλά έχουν και δικές τους μελέτες .

 3. Η απορία που θα έπρεπε να είχαν όλοι οι συνωμοσιολόγοι. “Γιατί δεν σταμάτησαν και τους Τούρκους;”

  Ναι. Κανείς ξένος δεν σου δίνει τεχνογνωσία για τα ωραία σου μάτια, θα την πληρώσεις. Και κανείς ξένος δεν θα χαρεί αν αναπτύξεις την δικιά σου τεχνογνωσία. Αλλά όσο έχεις ανεξάρτητο κράτος δεν μπορεί να σε εμποδίσει. Οι μπούρδες πως για όλα φταίν οι ξένοι είναι η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τους ανίκανους που μας έχουν διοικήσει τις τελευταίες πολλές δεκαετίες..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.