Αρμενία: 15 νεκροί στρατιώτες σε συγκρούσεις στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν

Armenia

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 15 Αρμένιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στα σύνορα της χώρας με το Αζερμπαϊτζάν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής του κοινοβουλίου της Αρμενίας για τις εξωτερικές σχέσεις Έντουαρντ Αγκανζανιάν, δηλώνοντας στον ραδιοσταθμό Svoboda ότι «σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σκοτώθηκαν 15 στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας».

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε σύμφωνα με το Interfax νωρίτερα σήμερα ότι 12 στρατιώτες της αιχμαλωτίσθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν.

Επίσης νωρίτερα σήμερα, η Αρμενία ζήτησε από τη Ρωσία να βοηθήσει στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας έναντι του Αζερμπαϊτζάν και δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σφοδρή συνοριακή σύγκρουση μεταξύ αζέρικων και αρμενικών δυνάμεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει σε δική του ανακοίνωση ότι θεωρεί την Αρμενία υπαίτια για την σκόπιμη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα των δύο χωρών.

Εκεχειρία με το Αζερμπαϊτζάν με ρωσική παρέμβαση μετά από σφοδρότατες συγκρούσεις

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε αργά σήμερα το απόγευμα ότι συμφώνησε με τη «μεσολάβηση» της Ρωσίας σε μια εκεχειρία με το Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από μια μέρα συγκρούσεων μεταξύ αρμενικών και αζέρικων δυνάμεων στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Καυκάσου Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τις πιο σφοδρές που σημειώνονται από τον περσινό πόλεμο στην περιοχή.

«Με τη μεσολάβηση της ρωσικής πλευράς, επετεύχθη συμφωνία για τον τερματισμό ανταλλαγής πυρών στα ανατολικά σύνορα της Αρμενίας από τις 18.30 το απόγευμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Άμυνας. «Η κατάσταση έχει σχετικά σταθεροποιηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι ένας Αρμένιος στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα στις συγκρούσεις.

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας έκανε λόγο για 15 Αρμένιους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις στα σύνορα της χώρας με το Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία έχασε επίσης τον έλεγχο «δύο στρατιωτικών θέσεων» και 12 στρατιώτες της αιχμαλωτίστηκαν, σύμφωνα με το Γερεβάν, ενώ υποστηρίζει ότι αρμένικες δυνάμεις σε απάντηση προκάλεσαν «βαριές απώλειες» στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε  την «επιθετικότητα εναντίον κυρίαρχης αρμενικής επικράτειας» κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγορώντας το Μπακού ότι στοχεύει «το κρατικό σύστημα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Αρμενίας».

Επίσης, το Γερεβάν ζήτησε  από την Μόσχα να βοηθήσει στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας έναντι του Αζερμπαϊτζάν.

Τηλεφωνικές επαφές

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πασινιάν συζήτησαν για την κατάσταση, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα ανακοίνωσε αργά σήμερα το Κρεμλίνο, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, τους οποίους κάλεσε να σταματήσουν τις δραστηριότητες που προκαλούν κλιμάκωση της κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το Interfax.

Τα τελευταία γεγονότα αντικατοπτρίζουν την επισφαλή ισορροπία που επικρατεί στην πυριτιδαποθήκη του Καυκάσου, σχεδόν έναν χρόνο μετά το τέλος της αιματηρής σύγκρουσης έξι εβδομάδων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το φθινόπωρο του 2020, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν το πεδίο ενός πολέμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι.

Η σύγκρουση τελείωσε με τη βαριά ήττα της Αρμενίας, την υπογραφή εκεχειρίας, υπό ρωσική διαμεσολάβηση, και την παραχώρηση στο Αζερμπαϊτζάν σημαντικών εδαφών που διεκδικούσε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι σημερινές συγκρούσεις είναι οι πιο σφοδρές από το τέλος του περσινού πολέμου.

Ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ δια του αναπληρωτή του εκπροσώπου του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, κάλεσε «όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» τονίζοντας την ανάγκη «να αποφευχθεί μια επιστροφή στην περσινή κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

«Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ενεργήσουν σύμφωνα με τις τριμερείς διακηρύξεις της 9ης Νοεμβρίου 2020 και της 11ης Ιανουαρίου 2021 και να επιλύσουν τυχόν πιθανές διαφορές ειρηνικά και μέσω διαλόγου», πρόσθεσε.

Η γαλλική διπλωματία, ανήσυχη για την «υποτιθέμενη χρήση βαρέων όπλων, η οποία προκάλεσε πολλά θύματα, ιδίως στην αρμενική πλευρά», από την πλευρά της προέτρεψε σε «τήρηση της εκεχειρίας», που επιτεύχθηκε μετά την λήξη των περσινών εχθροπραξιών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μίλησε με τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τους οποίους ζήτησε «επείγουσα αποκλιμάκωση».

Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για «σκόπιμη κλιμάκωση της έντασης», κάνοντας λόγο για «πρόκληση μεγάλου μεγέθους».

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι Αρμένιοι στρατιώτες εγκατέλειπαν «πανικόβλητοι» τις στρατιωτικές τους θέσεις, τονίζοντας ότι δύο Αζέροι στρατιώτες τραυματίστηκαν στις σημερινές συγκρούσεις.

Αυτές οι συγκρούσεις έρχονται έπειτα από εβδομάδες αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ αυτών των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, με τακτικά περιστατικά βίας και θύματα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών να αναφέρονται.

Εθνικό «τραύμα»

Η ήττα της Αρμενίας πέρυσι βιώθηκε ως τραύμα από μεγάλο μέρος του πληθυσμού της και συνεχίζει να κλονίζει την πολιτική σκηνή μέχρι σήμερα.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στην αρμενική πρωτεύουσα για να απαιτήσουν την παραίτηση του Πασινιάν, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση ως «προδότης» για την περσινή σύναψης εκεχειρίας με το Μπακού.

Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν μπόρεσε να υπολογίζει, κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, στην υποστήριξη της Τουρκίας, η οποία του παρείχε ιδιαίτερα μαχητικά drones.

Πηγή: naftemporiki.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.