Ασκήσεις "Πυρπολητής", η στρατιωτική ηγεσία "ανακαλύπτει" τις Ειδικές Δυνάμεις

Η υιοθέτηση από την ηγεσία των αιφνιδιαστικών τακτικών μετά στρατευμάτων ασκήσεων αποτέλεσε μία από τις καινοτομίες που εισήγαγε ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, μόλις μερικούς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Φωτογραφικό υλικό από την ξαφνική άσκηση “ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 8″ στη Χίο. Η επιχείρηση έγινε υπό τον έλεγχο της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και παρακολουθήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. (Πηγή: ΓΕΕΘΑ)

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ

Ο Έλληνας αρχιστράτηγος, αντιλαμβανόμενος την αδυναμία της Πολιτείας να διαθέσει πόρους για νέα οπλικά συστήματα, επικέντρωσε τις προσπάθειες του στην αξιοποίηση των υπάρχουσων μονάδων και των μέσων των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού είναι κοινό μυστικό ότι σε μία ελληνοτουρκική κρίση η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη μόνο εάν μπορέσει να συγκεντρώσει γρήγορα και έγκαιρα σημαντική ισχύ πυρός στην περιοχή της κρίσης, αποκτώντας το τακτικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου.

Φωτογραφία από την ενεργοποίηση των τμημάτων ταχείας επέμβασης της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, και του 2ου Συγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού. (Πηγή: ΓΕΣ)

Η πρώτη άσκηση “ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 1/2012” πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου του 2012 και σηματοδότησε την αναβίωση της Διακλαδικής Δύναμης Ταχείας Αντιδράσεως “ΔΕΛΤΑ” -πιο γνωστή ως “Δύναμη Δ”-, η οποία σχηματίστηκε τον Ιούλιο του 2005. Ακολούθησαν συνολικά 13 ακόμη ασκήσεις με διαφορετικά σενάρια και την επιλεκτική συμμετοχή ορισμένων μονάδων από τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ), την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Μέσα σε οχτώ μήνες δοκιμάστηκαν οι δυνάμεις αεράμυνας, το αεροπορικό τμήμα της δύναμης “ΔΕΛΤΑ” της ΠΑ, τα πλοία και αερόστρωμνα της δύναμης αποβατικών του ΠΝ, καθώς και οι μονάδες επιφανείας του, οι δυνάμεις αλεξιπτωτιστών, καταδρομών, αμφίβιων καταδρομών και πεζικού, ενώ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην εκτέλεση σύνθετων σεναρίων που δεν είχαν δοκιμαστεί στο παρελθόν. Σκοπός του Έλληνα αρχιστρατήγου ήταν η δοκιμή των ελληνικών δυνάμεων άμεσης αντίδρασης, με αιφνιδιαστικούς συναγερμούς και διαρκώς μεταβαλλόμενα σενάρια, που γίνονταν γνωστά στους διοικητές των μονάδων στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, ώστε να ελέγχουν η ταχύτητα αντίδρασης και ή απόδοση των εμπλεκόμενων μονάδων τόσο του έμψυχου δυναμικού όσο και του διαθέσιμου στρατιωτικού υλικού.

Το αποβατικό αερόστρωμνο ΠΤΜ ΚΕΡΚΥΡΑ L-182 κατά τη διάρκεια της άσκησης “ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 1/12”. (Πηγή: ΓΕΕΘΑ)

Η πραγματοποίηση δε της άσκησης “ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 14/2012, στις 14 Δεκεμβρίου 2012 στο Καστελόριζο, περιείχε και ένα σαφές μήνυμα προς την απέναντι όχθη του Αιγαίου, ότι πάρα την οικονομική κρίση οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ) μπορούν να πραγματοποιήσουν αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις ενίσχυσης των φρουρών των νησιών ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του Εθνικού εδάφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση “ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 8/2012”, που πραγματοποιήθηκε στη νήσο Χίο τον περασμένο Οκτώβριο, περιελάμβανε την κατάληψη του αεροδρομίου δια εφόδου από αερομεταφερόμενες δυνάμεις και την άμυνα αυτού του νησιού, ενώ μερικές ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η αποστολή αερομεταφερόμενου τμήματος της δύναμης “ΔΕΛΤΑ” σε νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με σκοπό την εξασφάλιση και την προστασία του αεροδρομίου του νησιού.

[vimeo http://vimeo.com/39922559]

Επιστέγασμα των προσπαθειών του Α/ΓΕΕΘΑ ήταν η ενεργοποίηση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ στα μέσα του Νοεμβρίου του 2012. Το νέο διακλαδικό Επιτελείο υπάγεται απευθείας στον Α/ΓΕΕΘΑ και διοικείται από ένα υποστράτηγο των Ειδικών Δυνάμεων. Η ΔΕΕ αξιοποιεί τις δυνάμεις που διαθέτουν οι κλάδοι, οι οποίες στην ουσία συνιστούν τη “δεξαμενή” από την οποία η ΔΔΕΕ εκτιμάται ότι θα αντλεί τις δυνάμεις της περιλαμβάνονται το ΕΤΑ, η Ζ’ ΜΑΚ, τα ΕΤΕΘ (Αμφίβιοι Καταδρομείς), οι Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου της ΔΥΚ του ΠΝ και η 31η ΜΕΕΔ της ΠΑ. Φυσικά για την αποτελεσματική λειτουργία της ΔΔΕΕ θα χρειαστεί ένα διακλαδικό επιτελείο ειδικών δυνάμεων, ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου, η πραγματοποίηση κοινών προγραμμάτων εκπαίδευσης, καθώς και κοινά και διαλειτουργικά υλικά.

Φωτογραφία από τη διακλαδική άσκηση ‘’Πυρπολητής 1/12’’ (Πηγή: ΓΕΕΘΑ)

Οι τακτικές ασκήσεις “ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ” αποτελούν την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια για την μετάβαση των ΕΕΔ σε ένα διακλαδικό μοντέλο διοίκησης, που ενισχύεται από την ενεργοποίηση της ΔΔΕΕ. Παράλληλα, η συνέχιση των ασκήσεων αυτού του είδους και το 2013 (ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 1/2013) αποδεικνύει την προσπάθεια της στρατιωτικής ηγεσίας να εμπεδώσει τη νέα φιλοσοφία στα στελέχη των ΕΕΔ και να δημιουργήσει τα στέρεα θεμέλια που απαιτούνται για τη συνέχιση της φιλόδοξης προσπάθειας, η οποία, όπως φαίνεται, αποτελεί μονόδρομο για τις ΕΕΔ λόγω της φύσης της απειλής και του περιβάλλοντος όπου θα κληθούν να επιχειρήσουν.

www.epikaira.gr

14 Φεβρουαρίου 2013

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.