“ΑΣΠΙΔΑ” ΕΜΑΚ σε σενάριο χημικής επίθεσης

Οι άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ με ειδικές στολές καθαρίζουν τη στολή συναδέρφου τους από το χημικό αέριο “Sarin”

Αλέξανδρος Καλαφάτης
[email protected]
Η ώρα είναι 13.30 το πρωί. Τρομοκράτες ενεργοποιούν εκρηκτικό μηχανισμό που περιέχει χημικό αέριο “Sarin” στο σταθμό του μετρό “Αγία Μαρίνα” στο Χαϊδάρι. Ακολουθούν έκρηξη και διασπορά του αερίου με τη μορφή νέφους. Στα εκδοτήρια εισιτηρίων βρίσκονται πέντε εργαζόμενοι και είκοσι πολίτες. Δεκαπέντε από αυτούς καταφέρνουν να διαφύγουν και να συγκεντρωθούν στην είσοδο του σταθμού παρουσιάζοντας ταχυπαλμία και δύσπνοια. Στις αποβάθρες βρίσκονται τέσσερις πολίτες, εκ των οποίων οι δύο αγνοούνται. Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής δέχεται κλήση από υπάλληλο του μετρό και η επιχείρηση ξεκινά.

Άσκηση πεδίου με κωδική ονομασία "ΤΡΟΙΑ 2016"

Οι παραπάνω σκηνές δεν βασίζονται σε κάποιο σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ αλλά αποτελούν μέρος ετήσιας άσκησης με την κωδική ονομασία “Τροία”, που πραγματοποίησε η 1η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής. Φέτος επιλέχθηκε αναβαθμισμένο σενάριο, εναρμονισμένο στις νέες απειλές που δέχεται η Ευρώπη, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τα σχέδια των τζιχαντιστών στο Βέλγιο. Στην Ελλάδα ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επίπεδο ετοιμότητας όμοιο με την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν έγινε σειρά εκπαιδεύσεων σε αστυνομικούς και πυροσβέστες για την αντιμετώπιση χημικής, πυρηνικής, βιολογικής και ραδιολογικής επίθεσης.

Άσκηση πεδίου με κωδική ονομασία "ΤΡΟΙΑ 2016"

Οι υπηρεσίες ασφαλείας εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η χώρα μας δεν είναι στόχος εξτρεμιστών αλλά οι ραγδαίες εξελίξεις και η αλλαγή δεδομένων όσον αφορά στις απειλές από τρομοκράτες με στόχο ευρωπαϊκά κράτη αναγκάζουν τα Σώματα Ασφαλείας να αναβαθμίσουν την εκπαίδευσης τους δια παν ενδεχόμενον.

Το νευροτοξικό αέριο “Sarin” με το οποίο “χτυπήθηκε” ο σταθμός του μετρό στο Χαϊδάρι είχε χρησιμοποιηθεί το 1995 από τρομοκράτες παραθρησκευτικής οργάνωσης σε σταθμό του μετρό στο Τόκιο. Πρόκειται για ένα αέριο το οποίο παραλύει το ανθρωπινό οργανισμό μέσα σε δευτερόλεπτα.

4. Ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ., του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Κέντρου “Δημόκριτος” παρακολουθούν την άσκηση “Τροία 2016”.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι άνδρες της ΕΜΑΚ μπαίνουν στο χώρο οποιασδήποτε δυνητικής επίθεσης με μάσκες οξυγόνου και ειδικές στολές που δεν επιτρέπουν την επαφή με το αέριο. Πρωταρχικός στόχος τους να απεγκλωβίσουν τα θύματα, να τους κάνουν ειδικό καθαρισμό με υδροχλώριο για να φύγει από πάνω τους το μεταδοτικό αέριο και στη συνέχεια να τους παραδώσουν στο ΕΚΑΒ. Ταυτόχρονα, ένας από τους άνδρες παίρνει δείγμα του αεριού από το σημείο της έκρηξης, το οποίο τοποθετείται σε ειδικά κουτιά και παραδίδεται στο Εθνικό Κέντρο “Δημόκριτος” για ανάλυση. Σε περίπτωση που οι τρομοκράτες δεν έχουν φύγει ακόμα από το χώρο, πριν επιχειρήσει η ΕΜΑΚ εισβάλουν με ειδικές στολές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Για να εξουδετερώσουν τους δράστες.

Οι παραπάνω ενέργειες τηρούνται με… ευλάβεια κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει οτι η ΕΜΑΚ δεν έχει κληθεί σε περιστατικά για να αντιμετωπίσει απειλές, οι οποίες ευτυχώς αποδείχθηκαν φάρσες. Όπως λένε στον Ελεύθερο Τύπο “Ε.Τ.” της Κυριακής αστυνομικές πηγές, πριν από περίπου δύο μήνες άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου λέγοντας ότι φάκελος που παραδόθηκε στην αλληλογραφία του κόμματος περιέχει άνθρακα. Άνδρες με ειδικές στολές έφτασαν στο σημείο για να ελέγξουν το περιστατικό και να διαπιστώσουν ότι τελικά πρόκειται για φάρσα. Επιχείρηση είχε στηθεί και σε σχολείο του Χαϊδαρίου, όταν μαθητής πάτησε κατά λάθος τον πυροσβεστήρα, με αποτέλεσμα ένας καθηγητής να πανικοβληθεί και καλέσει την Πυροσβεστική.

Επιχείρηση για την παράδοση των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης από τους άνδρες της ΕΜΑΚ στο ΕΚΑΒ. Πρόκειται για υπαλλήλους του μετρό και επιβάτες.

Η πρώτη μεγάλη εκπαίδευση αστυνομικών και πυροσβεστικών για αυτού του είδους τις απειλές είχε γίνει εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Από την Πυροσβεστική είχαν εκπαιδευτεί συνολικά 400 άτομα. Μάλιστα, είχαν επανδρωθεί δύο μεγάλες μονάδες, η μία με έδρα το αεροδρόμιο και η άλλη την Πυροσβεστική Ακαδημία, οι οποίες βρίσκονταν σε επιφυλακή όλο το 24ώρο για την αντιμετώπιση χημικής, πυρηνικής ή βιολογικής επίθεσης. Σήμερα η πυροσβεστική διαθέτει για τον ίδιο σκοπό στην Αττική μια ομάδα 10 ανδρών, οι οποίοι είναι σε ετοιμότητα καθ’όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Την ομάδα αυτή επανδρώνουν κυκλικά οι 70 άνδρες της ΕΜΑΚ, που είναι τα ενεργά στελέχη του Σώματος που μπορούν να επέμβουν σε περίπτωση ασύμμετρης απειλής.

Η άσκηση “Τροία”

Η άσκηση “Τροία 2016” έγινε στις 31 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο με εμπλεκόμενους φορείς την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ), το ΕΚΑΒ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Εθνικό Κέντρο “Δημόκριτος” και την Περιφέρεια Αττικής.

Άσκηση πεδίου με κωδική ονομασία "ΤΡΟΙΑ 2016"

Την επιχείρηση παρακολουθούσαν ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής υποστράτηγος Π.Σ. Κωνσταντίνος Γιόβας, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., του Πολεμικού Ναυτικού, του Αττικό Μετρό Α.Ε., των διυλιστηρίων Motor Oil και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων του Αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Συντονιστής ήταν ο αρχιπύραγος, διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ, Στέφανος Κολοκούρης. Η άσκηση περιελάμβανε έξι φάσεις:

1. Εκδήλωση περιστατικού.
2. Επιπτώσεις στις εγκαταστάσεις του μετρό, στο προσωπικό και τους επιβαίνοντες. Επιπτώσεις στον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο και στον εγγύς πληθυσμό. Εκτίμηση επιπτώσεων. Συναγερμός.
3. Εκκένωση των εγκαταστάσεων του σταθμού από το προσωπικό και τους επιβάτες που δύναται να διαφύγουν. Κινητοποίηση Υπηρεσιών Εκτάκτου Ανάγκης (Π.Σ., ΕΚΑΜ, ΕΚΑΒ “Δημόκριτος”). Κινητοποίηση ΕΜΑΚ.
4. Διοίκηση στον τόπο του συμβάντος. Δημιουργία ζώνης Αρχικού Αποκλεισμού. Εγκατάσταση 1ης ΕΜΑΚ στον τόπο του συμβάντος. Εγκατάσταση Ζώνης Προστατευτικής Δράσης. Ανίχνευση. Επέμβαση-Διάσωση. Απολύμανση.
5. Υποδοχή συγγενών, φίλων, ψυχολογική υποστήριξη.
6. Αποτίμηση (αρχικά εν θερμώ και κατόπιν σε δεύτερο χρόνο).

Πηγή: Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, Κυριακή 17 Απριλίου 2016, σελ. 22 και 23.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

   1. Τί ακριβώς απεικονίζεται,και με ποιά έννοια;
    Εκτός ἄν είναι το ΕΚΑΒ και σε προειδοποιεί να το σκεφτείς δύο φορές πρίν το καλέσεις…

    1. Ναι, ειναι ενα σπανιο patch των Α109Ε του ΕΚΑΒ που κυκλοφορησε μονο για λιγο τον καιρο που ενταχθηκαν στην ΠΑ! Ανευ αλλων σχολιων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.