Αστάθεια στους γείτονες

H κρίση των άλλων ανακουφίζει τη δική μας κρίση. Ετσι φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση: ο εμφύλιος σπαραγμός στην Αίγυπτο στέλνει τις μεσογειακές κρουαζιέρες στο Αιγαίο, ο συνεδριακός τουρισμός ακυρώνει στην Κωνσταντινούπολη, πολλά πακέτα της τελευταίας ώρας στράφηκαν στην Ελλάδα.

Τουρκικά ΜΑΤ στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. (Φωτ: euronews.com)

Ακόμη και ο τουρισμός των ρωσόφωνων εκμεταλλεύθηκε φέτος τα πάμφθηνα ελληνικά πακέτα και κατέκλυσε τις ειρηνικές παραλίες και τα μοναστήρια, προτιμώντας μεταξύ άλλων και την ασφάλειά τους έναντι των Αγίων Τόπων και του Σινά.

Αλλά τα πρόσκαιρα κέρδη του τουρισμού δεν σημαίνουν ότι η κρίση που εξαπλώνεται δομική και διαρκής στους γείτονες θα φέρνει οφέλη στη δική μας χώρα. Κάθε άλλο. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη δική της δομική κρίση, σφοδρή και μακρόχρονη, και η αποσταθεροποιημένη ΝΑ Μεσόγειος δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον για ανάκαμψη. Η παρατηρούμενη αστάθεια στην Τουρκία λόγου χάριν μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή. Η νεοθωμανική – ερντογανική ολοκλήρωση, αφού κορυφώθηκε, τώρα γνωρίζει όχι μόνο τη σφοδρή πολιτική αντίθεση των μεσοαστικών στρωμάτων, αλλά κυρίως τη διάλυση της φούσκας ανάπτυξης μέσω κατασκευών και φτηνού βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Οσο εύκολα πήγε το χρήμα στις αναπτυσσόμενες χώρες, τόσο εύκολα πετάει τώρα μακριά τους. Το χρήμα φεύγει από την Τουρκία, και όχι μόνο εξαιτίας της πολιτικής εξασθένησης του καθεστώτος· τα κεφάλαια φεύγουν και από την Ινδία και από την Ινδονησία, καραδοκώντας να ξαναμπούν στην αμερικανική χρηματοαγορά, εφόσον εκεί αναμένεται να αυξηθούν τα επιτόκια.

Τι συμφέρει περισσότερο την Ελλάδα; Μια αλαζονική Τουρκία με βλέψεις νεοθωμανικής υπερδύναμης σε όλη την περιοχή, από το Ιράν μέχρι τα Βαλκάνια και το Αιγαίο; Ή μια τραυματισμένη, ασταθής Τουρκία, που μπορεί να εκδιπλωθεί επιθετικά για να διασκεδάσει τις εσωτερικές αντινομίες της; Το παιχνίδι γυρνά σε μας, πάλι: τοποθετούμαστε λυσιτελώς στον ταραγμένο γεωγραφικό μας χώρο, μόνον εφόσον μπορούμε να πορευθούμε αυτοτελώς, εθνικά κυρίαρχοι, και όχι διχασμένοι.

Του Νίκου Ξυδάκη

 

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.