Ατσάλινο τείχος στον Έβρο

Οι τεθωρακισμένες μηχανοκίνητες ταξιαρχίες αποτελούν τη δύναμη ισχύος του Στρατού στην περιοχή

Αποστόλη στον Έβρο: Λ. Σ. Μπλαβέρης, το αφιέρωμα πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” την 27η Αυγούστου 2016.

[dropcap size=small]Σ[/dropcap]τον Έβρο, η έννοια της στρατιωτικής δυνάμεως και ισχύος, αυτό που ο λαός συνηθίζει να αποκαλεί στην καθομιλουμένη “ατσάλι”, είναι η καθημερινότητα και όχι η εξαίρεση. Η ισχύς πυρός, ο αριθμός των οπλικών συστημάτων, το γεγονός ότι στους σύγχρονους μηχανοκίνητους σχηματισμούς που βρίσκονται στον Έβρο τα πάντα είναι πάνω σε τροχούς ή σε ερπύστριες, ακόμα και τα κινητά μαγειρεία των ταγμάτων υποστηρίξεως, μας επιτρέπει να πούμε ότι η ισχύς του Στρατού εκεί είναι πραγματική και όχι στα χαρτιά.
Το τέταρτο και τελευταίο μέρος του οδοιπορικού μας στο “ποτάμι”, είναι αφιερωμένο σε αυτή την τεράστια μηχανή ισχύος του Στρατού μας, όπως είναι οι τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, παρουσιάζοντας στις σύντομες γραμμές αυτού του αφιερώματος, τελείως ενδεικτικώς, μερικές από τις μονάδες τους που δεν έχουμε παρουσιάσει έως τώρα.

Για να γνωρίζουμε γιατί μιλάμε, να σημειώσουμε οτι μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία έχει δυο τάγματα πεζικού, μια επιλαρχία μέσων αρμάτων (ΕΜΑ) μάχης, μια μοίρα πυροβολικού, καθώς και τις μονάδες υποστηρίξεως αυτής. Αντιθέτως, μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία διαθέτει στην σύνθεση της δύο ΕΜΑ και ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού, μια μοίρα πυροβολικού και το τάγμα υποστηρίξεως.

Υποδοχή

Πρώτος σταθμός μας, η έδρα της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, έξω από την Αλεξανδρούπολη, η οποία υπάγεται στην XII (12η) Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, όπου μας υποδέχθηκε ο Ταξίαρχος Παντελής Κατσαΐτης, ο οποίος προέρχεται από τα Τεθωρακισμένα. Μαζί του οι διοικητές και και του 644 Μ/Κ ΤΠ, αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Δημήτρης Ροϊδουλης, και της 24ης ΕΜΑ, αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Ηλίας Τσεβδός, που υπάγονται στην Ταξιαρχία. Μαζί τους θα παρακολουθήσουμε μια φάση της εκπαιδεύσεως των πεζικάριων και αρματιστών. Στον Στρατό, και γενικότερα στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν υπάρχουν “εύκολες” ασκήσεις, αλλά ασκήσεις που φαίνονται εύκολες, λόγω της συχνής επαναλήψεως τους.

Αυτό το συζητούμε με τον ταξίαρχο, ο οποίος είναι αφοπλιστικός στην απάντηση του: “Η φιλοσοφία είναι απλή: “Πολύς ιδρώτας στην εκπαίδευση στην ειρήνη, λιγότερο αίμα στις επιχειρήσεις στον πόλεμο”. Η συνεχής επανάληψη ασφαλώς βελτιώνει κατά πολύ της κατάσταση, αλλά ενδιάμεσα παρεμβάλλονται και άλλες ασκήσεις, για να μην ρουτινιάσει το προσωπικό και βαρεθεί. Και πρέπει να γνωρίζετε κ. Μπλαβέρη, οτι όλο το προσωπικό της Ταξιαρχίας, όπως και όλων των μονάδων μας στον Έβρο, γνωρίζει απ’εξω και ανακατωτά όλα τα δρομολόγια στην περιοχή ευθύνης της μονάδος του καθενός. Το προσωπικό ξέρει τον τομέα ευθύνης του στον Έβρο σαν την τσέπη του”.

Επίδειξη

Μια ομάδα του 644 Μ/Κ ΤΠ μας κάνει μια επίδειξη στον “στίβο μάχης” του στρατοπέδου. “Στίβος μάχης στον Έβρο;” ρωτάμε τον διοικητή της μονάδος. “Βεβαίως. Εδώ, μας είναι κατ’εξοχήν απαραίτητος. Οι στρατιώτες δεν είναι πρασινοσκούφηδες, αλλά η καλή φυσική κατάσταση χρειάζεται σε όλους τους στρατιώτες, σε όλους τους μαχητές, είτε είσαι πεζικάριος είτε κομάντο. Για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας την κύρια αποστολή τους, που είναι, αν απαιτηθεί, όχι μόνο να πολεμήσουν, αλλά και να νικήσουν τον εχθρό”, μας λεει εκείνος.

Όταν τελειώνουν οι πεζικάριοι, σειρά έχουν οι αρματιστές της 24ης ΕΜΑ, που διαθέτουν τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2HEL, “το καλύτερο άρμα μάχης της εποχής μας παγκοσμίως”, όπως μας λέει γεμάτος περηφάνια ο διοικητής της Επιλαρχίας. Ενα Leo-2HEL και ένα “ξαδερφάκι” του, το Leo-2 Buffel, που είναι ένα άρμα χωρίς πυροβόλο, αλλά για την ταχεία μεταφορά από το πεδίο της μάχης των υπόλοιπων αρμάτων στα μετόπισθεν για επισκευές, καθώς και ένα κλασικό ερπυστριοφόρο, καθώς και ένα κλασικό ερπυστριοφόρο μεταφοράς προσωπικού M-113A2 είναι έτοιμα. “Δεν έχει μόνο το Πεζικό στίβο μάχης, αλλά και εμείς οι αρματιστές”, μας λέει χαμογελώντας ο αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Τσεβδός, προσθέτοντας: “Και αυτό γιατί εδώ ο άπειρος αρματιστής γίνεται καλός και ο καλός άριστος, αφού προσομοιάζονται διάφορες καταστάσεις, που ετσι και αλλιώς αντιμετωπίζουμε καθημερινά με την διαμόρφωση της περιοχής στο ποτάμι, όπως, π.χ., η διάβαση ενός υδάτινου κωλύματος, που είναι πολύ συχνή στον Έβρο, ή η διάβαση μικρού πλάτους ή απότομων πλευρών ορυγμάτων, χαντακιών ή χαρακωμάτων”.

Μάλιστα, στη θέση του γεμιστή του άρματος, πάνω στον πύργο του Leo-2HEL, βρίσκεται μια γυναίκα στέλεχος του Ε.Σ. “Είναι πολύ καλή. Και επειδή σε ένα άρμα μάχης το τετραμελές πλήρωμα του γνωρίζει όλες τις δουλείες, να σας πληροφορήσω ότι η λοχίας είναι και εξαιρετική πυροβολητής του πυροβόλου του άρματος”, μας λέει ο διοικητής της Επιλαρχίας.

Στο Κέντρο Εξομοιωτών γίνεται σπουδαίο έργο

Επόμενος σταθμός του οδοιπορικού μας είναι στο ίδιο στρατόπεδο οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Εξομοιωτών (ΚΕΞ) αρμάτων μάχης, όπου μας υποδέχεται ο διοικητής του, αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Δημήτρης Παππούς, ο οποίος μας ενημερώνει για το τεράστιο έργο που επιτελείται εκεί σε πολλά επίπεδα! “Στο ΚΕΞ διαθέτουμε εξομοιωτές αρμάτων Leopard 2HEL, καθως και τον λίγο παλαιότερων Leopard 2A4, που είχαν δοθεί δωρεάν απο τα αποθέματα του γερμανικού στρατού, στο πλαίσιο της λεγόμενης “ενδιάμεσης λύσης”, μέχρι να μας έλθουν δηλαδή τα πρώτα ολοκαίνουρια HEL. Υπάρχει ο βασικός εξομοιωτής του πύργου ενός άρματος και εξομοιωτής οδήγησης, όπου εκπαιδεύεται μόνο του ο οδηγός, ο οποίος έτσι και αλλιώς κάθεται ξεχωριστά εκτός πύργου, στο μπροστινό τμήμα του άρματος. Ο εξομοιωτής πύργου αναπαριστά τον στενό χώρο του πύργου του άρματος, όπου ζουν και επιχειρούν ο αρχηγός, ο πυροβολητής και ο γεμιστής, ενώ ο εξομοιωτής οδήγησης στηρίζεται σε άξονες που κινούνται και αναπαριστούν όλες τις εδαφικές ανωμαλίες που μπορεί να συναντήσει ένα άρμα στην εκτέλεση του δρομολογίου του. Αντίστοιχες αναταράξεις κ.λπ. Παρουσιάζονται και στον πύργο, ώστε το πλήρωμα του να έχει πλήρη και ρεαλιστική εκπαίδευση. Κάθε εκπαιδευτικός κύκλος περιλαμβάνει 23 διαφορικά σενάρια. Ξεκινάμε απο το πιο απλό και σταδιακά πάμε προς το το πιο σύνθετο, που είναι ένα γρήγορα κινούμενο φίλιο άρμα εναντίον ενός γρήγορα κινούμενου εχθρικού άρματος. Καθοριστικής σημασίας στην εκπαίδευση είναι ο ρόλος του έμπειρου εκπαιδευτή, ο οποίος καθισμένος μπροστά στις δικές του κονσόλες δίνει τα σενάρια ή παρουσιάζει στο πλήρωμα ξαφνικά κάθε πρόβλημα ή κατάσταση ανάγκης που μπορεί να παρουσιαστεί σε έναν αρματιστή”.

Και ο διοικητής του ΚΕΞ προσθέτει: “Η οικονομική παράμετρος είναι σημαντική, ιδίως για την εποχή μας. Έχουμε 12 συστήματα εξομοιωτών, με κόστος 9000 ευρώ εβδομαδιαίως για το ΚΕΞ. Αν την ίδια ακριβώς εκπαίδευση την κάναμε στο έδαφος, με πραγματικά άρματα μάχης, το κόστος θα ήταν 2650000 ευρώ, αν υπολογιστούν τα κόστη πυρομαχικών, καύσιμων και ανταλλακτικών για το υλικό. Πέραν του προφανούς, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια το ΚΕΞ υποδέχεται και εκπαιδεύει βάσει διμερών συμφωνιών αρματιστές από φίλιες αραβικές χώρες, που αφήνουν σημαντικά χρήματα τόσο στον Στρατό μας όσο και στην τοπική κοινωνία, αφού μένουν εδώ 2-3 μήνες”.

Τα υπερσύγχρονα όπλα και το κλίμα στις μονάδες

Από την Αλεξανδρούπολη, στο χωρίο Πλάτη, στο Τρίγωνο Ορεστιάδος, όπου βρίσκεται η έδρα της Τακτικής Διοικήσεως του 21ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ 21 Μ/Κ ΣΠ), που ανήκει στην XVI Μ/Κ ΜΠ. Μας υποδέχεται ο διοικητής του, συνταγματάρχης (ΠΖ) Γεώργιος Χατζηγεωργίου. “Η περιοχή ευθύνης μας έχει μια ιδιομορφία που δεν έχει κανένας άλλος σχηματισμός. Είναι το νοητό τρίγωνο όπου δύο πλευρές του είναι τα ελληνοτουρκικά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ η τρίτη πλευρά του είναι ο ποταμός Άρδας. Είμαστε -γεωγραφικώς- λίγο αποκομμένοι, αλλά γι’αυτο και πολύ πιο ισχυροί και ενισχυμένοι…”, μας λέει στο γραφείο του.

Στην 30 Μ/Κ ΤΑΞ μας περιμένει ο διοικητής, ταξίαρχος Αναστάσιος Σπανός. Τον ρωτάμε για τους νέους στρατιώτες που έρχονται στον σχηματισμό. “Οταν βγαίνουν οι μεταθέσεις και έρχεται κάποιος στον Έβρο, όλοι είναι μαγκωμένοι. Όταν έρχονται εδώ, όμως, η πολλή καλή υποδοχή που τους γίνεται τους βοηθάει να καταλάβουν οτι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τους τα έλεγαν ή τα είχαν ακούσει στα κέντρα εκπαιδεύσεως από άλλους. Οι γονείς επίσης αντιλαμβάνονται οτι τα παιδιά τους δεν είναι εγκαταλελειμμένα στον Εβρο, αλλά υποστηρίζονται. Πολλοί, μάλιστα, δεν θέλουν να μετατεθούν από εδώ και απολύονται από τις πρώτες μονάδες τους”.

Μέτα την τυπική ενημέρωση για την αποστολή του σχηματισμού, περνάμε απο μερικές μονάδες του όπως την 163η Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού (163η Α/Κ ΜΜΠ), που διαθέτει τα υπερσύγχρονα πυροβόλα PzH-2000GR. Εκεί συναντάμε τον διοικητή Πυροβολικού της Μεραρχίας, συνταγματάρχη (ΠΒ) Ιωάννη Ιντζέ, και τον διοικητή της Μονάδος, ταγματάρχη (ΠΒ) Δημήτρη Κωνσταντίνου.

Ακολουθεί η επίσκεψη μας στην 212η ΕΜΑ, όπου μας υποδέχεται ο διοικητής της, αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Ηλίας Καρβούνης, και μετά την ενημέρωση μας οδηγεί κατευθείαν στα υπόστεγα συντηρήσεως, όπου μας περιμένει ένα άρμα μάχης Leo-2A4 της Μονάδος για μια σύντομης διάρκειας βόλτα.

Τρίτος σταθμός η επίσκεψη μας στον 30ο Λόχο Αντιαρματικών (30ος ΛΑΤ), όπου μας περιμένει ο διοικητής του, ταγματάρχης (ΠΖ) Διομήδης Παπαδόπουλος. Εκεί μας γίνεται παρουσίαση των δύο κύριων συστημάτων της μονάδος, των αντιαρματικών TOW-2 φερόμενων επί M-901 (ITV) και τον ρωσικών Kornet-E, που κατευθύνονται επί του στόχου με λέιζερ, φερόμενων επί των οχημάτων Hummer, καθώς και τον εξομοιωτών των δύο συστημάτων, που προσφέρουν σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Κάποτε τα “Bergepanzer 2”, M-88 όπως και τα νεότερα Bergepanzer Büffel τα έλεγαν άρμα/όχημα περισυλλογής, σήμερα (προφανώς) τα ονομάζουν “άρματα χωρίς πυροβόλο για την ταχεία μεταφορά στα μετόπισθεν…”

  1. Ναι, έχεις δίκιο είναι τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής. Ίσως ο αρθρογράφος στην προσπάθεια του να γίνει λίγο περισσότερο κατατοπιστικός ονόμασε τα όχηματα Leo2 Buffel ως «άρματα χωρίς πυροβόλο για την ταχεία μεταφορά στα μετόπισθεν…»

   1. Επίσης,μία ακόμη πατάτα είναι και ἡ ακόλουθη:«καθως και τον λίγο παλαιότερων Leopard 2A4, που είχαν δοθεί δωρεάν απο τα αποθέματα του γερμανικού στρατού, στο πλαίσιο της λεγόμενης “ενδιάμεσης λύσης”».
    Δωρεάν;;;!!!
    Ἔ,όχι βέβαια.
    Ἡ πιό χαμηλή τιμή που έχει αναγραφεί,ήταν τα 600.000€ ανά άρμα,ίσως μάλιστα μόνο για το υλικό,χωρίς την ανακατασκευή.
    Ἄμ το άλλο;(για το οποίο βεβαίως δέν ευθύνεται ὁ συντάκτης)
    « ἡ XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, έξω από την Αλεξανδρούπολη, η οποία υπάγεται στην XII (12η) Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού».
    Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία,να υπάγεται σε Μεραρχία Πεζικού!!!
    Πάλι καλά,που δέν της ανέθεσαν και καθήκοντα προκαλύψεως!
    Μετά,λέμε ὀτι έχουμε το καλύτερο άρμα μάχης στον κόσμο…για να κάνει τον σωματοφύλακα του Πεζικού,ενώ το ορθόν είναι το αντίστροφο.
    Τέλος,δέν μου αρέσουν οἱ γυναίκες στα πληρώματα αρμάτων.
    Οἱ φύσιγγες των 120,πιάνουν τα 20 κιλά χαλαρά,πόσο εύκολο είναι να τα χειριστεί καί άνδρας ακόμη,ιδίως όταν το άρμα κινείται,και μάλιστα σε ρυθμούς μάχης;

   2. To αρθρο γραφτηκε για μια εφημεριδα ευρειας κυκλοφοριας και οχι για μπλογκ ή περιοδικο του ειδικου τυπου. Ορθα λοιπον ο αρθρογραφος εξηγει στο ευρυ κοινο τι ακριβως ειναι και τι κανει το αρμα περισυλλογης. Αν το αναφερε ως τετοιο, οι πολλοι που δεν ειναι εξοικοιωμενοι , ισως καταλαβαιναν οτι απλα παει για ψωνια 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.