Αυστηρότεροι έλεγχοι για το internet στην Τουρκία

Σε μια “έκθεση για τη διαφάνεια” ο κολοσσός του Διαδικτύου Google είχε ήδη κατατάξει την Τουρκία μαζί με την Κίνα στην πρώτη θέση των λογοκριτών του Ίντερνετ.(voanews.com)

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε αργά χθες τροποποιήσεις στον νόμο που ρυθμίζει τη χρήση του Ίντερνετ, ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που “παραβιάζουν την ιδιωτικότητα” ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που κρίνεται “προσβλητικό ή ότι κάνει διακρίσεις”, χωρίς να έχουν εκ των προτέρων δικαστική εντολή. Επιτρέπει επίσης στις αρχές να εξουσιοδοτούν τις εταιρίες που προμηθεύουν τις υπηρεσίες Ιντερνετ να αποθηκεύουν δεδομένα για δύο χρόνια από τις σελίδες που έχει επισκεφθεί κάθε χρήστης.

Η τουρκική αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τα μέτρα αυτά περιορίζουν την ελευθερία του λόγου, των μέσων ενημέρωσης και το δικαίωμα της ενημέρωσης.Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε αργά χθες τροποποιήσεις στον νόμο που ρυθμίζει τη χρήση του Ίντερνετ, ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που “παραβιάζουν την ιδιωτικότητα” ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που κρίνεται “προσβλητικό ή ότι κάνει διακρίσεις”, χωρίς να έχουν εκ των προτέρων δικαστική εντολή. Επιτρέπει επίσης στις αρχές να εξουσιοδοτούν τις εταιρίες που προμηθεύουν τις υπηρεσίες Ιντερνετ να αποθηκεύουν δεδομένα για δύο χρόνια από τις σελίδες που έχει επισκεφθεί κάθε χρήστης.

Η τουρκική αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τα μέτρα αυτά περιορίζουν την ελευθερία του λόγου, των μέσων ενημέρωσης και το δικαίωμα της ενημέρωσης.

express.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.