Αυστραλία: Παραγγελία 30 χιλ. τυφεκίων F90 και 2,5 χιλ. εκτοξευτών βομβίδων SL40

Το τυφέκιο εφόδου F90 έχει σχεδιαστεί ως μια αρθρωτή πλατφόρμα με τη δυνατότητα να ενσωματώνει νέες τεχνολογίες καθώς αυτές θα καθίστανται διαθέσιμες. Το τυφέκιο πρόκειται να αντικαταστήσει το παλιό τυφέκιο εφόδου F88 Austeyr, το οποίο είναι σε υπηρεσία με τον Στρατό της Αυστραλίας από το 1988. (Thales Australia/ IHS Jane’s)
  • Η αμυντική βιομηχανία Thales έχει κερδίσει σύμβαση αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (AU$) για την παράδοση 30000 νέας γενιάς τυφεκίων εφόδου bullpup* και περίπου 2500 ενσωματωμένους εκτοξευτές βομβίδων στις Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Οι πρώτες παρτίδες του νέου τυφεκίου θα παραδοθούν στο 1º Τάγμα, του Βασιλικού Συντάγματος Αυστραλίας, με τις παραδόσεις στις υπόλοιπες υπηρεσίες να ακολουθούν.

Το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας (DoD) απένειμε στην βιομηχανία Thales Αυστραλίας σύμβαση άξιας 100 εκατ. AU$ (73,6 εκατ. $ ΗΠΑ) για την κατασκευή νέας γενιάς τυφεκίων και εκτοξευτών βομβίδων, όπως επίσης ανταλλακτικά και παρελκόμενα στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Λίθγκου Arms στην Νέα Νότια Ουαλία.

Η ανάθεση της σύμβασης προβλέπει την παράδοσης 30000 τυφεκίων F90 τεχνολογίας bullpup – τα οποία στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας (ADF) θα προσδιοριστούν ως Enhanced F88 (EF88)- και περίπου 2500 εκτοξευτές βομβίδων Steyr Mannlincher SL40 που θα παραληφθούν τις «επόμενες εβδομάδες».

Η Thales θα προμηθεύεσαι δύο εκδόσεις του F90, και οι δύο με θαλάμη για φυσίγγιο 5,56X45mm προτύπου NATO, στις ADF: το 3,35 κιλών μοντέλο F90 με μήκος κάννης 406mm και συνολικό μήκος 700mm, και το μοντέλο F90M με κάννη 508mm (20in) και συνολικό μήκος 802mm.

Ο εκπρόσωπος της Thales Αυστραλίας Τζούλιαν Ελλιοτ δήλωσε την 5η Αυγούστου στο IHS Jane’s ότι ενώ τα F90 και F88 είναι ουσιαστικά τα ίδια όπλα, ορισμένες τροποποιήσεις έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για να τηρηθούν οι απαιτήσεις των ADF. Σήμερα σε συνθήκες χαμηλού ρυθμού παραγωγής, οι παραδόσεις του νέου τυφεκίου θα ξεκινήσουν τις «επόμενες εβδομάδες» και πρόκειται να διαρκέσουν πάνω από έξι χρόνια.

H Thales Αυστραλίας έχει επιλέξει τον εκτοξευτή βομβίδων Steyr Mannlicher SL40 των 40 mm για το τυφέκιο F90. (Thales Australia/IHS Jane’s)

Το IHS Jane’s νωρίτερα είχε αναφέρει ότι το F90 είναι οπτικά παρόμοιο με το σημερινό τυφέκιο F88A2 Austeyr, ο νέος σχεδιασμός ενσωματώνει μία σειρά από βελτιώσεις που περιλαμβάνουν ένα επανασχεδιασμένο καπάκι κοντακιού με ραβδώσεις από πολυμερές υλικό για βελτιωμένη πρόσφυση, μια επιμηκυμένη άνω ράγα, και επιπλέον αξεσουάρ ράγας STANAG 4694 στις θέσεις τρεις και έξι ώρα για την φιλοξενία μεγαλύτερης ποικιλίας βοηθητικών συσκευών. Στο σύνολο τους, αυτά τα χαρακτηριστικά βελτιώνουν την συνολική εργονομία του τυφεκίου και επιτρέπουν την εύκολη διαμόρφωση του σε μια σειρά αποστολών.

Με τον εκτοξευτή βομβίδων SL40 των 40mm τοποθετημένο, το EF88 είναι περίπου 20%, ή 1,36 κιλά, ελαφρύτερο από το εν υπηρεσία F88A2 με τον εκτοξευτή M203.
«Έχουμε επίσης αυξήσει την αξιοπιστία και τον γενικό χειρισμό του τυφεκίου ενώ προσφέρουμε όλες αυτές τις βελτιώσεις,» είπε στο IHS Jane’s τον Αύγουστο του 2014 ο διευθυντής Ολοκληρωμένων Συστημάτων Στρατιώτη της Thales Αυστραλίας Γκράχαμ Εβεντεν.

Σύμφωνα με τον Αυστραλιανό Στρατό, αυτή τη στιγμή το EF88 χρησιμοποιείται απο στο 1º Τάγμα, του Βασιλικού Συντάγματος Αυστραλίας (1 RAR) με έδρα στο Τάουνσβιλ από τον Ιούνιο του 2015, πριν από την ευρύτερη διανομή του στις υπόλοιπες μονάδες του στρατού εν μέσω του 2016.

«Τα αποτελέσματα των δοκιμών επιβεβαίωσαν την άποψη των στρατιωτών μας ότι το εν λόγω τυφέκιο είναι εξαιρετικά αρθρωτό, ισορροπημένο και ακριβές κατά τη διάρκεια της μάχης και έχει μεγαλύτερο βεληνεκές βολής,» δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο Συνταγματάρχης, εκπρόσωπος του Αρχηγείου Στρατού Αυστραλίας, Σκότι Παλμερ. Είναι κατανοητό ότι το 1° RAR θα χρησιμοποιεί το νέο τυφέκιο – το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με ενισχυμένο σκοπευτικό ημέρας και χειρολαβή, καθώς και τον εκτοξευτή βομβίδων SL40 -σε μια σειρά εκπαιδευτικών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης άσκησης «Wantok Warrior» στην Παπούα Νέα Γουινέα στα τέλη του 2015.

Τα διδάγματα που αποκτήθηκαν από την αρχική προμήθεια του 1° RAR με το EF88 θα καθορίσουν το εύρος των παρελκομένων του όπλου -σχεδιασμένα να βελτιστοποιήσουν την απόδοση του τυφεκίου- το οποίο θα εισέλθει σε υπηρεσία στο άμεσο μέλλον.

Η Thales Αυστραλίας έχει ήδη ξεκινήσει να προσβλέπει στην περαιτέρω σχεδιαστική εξέλιξη του F90. Ενώ τα σχέδια αυτά είναι σε νηπιακό στάδιο δεν μπορούν να είναι λεπτομερή σ’αυτή τη φάση, σύμφωνα με το IHS Jane’s η βιομηχανία διερευνά μια σειρά από επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της προσαρμογής στο τυφέκιο πυρομαχικών άλλων διαμετρημάτων, καθώς και την ανάπτυξη εκδόσεων παρατεταμένης βολής, με ενισχυμένη κάννη.

Το έτοιμο προς εξαγωγή F90 είναι επίσης εξοπλισμένο με ηλεκτρονική αρχιτεκτονική συμπεριλαμβανομένης συγκεντρωτικού ελέγχου για να μπορέσει να λειτουργήσει ως τμήμα ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού εξοπλισμού στρατιώτη. Τον Δεκέμβριο του 2013, η Thales Αυστραλίας εξέδωσε αίτημα υποβολής προσφοράς (RfT) για λογαριασμό του Αυστραλιανού DoD προς αναζήτηση προσφορών για κατάλληλα συστήματα επιτήρησης και αναγνώρισης για το τυφέκιο. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι συσκευές αυτές θα πρέπει να εχουν «δυνατότητα λειτουργίας ημέρα και νύχτα» και να είναι «συμπαγείς, ελαφριές, απλές και ανθεκτικές παρέχοντας παράλληλα και τις απαιτούμενες επιδόσεις».

«Σε γενικές γραμμές, θα συνεργαστούμε με τους σημερινούς και μελλοντικούς πελάτες για την επιπλέον ενίσχυση της οικογένειας F90,» είπε ο Ελιοτ. «Ορισμένα από αυτές τις βελτιώσεις είναι επι του παρόντος υπό συζήτηση με τις ADF, αλλά δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για αυτές σε αυτή τη φάση.»

Η προμήθεια του τυφεκίου EF88 γίνεται στο πλαίσιο της Φάσης 3C του εξοπλιστικού προγράμματος LAND 125 του υπουργείου Άμυνας της Αυστραλίας, το οποίο αποσκοπεί στην βελτίωση της ευστοχία και θνησιμότητας των στρατιωτών των ADF βελτιώνοντας παράλληλα της εργονομία τους για μεγαλύτερη άνεση του χρήστη.

Σύμφωνα με την Λευκή Βίβλο Αμυντικής Ικανότητας του 2012 του υπουργείου Άμυνας της Αυστραλίας, η αρχική επιχειρησιακή δυνατότητα (IOC) του τυφεκίου EF88 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ του οικονομικού έτους 2016-2017 και 2017-2018. Ωστόσο, το τυφέκιο που είναι σήμερα σε υπηρεσία, το F88A2, δεν αναμένεται να αντικατασταθεί πλήρως πριν το 2021.

*Τι είναι το Bullpup;
Bullpup όπλα ονομάζονται αυτά όπου η επανάταξη του κλείστρου τους, γίνεται πίσω από την πιστολοειδής λαβή – σκανδάλη και παράλληλα με το πρόσωπο του χειριστή, με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει χαμένος χώρος όπως το κοντάκιο, κάτι που παρατηρείται στους συμβατικούς σχεδιασμούς όπλων . Αυτή η σχεδίαση δίνει μικρότερο συνολικό μήκος στο τυφέκιο, με την ίδιο μήκος κάνης, όπως θα ήταν η κάνη ενός παρόμοιου τυφεκίου χωρίς την διαμόρφωση Bullpup , επίσης παρέχει δυνατότητα καλύτερων ελιγμών από τον χειριστή και μειωμένο βάρος.

Απόδοση από το IHS Jane’s για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.