Αυστραλία: Στην Γαλλία η σύμβαση για τα νέα υποβρύχια

Σχεδιάγραμμα του γαλλικού υποβρυχίου Shortfin Barracuda.

Η Γαλλία κέρδισε σύμβαση αξίας 34 δισεκατομμυρίων ευρώ (€) για την κατασκευή 12 υποβρυχίων για το Ναυτικό της Αυστραλίας, νικώντας τις προσφορές της Ιαπωνίας και Γερμανίας.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ, είναι η μεγαλύτερη αμυντική σύμβαση στην ιστορία της Αυστραλίας.

Τα υποβρύχια Shortfin Barracuda θα ναυπηγηθούν στην Αδελαΐδα με τη χρήση αυστραλιανού χάλυβα, δημιουργώντας 2800 νέες θέσεις εργασίας, είπε.

Η Ιαπωνία, η οποία προπορευόταν στο διαγωνισμό, είπε ότι η απόφαση ήταν “πολύ λυπηρή.”

Ο υπουργός Άμυνας, Γκέν Νακατάνι, δήλωσε ότι η Ιαπωνία πρόκειται να “ρωτήσει την Αυστραλία γιατί δεν επέλεξαν το σχέδιο μας.”

Ο κ. Τερνμπούλ είπε ότι η διαδικασία, το αποτέλεσμα ζυμώσεων διάρκειας 15 μηνών , “εξασφαλίζει το μέλλον του Ναυτικού της Αυστραλίας για τις επόμενες δεκαετίες που θα έρθουν.”

“Αυστραλοί εργάτες θα κατασκευάσουν αυστραλιανά υποβρύχια με αυστραλιανό χάλυβα.”

https://www.youtube.com/watch?v=XHZUJe3N99c

Γιατί η Αυστραλία θέλει νέα υποβρύχια;

Η Κυβέρνηση λέει ότι τα σημερινά υποβρύχια κλάσης Colins είναι παλαιά και πρέπει να αντικατασταθούν.

Η ισχυρή ικανότητα του υποβρύχιου στόλου θεωρείται ζωτικής σημασίας από μια νησιωτική χώρα όπως η Αυστραλία για την διεξαγωγή επιχειρήσεων αναγνώρισης, αντιμετώπισης αναδυόμενης στρατιωτικής ισχύος από χώρες όπως η Κίνα και την υποστήριξη των συμμάχων της Αυστραλίας.

Τι είδους υποβρύχια θα ναυπηγήσει η DCNS;

Το Shortfin Barracuda είναι ένα 4500 τόνων συμβατικό υποβρύχιο. Είναι στενά συνδεδεμένο με το πυρηνοκίνητο Barracuda το οποίο ζυγίζει 4700 τόνους.

H DCNS δήλωσε ότι οι πλήρεις λεπτομέρειες είναι απόρρητες, άλλα είναι γνωστό ότι τα σκάφη θα είναι μήκους πάνω από 90 μέτρα και θα διαθέτουν προηγμένο σύστημα προώθησης δέσμης νερού, το οποίο υποτίθεται πως θα είναι πιο αθόρυβο απο το σύστημα προώθησης με έλικα.

Ο κ. Τερνμπούλ είπε ότι η γαλλική προσφορά “παρουσίαζε τις καλύτερες πιθανές δυνατότητες για να καλύψει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της Αυστραλίας.”.

Ποιοι ήταν οι υπόλοιποι πλειοδότες

Η ιαπωνική προσφορά, μιας κοινοπραξίας που ήταν υπό τη διοίκηση της Mitsubushi, προσέφερε την έκδοση των 4000 τόνων υποβρυχίου της κλάσης Soryu, επιμηκυμένη κατά 6-8 μέτρα.

Η Mitsubishi δήλωσε ότι ήταν “πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι δυνατότητες της Ιαπωνίας δεν παρουσιάστηκαν επαρκώς.”

Η Γερμανική προσφορά, από τη βιομηχανία TKMS, πρότεινε μια έκδοση 4000 τόνων της υπάρχουσας κλάσης υποβρυχίου Type-214.

Η σχέση με την Ιαπωνία

Η γαλλική προσφορά δέχθηκε υποστήριξη απο διάφορους ανωνύμους ειδικούς κατά τη διαδικασία της κρατικής αξιολόγησης, είπε η υπουργός Άμυνας, Μαρις Πειν.

Η Ιαπωνία ήταν από την αρχή του διαγωνισμού το φαβορί για να κερδίσει την σύμβαση, χάρις στις στενές σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Τόνι Αμποτ, με τον Ιάπωνα ομόλογο του, Σινζο Άμπε.

Όμως, η προσφορά της, λέγεται ότι ναυάγησε λόγω της απειρίας του Τόκιο στην κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού για εξαγωγική χρήση.

Το Ιαπωνικό Σύνταγμα άλλαξε το 2014 για να επιτραπεί η εξαγωγή στρατιωτικού υλικού. Η προσοδοφόρος συμφωνία των υποβρυχίων θα ήταν η πρώτη συμφωνία του είδους και μια μεγάλη νίκη για τον κ. Άμπε.

Η Ιαπωνική Κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί την περαιτέρω εμβάθυνση των στρατιωτικών σχέσεων της με την Αυστραλία ως αντίβαρο στην κινεζική στρατιωτική άνοδο. Ο διαμοιρασμός στρατιωτικής τεχνολογίας θα αυξήσει την διαλειτουργικότητα ανάμεσα στους στόλους της Αυστραλίας και τη Ιαπωνίας.

Η απόφαση της απόρριψης της προσφοράς θεωρήθηκε πως θα έχει επιπτώσεις στις Ιαπωνο-αυστραλιανές σχέσεις.

Ο κ. Τερνμπούλ είπε ότι επικοινώνησε με τον κ. Άμπε και ότι απο κοινού “δεσμεύθηκαν πλήρως στην ειδική στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ιαπωνία, η οποία γίνεται δυνατότερη με το πέρασμα του χρόνου.”

Απόδοση/Μετάφραση από το BBC.com για την “Προέλαση.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

  1. 2,83 δις ευρώ ανά μονάδα, παρά το γεγονός ότι θα ναυπηγηθούν 12, δηλαδή πρόκειται για τεράστια παραγγελία. Υποθέτω ότι μέρος του κόστους οφείλεται στο γεγονός ότι η Αυστραλία θα αναλάβει εκτεταμένη συμπαραγωγή, άρα μεγάλες επενδύσεις σε βιομηχανικό εξοπλισμό κλπ. Όμως με 12 μονάδες το κόστος (5πλάσιο από αυτό ενός T-214) θα έπρεπε να έχει επιμερισθεί. Μήπως το ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνει και το κόστος υποστήριξης/κύκλους ζωής για πχ μια 15ετία;

  2. Οι Αυστραλοί αν δεν κάνω λάθος αγοράζουν και την υποστήριξη του για παρα πολλά χρόνια. Όχι όπως εμείς που αγοράζουμε ένα όπλο γυμνό από υποστήριξη. Εντύπωση προκαλεί που οι Γερμανοί ήταν σταθερά τρίτοι σε αυτόν τον διαγωνισμό.

    1. Οἱ Αυστραλοί πλήρωσαν σχεδόν μισό δίς $ για 58 μεταχειρισμένα Άμπραμς και κάποια Μ88.
      Σάν να παραείναι λόρδοι,μου φαίνεται.
      Και όντως μου προκάλεσε κι᾿εμένα εντύπωση ἡ επιλογή του γαλλικού υποβρυχίου,αφού θα ενσωματώσει το ΑΙΡ MESMA αντί του γερμανικού Fuel Cells που θεωρείται ανώτερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.