Οι εργασίες διάλυση όλου του στόλου C-27A της Πολεμικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν έχουν ξεκινήσει, ακριβώς πέντε χρόνια μετά την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους. (Alan Warnes via Janes)

Η διάλυση του στόλου των μεσαίων μεταφορικών αεροσκάφων C-27A της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας (AFF) έχει ξεκινήσει μόλις πέντε χρόνια μετά από την παραλαβή των δύο πρώτων C-27A.

Σύμφωνα με το IHS Janes η αρχική συμφωνία, με μεσάζων την Πολεμική Αεροπορία (USAF) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), οδήγησε την AAF να παραγγείλει 20 μεταχειρισμένα αεροσκάφη G222 της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας ηλικίας 30 ετών τα οποία ήταν αποθηκευμένα στην Πίζα για περίπου πέντε χρόνια.

Την 29η Σεπτεμβρίου 2008, οι ΗΠΑ υπέγραψαν, μία αρχική σύμβαση αξίας 287 εκατομμυρίων δολαρίων με την αεροναυπηγική βιομηχανία Alenia North America, για την επανάκτηση, ανακατασκευή και εκσυχρονισμό 18 νεοχαρακτηρισθέντων C-27A.
Τα πρώτα δύο αεροσκάφη παραδόθηκαν στην Καμπούλ την 15η Νοεμβρίου 2009 και χρησιμοποιήθηκαν από την 373η Πτέρυγα Αεροσκαφών.

Μία δεύτερη σύμβαση αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων δολαρίων πρόσθεσε δύο ακόμη C-27A στον αφγανικό στόλο, με υλικοτεχνική υποστήριξή και ανταλλακτικά που κόστισαν στους φορολογούμενους των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Janes, 596 εκ. δολάρια.

Εντούτοις, η AAF δεν εξοικειώθηκε ποτέ με το αεροσκάφος, με τους αξιωματικούς της να λένε πως θα προτιμούσαν να έχουν κρατήσει τα δικά τους Antonov An-26 και An-32, και η παρατεταμένη προσεδάφιση του αεροσκάφους υποδήλωνε πως η φήμη των C-27A με την ηγεσία της AAF δεν βελτιώθηκε ποτέ.
Την 27η Δεκεμβρίου 2012 η USAF ανακοίνωσε την απόσυρση του στόλου “μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες του εργολάβου να παράγει έναν ικανό αριθμό πλήρως επιχειρησιακών αεροσκάφων για την παροχή αποτελεσματικής αερομεταφορικής ικανότητας στην AAF”.

H Alenia τα αρνήθηκε όλα αυτα και τον Ιανουάριο 2013 ο εκπρόσωπος τύπου της βιομηχανίας δήλωσε στο Janes ότι κατά μέσο όρο 12 από τα 16 αεροσκάφη στο Αφγανιστάν, ήταν πλήρως επιχειρησιακά, και πως τα υπόλοιπα ήταν εκτός υπηρεσίας για συντήρηση και άλλα θέματα.
Ο εκπρόσωπος τύπου πρόσθεσε ότι η απαίτηση έκανε λόγο για μέσο όρο έξι επιχειρησιακών αεροσκάφων για να καλυφθεί η Καμπούλ, και οχτώ αεροσκάφη από την στιγμή που θα ενεργοποιούταν μία Μοίρα στην Κανταχάρ, τη στιγμή της ακύρωσης η εταιρεία ήταν μπροστά από τους συμβατικούς στόχους της.

Όλα τα C-27A και ένα εκπαιδευτικό φόρτωσης έχουν μετακινηθεί από το χώρο της Πολεμικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν στη βόρεια πλευρά του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ για να διαλυθούν. (Alan Warnes via Janes)

Ο εκπρόσωπος τύπου της Alenia δήλωσε την 14η Αυγούστου στο IHS Janes τα παρακάτω:  “Η εταιρεία είναι περήφανη για τις εργασίας της στο G222. Πάρα τις πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του επιθετικού χρονοδιαγράμματος, το G222 ήταν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και ξεπερνούσε τις απαιτήσεις τη στιγμή που η USAF αποφάσισε να μην συνεχιστεί το πρόγραμμα”

Με την μη ανανέωση της σύμβασης υποστήριξης μετά τον Μάρτιο του 2013, ο στόλος των C-27A πραγματοποίησε την τελευταία επιχειρησιακή του έξοδο την 21η Μαρτίου 2013.
Τέσσερα αεροσκάφη τα οποία δεν είχαν παραδοθεί από την Νάπολη, όπου ήταν αποθηκευμένα, εν συνεχεία, πέταξαν, κατά το δεύτερο μισό του Μαρτίου 2013, στο Ραμσταιν για αποθήκευση στη Γερμανία.

Μετά τα παράπονα από τους ανώτατους διοικητές πως τα 16 αποθηκευμένα αεροσκάφη ήταν “αηδία”, αποφασίστηκε να τα στείλουν προς διάλυση, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου.
Ωστόσο, η ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των δεξαμενών καυσίμου είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες μέχρι να βρεθεί μία λύση.

Ακολουθώντας την απόσυρση των C-27A, η Πολεμική Αεροπορία του Αφγανιστάν παρήγγειλε τέσσερα μεταχειρισμένα αεροσκάφη C-130H της USAF ώστε να εκπληρώσει το κενό των αερομεταφορικών υποχρεώσεων της.
Δύο παραδόθηκαν την 9η Οκτωβρίου 2013 και το δεύτερο ζεύγος αναμένεται στα τέλη αυτού του έτους.

Απόδοση από το IHS Janes για το Προέλαση.

2 Σχόλια

  1. exm38a1er

    Συγκεκριμενα απαρτια τους, για ανταλλακτικα μας κανουνε??????????????

    Σσσσσσσσσσσσσσ…………θα ξυπνησει κανενας…………

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: