ΑΦΙΕΡΩΜΑ στα 70 χρόνια Ιππικού–ΤΘ: Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ

Πηγή: defencepoint.gr

[dropcap size=small]Ε[/dropcap]πίδειξη οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού της επετείου των 70 ετών από την ίδρυση του Όπλου Ιππικού – Τεθωρακισμένων του Ελληνικού Στρατού, που έλαβε χώρα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), στο στρατόπεδο «ΕΠΙΛΑΡΧΟΥ ΜΕΛΙΔΗ», στον Αυλώνα Αττικής, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016.

Η επίδειξη περιελάμβανε έξι δραστηριότητες – στιγμιότυπα που η εκτέλεση τους αποδείκνυε το υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και δεξιοτήτων του προσωπικού του Όπλου.

Ανύψωση πύργου άρματος μάχης Leopard 1A5

Η ανύψωση του πύργου πραγματοποιήθηκε από άρμα περισυλλογής Leopard 1 Standard. Είναι αυτονόητο ότι λόγω του βάρους του πύργου (περί τους 15 τόνους) και των ελάχιστων ανοχών, η διαδικασία απαιτεί υψηλή ακρίβεια, συντονισμό και συγχρονισμό.

«Ένα άρμα μάχης Leopard 1A5 στα εξ ων συνετέθη»

Καθώς το Όπλο Ιππικού – Τεθωρακισμένων χρησιμοποιεί κατά κόρο τεχνικό υλικό, η συντήρηση του, δηλαδή κάθε ενέργεια που έχει σκοπό τη διατήρηση ή την επαναφορά του σε κατάσταση ετοιμότητας και περιλαμβάνει την ορθή υπηρέτηση, τους ελέγχους, τις δοκιμές, τις επιθεωρήσεις, την ταξινόμηση από άποψη χρησιμότητας ή ετοιμότητας για χρήση, τις επισκευές, τις αξιοποιήσεις και τις διασκευές αποτελεί διαδικασία υψηλής κρισιμότητας.

Στον Ελληνικό Στρατό υπάρχουν τρεις γενικές κατηγορίες συντήρησης, η συντήρηση Μονάδας, η συντήρηση Σχηματισμού ή Πεδίου και η συντήρηση Βάσης. Για την εξασφάλιση της ακριβέστερης κατανομής των εργασιών συντήρησης, οι τρεις γενικές κατηγορίες συντήρησης έχουν υποδιαιρεθεί σε πέντε κλιμάκια, που αριθμούνται διαδοχικά από το 1 ως το 5, δηλαδή 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο κλιμάκιο.

Στις φωτογραφίες παρουσιάζεται η κατάσταση ενός άρματος μάχης Leopard 1A5 κατά τη Συντήρηση 3ου Κλιμακίου (Σχηματισμού ή Πεδίου), η οποία περιλαμβάνει αντικατάσταση βεβλαμμένων ανταλλακτικών μικρών και μεγάλων συγκροτημάτων του κύριου υλικού καθώς και επισκευές μικρών συγκροτημάτων.
Η συντήρηση 3ου Κλιμακίου εκτελείται με τα προβλεπόμενα ειδικά εργαλεία και μέσα, από ειδικά για το σκοπό αυτό εκπαιδευμένο προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σε αυτή την κατάσταση ο κινητήρας του άρματος, μπορεί να τεθεί σε λειτουργία.
Η συντήρηση 3ου Κλιμακίου εκτελείται με τα προβλεπόμενα ειδικά εργαλεία και μέσα, από ειδικά για το σκοπό αυτό εκπαιδευμένο προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σε αυτή την κατάσταση ο κινητήρας του άρματος, μπορεί να τεθεί σε λειτουργία.

Ανύψωση άρματος μάχης M48A5 MOLF

Η ανύψωση πραγματοποιήθηκε από δύο άρματα περισυλλογής M88A1. Με μικτό βάρος περί τους 54 τόνους η ανύψωση του M48A5 MOLF απαιτεί υψηλότατο συντονισμό και συγχρονισμό από τα πληρώματα των δύο αρμάτων περισυλλογής M88A1 προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες για το προσωπικό και το υλικό καταστάσεις.

Η επίδειξη περιελάμβανε στη συνέχεια τη στατική έκθεση άρματος μάχης Leopard 1A5 με πλήρη φόρτο όπλων: Στο κέντρο της διάταξης διακρίνονται 29 βλήματα κινητικής ενέργειας τύπου M735 APFSDS (Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot: διατρητικά θώρακος, σταθεροποιούμενα δια πτερυγίων, απορριπτόμενου κελύφους).

Σύμφωνα με ανοικτές πηγές το βλήμα επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 3.000 μέτρα, έχει διατρητική ικανότητα 410 χλστ. RHA και ταχύτητα κατά την εξαγωγή από τον σωλήνα του πυροβόλου 1.501 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Στα άκρα της διάταξης διακρίνονται 19 βλήματα χημικής ενέργειας (κοίλου γεμίσματος) τύπου M456A1/-A2 HEAT-T (High Explosive Anti-Tank – Tracer: υψηλής εκρηκτικότητας αντιαρματικό – τροχιοδεικτικό).

Σύμφωνα με ανοικτές πηγές το βλήμα (σε παρένθεση τα στοιχεία που αφορούν το M456A2, όπου διαφοροποιούνται) επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 3.500 μέτρα, έχει διατρητική ικανότητα 390 (430) χλστ RHA και ταχύτητα κατά την εξαγωγή από τον σωλήνα του πυροβόλου 1.174 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Ακριβώς πίσω τους διακρίνονται δύο καπνογόνα βλήματα λευκού φωσφόρου και πέντε βλήματα HESH-T (High Explosive Squash Head – Tracer: υψηλής εκρηκτικότητας συνθλιβομένης κεφαλής – τροχιοδεικτικό). Τέλος τη διάταξη ολοκληρώνουν 5.500 φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 χλστ. για τα πολυβόλα του άρματος, 16 βομβίδες για τους εκτοξευτές καπνογόνων και οκτώ χειροβομβίδες.

Το μέλη του πληρώματος φέρουν τον προβλεπόμενο ατομικό οπλισμό και γυαλιά που διαθέτουν επικάλυψη προστασίας από δέσμες λέιζερ.

Φόρτωση πυρομαχικών σε άρμα μάχης Leopard 2HEL

Η φόρτωση γίνεται από τα μέλη του πληρώματος (στη συγκεκριμένη περίπτωση ανθυπίλαρχοι που εκπαιδεύονται στη Σχολή Τεθωρακισμένων) και προβλέπεται χρόνος περίπου 15 λεπτών για τα 15 (από τα 42 συνολικά ) βλήματα που αποθηκεύονται στον πύργο.

Τα πυρομαχικά μεταφέρονται συσκευασμένα σε παλέτες επί οχήματος μεταφοράς πυρομαχικών MTVR Mk. 27 6×6.

Στη συγκεκριμένη επίδειξη φόρτωσης χρησιμοποιήθηκαν εκπαιδευτικά ομοιώματα πυρομαχικών τα οποία έχουν φυσικές διαστάσεις και βάρος όμοια με των πυρομαχικών μάχης.

Επίδειξη σταθεροποίησης πυροβόλου άρματος μάχης Leopard 2HEL

Προκειμένου να επιδειχθεί η σταθεροποίηση του πυροβόλου του άρματος μάχης Leopard 2HEL χρησιμοποιήθηκε ένα ποτήρι σαμπάνιας που τοποθετήθηκε επί μεταλλικού δακτυλίου (ως δίσκος) προσαρμοσμένου στον σωλήνα του πυροβόλου. Το άρμα κινούμενο με ταχύτητα καλύπτει απόσταση δεκάδων μέτρων και στη συνέχεια διατηρώντας το πυροβόλο προς μία ορισμένη διεύθυνση, το σκάφος πραγματοποιεί περιστροφή 360 μοιρών περί τον κάθετο άξονα.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Εντυπωσιακή παρουσίαση και φωτογραφίες, ειδικά εκείνη που δείχνει τον κινητήρα του Leo1 σε φάση συντήρησης.

    Να προσθέσω ένα βίντεο επίδειξης της ικανότητας του συστήματος σταθεροποίησης του πυροβόλου και τις ικανότητες του Leopard 2.

    https://m.youtube.com/watch?v=K2mcO6l-0cY

    https://m.youtube.com/watch?v=lkCzu9KKV2E

  2. Θεωρώ την προμήθεια LAHAT για το πυροβόλο των 105mm επιβεβλημένη. Δυστυχώς η θωράκιση των leopard 1a5 είναι ανεπαρκέστατη. Τουλάχιστον να έχουν την δυνατότητα first kill από απόσταση. Με 410mm RHa δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κανένα σύγχρονο άρμα μάχης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.