ΑΦΙΕΡΩΜΑ 70 χρόνια Ιππικού–ΤΘ: “Μπουμ” σε 5 τουρκικά άρματα

Πηγή: defence-point.gr

[dropcap size=small]Μ[/dropcap]ία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυση του Όπλου Ιππικού – Τεθωρακισμένων ήταν η απονομή από τον Αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, αναμνηστικών μεταλλίων συμμετοχής σε επιχειρήσεις στην Κύπρο το 1974 και για την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του Όπλου, στα μέλη του πληρώματος του κυριευθέντος τουρκικού άρματος Μ47, που πολέμησε νικηφόρα με αρχηγό πληρώματος τον τότε Έφεδρο Λοχία (ΤΘ) Κωνσταντίνο Δρόσο.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 1974, άνδρες του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού (286 Μ/Κ ΤΠ) στην Κύπρο, κατέλαβαν ένα τουρκικό άρμα Μ47 (και ένα Μ113) και αιχμαλώτισαν τους άνδρες των.

Στη συνέχεια το άρμα Μ47 επισκευάστηκε και επανδρώθηκε από τους παρακάτω άνδρες της 21ης Επιλαρχίας Αναγνώρισης (ΕΑΝ):

α. Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Δρόσος Κων/νος, ως Αρχηγός.

β. Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Κριθάρης Ανδρέας, ως Γεμιστής.

γ. Έφεδρος Δεκανέας (ΤΘ) Τούντας Νικόλαος, ως Οδηγός.

δ. Στρατιώτης (ΤΘ) Αποστόλου Ανδρέας, ως Συνοδηγός (Ελληνοκύπριος). Δυστυχώς ο κ. Αποστόλου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τελετή.

ε. Στρατιώτης (ΤΘ) Κουδουνάς Ανδρέας, ως Πυροβολητής (Ελληνοκύπριος).

Στις 15 Αυγούστου 1974, στην περιοχή της Σκυλλούρας, το εν λόγω πλήρωμα, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι το άρμα τους εξακολουθούσε να φέρει τα τουρκικά διακριτικά, εισήλθε χωρίς να γίνει αντιληπτό εντός του σχηματισμού Ίλης εχθρικών αρμάτων και κατέστρεψε πέντε εξ’ αυτών.

Μετά από δίωρη περίπου μάχη, απεμπλάκησαν και κατάφεραν να επιστρέψουν στην Επιλαρχία τους (21 ΕΑΝ), μαζί με το άρμα ανέπαφο. Στη μάχη της Σκυλλούρας, κατάφεραν να προκαλέσουν σημαντική καθυστέρηση στην Τουρκική προέλαση, και έδωσαν την ευκαιρία στις ελληνοκυπριακές δυνάμεις καθώς και σε αμάχους, να υποχωρήσουν προς τον ελεύθερο τομέα και να μην εγκλωβιστούν.

Οι πέντε άνδρες, μέλη της οικογενείας του Όπλου Ιππικού – Τεθωρακισμένων, όχι μόνο επέδειξαν στον μέγιστο βαθμό γενναιότητα, ευρηματικότητα, και αποφασιστικότητα και μάλιστα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αλλά απέκτησαν και το επίζηλο προνόμιο να είναι το μοναδικό ελληνικό πλήρωμα άρματος που συμμετείχε σε αρματομαχία με εχθρικά άρματα επιφέροντας στον εχθρό σοβαρές απώλειες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο βιβλίο του Ιωάννη Σ. Μαμουνιδάκη με τίτλο «Τα Τεθωρακισμένα στην Κύπρο, εξέλιξη και δράση» (εκδόσεις Δούρειος Ίππος), περιέχεται η συνταρακτική μαρτυρία του Έφεδρου Λοχία, Κωνσταντίνου Δρόσου και του Έφεδρου Λοχία, Κωσταντίνου Κριθάρη.

Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Δρόσος Κωνσταντίνος. Στον κ. Δρόσο ο Αρχηγός ΓΕΣ απένειμε και ένα πλαστικό μοντέλο άρματος μάχης M47 με μία υπερμεγέθη ελληνική σημαία που οι πέντε άνδρες του πληρώματος, στρατεύσιμοι που υπηρετούσαν τη θητεία τους, τίμησαν με το παραπάνω.
Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Δρόσος Κωνσταντίνος. Στον κ. Δρόσο ο Αρχηγός ΓΕΣ απένειμε και ένα πλαστικό μοντέλο άρματος μάχης M47 με μία υπερμεγέθη ελληνική σημαία που οι πέντε άνδρες του πληρώματος, στρατεύσιμοι που υπηρετούσαν τη θητεία τους, τίμησαν με το παραπάνω.
Έφεδρος Λοχίας (ΤΘ) Κριθάρης Ανδρέας, που στο καταληφθέν άρμα ανέλαβε τα καθήκοντα του γεμιστή
Στρατιώτης (ΤΘ) Κουδουνάς Ανδρέας, ως Πυροβολητής (Ελληνοκύπριος). Κάθε φορά που προσέβαλε τουρκικό άρμα ο κ. Κουδουνάς φώναζε «εφάγαμεν το»!
Έφεδρος Δεκανέας (ΤΘ) Τούντας Νικόλαος, που στο καταληφθέν άρμα ανέλαβε τα καθήκοντα του οδηγού
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κριθάρη,σε διάφορες συνεντεύξεις του,καταστράφηκαν από το κυριευμένο Μ47 τουλάχιστον άλλα δύο τουρκικά άρματα,με βλήματα λευκού φωσφόρου (προκάλεσαν πυρκαϊές στα βληθέντα).
    Αλλά οἱ παρατηρητές πυροβολικού,θεώρησαν ότι καταστράφηκαν από άλλη αιτία,πλήν πυρών άρματος,αφού δέν μπορούσαν να μαντέψουν ότι έγινε βολή με φωσφορούχα,που άλλωστε δέν προβλέπεται για τεθωρακισμένους στόχους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.