Αφρίν: Οι κουρδικές δυνάμεις επιβράδυναν την επίθεση του τουρκικού στρατού, κατέστρεψαν τρία άρματα και Τ/Θ οχήματα (βίντεο)

Το Σαββάτο, 3 Φεβρουαρίου 2018, μαχητές των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (“YPG”) επιτέθηκαν σε αρκετές θέσεις του τουρκικού στρατού και των αντιπροσώπων του από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (“FSA”) περιμετρικά του χωρίου Αλί Καρ στην επαρχία Μπουλμπουλ βορείως της πόλης Αφρίν. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Hawar” (“ANHA”), μαχητές του “YPG” σκότωσαν πέντε μαχητές του τουρκικού στρατού και τραυμάτισαν ακόμα έξι κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Τα μέσα ενημέρωσης του “YPG” ανακοίνωσαν, επίσης, ότι οι μαχητές του κατέστρεψαν τρία άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα του τουρκικού στρατού στα χωρία του Χεφτάρ, Μαμέλα, και Σαλταχτι με αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραυλους (“ATGM”).

https://youtu.be/5RAwc6MIKHY

https://youtu.be/PIomRlBkIiw

Εν τω μεταξύ, πηγές προερχόμενες απο την συριακής αντιπολίτευση ανέφεραν ότι το “YPG” βομβάρδισε την πολη Αζαζ, που βρίσκεται δεκαπέντε (15) χιλιόμετρα ανατολικά της Αφρίν, με εφτά ρουκέτες. Τουλάχιστον τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν από τα πυρά του “YPG”, συμφωνά με τις πηγές.

Απο την πλευρά του, ο -υποστηριζόμενος απο την Τουρκία- “FSA” επιβεβαίωσε οτι η μαχητές τους εξασφάλισε το χωρίο Μπιλαλ Κοϊ βορείως της Αφριν την 2α Φεβρουαρίου. Το Μπιλάλ Κοϊ υπήρξε μέρος συγκρούσεων μεταξύ των μαχητών του “FSA” και του “YPG” από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στην περιοχή της Αφριν την 20η Ιανουαρίου.

Τις δύο τελευταίες ημέρες η επίθεση του τουρκικού στρατού στην περιοχή της Αφρίν έχει επιβραδυνθεί. Αυτη η εξέλιξη ίσως να ειναι αποτέλεσμα της σθεναρής αντίστασης του “YPG”. Η οργάνωση χρησιμοποιεί νέες τακτικές και όπλα, συμπεριλαμβανόμενων “ATGM”, κατά τις αμυντικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Αφρίν.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “SouthFront.Org” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Τι να έγινε άραγε; Από μετεπειτα φωτογραφίες φαίνεται ότι το άρμα διαλυθεί εξ ων συνετεθει ενω η έκρηξη που ηταν ακαριαια, θεωρω οτι δειχνει πως δεν ειχαμε αρχικη προσβολή και κατοπιν αναφλεξη των βληματων. Προφανώς προσβλήθηκε η αποθήκη των βληματων στο χώρο του σκάφους που είναι αριστερά, από ψηλά υπό γωνία, οπότε η θωράκιση είναι λεπτή και παντελώς ανεπαρκής για οτιδήποτε.

  1. Προσεκτική παρατήρηση του βίντεο δείχνει ότι όντως το Κ/Β χτυπάει μπροστά και χαμηλά σε σχέση με τον πύργο.
   Όμως,παρά το μικρό πάχος θωρακίσεως στο άνω τμήμα του σκάφους,ἡ γωνία προσβολής είναι μικρή για όπλα ευθυτενούς τροχιάς,οπότε το πρακτικό πάχος (effective thickness/line of sight thickness) ενισχύεται σημαντικά.
   Δεδομένου ότι στο πίσω μέρος του πύργου του Leo-2 ἡ θωράκιση είναι ομοιογενής χάλυβας πάχους 80 χιλιοστών,και δεδομένου επίσης ότι στην αριστερή πλευρά (δεξιά για τον θεατή ἤ σκοπευτή Α/Τ Κ/Β) δέν υπάρχει κενό ανάμεσα στην θωράκιση και τα πυρομαχικά,ένα πλήγμα υπό μεγάλη γωνία (σχεδόν κάθετα),πιθανώτατα το ίδιο αποτέλεσμα θα είχε.

   1. @ΑΧΕΡΩΝ
    Σχετικά με την παρουσίαση στην οποία μιλάει γυναίκα παρατηρητής στο ύψωμα, και παρόλο που δεν μπόρεσα να καταλάβω τι ακριβώς χτύπησαν, η έκριξη ήταν άκρως εντυπωσιακή. Ότι και να χτύπησαν το σκόρπισαν κυριολεκτικά στους επτά ανέμους.

    1. Leopard-2A4 χτύπησαν,στο πρόσθιο άνω αριστερό τμήμα του σκάφους,δίπλα από τον οδηγό,δηλαδή.
     Εκεί όμως,είναι τα δύο τρίτα των πυρομαχικών του Leopard-2,ἡ ανάφλεξη των οποίων είναι που προκάλεσε την θεαματική έκρηξη.

     1. Ευχαριστώ ΑΧΕΡΩΝ, παρόλο που οι περιπτώσεις δεν συγκρίνονται, η περίπτωση του συγκεκριμένου Leopard 2, μου θυμίζει την ατυχία του Χούντ (HMS Hood) το οποίο χτυπήθηκε στην ναυμαχία με το Μπίσμαρκ απο μια «αδέσποτη» βολή του γερμανικού πλοίου στην αποθήκη πυρομαχικών, με το γνωστό αποτέλεσμα(που δεν θα τολμούσε εύκολα να σκεφτεί η να προβλέψει ακόμα και ένας έμπειρος), αφήνοντας ακόμα και τους γερμανούς πυροβολητές έκπληκτους μετά απο αυτή την σύντομη μεγάλη αν και απρόοπτη επιτυχία. Αυτή η χαλαρότητα με την οποία στάλθηκαν τα τουρκικά άρματα μάχης χωρίς πρόσθετο πακέτο θωράκισης(έστω και τύπου γρίλιας όπως εμφανίστηκα στα καναδικά στο Αφγανιστάν) στην μάχη, μου έκανε εντύπωση απο την αρχή.

   2. Απίστευτη έκρηξη! Δεν έμεινε τίποτα όρθιο σε ακτίνα 50 μέτρων… Πολύ τυχεροί οι Κούρδοι αναφορικά με το σημείο της προσβολής.

    Σε κάποια άλλα βίντεο με βολές ATGM φαίνεται το έρμα να δέχεται το πλήγμα και μετά να μην συμβαίνει τίποτα. Βέβαια η ανάλυση των βίντεο είνια τραγική (πιθανά τραβηγμένα από τηλέφωνα) αλλά μου κάνει εντύπωση…

    Άραγε πόσες απώλειες Leo2/Μ60Τ θα δούμε στο Αφρίν;

 2. Φωτογραφίες από το διαλυμένο όχημα. Μου κάνει εντύπωση που πολλοί δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι τα πυρομαχικά απροστάτευτα στο εσωτερικό του σκάφους οποιουδήποτε άρματος, είναι θάνατος. Στον ΕΣ όταν έκαναν αξιολόγηση του άρματος, δεν έλαβαν υπόψιν τους αυτήν την παράμετρο; Το σημείο που δέχτηκε προσβολή το άρμα, είναι δεδομένο ότι θα προσβληθεί και σε συμβατικό πεδίο μάχης.

  https://s13.postimg.org/5o5s2s3cn/DVIRn4_BX4_AAMgfe.jpg

  https://s13.postimg.org/s03kw6a6f/DVIRo7z_W4_AUwzbp.jpg

  https://s13.postimg.org/cem9c85xz/DVIRpfk_X4_AAJb5j.jpg

  Ελπίζω αυτό το βίντεο όπως και πολλά άλλα που θα δούμε το επόμενο διάστημα, να φτάσουν μέχρι αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και να αναθεωρήσουν αποφάσεις ενοικίασης μέρους των Leo-2A4 και διατήρησης των εντελώς απροστάτευτων Leo-1A5 στον ‘Εβρο. Τα Leo-1A5 έχουν ανύπαρκτη μετωπική θωράκιση στο σκάφος και στον πύργο και το 100% των πυρομαχικών του είναι απλώς αποθηκευμένα εντός του.

  1. Αυτό με τα πυρομαχικά στο σκάφος όμως,δέν είναι «ταρίφα» ότι θα συμβεί,ἤ ότι ἄν δέν συμβεί,το άρμα θα επιβιώσει.
   Το μόνο άρμα με όλα πρακτικώς τα πυρομαχικά στον πύργο,και μάλιστα διαμερισματωμένα,είναι το Μ1 Ἄμπραμς.
   Παρ᾿όλα αυτά,ούτε το Άμπραμς είναι άτρωτο.
   :large

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.