Αφρίν: Οι Κούρδοι κατέρριψαν τουρκικό ελικόπτερο, πιθανόν “T-129”

Οι κουρδικές δυνάμεις κατέρριψαν το Σάββατο ένα τουρκικό ελικόπτερο στη δυτική Αφρίν, δήλωσε ο εκπρόσωπος των “SDF”.

Το ελικόπτερο καταρρίφθηκε πάνω από το χωρίο Κούντα στην επαρχία Ράζο της Αφρίν, δήλωσε ο Μουστέφα Μπαλί των “SDF”, προσθέτοντας ότι το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο. Το βίντεο όμως δεν ειναι άμεσα διαθέσιμο στο κοινό. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές το ελικόπτερο που καταρρίφθηκε ειναι ένα επιθετικό ελικόπτερο “T-129”.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταϊπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την κατάρριψη του ελικοπτέρου.

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι καταρρίφθηκε στην νοτιοανατολική επαρχία Χατάϊ της Τουρκίας. Η επαρχία συνορεύει στα δυτικά με την Αφρίν.

Ορκίστηκε ότι οι δράστες θα “πληρώσουν βαρύ τίμημα”, αλλά επίσης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων οι απώλειες ειναι αναμενόμενες.

Η Τουρκία ξανάρχισε τις αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη Αφρίν, ισχυριζόμενη οτι την Παρασκευή βομβάρδισε συνολικά δεκαεννιά στόχους, συμπεριλαμβανομένων υπόστεγων, αποθηκών πυρομαχικών και θέσεις πολυβόλων που ανήκουν στις “τρομοκρατικές” οργανώσεις, επιβεβαίωσε το γενικό επιτελείο στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Anadolu”.

Το Σάββατο η επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” συμπλήρωσε τρεις εβδομάδες, η οποια εξαπολύθηκε την 20η Ιανουαρίου από τον τουρκικό στρατό και τους σύρους αντιπροσώπους του με τον δεδηλωμένο στόχο την εκκαθάριση της συνοριακής περιοχής από τους “τρομοκράτες και την επιστροφή της περιοχής στους κατοίκους της”.

Το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετέδωσε εβδομήντα θανάτους πολιτών. Οι τοπικοί αξιωματούχοι της υγείας στην Αφρίν δήλωσαν ότι ο αριθμός των πολιτών που σκοτώθηκαν ειναι μεγαλύτερος από τους διπλάσιους, 160.

Η Τουρκία αρνήθηκε οτι σκοτώνει πολίτες στην επιχείρηση της, λέγοντας οτι η προσοχή της για τις ζωές των πολιτών ειναι ένας από τους λογούς που ευθύνονται για την επιβράδυνση της επίθεσης.

Το παρατηρητήριο υπολογίζει ότι έχουν σκοτωθεί εκατόν τριάντα πέντε (135) κούρδοι μαχητές του “YPG και μέλη της πολιτικής άμυνας, και εκατόν πενήντα οχτώ (158) από την πλευρά της επιχείρησης “Κλάδου Ελαίας”, συμπεριλαμβανομένων είκοσι δύο (22) τούρκων στρατιωτων.

Ενημέρωση, 15:50: Βίντεο με την κατάρριψη του τουρκικού “T-129” στην Αφρίν δημοσιοποιήθηκε στο twitter.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “rudaw.net” για την Προέλαση.

Απώλεια επιθετικού ελικοπτέρου Τ129 του Τουρκικού Στρατού στο Αφρίν

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Επιθετικό ελικόπτερο Τ129 του Τουρκικού Στρατού κατέπεσε στις 10 Φεβρουαρίου στο χωριό Qoda στην Rajo του Afrin, στην διάρκεια επιχειρήσεως εναντίον Κούρδων ανταρτών του YPG, με αποτέλεσμα να φονευθεί το διμελές πλήρωμα. Σε σχετικό βίντεο που δημοσιοποίησαν οι Κούρδοι, φαίνεται ζεύγος ελικοπτέρων Τ129 να προσεγγίζει το χωριό, με ένα εκ των δύο να χάνει γρήγορα ύψος και να συντρίβεται.

Από το βίντεο φαίνεται ότι το πλήρωμα επιχειρεί αναγκαστική προσγείωση λόγω απώλειας ισχύος. Είναι εμφανές ότι το ουραίο στροφείο λειτουργεί κανονικά, εφόσον το ελικόπτερο, έχοντας εκτελέσει στροφή προς τα δεξιά, κατέρχεται σε ευθεία πορεία και όχι ανεξέλεγκτα. Συνεπώς το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη ισχύος των δύο κινητήρων, οπότε με όση ενέργεια απομένει στο κύριο στροφείο για να παρέχει ώση, επιχειρείται προσγείωση με την διαδικασία της «αυτοπεριστροφής» (hovering autorotation).

Η περίπτωση να επλήγησαν οι κινητήρες από εχθρικό πυρ δεν φαίνεται να ισχύει, δεδομένου ότι δεν διακρίνονται καπνοί από πλήγμα σε αυτούς, ούτε παρατηρούνται δομικές αποκολλήσεις, όπως θα συνέβαινε εάν το ελικόπτερο είχε χτυπηθεί καίρια και έπεφτε ανεξέλεγκτα. Ακριβώς επειδή το ελικόπτερο πρώτα εκτελεί στροφή προς τα αριστερά κι εν συνεχεία κατέρχεται σε ευθεία πορεία, πρέπει να αποκλειστεί και η περίπτωση του θανάσιμου τραυματισμού του πληρώματος από πυρά ελαφρών όπλων. Άλλωστε, μέχρι και την συντριβή, δεν ακούγονται πυρά στο βίντεο. Αραιά πυρά φορητών όπλων (τυφεκίων όμως, όχι πολυβόλων) ακούγονται να εκδηλώνονται εναντίον του δευτέρου ελικοπτέρου και μάλιστα κατά την δεύτερη διέλευσή του άνωθεν του χωριού, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Το πλήρωμά του δε, εκτοξεύει δύο θερμοβολίδες προληπτικώς, για την περίπτωση απειλής από φορητό αντιαεροπορικό πύραυλο, παρά το πολύ χαμηλό ύψος πτήσεως.

Εκ των ανωτέρω, οι ενδείξεις συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι επικρατέστερη δείχνει να είναι η περίπτωση της απώλειας ισχύος για τεχνικό λόγο. Ελικόπτερο Blackhawk μετέφερε αργότερα ομάδα διασώσεως που συνέλεξε τις σορούς των νεκρών, συνοδευόμενο από δύο επιθετικά ελικόπτερα Τ129.

Το ελικόπτερο ήταν πιθανότατα ένα από τα 9 πρώτα Τ129Α Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητος και υποβαθμισμένων δυνατοτήτων, δεδομένου ότι δεν είναι πιστοποιημένα για εκτόξευση αντιαρματικών πυραύλων. Ως εκ τούτου, το οπλικό φορτίο περιορίζεται σε ρουκέτες και το περιστρεφόμενο τρίκαννο πυροβόλο των 20 mm. Τα εν λόγω ελικόπτερα χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων ανταρτών από τον Μάιο του 2016 (ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2015-2016 σελ. 86). To Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu είχε αναφέρει ότι η πρώτη αποστολή επιθετικών ελικοπτέρων Τ129 στο πλαίσιο της επιχειρήσεως στο Αφρίν, εκτελέσθηκε στις 24 Ιανουαρίου, σε σχετικό βίντεο δε που δημοσιοποιήθηκε, φαίνεται εκείνη την νύκτα η εκτέλεση πυρών πυροβόλου από ελικόπτερα του τύπου.

Πηγή: doureios.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

16 Απαντήσεις

  1. Ή μια πλευρά θα αναπληρώσει ένα ελικόπτερο, η άλλη έναν αντιαεροπορικό πύραυλο.
   Εάν συνεχίσουν έτσι, σε λίγο δεν θα προλαβαίνουν να αναπληρώνουν οι γείτονες και θα ξεμείνουν απο επιθετικά ελικόπτερα.

    1. Εννοώ ένα φορητό σύστημα, επειδή ακούστηκαν διάφορα για Manpads στα χέρια των Κούρδων μαχητών.

     TURKISH-BACKED MILITANTS CLAIM THEY CAPTURED MANPAD FROM YPG IN AFRIN (VIDEO)

     «On January 31, the Turkish-backed Free Syrian Army (FSA) claimed that its fighters had captured a man-portable air-defense system (MANPAD) from Kurdish YPG/YJP forces in the Syrian area of Afrin. The FSA released a video that shows the MANPAD allegedly captured from Kurdish forces.»

     https://southfront.org/turkish-backed-militants-claim-they-captured-manpad-from-ypg-in-afrin-video/

    2. Special sources to NSO: anti-aircraft missiles shipped to YPG in Efrin
     NSO website received information saying a shipment of anti-aircraft missiles known as MANPADS was delivered to “People’s Protection Units YPG” in Efrin canton in Aleppo northern countryside last week.

     Information received from several sources said USA agreed in secret to send MANPADS to YPG as an independent secret deal between USA and YPG outside the support of US-led anti-ISIS coalition that supports YPG-dominated “Syrian Democratic Forces SDF”.

     https://www.nso-sy.com/Details/851/Special-sources-to-NSO:-anti-aircraft-missiles-shipped-to-YPG-in-Efrin/en

  2. Άρχισαν τα όργανα! Αν δεν είναι ασφλής ο εναέριος χώρος, τα αεροσκάφη θα πετάνε ψηλότερα και άρα θα έχουν μικρότερη ακρίβεια στις προσβολές και τα ελικόπτερα δεν θα πετάνε καθόλου…

   Για να δούμε έχουν όντως οι κούρδοι αντιαεροπορικούς πυραύλους και πόσους;

 1. Βλέπετε κατάρριψη;Ποιο πολύ για μηχανικό ατύχημα μου κάνει.Αν ήταν πύραυλος θα έκοβε έτσι άφοβα βόλτες το δεύτερο ελικόπτερο;

   1. Ετσι δειχνει,ισως κακος ελιγμος,χαμηλη πτηση αναμεσα σε υψωματα.Αν ειναι πληγμα απο φορητο α/α βλημα μαλλον θα το μαγνητοσκοπουσαν .Εκρηξις και τροχια βληματος δεν φαινονται.Πιθανως βλαβη στα υδραυλικα,ισως απο βολιδες φορητων οπλων.Η αποφαση να τ`αποσυρουν απο το θεατρο επιχειρησεων πιθανως να μαρτυρει παρομοια εκτιμηση εκ μερους τους.

 2. ολοι οι στρατοί σε περιοδο ειρήνης εκφυλίζονται σε γραφειοκρατικούς οργανισμούς οπου στην ηγεσία αναριχωνται οχι οι πιο άξιοι (απο πλευρας στρατιωτικής αξίας) αλλα οι πιο αρεστοί στην πολιτικη ηγεσία.

  Οι πρόσφατες εξελιξεις στην τουρκία με την αποκεφάλιση όλης της ηγεσίας τπυ στρατού ακομα και σε επιπεδο ανώτερων αξιωματικών ανοίγει το δρόμο στους νεότερους αξιωματικούς. Αυτοι οι νεότεροι αξκοι γινονται μπαρουτοκαπνισμένοι στη Συρία και οι στρατιωτικά άξιοι θα ξεχωρίσουν. Αυτη η ανερχόμενη γενιά πολυ άξιων τούρκων στρατιωτικών φοβάμαι οτι θα ειναι η μεγαλυτερη απειλη για την ελλάδα.

  Στην ελλάδα ο αφρός της νεολαίας συνήθως μεταναστεύει. Απο οσους μένουν ενα καλο κοματι εξακολουθεί να πηγαίνει στος στρατιωτικές σχολές, αλλα ενα σημαντικό κοματι των άξιων ειτε παραιτείται νωρίς ειτε αποτυγχάνει να παίξει το ρόλο των yes man και δεν προχωρούν πολυ εξέλιξιακα. Εξαιρέσεις υπαρχουν, που απλα ομως επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

 3. Νομίζω ότι πριν από χρόνια είχα γράψει ότι τα επιθετικά ελικόπτερα (και μάλιστα Απάτσι) πέφτουν και από τεχνολογικά υποδεέστερους αντίπαλους. Απ΄ όσο είχα παρατηρήσει η επισήμανση μου αυτή δεν ήταν και πολύ δημοφιλής.

  Η αλήθεια είναι ότι πέφτουν! Και μάλιστα δεν χρειάζονται καν Α/Α πύραυλοι. Μερικά πιο βαριά Α/Α πυροβόλα και πολλά αυτόματα τυφέκια αρκούν για να κάνουν τη δουλειά. Ο ίδιος ο αμερικανικός στρατός μετά από αυτό που έπαθε τον Μάρτιο του 2003 έγραψε σε σχετική έκθεση ότι: «…αποδείχθηκε ότι το επικινδυνότερο οπλικό σύστημα ήταν το ΑΚ-47».

  Μετά τον Μάρτιο του 2003 οι Αμερικανοί κατέληξαν ότι τα Απάτσι δεν πάνε πουθενά αν δεν υπάρχει πυροβολικό μάχης έτοιμο να ρίξει για να καταστείλει την όποια εχθρική αντίδραση μπορεί να παρουσιαστεί. Γι΄ αυτό και αποχαιρέτησαν τη βαθιά κρούση μόνο με ΕΕ/Π.

  Και μιας και δόθηκε η ευκαιρία να πω και το εξής. Υπάρχει το μηχάνημα, υπάρχουν οι άνθρωποι και υπάρχει και η οργανωτική δομή μέσα στην οποία αυτά λειτουργούν. Συνήθως το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από το πρώτο, αλλά και το τρίτο είναι εξίσου σημαντικό.

  Για να δούμε πως οι Αμερικανοί ενσωματώνουν τα ΕΕ/Π στη χερσαία ενέργεια. Όπως είναι γνωστό η αμερικανική μεραρχία έχει μία Ταξιαρχία ΑΣ και τις ταξιαρχίες ελιγμού.

  Σε κάθε αμερικανική ταξιαρχία ελιγμού υφίσταται ένα Στοιχείο ΑΣ της Ταξιαρχίας (BAE – Brigade Aviation Element), οργανικό της ταξιαρχίας ελιγμού. Το Στοιχείο αυτό αποτελείται από έναν αξιωματικό της ΑΣ (BAO – Brigade Aviation Officer), ο οποίος το διοικεί, έναν αξιωματικό σχεδίων, έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό τρεχουσών επιχειρήσεων και έναν υπαξιωματικό ειδικό στις επικοινωνίες. Στη διάρκεια επιχειρήσεων το στοιχείο αυτό έφτασε να αποτελείται μέχρι και από δώδεκα άτομα όταν η 24ώρη λειτουργία του ήταν απαραίτητη και έπρεπε να σχηματιστούν βάρδιες.

  Το χερσαίο τμήμα ελιγμού που επιθυμεί να υποστηριχθεί από ΕΕ/Π διαβιβάζει το αίτημα του στο Στοιχείο ΑΣ της Ταξιαρχίας. Αυτό την επεξεργάζεται και την υποβάλλει στο τμήμα ΑΣ του 3ου Γραφείου της μεραρχίας. Το τμήμα ΑΣ του 3ου Γραφείου της μεραρχίας φροντίζει για τον συντονισμό των αιτήσεων των ταξιαρχιών και αφού επεξεργαστεί την αίτηση την αποστέλλει στην ταξιαρχία ΑΣ της μεραρχίας προς εκτέλεση. Η ταξιαρχία ΑΣ αναθέτει την αποστολή σε κάποιο ΤΕΕ/Π ή σχηματίζει κάποια Task Force που θα την εκτελέσει. Ο τυπικός χρόνος για τον κύκλο ενεργειών που προαναφέρθηκε είναι 48 – 72 ώρες.

  Όταν τα πράγματα πρέπει να κυλήσουν πιο γρήγορα ή όταν συγκεκριμένο ΤΕΕ/Π της ταξιαρχίας ΑΣ δίνεται από τη μεραρχία προς άμεση υποστήριξη συγκεκριμένης ταξιαρχίας ελιγμού τότε το Στοιχείο ΑΣ της Ταξιαρχίας ελιγμού, αφού ενημερώσει τον αξιωματικό επιχειρήσεων της ταξιαρχίας ΑΣ, αναθέτει την αποστολή κατευθείαν στο συγκεκριμένο ΤΕΕ/Π. Αυτή η διαδικασία ισχύει και όταν διατίθενται μικρότερα τμήματα ΕΕ/Π (λόχοι – διμοιρίες) προς άμεση υποστήριξη συγκεκριμένου χερσαίου τμήματος.

  Το Στοιχείο ΑΣ της Ταξιαρχίας έχει κρίσιμο ρόλο στην όλη διαδικασία και η βασική του φροντίδα είναι να ενσωματώνονται κατά τον καλύτερο τρόπο οι δυνατότητες της ΑΣ στην ενέργεια που σχεδιάζει κάθε φορά η ταξιαρχία ελιγμού. Πέραν αυτού στην αμερικανική ταξιαρχία ελιγμού υφίστανται και οι ομάδες συνδέσμου ΑΣ, τις οποίες θα βρούμε είτε στο κέντρο επιχειρήσεων της ταξιαρχίας, είτε στους σταθμούς διοικήσεως των μονάδων και οι οποίες εξασφαλίζουν τη συνεχή και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των μονάδων ελιγμού και της ΑΣ ώστε η μία πλευρά να είναι ενημερωμένη για τις προθέσεις και την κατάσταση της άλλης.

  Υπάρχει λοιπόν μία ολόκληρη δομή για να ενσωματωθούν οι δυνατότητες της ΑΣ στη χερσαία ενέργεια και υπάρχει και συνεχής ώσμωση και σε διαφορετικά επίπεδα μεταξύ των χερσαίων αξιωματικών και των αξιωματικών της ΑΣ.

  Καλώς ή κακώς δεν φτάνει μόνο να αγοράσεις το μηχάνημα.

 4. @Kostas

  Θεωρω οτι η αναλυση σου ειναι μερικως σωστη. Προεχει η πολιτεια. Η πολιτεια με την σωστη εννοια η οποια αναζωογονει, προωθει συμβαλλει στην αναπτυξη του ατομου σωστα ωστε το ατομο να δυναται να αντιστεκεται σε ολες τις συνθηκες διαφθορας, η οποια διαφθορα ξεκιναει πρωτα μεσα απο τα στρωματα της πολιτειας μεχρι που φτανει στα στρωματα των πολιτικων δυναμεων οι οποιοι καταδυναστευουν την πολιτεια τον πλυθησμο…και επισης φτανει στα στρωματα του μαχιμου στρατου. Η Δημοκρατια στεκεται οταν το ατομο εχει αυτη την δυναττητα της ψηφου ανθρωπων οι οποιοι εχουν γαλουχηθει στην Αρετη ως εμπρακτο ιδανικο. Εαν και εφοσον εχουν δημιουργηθει οι συνθηκες ωστε ο πληθυσμος ( οχι ως μπουλουκι λαος) αλλα ως πληθυσμος οπου καθε ατομο εχει πληρη γνωση επιγνωση δυνατοτητα και την σοφια να πραττει το Αριστον τοτε και κατα επεκταση οι μαχιμες δυναμεις πραττουν και το αυτον μεσα απο ενα συστημα που τους παρεχει οτι χρειαζεται να ασκειται για να μαχονται για την πολιτεια τον πληθυσμο που προστατευει.

  Ειναι ενδεικτικο οτι στις ΗΠΑ σημερα υπαρχει στρατηγος στο αξιωμα του υπουργου αμυνης.

 5. Όπως ήδη παρατήρησαν άλλοι σχολιαστές, πολύ χαμηλά πετάνε οι τούρκοι. Πρέπει να είναι πάνω από το κεφάλι του κούρδου για να του ρίξουν; Δεν κάνουν βολές από μακριά τα σούπερ ελικόπτερα τους, με τα σούπερ ηλεκτροοπτικά συστήματα τουρκικής σχεδίασης; Περίεργα πράγματα.
  Ακόμη πιο περίεργο είναι αυτό https://twitter.com/e_amyna/status/962293999045398528 από το τουίτ του e-amyna.
  Όταν πέρυσι στην Αλ Μπαμπ που επιχειρούσαν 40-50 άρματα, είδαμε ένα Σάμπρα με την κάνη σαν ξεφλουδισμένη μπανάνα, γελάσαμε μεν αλλά συμβαίνουν αυτά. Τώρα που εξαϋλώσατε την κάνη του Λέο δε γίνεται να γελάσουμε.
  Μια κάνη ανά 40-50 άρματα από επαγγελματίες αρματιστές είναι απαράδεκτο. Δεν αρματομαχείτε αγαπητοί γείτονες. Βολές εκτελείτε. Δεν σας ζορίζει ο αντίπαλος. Είναι αδιανόητο για πλήρωμα να αγνοεί το ωφέλιμο υπόλοιπο της κάνης του άρματος με το οποίο επιχειρεί ή να μην το λαμβάνει υπ’ όψιν του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.