«Αφροδίτη» κατώτερη των προσδοκιών Λευκωσίας

Κατώτερα των προσδοκιών ήταν τα ευρήματα της δεύτερης -επιβεβαιωτικής- γεώτρησης για το κοίτασμα «Αφροδίτη», που διενήργησε η εταιρεία Noble.

Στις ιστορικές ημέρες για την Κύπρο καταγράφεται η Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013, καθώς άναψε η φλόγα από το φυσικό αέριο που βγήκε στην επιφάνεια, στο τεμάχιο «Αφροδίτη» του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σηματοδοτώντας την πρώτη δοκιμαστική παραγωγή κυπριακού φυσικού αερίου. (Φωτ: cyprus-mail.com)

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι ποσότητες αερίου στο κυπριακό θαλάσσιο Οικόπεδο 12, στην κυπριακή ΑΟΖ, κυμαίνονται από 3,6 έως και 6 τρισ. cf, με μέση τιμή τα 5 τρισ. cf. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει έως και 15 δισ. τα επόμενα 14 χρόνια. Τα ευρήματα επιβάλλουν τώρα και μια νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα. Επίσης δημιουργείται ζήτημα με το τερματικό υγροποίησης του αερίου στο Βασιλικό, για το οποίο, σύμφωνα με τις κυπριακές εκτιμήσεις, χρειάζονται κοιτάσματα της τάξης των 5,5 τρισ. cf για να είναι βιώσιμο. Πάντως, η Noble εκτιμά ότι υπάρχουν άλλα τρία κοιτάσματα, πλην της Αφροδίτης στο οικόπεδο 12. Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακοτρύπης διαβεβαίωσε ότι οι υποδομές για το τερματικό υγροποίησης αερίου παραμένουν στο επίκεντρο της στρατηγικής της κυπριακής κυβέρνησης.

Στον ρόλο των υδρογονανθράκων ως καταλύτη για τη λύση του Κυπριακού αναφέρθηκε και ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλ. Ντάουνερ, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον κ. Ευ. Βενιζέλο στην Αθήνα, στην οποία αντηλλάγησαν απόψεις για την πρόοδο στις προετοιμασίες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ο κ. Βενιζέλος χαιρέτισε την πρόταση του κ. Αναστασιάδη για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, (δηλ. την επιστροφή της Αμμοχώστου ως προϋπόθεση για τη δημιουργία momentum) και τάχθηκε υπέρ μιας λύσης συμβατής με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο που θα επικυρωθεί μέσω δημοψηφίσματος.

Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι διαπιστώνεται αποφασιστικότητα απ’ όλες τις πλευρές. Πρόσθεσε ότι την επόμενη βδομάδα θα διαμορφωθεί το σχήμα των συνομιλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντάουνερ μετέφερε στον κ. Βενιζέλο την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι περίπλοκη, και ανέφερε ότι υπάρχουν διαφωνίες ως προς το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης που πρόκειται να εκδοθεί μετά τη συνάντηση των Αναστασιάδη – Ερόγλου εντός Οκτωβρίου. Ενημέρωσε, επίσης, ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι αρνητικοί στην πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου και ότι σημείο τριβής αποτελεί και η επιμονή τους ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το δικό τους έγγραφο για τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις των δύο πλευρών. Ο κ. Ντάουνερ χαιρέτισε τη συμφωνία ανάμεσα στους κ. Βενιζέλο και Νταβούτογλου για χωριστές συναντήσεις εκπροσώπων του ελληνικού και τουρκικού ΥΠΕΞ με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων. Κατά πληροφορίες, αυτοί οι εκπρόσωποι θα οριστούν σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, ενδεχομένως και οι ίδιοι οι γ.γ. Στη Ν. Υόρκη, ο κ. Νταβούτογλου είχε προτείνει να δεχτεί ο ίδιος τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, ο κ. Βενιζέλος ωστόσο επέμεινε ότι οι εκπρόσωποι θα έχουν συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Του Παναγη Γαλιατσατου

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.