Φτάνει σήμερα στην Κύπρο ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου, Ταρίκ Ελ Μολά, για την αυριανή πανηγυρική τελετή –θα γίνει στο Προεδρικό- για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για τον αγωγό φυσικού αερίου που σύμφωνα με την εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” θα ενώνει το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ με το τερματικό υγροποίησης στο Ικτού στις ακτές της Αιγύπτου.

Χαρακτηριστικό της σημασίας της συμφωνίας, που είναι η πρώτη διακρατική για αγωγούς φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, είναι το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σημειολογικά και όχι μόνο στέλνει σήμερα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν στελέχη των υπηρεσιών διεθνών υποθέσεων και ενέργειας υπό υψηλόβαθμο εκπρόσωπό της.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ έρχονται για να παραστούν στην τελετή υπογραφής και να έχουν επαφές με τους υπουργούς Ταρίκ Ελ Μολά και Γιώργο Λακκοτρύπη, αφού ουσιαστικά με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για να εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να είναι και ο κύριος αγοραστής του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται και θα εξάγεται.

Για τον λόγο αυτό η προκαταρκτική συμφωνία πέρασε από το μικροσκόπιο της ΕΕ ώστε να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Για παράδειγμα, αν και ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας αφορά στην Αίγυπτο, Κύπρος και Αίγυπτος συμφώνησαν ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και θέματα ασφάλειας, θα διεξάγονται κάτω από τις προβλέψεις των θεσμικών πλαισίων της ΕΕ.

Επίσης για σειρά θεμάτων που αφορούν στο εμπορικό πλαίσιο, η συμφωνία διέπεται από τις προβλέψεις του Γ’ Ενεργειακού Πακέτου της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», την τελευταία στιγμή –την περασμένη εβδομάδα- προέκυψαν κάποιες διαφοροποιήσεις στη συμφωνία, με προσθήκες που αφορούν τις υποχρεώσεις και τις σχέσεις των δύο χωρών με την κοινοπραξία, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια για τις χώρες σε περιπτώσεις προβλημάτων.

Επίσης υπάρχει στη συμφωνία δέσμευση των δύο χωρών ότι θα χειρίζονται γρήγορα τις αιτήσεις για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σημαντική διακρατική συμφωνία ξεκίνησαν το 2015 με το Μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο χώρες, ενώ ακολούθησε το 2016 η πρώτη συμφωνία για τη δημιουργία ασφαλούς επενδυτικού πλαισίου.

Με τη συμφωνία, η Κυπριακή Δημοκρατία ολοκληρώνει ακόμα μια δέσμευσή της προς την κοινοπραξία, για δημιουργία ασφαλούς επενδυτικού πεδίου για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, αφού η διακρατική συμφωνία διασφαλίζει τους όρους που αφορούν στον αγωγό, ανεξάρτητα από Κυβερνήσεις και άλλες πολιτικές αλλαγές που είναι λογικό να συμβούν τις επόμενες δύο τουλάχιστον δεκαετίες.

Πέτρος Θεοχαρίδης

Πηγή: philenews.com

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: