ΑFV: Το νέο ΤΟΜΑ της Σιγκαπούρης

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ην 1η Ιουλίου, στην εορταστική παρέλαση της Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων επέλεξε ο υπουργός άμυνας της μικρή πόλης-κράτους της Σιγκαπούρης, Dr. Ng En Hen, να ανακοινώσει ότι ο στρατός της χώρας θα εντάξει στις τάξεις του ένα νέο ΤΟΜΑ.

Το νέο όχημα, που δεν έχει ακόμα επίσημο όνομα, θα αποτελέσει την κορωνίδα των οχημάτων μάχης πεζικού, πλάϊ στα επίσης εγχώριας ανάπτυξης Terrex APC 8×8, Bionix (1 & 2) IFV και Bronco. Mε την είσοδο σε υπηρεσία του νέου οχήματος, που προς το παρόν αναφέρεται ως AFV (Armoured Fighting Vehicle), θα αποσυρθούν πλήρως τα αμερικανικής προέλευσης Μ-113, τα οποία υπηρετούν από τη δεκαετία του 1970 ριζικά όμως αναβαθμισμένα στο επίπεδο Ultra.
To AFV, λίγες φωτογραφίες του οποίου έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο, φαίνεται να είναι ένα κλασσικό σύγχρονο ΤΟΜΑ μεσημαντικές βελτιώσεις σε σύγκριση με το προγενέστερο Bionix της Singapore Kinetics. To τελευταίο, είχε σημαντικούς περιορισμούς διαστάσεων και βάρους λόγω των απαιτήσεων του οδικού δικτύου της χώρας. Σήμερα, κατά τα φαινόμενα, η πρόοδος στον τομέα των δημοσίων έργων έχει άρει πια τους περιορισμούς αυτούς και οι Σιγκαπουριανοί στρατιώτες θα επιχειρούν χωρίς να στριμώχνονται ιδιαίτερα στο θάλαμο του Bionix. Οι διαστάσεις του AFV είναι 6,9 x 3,28 x 3,2m (έναντι 5,9 x 2,7 x 2,6m του Bionix 2). H διάταξη του οχήματος είναι κλασσική με τρία άτομα πλήρωμα, οκτώ μεταφερόμενη ομάδα πεζικού, ράμπα στο οπίσθιο τμήμα και πύργο οπλισμού άνωθεν.

Το όχημα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Υπηρεσίας Άμυνας και Τεχνολογίας των Σιγκαπουριανών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF DSTA) και της ST Kinetics. Μια συνεργασία που στο πρόσφατο παρελθόν έδωσε καρπούς στη μορφή του Bionix και του Terrex.

Ιδιαίτερα ενισχυμένη φαίνεται η θωράκιση του οχήματος όπου διακρίνεται καθαρά διπλό κήτος, με το εσωτερικό στρώμα να αποτελείται από χάλυβα υψηλής αντοχής και εξωτερικό κέλυφος από συνθετική θωράκιση. Η πρόσφατη συνεργασία του υπουργείου άμυνας της χώρας με το γνωστό γερμανό κατασκευαστή IBD Deisenroth AMAP, που ειδικεύεται σε θωρακίσεις σύγχρονων στρατιωτικών οχημάτων, στο πρόγραμμα προμήθειας Leopard-2SG, φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς. Η θωράκιση του AFV θα πρέπει να φτάνει σύμφωνα με μερικές πηγές το επίπεδο 4 STANAG 4569, προστατεύοντας το όχημα από διατρητικά βλήματα διαμετρήματος 14,5 mm.

To όχημα προβλέπεται να κινείται από έναν κινητήρα 700hp, αν και τίποτα παραπάνω δεν έχει γίνει γνωστό. Τα προηγούμενα τεθωρακισμένα οχήματα εξοπλίζονται με κινητήρες Cummings και η προτίμηση του στρατού της Σιγκαπούρης είναι τα οχήματά του να έχουν ικανοποιητική ισχύ και ταχύτητα. Με συνολικό βάρος στους 29 τόνους, ο λόγος ισχύος προς βάρος φτάνει τους 24 ίππους/τόνο , μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα οχήματα, που πιστεύεται ότι αποδίδει ταχύτητες 70χλμ/ώρα.

Ο οπλισμός του οχήματος διατηρείται στο διαμέτρημα των 30mm (Bushmaster II Mk 44) με μια σημαντική καινοτομία: Την ολοκλήρωσή του σε έναν πλήρως τηλεχειριζόμενο μη-επανδρωμένο πύργο που επιτρέπει στον αρχηγό πληρώματος και τον πυροβολητή να απολαμβάνουν την αρφάλεια του πήγματος του οχήματος. Το πυροβόλο είναι πλήρως σταθεροποιημένο για βολή εν κινήσει ενώ κατευθύνεται από ένα προηγμένο σύστημα ελέγχουν πυρός εγχώριας ανάπτυξης. Ο δευτερεύων οπλισμός αποτελείται από ένα πολυβόλο των 7,62mm το οποίο τοποθετείται παράπλευρα σε ειδικό θωρακισμένο κυτίο, ανεξάρτητο από το πυροβόλο. Η διάταξη αυτή προσφέρει ευελιξία στη χρήση και κάνει εύκολη μια μελλοντική αναβάθμιση του οπλισμού (για παράδειγμα στα 35mm).

O πυροβολητής διαθέτει σταθεροποιημένα σκοπευτικά, αποστασιόμετρο λέηζερ και θερμική κάμερα ενώ ο αρχηγός έχει στη διάθεσή του τα δικά του πανοραμικά οπτικά που μπορούν να περιστραφούν ανεξάρτητα από τον πύργο. Ιδιαίτερα αξίζει να προσεχθεί μια θέση καμερών στο πρόσθιο μέρος του σκάφους που μαζί με δύο κάμερες στα πλαϊνά του οχήματος παρέχουν ολόπλευρη εικόνα του περιβάλλοντος μάχης σε ειδικά μόνιτορ χωρίς το πλήρωμα να χρειαστεί να εκτεθεί στα εχθρικά πυρά.

Τα πρώτα οχήματα αναμένεται να παραδοθούν στον στρατό της Σιγκαπούρης από το 2019, οπότε θα αρχίσει η αντικατάσταση των Μ-113 Ultra. Παράλληλα το υπουργείο άμυνας της χώρας προωθεί κι άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως ρομποτικά μη-επανδρωμένα οχήματα για την άμυνα και προστασία εγκαταστάσεων, τη σταδιακή αντικατάσταση των Puma και Chinook, την απόσυρση των ναρκαλιευτικών υπέρ ενός μη-επανδρωμένου στόλου στον ρόλο της ναρκαλιείας, την εισαγωγή νέων ελικοπτεροφόρων αποβατικών πολλαπλών αποστολών και τη βελτίωση των ικανοτήτων άμυνας έναντι κυβερνο-επιθέσεων.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

3 Απαντήσεις

  1. Καλή παρουσίαση eav2. Και για ότι επιπλέον γίνει γνωστό για το συγκεκριμένο, ενδιαφερόμαστε.
    Μια συζήτηση, συνάντηση με τους σιγκαπουριανούς δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Ο πύργος τους για το Μ-113 είχε αποσπάσει θετικά σχόλια.

  2. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
    -Όταν η πόλις-κράτος απελευθερώσει περισσότερες πληροφορίες, θα επανέλθουμε!

    -Όντως από όλους τους επανδρωμένους πύργους που τοποθετήθηκαν στο παλιό-καλό Μ-113, ο πύργος της Σιγκαπούρης με το διπλό CIS 50MG-CIS 40 AGL φαίνεται η καλύτερη λύση απόδοσης/κόστους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.