Βέλγιο και Ολλανδία αντάλλαξαν γη αλλάζοντας τα σύνορά τους

[dropcap size=small]O[/dropcap]λλανδία και Βέλγιο αντάλλαξαν ειρηνικά γη, αλλάζοντας τα σύνορα τους, σε μια προσπάθεια να απλοποιήσουν την αστυνομική δικαιοδοσία σε μία μικρή χερσόνησο.

Η περιοχή η οποία επηρεάζεται έχει έκταση ίση με 27 γήπεδα ποδοσφαίρου και βρίσκεται ανατολικά της βελγικής πόλης του Βιζέ και του ολλανδικού χωριού Έιτζντεν, καθώς και τον ποταμό Μεύση.

Με την έναρξη του 2018, τα σύνορα των δύο χωρών βρίσκονται στο κέντρο του Μεύση, με την Ολλανδία να αναλαμβάνει τον έλεγχο 40 στρεμμάτων πρώην βελγικής γης, ενώ το Βέλγιο έλαβε ως αντιστάθμισμα 8 στρέμματα πρώην ολλανδικού εδάφους.

Η αλλαγή έγινε καθώς μια μικρή χερσόνησος στην περιοχή απέκτησε τη φήμη εδάφους ανομίας, καθώς ανήκε μεν στο Βέλγιο, αλλά οι βελγικές αρχές δεν μπορούσαν να φθάσουν εκεί παρά με πλωτά μέσα, αφού το έδαφος αυτό βρισκόταν από την ολλανδική πλευρά του ποταμού.

Πριν από τέσσερα χρόνια, στην – τότε βελγική και νυν ολλανδική – χερσόνησο είχε βρεθεί ένα ακέφαλο πτώμα και οι ολλανδικές αρχές δεν είχαν δικαιοδοσία να το ερευνήσουν, ενώ οι βελγικές είχαν μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβαση στην περιοχή μέσω πλωτών.

Και παλαιότερα τα σύνορα είχαν οριστεί κατά μήκος του Μεύση, ωστόσο ο ρους του ποταμού είχε στο μεταξύ αλλάξει, δημιουργώντας θύλακες βελγικού εδάφους σε ολλανδικό έδαφος, αλλά και το αντίθετο.

«Η συμφωνία δείχνει ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάζουν και ειρηνικά», είχε δηλώσει ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς το 2016, όταν και οριστικοποιήθηκε η συμφωνία που πλέον έχει τεθεί σε ισχύ.

naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Ανταλλάγή 40 στρεμμάτων με 8 γιατί δεν μπορούν να αστυνομεύσουν την έκταση. Λες και το βέλγιο είναι μία αχανής αραιοκατοικημένη και φτωχή χώρα. Αν ήταν στην θέση μας το βέλγιο χαλαρά θα έδινε όλα τα κοντινά στις μικρασιατικές ακτές νησάκια στην τουρκία για να μην χρειάζεται να τα αστυνομεύει, ειδικά τώρα με τις «μεταναστευτικές ροές». Τελικά είμαστε Κράτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.