Βέλγιο: Σε εξέλιξη η πολυεθνική άσκηση Green Blade 2012

Green Blade 2012H πολυεθνική άσκηση ελικοπτέρων Green Blade 2012 διεξάγεται παράλληλα με την άσκηση ειδικών δυνάμεων Pegasus  (European Defence Agency)

Μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου το Βέλγιο φιλοξενεί την πολυεθνική άσκηση ελικοπτέρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), Green Blade 2012.

H άσκηση είναι μέρος του προγράμματος εκπαίδευσης ελικοπτέρων του EDA, έχει έδρα την αεροπορική βάση Kleine Brogel και είναι σε εξέλιξη μαζί με την Pegasus, μία εκπαιδευτική άσκηση ειδικών δυνάμεων στην οποία συμμετέχουν στρατεύματα από το Βέλγιο και Ιταλία και ως παρατηρητές η Ισπανία και ο Καναδάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του EDA στην Green Blade 2012 συμμετέχουν συνολικά 15 ελικόπτερα, στα οποία περιλαμβάνονται ελικόπτερα CH-47C Chinook και A-129 Mangusta  από την Aviazione Leggera dell’Esercito του Ιταλικού Στρατού, μεταφορικά ελικόπτερα UH-1D του Γερμανικού Στρατού και ελικόπτερα γενικής χρήσης Α-109 του Βελγίου.

Οι δύο ομάδες θα εργαστούν στενά σε πολυάριθμες αποστολές οι οποίες είναι περίπου 800. Η ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν κυρίως στο Βόρειο Βέλγιο, με κάποιες αποστολές να λαμβάνουν χώρα και στο Νοτιοανατολικό Βέλγιο.

Για να μεγιστοποιηθεί ο ρεαλισμός των εκπαιδευτικών αποστολών, στα εκπαιδευτικά βοηθήματα θα συμπεριλαμβάνονται ενα εναέριο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης E-3A AWACS από τον Οργανισμό Βορειο-ατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), καθώς και η Πολεμική Αεροπορία του Βελγίου θα διαθέσει δύο έως τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη 16AM/BM (αναλόγως την αποστολή), δύο αεροσκάφη τακτικών μεταφορών C-130H όπως επίσης και δύο μη επανδρωμένα αεροπλάνα (UAV) B-Hunter.

Το UAV B-Hunter θα προσφέρει παρακολούθηση και αναγνώριση των στόχων  για την άμεση υποστήριξη των μονάδων των ειδικών δυνάμεων στο έδαφος.

Τα ελικόπτερα εκτελούν ασκήσεις σταθερά αυξημένης πολυπλοκότητας. Η άσκηση περιλαμβάνει επίσης πιο συμβατικούς τύπους αποστολών, όπως αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις, αναγνωρίσεις και παρακολούθηση όπως και  μεταφορά τραυματία (MEDEVAC),  πτήση με διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, πτήση χαμηλού ύψους (ΝΟΕ) για την αποφυγή της εχθρικής παρατήρησης σε εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον και βολές με τα πολυβόλα.

Η άσκηση Green Blade 2012 έπεται της άσκησης του EDA, Ηot Blade 2012 η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία τον προηγούμενο Ιούλιο, στην οποία συμμετείχαν ελικόπτερα από Πορτογαλία, Φιλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφτείτε: European Defence Agency

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.