Βέλγιο: φιλόδοξα σχέδια επανεξοπλισμού

Η δέσμευση προς το ΝΑΤΟ έθεσε τον εθνικό προϋπολογισμό καθενός εκ των μελών για την άμυνα στο 2% του ΑΕΠ, προκειμένου να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη αμυντική δύναμη. Από αυτή την άποψη, το Βέλγιο ξεκινά – επιτέλους – μια σημαντική διαδικασία επανεξοπλισμού. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός του για το 2018 περιλαμβάνει 4,7 φορές περισσότερες μονάδες αξιοπιστίας -όπως αποκαλούνται- από τον προϋπολογισμό του 2017. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πως τα μετρητά θα πρέπει να καταβληθούν κατά την παράδοση (των συστημάτων). Επομένως, δεν θα εμφανίζεται στους κανονικούς λειτουργικούς προϋπολογισμούς. Συνολικά, πρόκειται για δαπάνες ύψους 9,2 δισ. Ευρώ (11,3 δισ. ΗΠΑ) για στρατιωτικό εξοπλισμό μεταξύ του 2020 και του 2030.

Το 2014, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να θέσουν τέρμα στις περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Αυτή η δέσμευση εγγράφεται επισήμως στο σύμφωνο του βελγικού κυβερνητικού συνασπισμού που συμφωνήθηκε το ίδιο έτος.

Το 2015, το βελγικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε μια «ισορροπημένη» στρατιωτική δύναμη, οπότε ο υπουργός Άμυνας Steven Vandeput δήλωσε ότι «μεγαλύτερες δαπάνες θα είναι αναπόφευκτες».

Το 2017 ο στρατιωτικός προϋπολογισμός προέβλεπε σημαντική αύξηση των δαπανών και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το Βέλγιο και 25 άλλες χώρες της ΕΕ υπέγραψαν τη Συνεργασία Διαρκούς Δομής (PESCO), μια διαδικασία που δημιουργεί μια πορεία προς τον εμβρυϊκό ευρωπαϊκό στρατό που προτείνεται από Βερολίνο και Παρίσι. Λίγοι ωστόσο πιστεύουν ότι ένας πραγματικός ευρωπαϊκός στρατός θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει.

Στις 22 Ιουνίου 2017, το βελγικό συμβούλιο υπουργών είχε ήδη δώσει το πράσινο φως σε πρόταση του υπουργού Άμυνας κ. Steven Vandeput για την έναρξη της αγοράς γαλλικών τεθωρακισμένων οχημάτων: στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 975 εκατ. Ευρώ (περίπου 1,2 δισ. Αμερικανικά δολάρια), το Βέλγιο θα αγοράσει 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και αναγνώρισης Jaguar EBRC και 417 τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλού ρόλου τύπου Griffon VBMR.

Αυτά τα δύο οχήματα αναπτύσσονται επί του παρόντος στο πλαίσιο του γαλλικού προγράμματος “Scorpion”. Θα αντικαταστήσουν τα τεθωρακισμένα οχήματα Piranha 3 6×6 και Dingo 2 4×4 του Βελγικού στρατού που χρησιμοποιούνται σήμερα με τη Μεσαία Ταξιαρχία (ΣτΜ ο Βελγικός Στρατός Ξηράς οργανώνεται βασικά σε δύο ταξιαρχίες: την Ελαφρά που συγκεντρώνει τις ειδικές δυνάμεις και ελαφρύ πεζικό και την Μεσαία που αποτελείται από μηχανοκίνητο πεζικό). Τα οχήματα Jaguar / Griffon θα αγοραστούν μαζί με συστήματα επικοινωνιών και τα ανταλλακτικά. Τα οχήματα αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία μεταξύ του 2025 και του 2030.

Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Υπουργού, ο στόχος αυτού του προγράμματος, που ονομάζεται “CAMO”, είναι η σύναψη εταιρικής σχέσης με το Παρίσι, η οποία θα βασίζεται σε πανομοιότυπα όπλα μάχης. Στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης, το Βέλγιο και η Γαλλία θα μοιράζονται κοινή οργάνωση, προγράμματα κατάρτισης και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Μια δήλωση που δεν φαίνεται να επαληθεύεται, είναι πως, σύμφωνα με μια πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από την CMI (Cockerill Mechanical Industries) σε πολύ έντονο τόνο, η κυβέρνηση δήλωσε επίσης το 2017 ότι οι βελγικές εταιρείες CMI, Herstal και Thales-Belgium θα αποκτήσουν συμβάσεις ως αντάλλαγμα στην απόφαση του Βελγίου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ας υπενθυμίσουμε ότι η Γαλλία, από την πλευρά της, αγοράζει 1.668 Griffon και 248 Jaguar ως μέρος αυτού του προγράμματος. Αυτό υποτίθεται ότι θα επιτρέψει στις δυνάμεις των δύο χωρών να συντονιστούν ακόμη περισσότερο στο πεδίο της μάχης.

Επισήμως, ο στόχος της διαδικασίας επανεξοπλισμού είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του Βελγικού Στρατού. Στην ομιλία του για το Νέο Έτος, ο στρατηγός Marc Compernol, Γενικός Διευθυντής Άμυνας, πρότεινε να «εκσυγχρονιστεί και να επενδύσει για να εξασφαλίσει βασικές αποστολές αλλά και για να σώσει τη βασική μας αποστολή, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις δημογραφικές αλλαγές».

Άλλα προγράμματα εκτός του CAMO αποσκοπούν στη βελτίωση των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, καθώς αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο στο εξωτερικό. 200 οχήματα μεταφοράς ελαφρών στρατευμάτων θα αντικαταστήσουν τα φορτηγά Unimog 1300L που έχουν τροποποιηθεί εγχώρια. Το 2016, το Βέλγιο είχε ήδη παραγγείλει 108 οχήματα ταχείας αντίδρασης Jankel Fox από τη Βρετανία.

Όσον αφορά την αεροπορική δύναμη, η βελγική κυβέρνηση βρίσκεται επί του παρόντος στην αξιολόγηση των καλύτερων προσφορών που υπέβαλαν η Lockheed Martin και η κοινοπραξία Eurofighter για την αντικατάσταση 34 F-16. Η τύχη της γαλλικής πρότασης για το Rafale παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα, καθώς υποβλήθηκε εκτός της επίσημης διαδικασίας υποβολής προσφορών. Εκτός από το μαχητικό / βομβαρδιστικό αεροσκάφος για την Αεροπορική δύναμη , υπάρχει επίσης ένα σχέδιο για ένα κοινό στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα με τη Γαλλία.

Για δεκαετίες βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία με τις Κάτω Χώρες για την ανάπτυξη φρεγατών και πολεμικών πλοίων, ναρκών, μη-επανδρωμένων αεροσκαφών και πλήρους επανασχεδιασμού συστημάτων πληροφορικής για τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Σε μια ευρύτερη προοπτική, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει σε ένα μαζικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης ενόψει των αυξανόμενων διεθνών συγκρούσεων, όπως δεν έχει δει ο κόσμος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό προέκυψε κυρίως από τη δήλωση του γαλλικού προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν ότι «έχουμε εισέλθει σε μια εποχή στις διεθνείς σχέσεις όπου ο πόλεμος είναι και πάλι στον ορίζοντα μιας πιθανής πολιτικής». Για παράδειγμα, η Σουηδία επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Το 2014, το Βερολίνο είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα φέρει εκ νέου στην εξωτερική πολιτική του το στρατιωτικό στοιχείο.

Το Ινστιτούτο Egmont, ένα επίσημο βελγικό thinktank, δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση με τίτλο “Βελγική άμυνα το 2018: χρόνος αναγέννησης;” Μπορεί κανείς να διαβάσει: “Η σημερινή και μελλοντική διάρθρωση δυνάμεων βασίζεται στη λογική της ειρηνικής περιόδου, ενώ η πιθανότητα μιας γενικευμένης σύγκρουσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι ίσως ακόμη απομακρυσμένη, αλλά σίγουρα δεν είναι πλέον αδιανόητη. Η βαθύτερη πρόκληση για τους αμυντικούς σχεδιαστές του Βελγίου σχετίζεται με το πώς θα ανταποκριθούμε σε μελλοντικές απρόβλεπτες καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο απαιτητικές σε επιχειρησιακούς όρους απ ‘ό, τι πρεσβεύει η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών ».

Πηγή: https://www.armyrecognition.com/march_2018_global_defense_security_army_news_industry/belgium_ambitious_rearmament_plan.html

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Όπως έγραψα και αλλού, σχετικά με το πρόγραμμα προμήθειας του Βελγίου για 34 μαχητικά Α/Φ, με σκοπό την αντικατάσταση των παλαιών F-16 που διαθέτει, διάβασα το εξής: “για την προμήθεια των μαχητικών, το Βέλγιο επικαλέσθηκε το Άρθρο 346 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TFEU), το οποίο επιτρέπει στα Κράτη Μέλη να μην εφαρμόζουν τους αυστηρούς κανονισμούς δημοσίων προμηθειών, αλλά ταυτόχρονα περιορίζει σημαντικά τους παράγοντες που μπορούν νόμιμα να ληφθούν υπόψη στην επιλογή του αναδόχου” (περιοδικό Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία, τεύχος 96, Ιαν. 18, σελ. 20). Με άλλα λόγια, το Βέλγιο, το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο εξ όσων γνωρίζω ή μπορώ να φανταστώ, επικαλείται τη συγκεκριμένη διάταξη της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας “τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία για την προστασία ουσιωδών συμφερόντων της ασφαλείας του” (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:12012E/TXT&from=EN ). Να σημειωθεί ότι υπάρχει σαφής μνεία στο εν λόγω άρθρο, στον νόμο 3978/2011.
  Και η Ελλάδα κύριε;
  Εμείς εδώ, μπορεί να είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου αλλά… έχουμε… διαύγεια…

  https://belisarius21.wordpress.com/2018/03/05/%ce%b5%ce%be-%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bc%ce%ae%cf%82/#comment-6448

  1. Προφανώς είναι θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων των πολιτικών στα διάφορα κράτη της Ευρώπης, έτσι οι πολιτικοί στην Ελλάδα επιλέγουν να εθελοτυφλούν στα θέματα της εθνικής ασφαλείας, και να εστιάσουν/αφοσιώνονται στην πολιτική τους επιβίωση και διατήρηση της εξουσίας.

  2. Εμείς έχουμε άλλες προτεραιότητες. Πως θα πετσοκόψουμε το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 και θα απαξιώσουμε τα Μ2000 προκειμένου να ξοδευτούν πολλαπλάσια χρήματα για συντάξεις Οτε-Δεητζήδων και ελλείμματα ΔΕΚΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.