Βίντεο: Βολές αρμάτων μάχης Leopard 2HEL της XXV TΘΤ, στην Ξάνθη

©ΓΕΣ

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποδέσμευσε βίντεο με την επιχειρησιακή εκπαίδευση του Δ΄Σωματος Στρατού και συγκεκριμένα τις βολές αρμάτων μάχης Leopard 2HEL της ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο πεδίο βολής ασκήσεων Ξάνθης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

   1. Καλή ερώτηση. Δεν ξέρω αν κάποια στιγμή είπαν τώρα θα δοκιμάσουμε πόσο γρήγορα μπορούμε να το πάμε. Η συνήθης ταχύτητα με την οποία γίνονται οι βολές είναι μέτρια.

   2. Ναί,όπως παρατηρώ,όντως οἱ ταχύτητες δέν εντυπωσιάζουν.
    Περιέργως,τα Leo-1GR όταν ήταν ακόμη καινούρια στο Λιτόχωρο,έκαναν περιοδικώς βολές με 50-55 χιλιόμετρα ανά ώρα.
    Είχε αναφερθεί και σε λεζάντα (υπομνηματισμό) στιγμιοτύπου στο περιοδικό «Αμυντικά Θέματα».

 1. Παρατηρώ διαφυγή αερίων γύρω από τον κύλινδρο του bore fume extractor ή πως λέγεται. Είναι φυσιολογικό αυτό;

  1. Κανονικά όχι.
   Ὁ κύλινδρος εκκενώσεως αερίων πρέπει να είναι στεγανός,για να απορροφήσει κάποια ποσότητα αερίων της εκπυρσοκροτήσεως όταν ἡ πίεση στον σωλήνα είναι υψηλή,και να την επαναδιοχετεύσει στον σωλήνα όταν ἡ πίεση πέσει.
   Κατά τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται ἡ εκκένωση του σωλήνος από τα αέρια.
   Εν προκειμένω,είτε δέν έχει γίνει καλή εφαρμογή του κυλίνδρου στην κάννη,είτε ὁ κύλινδρος,που είναι από fiberglass,έχει υποστεί κάκωση.

   1. @xariszak
    Δέν είναι τίποτε σοβαρό,ἄν περιορίζεται στον κύλινδρο εκκενώσεως,και δέν προέρχεται από φθορά του σωλήνος,π.χ διευρυμένη οπή απαγωγής αερίων.
    Δέν επηρρεάζει τα βλητικά χαρακτηριστικά,ίσως να απαιτείται απλώς καλύτερη προσαρμογή στον σωλήνα,αλλά και ἄν απαιτηθεί αλλαγή κυλίνδρου,δέν χάλασε ὁ κόσμος.
    Εκτός ἄν μιλάμε για την σημερινή Ἑλλάδα.

  2. Από το εγχειρίδιο του Leo 2HEL

   Εκκενωτής αερίων

   Eκκενωτής αερίων είναι ένας πλαστικός κοίλος κύλινδρος, ο οποίος περικλείει τiς οπές εκκένωσης αερίων του σωλήνα.

   Φροντίζει ώστε να διατηρείται το διαμέρισμα μάχης στο μέγιστο βαθμό ελεύθερο από τα αέρια προωθητικού που δημιουργούνται κατά την εκτέλεση βολών.

   Ένα μέρος των αερίων που δημιουργήθηκαν στο σωλήνα οδηγούνται μέσω των οπών εκκένωσης στον εκκενωτή αερίων.

   Μόλις το βλήμα εξέλθει από τον σωλήνα, τα αέρια επανέρχονται στο σωλήνα, αναρροφούν κατά τη διαδικασία αυτή τα υπόλοιπα αέρια από το οπίσθιο τμήμα του σωλήνα και τα οδηγούν προς τα έξω.

 2. ΑΧΕΡΩΝ
  Ευχαριστώ για την απάντηση.
  Είχα δει στην τηλεόραση ένα ρεπορταζ όπου έλεγαν ότι είχαμε βρει μια πατέντα, που μπορεί να γίνει σε επίπεδο μονάδας, για λόγους οικονομίας και όταν γίνονται ασκήσεις με βολές με τα άρματα των 120 τους φοράμε σωλήνες 105 χιλιοστών επειδή έχουμε πυρομαχικά σε περίσσευμα.Μπορεί αυτό το γεγονός να παίζει κάποιο ρόλο;

  1. Έχουν μετασκευάσει Leo 2A4 με πυροβόλο 105 χλστ. όπως παλιότερα είχαν βάλει MOLF σε Μ48Α3 για να χρησιμοποιούνται τα βλήματα των 90 χλστ. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται σε επίπεδο μονάδας. Μήπως έχεις ακούσει για τις συσκευές υποδιαμετρήματος AIM-TEST;

  2. Για την πατέντα τα είπε ὁ ΤΤ.
   Έχει εφαρμοστεί σε μικρό,μονοψήφιο αριθμό Λέο-2Α4,έγινε από το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως στο Βελεστίνο,και περιλαμβάνει αυτούσιο πυροβόλο L-7A3 από Λέο-1,οπότε δέν υπάρχει θέμα αποκλίσεων στην εφαρμογή του κυλίνδρου στην κάννη,αφού διατηρείται ὁ γνήσιος.
   Το άρμα του βίντεο που παρουσιάζει διαρροή αερίων από τον κύλινδρο εκκενώσεως,φέρει το μακρύκαννο πυροβόλο των 120,και αποκτήθηκε καινούριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.