Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποδέσμευσε βίντεο με την επιχειρησιακή εκπαίδευση του Δ΄Σωματος Στρατού και συγκεκριμένα τις βολές αρμάτων μάχης Leopard 2HEL της ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο πεδίο βολής ασκήσεων Ξάνθης.

14 Σχόλια

  • ΑΧΕΡΩΝ

   Ὡς έμπειρος τέθωρ,έχεις εικόνα από τις υψηλώτερες ταχύτητες με τις οποίες έχουν εκτελεστεί βολές εν κινήσει;

   Απάντηση
   • T.T.

    Καλή ερώτηση. Δεν ξέρω αν κάποια στιγμή είπαν τώρα θα δοκιμάσουμε πόσο γρήγορα μπορούμε να το πάμε. Η συνήθης ταχύτητα με την οποία γίνονται οι βολές είναι μέτρια.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ναί,όπως παρατηρώ,όντως οἱ ταχύτητες δέν εντυπωσιάζουν.
    Περιέργως,τα Leo-1GR όταν ήταν ακόμη καινούρια στο Λιτόχωρο,έκαναν περιοδικώς βολές με 50-55 χιλιόμετρα ανά ώρα.
    Είχε αναφερθεί και σε λεζάντα (υπομνηματισμό) στιγμιοτύπου στο περιοδικό «Αμυντικά Θέματα».

 1. Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Παρατηρώ διαφυγή αερίων γύρω από τον κύλινδρο του bore fume extractor ή πως λέγεται. Είναι φυσιολογικό αυτό;

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Κανονικά όχι.
   Ὁ κύλινδρος εκκενώσεως αερίων πρέπει να είναι στεγανός,για να απορροφήσει κάποια ποσότητα αερίων της εκπυρσοκροτήσεως όταν ἡ πίεση στον σωλήνα είναι υψηλή,και να την επαναδιοχετεύσει στον σωλήνα όταν ἡ πίεση πέσει.
   Κατά τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται ἡ εκκένωση του σωλήνος από τα αέρια.
   Εν προκειμένω,είτε δέν έχει γίνει καλή εφαρμογή του κυλίνδρου στην κάννη,είτε ὁ κύλινδρος,που είναι από fiberglass,έχει υποστεί κάκωση.

   Απάντηση
   • xariszak

    Για μας που δεν ξέρουμε από τεχνικές λεπτομέρειες είναι κάτι σοβαρό αυτό;Αντιμετωπίζεται εύκολα;

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @xariszak
    Δέν είναι τίποτε σοβαρό,ἄν περιορίζεται στον κύλινδρο εκκενώσεως,και δέν προέρχεται από φθορά του σωλήνος,π.χ διευρυμένη οπή απαγωγής αερίων.
    Δέν επηρρεάζει τα βλητικά χαρακτηριστικά,ίσως να απαιτείται απλώς καλύτερη προσαρμογή στον σωλήνα,αλλά και ἄν απαιτηθεί αλλαγή κυλίνδρου,δέν χάλασε ὁ κόσμος.
    Εκτός ἄν μιλάμε για την σημερινή Ἑλλάδα.

  • T.T.

   Από το εγχειρίδιο του Leo 2HEL

   Εκκενωτής αερίων

   Eκκενωτής αερίων είναι ένας πλαστικός κοίλος κύλινδρος, ο οποίος περικλείει τiς οπές εκκένωσης αερίων του σωλήνα.

   Φροντίζει ώστε να διατηρείται το διαμέρισμα μάχης στο μέγιστο βαθμό ελεύθερο από τα αέρια προωθητικού που δημιουργούνται κατά την εκτέλεση βολών.

   Ένα μέρος των αερίων που δημιουργήθηκαν στο σωλήνα οδηγούνται μέσω των οπών εκκένωσης στον εκκενωτή αερίων.

   Μόλις το βλήμα εξέλθει από τον σωλήνα, τα αέρια επανέρχονται στο σωλήνα, αναρροφούν κατά τη διαδικασία αυτή τα υπόλοιπα αέρια από το οπίσθιο τμήμα του σωλήνα και τα οδηγούν προς τα έξω.

   Απάντηση
 2. Theognostos

  Υπάρχει βίντεο οπου βαλουν με επιτυχία σε κινούμενο στόχο εν κινήσει με δυσκολες συνθήκες…βράδυ η τα χαράματα;

  Απάντηση
  • T.T.

   Χρόνια τώρα ρίχνει ο στρατός νύχτα. Αν η ομίχλη είναι πυκνή δεν βλέπει κανένας.

   Απάντηση
 3. xariszak

  ΑΧΕΡΩΝ
  Ευχαριστώ για την απάντηση.
  Είχα δει στην τηλεόραση ένα ρεπορταζ όπου έλεγαν ότι είχαμε βρει μια πατέντα, που μπορεί να γίνει σε επίπεδο μονάδας, για λόγους οικονομίας και όταν γίνονται ασκήσεις με βολές με τα άρματα των 120 τους φοράμε σωλήνες 105 χιλιοστών επειδή έχουμε πυρομαχικά σε περίσσευμα.Μπορεί αυτό το γεγονός να παίζει κάποιο ρόλο;

  Απάντηση
  • T.T.

   Έχουν μετασκευάσει Leo 2A4 με πυροβόλο 105 χλστ. όπως παλιότερα είχαν βάλει MOLF σε Μ48Α3 για να χρησιμοποιούνται τα βλήματα των 90 χλστ. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται σε επίπεδο μονάδας. Μήπως έχεις ακούσει για τις συσκευές υποδιαμετρήματος AIM-TEST;

   Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Για την πατέντα τα είπε ὁ ΤΤ.
   Έχει εφαρμοστεί σε μικρό,μονοψήφιο αριθμό Λέο-2Α4,έγινε από το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως στο Βελεστίνο,και περιλαμβάνει αυτούσιο πυροβόλο L-7A3 από Λέο-1,οπότε δέν υπάρχει θέμα αποκλίσεων στην εφαρμογή του κυλίνδρου στην κάννη,αφού διατηρείται ὁ γνήσιος.
   Το άρμα του βίντεο που παρουσιάζει διαρροή αερίων από τον κύλινδρο εκκενώσεως,φέρει το μακρύκαννο πυροβόλο των 120,και αποκτήθηκε καινούριο.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: