Στο πλαίσιο του καθορισμού από το ΥΠΕΘΑ του Έτους Εφέδρου και Εθνοφύλακα για το 2017, έχουν καθορισθεί δράσεις όπως:

-Οργάνωση, θεσμοθέτηση και λειτουργία Διεύθυνσης Εθνοφυλακής στο ΓΕΣ, υπό τον Α΄ Κλάδο.

-Δημιουργία διαδικτυακού συνδέσμου Ενημέρωσης Περί Θεμάτων Εθνοφυλακής, υπό τη δικτυακή φιλοξενία (web hosting) της επίσημης τοποθεσίας (site) του ΓΕΣ (www.army.gr).

-Προβολή όλων των δραστηριοτήτων της Εθνοφυλακής, με ιδιαίτερες αναρτήσεις στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης (facebook) του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΣ.

-Εκδηλώσεις υπό το συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την προβολή των δύο θεσμών, την αναγνώριση της συνεισφοράς τους στις ΕΔ και το Έθνος, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί η ευκαιρία υποβολής νέων προτάσεων και καινοτόμων ιδεών για την αναβάθμιση του ρόλου και της εκπαίδευσης της Εφεδρείας – Εθνοφυλακής.

Έμβλημα Εθνοφυλακής

Το Έμβλημα της Εθνοφυλακής αποτελείται από ασπίδα (σε κόκκινο χρώμα), που απεικονίζει την αμυντική θωράκιση της χώρας. και από στάχυ (σε κίτρινο χρώμα), το χαρακτηριστικό σύμβολο της υπαίθρου, τοποθετημένα πάνω στο Σύμβολο του Έθνους την Ελληνική Σημαία.

Ο συνδυασμός της ασπίδας με το στάχυ, συμβολίζει τη συμμετοχή της Εθνοφυλακής στην άμυνα της χώρας.

Αναγράφεται το Δελφικό παράγγελμα «Εχθρούς Αμύνου», το οποίο σημαίνει: «Να Αμύνεσαι έναντι παντός Εχθρού της Πατρίδος». Ανήκει στο Χίλων το Λακεδαιμόνιο, πολιτικό – νομοθέτη φιλόσοφο και ελεγειακό ποιητή που έζησε κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα και αναφέρεται ως ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας.

9 Σχόλια

 1. ΚΝ

  Ωραίο βιντεάκι μονο που απ’ό,τι βλέπω δυστυχως ο μέσος προς ηλικίας ειναι 40 χρόνων. Οι γκριζομαλλιδες ειναι παραπάνω απο όσοι θα έπρεπε και δεν είδα σε καμία φωτογραφία ούτε ενα εικοσάρη. Καλο να εκπαιδεύονται οι εθνοφύλακες αλλα πρεπει να βρει ο στρατός κάποιο τροπο να τραβήξει πιο νεαρές ηλικίες κοντά του και να τους εντάξει στις τάξεις των εθνοφυλάκων. Δυστυχως, το γεγονός πως ακόμη δεν έχει παρθεί αποφαση για τη θητεία στα 18 και οι Έλληνες πάνε στρατό στα 25 και αυτο για 9 μήνες, με θητεία διακοπές έχει τις επιπτώσεις του. Εαν θελουμε παλλαϊκή αμυνα πρεπει να στρατευομαστε απο μικρή ηλικία (18) σε 12μηνη θητεία και τελειώνοντας να εντασσόμαστε αμέσως στην εθνοφρουρά όπου θα κάνουμε συχνές ασκήσεις με διαφορά σενάρια και που θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όποιον δεν συμμετάσχει εκτός και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Για να μην μιλήσω για εκπαιδευση στα σχολεία ,του τύπου (λύσιμο-δέσιμο όπλου, σκόπευση, αυτοάμυνα κτλ) οπως συμβαίνει σε αλλα κράτη. Μονο έτσι θα έχουμε πραγματική παλλαϊκή αμυνα ολα τα υπόλοιπα ειναι λόγια του αέρα.

  Απάντηση
  • κλειτος ο μέλας

   δεν εντάσσεσαι με το πέρας της θητείας απλά με τη θέληση σου στην εθνοφυλακή,υπάρχουν περιορισμοί γι αυτο και πολλοί μεγαλύτερης ηλικίας.

   Απάντηση
  • Just A Thought

   Ωραία τα περι “παλλαικης αμυνας” , αλλα απο τη μία λέμε να βρει τρόπους ο στρατός να τραβήξει νέους, απο την άλλη συνεχίζουμε να μιλάμε για αυστηρές ποινές σε όποιον δεν συμμετέχει. Πάλι με το στανιό; Εύχομαι να αλλάξει αυτή η νοοτροπία κάποια στιγμή. Μην ξεχνάμε οτι οι άνθρωποι που κάνουν συχνές εκπαιδεύσεις και ασκήσεις, έχουν λύσει τα προς το ζην και έχουν το χρόνο να ασχοληθούν.

   Τώρα αν φέρουμε στο προσκήνιο και την παλλαική άμυνα κάποιων κρατών όπως Πολωνία και Τσεχία, εκει θα δούμε οτι ο κόσμος κατέχει όπλα και συστήνει ομάδες απο μόνος του, οι οποίες εκπαιδεύονται με καθοδήγηση απο τέως και νυν αξ/κους. Μάλιστα αν διαβάσεις δημοσιεύματα, υπάρχουν ουρές απο Πολωνούς που θέλουν να μπουν στα λεγόμενα Polish Militias. Και το κράτος εκεί θέλει να υπάρχουν τέτοιες ομάδες , μιας που δημιουργείται ένα skill pool απο ανθρώπους τους οποίους μπορεί πολύ άνετα να τραβήξει ο στρατός σε περίπτωση επιστράτευσης. Ούτε καν χαλάει λεφτά για εκπαίδευση, σίτιση, κλπ.

   Ο ορισμός της τρέλας παγκοσμίως είναι να κάνεις συνέχεια το ίδιο πράγμα περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα. Μήπως θα ήταν καλύτερα να υπάρξει και λίγο marketing; Πως θα το πουλήσεις στους νέους, με τη βία;

   Το παρακάτω βίντεο του VICE έχει να κάνει με την πολωνική πολιτοφυλακή. Μήπως αυτό έχει καλύτερο μέλλον; Νομίζω οτι το να κάνεις κάτι οικειοθελώς και απο μόνος σου έχει μεγαλύτερη αξία και αντοχή στο χρόνο απ’οτι να το κάνεις βεβιασμένα.

   Απάντηση
   • B.K.

    Αντίστοιχα των Police Militias, είναι οι διάφορες ΛΕΦΕΔ που βρίσκονται στην Ελλάδα.Επίσης, τέτοιου είδους λύσεις, δεν είναι αποτελεσματικές κατ’εμε.Μόνο σαν συμπλήρωμα των ΤΕ θα μπορούσαν να υπάρξουν κι όχι κατάργηση των ΤΕ και αντικατάσταση του με Police Militias.
    Αυτό το πιστεύω επειδή με τις Police Militias:

    α) Δεν είναι στρατός.Σε αντίθεση, τα ΤΕ είναι.
    β) Δεν έχεις άμεσο έλεγχο της οργάνωσης και της εκπαίδευσης.Ξανατονίζω το ΑΜΕΣΟ.
    γ) Δεν είσαι σίγουρος αν θα δημιουργηθούν εκείνη την ώρα, λόγω (β).
    δ) Δεν μπορούν να φέρουν βαρύ οπλισμό, όπως ΒΟΠ.

   • Just A Thought

    Μια διόρθωση, δεν είπα police, είπα polish. Polish militia == Πολωνική πολιτοφυλακή. Δεν είναι στρατός, σε περίπτωση πολέμου φυλάνε τις πόλεις και τα χωριά, και αν χρειαστεί μπαίνουν στο στρατό. Πόσο αποτελεσματική λύση ήταν ή όχι φάνηκε στο Β ΠΠ όπου δημιουργήθηκαν απο πολίτες και πολέμησαν τους Γερμανούς. Δεν έχω άλλα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Το ίδιο μπορούμε να πουμε και για τις ΛΕΦΕΔ, σίγουρα όμως βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο απ’ ότι οι πολίτες που απολύθηκαν και δεν είχαν τριβή ποτέ ξανά.

    Σίγουρα δεν είναι στρατός και δεν έχουν βαρέα όπλα, δεν είναι η δουλειά τους αυτή. Δεν έχεις άμεσο έλεγχο αλλα έχεις κάποιον έλεγχο, όπως και με τους κυνηγούς και τα όπλα τους, και αυτοι σε περίπτωση πολέμου αυτή την δουλειά θα κάνουν. Απλά στο εξωτερικό έχουν και ραβδωτά. Ούτε με τους εθνοφύλακες έχεις άμεσο έλεγχο, πολλοί δεν πατάνε καν.

    Η παλλαική άμυνα δεν έχει σχέση με το στρατό και θα βρίσκεται εκεί που δεν μπορεί να βρίσκεται ο στρατός. Δεν μπορείς να εντάξεις τα πάντα κάτω απο μία σκέπη, είναι και λίγο επικίνδυνο, κράτα και μερικά αυγά σε χωριστά καλάθια. Απο κει και πέρα οι περιορισμένες δυνατότητες των militia αποτελούν και μία διασφάλιση σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Στην Αμερική έχουν και ειδικό νομoθετικό πλαίσιο, λειτουργούν κατω απο το λεγόμενο Unified Code of Military Justice.

    Και σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με παράνομες ένοπλες ομάδες. Αν λοιπόν μπορούν και εκπαιδεύονται μόνοι τους κάτω απο την διακριτική επίβλεψη αξ/κων του στρατού (χωρίς να ανήκουν σε αυτόν) και προσδίδουν skillset στα μέλη τους τα οποία θα είναι χρήσιμα όταν χρειαστεί, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην συσταθεί νομοθετικό πλαίσιο για την δημιουργία τέτοιου θεσμού.

    Δεν νομίζω οι Πολωνοί να επετρέπαν την λειτουργεία τετοιων ομάδων, αν δεν είχαν ουσιαστικά οφέλη και διασφαλίσεις ως προς την δομή – λειτουργεία τους. Και επειδή δεν θέλουν παράνομες οργανώσεις, σπεύδουν και δημιουργούν οι ίδιοι νόμιμες για να αποφύγουν προβλήματα. Μάλιστα, έχοντας περάσει σε επαγγελματικό στρατό, κρατάνε την εφεδρεία σε καλό επίπεδο. Ουσιαστικά έχουν εκπαιδευμένο εφεδρικό στρατό χωρίς να έχουν κατάταξη. Και κρατάνε μειωμένο το λειτουργικό κόστος του στρατεύματος . Εγώ όλο αυτό το βρίσκω άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση, η οποία εύκολα εφαρμόζεται και την Ελλάδα.

  • Tasos

   Όταν απολύεσαι από τον στρατό , πας σε εφεδρικές μονάδες . Όταν περάσουν τα χρόνια και βγεις από την εφεδρεία του στρατού , τότε μπορείς να πας την Εθνοφυλακή . Για αυτό βλέπεις πολλούς 40 + στην Εθνοφυλακή

   Απάντηση
  • B.K.

   @ΚΝ
   Οι 20αρηδες, εντάσσονται σαν ΕΠΣ (επίστρατοι).Εθνοφύλακες, είναι τοπικά διαμένοντες, ανώ των 35.Κάτω των 35 τοπικά διαμένοντες είναι οι πυρήνες.Για να καταλάβεις, μια Μονάδα έστω ότι έχει 50-60% επάνδρωση, και είναι στο “x” νησί.Καλύπτει το υπόλοιπο ποσοστό της με πυρήνες(πυρήνες ή ΑΣ) με τοπικά διαμένοντες των τελευταίων ΕΣΣΟ, παίρνει ένα επιπλέον 10% του Ηπειρωτικού Χώρου σαν πλεονάζων προσωπικό και για αντικατάσταση απωλειών.

   Απτην άλλη, δημιουργούνται και επιπλέον Τάγματα, αποτελούμενα σχεδόν εξ’ολοκλήρου από Έλληνες πολίτες που δεν ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία.Δηλαδή από άντρες μεγαλύτερης ηλικίας(>35).Αυτά είναι τα ΤΕ.Σαν αποστολές, πέραν ενός τομέα ευθύνης, μπορεί να έχουν την ασφάλεια των Μονάδων Υποστήριξης(ΠΒ,ΜΧ,Σώματα), και την επάνδρωση μικρότερων νήσων.

   Απάντηση
  • Just A Thought

   Επίσης θα ήθελα να επισημάνω αυτό που είπες περι στρατεύσεως στα 18. Με μιά πρώτη ματιά ακούγεται κάπως λογικό, αλλά αν συμβεί αυτό, πως θα βρει ο στρατός γιατρούς μηχανικούς και λοιπές ειδικότητες, αν αυτοί οι άνθρωποι δεν πάνε πρώτα να σπουδάσουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, αναβάλλοντας την στρατευσή τους; Ουσιαστικά αυτό θα μπορούσε να γίνει αν η πολιτεία είχε λύσει τα προβλήματα στελέχωσης των πολιτικών φορέων (πχ νοσοκομεία), παρέχοντας μέριμνα στο στράτευμα. Αντ’ αυτού βλέπουμε σε ορισμένες ακριτικές περιοχές να υπάρχουν μόνο στρατιωτικοί γιατροί που εκτελούν και χρέη αγροτικού. Άρα, οι σκέψεις για στράτευση στα 18 για όλους, έχουν στεφθεί με αποτυχία απο την έκκίνηση.

   Πάντα ο στρατός, σαν υπο-σέτ της κοινωνίας, βασίζεται σε αυτή για περίπου τα πάντα. Με πολιτοφυλακή στα πρότυπα Αμερικής – Πολωνίας κλπ, έχεις πρόσβαση σε μία δομη όπου υπάρχουν οι μύριες όσες ειδικότητες που μπορεί να σου χρειαστούν. Αν αλλάξει η νοοτροπία του στρατού σε τέτοια θέματα, τα ευέλικτα σχήματα που μπορούν να προκύψουν είναι άπειρα.

   Απάντηση
 2. ΚΝ

  Διάβασα με ενδιαφέρον τα σχόλια και συμφωνώ λίγο πολύ με αυτά που είπατε, μονο που απο δικιά μου λάθος διατύπωση δεν έγινε κατανοητό αυτο που εννοούσα. Όταν έγραψα για ένταξη στην εθνοφρουρά εννοούσα αυτο που είπε ο just a thought, δηλαδή τη δημιουργία μονάδων πολιτοφυλακης όπου θα εντάσσεται ο απόστρατος νέος για να συνεχίσει να προσφέρει στην ασφάλεια της χώρας και μετά τη θητεία του. Κατα τη γνώμη μου το σύστημα που υπάρχει σημερα (με επιστρατους, εφεδρείες κτλ) δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας για άμεση και ισχυρή αμυνα. Οι πολεμικές συρράξεις πια γίνονται αστραπιαία, το μονο που έχει να κάνει ο εχθρός ειναι να κινηθεί γρήγορα , να αποκτήσει πλεονέκτημα και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Τωρα μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες μέχρι να κινητοποιήσεις εφεδρείες να οργανώσεις τις δυνάμεις σου κλπ φέξε μου ,εκτός και αν μιλάμε για πολεμική σύρραξη μεγάλης διαρκείας και έντασης, όπου και πάλι οι ταχεία αναπτυσσόμενες μονάδες θα σου δώσουν πλεονέκτημα. Τωρα όσον αφορά τις αυστηρές ποινές, θεωρώ πως πρεπει να υπάρχει μια πειθαρχία σε αυτές τις μονάδες, να ειναι ουσιαστικά μια προέκταση του στρατού αποτελούμενη απο πολίτες, οι οποίοι όμως ειναι σε κατάσταση να εναρμονιστούν άμεσα με τις τακτικές δυνάμεις και να ενεργήσουν ως ενα σώμα και οχι μοιρασμένοι σε εφεδρείες (τυφεκιοφοροι δλδ δευτερας διαλογής και συνήθως ακατάλληλοι για επιχειρησιακή δράση ) και σε πρώτης διαλογής εκπαιδευμένες μονάδες. Με αυτο το τροπο δεν έχεις πχ μια ταξιαρχία αλλα μια μεραρχία πειθαρχημένων, εκπαιδευμένων και έτοιμων για δράση 24/7 ανδρών στη περιοχή που βρίσκεσαι. Αυτο πιστεύω θα έδινε μεγάλη ανάσα στους διοικητές των εκάστοτε περιοχών καθώς θα γνώριζαν πως έχουν μια αρκετά μεγάλη δεξαμενή ανδρών πίσω τους στον τοπικό πληθυσμό οι οποίοι ειναι έτοιμοι ανα πάσα στιγμή και σε μικρό χρονικό διάστημα να λειτουργήσουν σε αρμονία με τις δυνάμεις του στρατού και να δώσουν καλυτερα αποτέλεσματα απο έναν έφεδρο που έχει να ρίξει απο τότε που απολύθηκε και ζυγίζει σημερα 150 κιλά. Τέλος, το θέμα της στράτευσης στα 18 ειναι πολυδιάστατο με τα υπέρ και τα κατα να αποτελούν μέχρι και σημερα θέμα συζήτησης, πάντως το δημογραφικό μας πρόβλημα δεν μας αφηνει και πολλες εναλλακτικές δυνατότητες και νομίζω πως τελικά αυτή θα ειναι η μονη λύση οχι απο επιλογή αλλα απο ανάγκη.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: