Ο τηλεοπτικός σταθμός αλ Ραγαν του Κατάρ αποδέσμευσε βίντεο που παρουσιάζει την πρώτη άσκηση των αρματιστών με τα νέα άρματα μάχης Leopard 2A7+ που παρέλαβε πρόσφατα από την Γερμανία.

Η γερμανική βιομηχανία Krauss-Maffei Wegmann (KMW) μετα από σύμβαση παρέδωσε 62 άρματα μάχης Leopard 2A7+ στο Κατάρ. Η συμφωνία είναι η πρώτη εξαγωγική σύμβαση της βιομηχανίας για βαρύ τεθωρακισμένο εξοπλισμό στην Μέση Ανατολή. Επιπλέον, περιλαμβάνει την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων PzH-2000 155/52 διαμετρημάτων, 32 αναγνωριστικών οχημάτων 4Χ4 Fennek και ένα πακέτο προστατευόμενων 4X4 οχημάτων βαριάς αντοχή Dingo σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις.

Η πλατφόρμα Leopard 2A7+ που αποκτήθηκε από το Κατάρ είναι το πιο σύγχρονο Leopard 2 που κατασκευάστηκε από την KMW και έχει βελτιστοποιηθεί για επιχειρήσεις στις υψηλές θερμοκρασίες που συναντιούνται στην Μέση Ανατολή.

Επιπρόσθετα στο σύστημα κλιματισμού (τύπου καλύμματος), το άρμα διαθέτει τον τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό FLW200 τοποθετημένο επί της οροφής οπλισμένο μ’ενα σταθεροποιημένο πολυβόλο M2 HB της .50 in, επιπρόσθετο εξωτερικό χώρο αποθήκευσης στον πύργο και μια βοηθητική μονάδα ισχύος των 17kW εγκατεστημένη εσωτερικά στο πίσω μέρος του σκάφους στην δεξιά πλευρά.

Οι τελικές σχέσεις μετάδοσης κίνησης έχουν τροποποιηθεί για την παροχή περισσότερης ροπής όταν το άρμα επιχειρεί σε περιβάλλον ερήμου, να και αυτό μείωσε την ανωτάτη ταχύτητα από τα 72 χιλιόμετρα ανά ώρα στα 68 χλμ/ώρα.

Οι βασικές δομές του σκάφους και πύργου του Leopard 2A7+ κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα με τον πύργο να αποστέλλεται στις εγκαταστάσεις της KMW στο Κασελ όπου εκεί ολοκληρώθηκε με όλον τον ηλεκτρικό εξοπλισμό ελέγχου πυροβόλου, το ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός, σταθεροποιημένα συστήματα σκόπευσης αρχηγού και πυροβολητή και οπλισμό.

Ο ολοκληρωμένος πύργος αποστέλλεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της KMW παραγωγής και ενσωμάτωσης της KMW στο Μόναχο όπου και συνδέεται με το σκάφος.

Το χρονικό διάστημα από 18 Φεβρουαρίου έως 20 Ιουνίου 2014, εκατό Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ, ειδικοτήτων τεθωρακισμένων και πυροβολικού, εκπαιδεύθηκαν στο άρμα μάχης Leopard 2HEL και το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο PzH-2000, στην Αλεξανδρούπολη.

Τον Αύγουστο του 2015 αφίχθη στην Αλεξανδρούπολη το δεύτερο τμήμα των περίπου 130 στρατιωτικών από το Κατάρ με σκοπό να εκπαιδευτεί σε μονάδες της XII ΜΚ ΜΠΖ του Στρατού Ξηράς, στην Αλεξανδρούπολη.

Η ανωτέρω εκπαίδευση, η οποία εντασσόταν στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Στρατηγικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών,  διεξήχθηκε στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από κατάλληλους εκπαιδευτές της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΥ».

13 Σχόλια

  • ΑΧΕΡΩΝ

   Όχι,δέν είναι ἡ ίδια έκδοση.
   Το αναπαριστάμενο ανωτέρω ήταν το πρώϊμο -Α7,το καταριανό είναι βασικά το δικό μας HEL με την πρόσθετη θωράκιση οροφής πύργου και μετωπίδος σκάφους,+βελτιώσεις στα σημεία,όπως σκοπευτικά,κάμερες οπισθοπορείας και εμπροσθοπορείας για την υποβοήθηση της οδηγήσεως,και τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού στην οροφή του πύργου.
   Ἡ πιστοποίηση του τελευταίου,έγινε σε ἑλληνικό Leo-2 HEL.
   Το γερμανικό -Α7 είναι στην πραγματικότητα ένα -Α6Μ με κλιματισμό και δυνατότητα ρυθμίσεως πυροσωλήνων,υποδοχή για συστήματα μηχανικού,και θερμικό απεικονιστή ATTICA,και νέα βοηθητική μονάδα ισχύος.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Λείπει επίσης η πρόσθετη θωράκιση στα πλάγια στον Πύργο και στο σκάφος που φέρει το γερμανικό.

    Η γερμανική έκδοση μου θυμίζει το Merkava IV LIC με πακέτο για αστικές περιοχές.

   • ΚΝ

    Θα ήθελα να ρωτήσω αφού τα 2α7 του καταρ βασίσθηκαν στα δικά μας 2α6 τα δικά μας δεν θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν στο επίπεδο τους και ποσό θα κόστιζε μια τέτοια αναβάθμιση περίπου εαν γινόταν στην Ελλάδα ;

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Η αρχιτεκτονική της κατασκευής του Leopard 2HEL ευνοεί, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις, την αναβάθμιση στο επίπεδο A7, αυτή τη στιγμή όμως αυτό που θα βρουν μπροστά τους τα ΤΘ είναι η επέκταση επιχειρησιακής ζωής των Leopard 1A5. Όπως φαίνεται δεν πρόκειται να αποκτήσουμε καινούργια ή μεταχειρισμένα άρματα. Η αναβάθμιση των Leo 1A5 με το αρθρωτό περισκόπιο αρχηγού COAPS (το οποίο προσφέρει δυνατότητες hunter-killer) και η ενσωμάτωση του πυραύλου LAHAT θα είναι ένα πρώτο βήμα στην ενίσχυση του στόλου των Leopard 1A5.
    Έπειτα είναι το πολύ σημαντικό θέμα των APS. Η εγκατάσταση ενός APS σε ένα άρμα μάχης όπου υπάρχει περιορισμός στον χώρο (για την τοποθέτηση υπολογιστών και περιφερειακών μονάδων που θα υποστηρίξουν την λειτουργία του APS) είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τα άρματα.
    Φυσικά λύσεις υπάρχουν, το ζητούμενο όμως είναι να είναι απλές και ανθεκτικές.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @Πιστολέρο
    Πρόσθετη θωράκιση στα πλάγια στον Πύργο και στο σκάφος φέρει το εργοστασιακό της KMW,-Α7+,και όχι του γερμανικού στρατού -A7 BW (Bundeswehr).

   • Gunslinger32

    @ΑΧΕΡΩΝ
    Σωστά αυτό εννοώ, η έκδοση της Bundeswehr δεν φέρει ούτε την θωράκιση ούτε την κοντή κάννη επίσης λείπουν FLW, Dozer.

    Αν δεν κάνω λάθος η έκδοση Α5 που έφερε κοντή κάννη αναβαθμίστηκε σε Α6 και πήρε την μεγάλη.

 1. ΚΝ

  Όσων αφορά τα λεο1α5 δεν ειναι λίγο άσκοπη η αναβάθμιση τους ; Εννοώ πως πράγματι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του αρματικου μας δυναμικού αλλά μιλάμε για άρματα παλαιας κατασκευής και παρωχημένα. Δεν υπάρχουν νεότερα μεταχειρισμένα άρματα που θα μπορούσαν να αγοραστούν με χαμηλό κόστος ; Το λέω αυτό διότι το λεο1α5 οτι αναβάθμιση και να του κανεις θα φέρει ακόμη πυροβόλο 105mm το οποίο ήδη στο σύγχρονο πεδίο μάχης θεωρείται παρωχημένο. Άρα εαν δεν αλλάξουμε κάνες (120mm) κατι το οποίο δεν γίνεται και με μεγάλη ευκολία δεν θα ήταν προτιμότερο έστω για το μέτωπο του Έβρου, αντί για αναβαθμιση των λεο1α5 να ψάξουμε για άρματα 120αρια και να αναβαθμίσουμε ενα μικρότερο αριθμό λεο1; Οποιαδήποτε απάντηση καλοδεχούμενη. Ευχαριστώ.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Για τέτοια απόκτηση υπήρξαν σύμφωνα με διάφορες ανακοινώσεις/αναφορές περισσότερες ευκαιρίες για Leopard 2 και M1 Abrams, τις άφησαν να χαθούν, στη δεύτερη περίπτωση με τα αμερικάνικα επειδή δήθεν δεν μπόρεσαν να βρούνε τα χρήματα για την μεταφορά απο τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

   Απάντηση
   • ΚΝ

    Ευχαριστώ για την απάντηση. Για τα M1 είχα διαβάσει πως υπήρχαν και αλλοι περιορισμοί οπως οι μηχανές τους τις οποίες δεν γνώριζε ο ελληνικός στρατός και πως ήταν κοστοβορα στη συντήρηση . Τωρα κατα ποσό ισχύουν αυτά η ήταν ράδιο αρβύλα δεν γνωρίζω. Οσο για τα λεο2 που αφήσαμε να χαθούν μέσα απο τα χέρια μας δεν το κατάλαβα ποτέ. Αλλά στο μέλλον δεν προβλέπεται κατι ; Εννοώ καμία απόσυρση αρμάτων λεο2 απο κάποια χώρα που θα μπορούσαν να αγοραστούν οικονομικά η εστω στην ανάγκη να ξανά χτυπήσουμε τη πόρτα των αμερικανών μπάς και μας λυπηθούν και δώσουν κανα m1 ? γιατι πιστεύω πως το να δώσει ο στρατός χρήματα για να αναβαθμίσει τα λεο1 ειναι σπατάλη πόρων σε μια εποχή που δεν μας περισσεύουν. Κατι σαν τα p3 ενα πράγμα.

   • Gunslinger32

    Παρακαλώ, η υπόθεση με τα άρματα μάχης ήταν μια απο τις ευκαιρίες που δεν ξανάρχονται διότι δεν θα μας παρακαλούν να μας δώσουν δωρεάν υλικό, υπάρχουν άλλοι που περιμένουν για να πάρουν. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία ήταν οι Φ/Γ
    απο την Ολλανδία για το ΠΝ, τώρα που βλέπουν ότι σε μερικά χρόνια θα μείνουν χωρίς πλοία ξύνονται, ας πρόσεχαν όταν είχαν την ευκαιρία.
    Σήμερα ότι περισσεύει φεύγει Βαλτική, αν προλάβουν ας πάρουν τους ινδιάνους και να είναι ευχαριστημένοι που τους έδωσαν ξανά σημασία μετά την ιστορία με τα Abrams.

    @ΑΧΕΡΩΝ
    Αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ δεν έχω λόγια για τόση
    πως να το πω ανωμαλία,αλαζονεία η απλά βλακεία; (sch..ße auf der ganzen Linie
    όπως λένε). Σε αντίθεση με τα ελλείμματα σύγχρονου υλικού, οι επικοινωνιακές σαχλαμάρες αρμοδίων όπως και οι δικαιολογίες για χαμένες ευκαιρίες μας περισσεύουν.
    Ας μείνουν μείνουν με 4 Υ/Β, 170 Leo A6,30 F-16Adv,20(?)NH90, 24 PzH 2000 για να βάλουν μυαλό.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Όντως τις άφησαν να χαθούν,επιστρατεύοντας διάφορα ψεύδη.
    Όπως ότι δέν βρίσκονταν 4Μ$ για να μεταφερθούν τα .Αμπραμς,και αναζητείτο ἑθνικός ευεργέτης για να τα διαθέσει.
    Για τα πυρομαχικά,που θα κόστιζαν το εκατονταπλάσιο,δέν έγινε λόγος,βέβαια.
    Ἤ για τα αυστριακά Leo-2 που οἱ Αυστριακοί τα ζητούσαν 400.000€ το ένα,αλλά «κάποιοι»,και «σύμφωνα με πληροφορίες»,διέδωσαν ότι μας ζητούσαν 2Μ€ το ένα!
    Εδώ μία αναφορά του έντιμου και καλοπροαίρετου «εν κρυπτώ»,όπου δίνονται οἱ «επίσημες»,στην πραγματικότητα όμως,όπως φάνηκε αργώτερα,ημιεπίσημες θέσεις*,και ὁ δικός μου αντίλογος στο τελευταίο σχόλιο.

    *
    Γιατί ημιεπίσημες θέσεις;
    Επειδή το ΥΠΑΜ δέν πήρε θέση επισήμως,κάποιοι άλλοι ανέλαβαν να το υποκαταστήσουν.

  • Νικος

   Συμφωνώ με την άποψη σου. Είμαι της γνώμης να πωληθεί το μεγαλύτερο μέρος των
   LEO 1A5 γύρω στα 400 άρματα σε τρίτη χώρα. Με τα λεφτά να γίνει αναβάθμιση Α6, Α4 και στα Μ60Α3 όσα από αυτά είναι σε καλή κατάσταση.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: