Βίντεο με τις δραστηριότητες προσωπικού και την ιστορία της IIας Μ/Κ ΜΠ

HELLAS_71_Α-Μ

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) αποδέσμευσε βίντεο όπου παρουσιάζεται η ιστορία και οι επιχειρησιακές δραστηριότητες του προσωπικού της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΛΑΣΣΩΝ»). Ακολουθεί σύντομη ιστορία της ΙΙ Μ/Κ ΜΠ:

Συγκρότηση της Μεραρχίας και Ιστορικές Περίοδοι Δράσης

Η ΙΙ Μεραρχία Πεζικού συγκροτήθηκε την 19η Μαρτίου 1897, στα Τρίκαλα, λίγες ημέρες πριν την κήρυξη του ελληνοτουρκικού πολέμου. Από τότε μέχρι σήμερα, η Μεραρχία συμμετείχε σ’ όλους τους αγώνες του έθνους και με το πνεύμα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας των αξιωματικών και οπλιτών της έγραψε λαμπρές σελίδες δόξας, κατά τη διάρκεια των παρακάτω επιχειρήσεων, στις οποίες συμμετείχε:

α. Στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
β. Στον Α ́ Βαλκανικό πόλεμο του 1912 – 13
γ. Στον Β ́ Βαλκανικό πόλεμο 1913.
δ. Στον Α ́ Παγκόσμιο πόλεμο 1917 – 18.
ε. Στην Εκστρατεία στην Ουκρανία 1919.
στ. Στη Μικρασιατική εκστρατεία 1919 – 22.
ζ. Στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο 1940 – 41.
η. Στις Επιχειρήσεις 1946 – 49.

Πρόσφατη Ιστορική Περίοδος

Τον Οκτώβριο του 1952, η Μεραρχία εγκαταστάθηκε στην Κεντρική Μακεδονία με έδρα του Στρατηγείου της την Έδεσσα. Το Σεπτέμβριο του 1976 αναδιοργανώθηκε σε Μεραρχία δύο (2) μηχανοκίνητων συνταγμάτων και μετονομάστηκε σε ΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού.

Την 1η Απριλίου 1979, μετά την αναδιοργάνωση των μηχανοκινήτων συνταγμάτων σε μηχανοκίνητες ταξιαρχίες (33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στο Πολύκαστρο και 34η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στη Θεσσαλονίκη) πήρε τη σημερινή της μορφή.

Την 8ηΣεπτεμβρίου 1992, η ΙΙ Μ/Κ ΜΠ διατέθηκε στις δυνάμεις ταχείας αντιδράσεως του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στο Σώμα Ταχείας Αντιδράσεως της Συμμαχικής ∆ιοικήσεως Ευρώπης (ACE RAPID REACTION CORPS –ARRC-), που εδρεύει στη Γερμανία. Από το 1999 η Μεραρχία συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές σε Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

Το έμβλημα της ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού περιλαμβάνει την κεφαλή της θεάς Αθηνάς και το δόρυ.
Συμβολίζει τη γνώση και την ισχύ, συνδυασμό με τον οποίο η Μεραρχία φιλοδοξεί να επιτύχει την αποστολή της.

ΡΗΤΟ:

«ΕΣΤ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΠΕΡΙΗ»

Η φράση «ΕΣΤ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΠΕΡΙΗ» προέρχεται από την απάντηση που έδωσαν κατά τον Ηρόδοτο οι Αθηναίοι στους Σπαρτιάτες όταν οι τελευταίοι ανησύχησαν, επειδή πληροφορήθηκαν ότι ο Ξέρξης, μετά την ήττα που υπέστη στη Σαλαμίνα το 480 π.Χ, προσπάθησε να διαιρέσει τους Έλληνες, προτείνοντας ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ειρήνης στους Αθηναίους.

«Επίστασθέτε ούτω ειμη πρότερον ετυγχάνετε επιστάμενοι, εστ’ αν και είς περιή, Αθηναίων, μηδαμά ομολογήσοντας ημέας Ξέρξη»

«Μάθετε δε και τούτο, αν τυχόν δεν το γνωρίζεται προηγουμένως, εφ’ όσον και ένας μόνο εκ των Αθηναίων παραμείνει στη ζωή, εμείς δεν πρόκειται να έλθουμε σε συμβιβασμό με τον Ξέρξη.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.