Βίντεο: Να γιατί χρειάζεται το τεθωρακισμένο όχημα μάχης μηχανικού

[dropcap size=small]Σ[/dropcap]το βίντεο που δημοσιεύθηκε στο youtube πριν από περίπου πέντε χρόνια, το 1º Σύνταγμα Μηχανικού Μάχης (1 CER) του Καναδικού Στρατού πραγματοποιεί, με το τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΜΧ) Leopard 1 Badger, επίδειξη διάσπασης αντιαρματικού κώλυματος ώστε να συνεχιστεί ο ελιγμός της επιτιθέμενης μηχανοκίνητης δύναμης προς κατάληψη του αντικειμενικού σκοπού.

Στην περίπτωση που οι μηχανοκίνητες δυνάμεις συναντούν κωλύματα, η βασική αρχή ειναι η παράκαμψη των κωλυμάτων και όχι η διάσπαση τους. Παρ’ολα αυτά, κάποιες φορές η διάσπαση ειναι μονόδρομος.

Το σενάριο της επίδειξης επιδεικνύει από την αρχή τη συνάντηση μια επιτιθέμενης δύναμης, σε αυτή την περίπτωση άρματα Leopard 1 και ελαφριά θωρακισμένα οχήματα LAV III του Καναδικού Στρατού, με το “εχθρικό” αντιαρματικό κώλυμα.
Ένα από τα επιτιθέμενα Leopard 1 λαμβάνει εσπευσμένη αμυντική θέση (κάλυψη σκάφους) ώστε να υποστηρίξει με πυρά τη διάσπαση του κωλύματος από το ΤΟΜΜΧ Leopard 1 Badger, όντως, μετά από λίγα δευτερόλεπτα (είπαμε, ειναι επίδειξη και οχι πραγματική επιχείρηση) εμφανίζεται το όχημα και αρχίζει το έργο της διάσπασης αναπτύσσοντας τον βραχίονα με τον κουβά και το “μαχαίρι” προώθησης γαιών και ξεκινά τις χωματουργικές εργασίες. Όση ώρα το ΤΟΜΜΧ εργάζεται, τα άρματα, που εκείνη τη στιγμή έχουν λάβει εσπευσμένες αμυντικές θέσεις, καλύπτουν τη δραστηριότητα του ΤΟΜΜΧ με πυρά από τις πιθανές εχθρικές ενέργειες.

Αφότου επιτεύχθηκε η διάσπαση του κωλύματος, τότε εμφανίζεται ο τεθωρακισμένος προωθητής γαιών M113A3/MTVL από τον οποίον αποβιβάζονται οι σκαπανείς που τοποθετούν τους πασσάλους επισήμανσης του δρομολογίου απ’όπου θα διέλθει η επιτιθέμενη μηχανοκίνητη δύναμη.

Μόλις ολοκληρωθεί η διάσπαση, ο δρόμος της επιτιθέμενης μηχανοκίνητης δύναμης ειναι ανοιχτός.

To 1 CEP είναι ένα στρατιωτικό τμήμα του Μηχανικού του Καναδικού Στρατού. Το Μηχανικό Μάχης διασφαλίζει ότι οι στρατιώτες μπορούν να επιζήσουν, κινηθούν και πολεμήσουν μέσα στο πεδίο της μάχης.

Το 1 CEP εκτελεί επίσης αποστολές κατασκευών και συντήρησης, χρησιμοποιεί οχήματα και εξοπλισμό προς υποστήριξη των επιχειρήσεων μηχανικού, και να διατηρεί εγκαταστάσεις και εξοπλισμό πεδίου.

Το 1ο Σύνταγμα Μηχανικού Μάχης υπηρέτησε τον Καναδά σε όλο τον κόσμο αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Στο εξωτερικό το 1 CER επιχείρησε στο Κουβέιτ το 1991, στην πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990 και στην Κύπρο και το Κόσοβο. Την τελευταία δεκαετία, το 1CER ανέπτυξε στοιχεία του στην αποστολή του Αφγανιστάν που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μιας τεθωρακισμένης ομάδας με κάθε εναλλαγή. Το 1 CER υποστηρίζει την εκπαιδευτική αποστολή στο Αφγανιστάν, την επιχείρηση ATTENTION. Στο εσωτερικό της χώρας, το 1CER παρέχει υποστήριξη κατά τις περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών.

Με στοιχεία από την ιστοσελίδα του Canadian Army

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. ρε δεν έβγαινα λέμε απο το m113 με τίποτα…απο μέσα θα πέταγα τους πασσάλους επισήμανσης του δρομολογίου και ας πάει ο καθένας όπου θέλει

 2. Ωραία η επίδειξη, το ζήτημα είναι τι γίνεται όταν θα βρέχει ατσάλι! Βέβαια από το να μην έχεις καθόλου ΤΟΜΜ….

 3. στην πραγματικοτητα το κωλυμα θα επιτηρειται απο τον εχθρο. Μολις ο εχθρος αντιληφθει συγκεντρωση αρματων ή προσπαθεια διασπασης του, τοτε μια ομοβροντια πυροβολικου θα κανει τα οχηματα του βιντεο υλικο για σκραπ

 4. Συνήθως αυτά τα κωλύματα είναι παγιδευμένα από εχθρικά αντιαρματικά και στοχοποιημενα από το, επίσης, εχθρικό πυροβολικό. Εξ ου και η παράκαμψη τους, τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η παράκαμψη;
  Φυσικά, τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν τόσο ομαλά και ιδανικά διότι και ο απέναντι δεν είναι χαζός και εχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί και να απαγορεύσει την περαιτέρω προώθηση των επιτιθέμενων δυνάμεων.
  Σίγουρα αυτές οι επιδείξεις έχουν ως σκοπό να δείξουν την ιδανική περίπτωση που όλα θα πάνε μιά χαρά, αλλά στην περίπτωση που δεν θα πάνε καλά (διότι μετά τον πρώτο πυροβολισμό όλα τα σχέδια και οι προετοιμασίες ακυρώνονται) τότε η διάσπαση μπορεί να διαρκέσει και μία ολόκληρη ημέρα.
  Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση, όπως πτητικά επιθετικά μέσα, υποστήριξη πυροβολικού προς τα φιλιά τμήματα κ.α.
  Πάντως όπως και να έχει αυτές οι επιδείξεις έχουν πάντα κάτι καλο να δείξουν, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή δεν θα είναι η πραγματικότητα.

 5. Μερικά σχόλια για το βίντεο:
  1. Το υποτιθέμενο αντιαρματικό κώλυμμα από το ύψος του νομίζω (ας με διορθώσουν οι αρματιστές) ότι είναι εύκολα προσπελάσιμο. Οπότε υποθέτουμε ότι είναι προσαρμοσμένο για τις ανάγκες του σεναρίου. Επίσης το υλικό του αναχώματος είναι απλά στοιβαγμένο χωρίς να έχει προηγηθεί εκσκαφή αντιαρματικής τάφρου, ούτε έχει συμπιεστεί-διαμορφωθεί ώστε να έχει πρανή σε γωνίες τέτοιες ώστε να δυσκολεύουν την κίνηση των αρμάτων.
  2. Ενοείται πως επιλογή θέσης για την κατασκευή ενός κωλύμματος είναι τέτοια ώστε να μην παρακάμπτεται εύκολα και προσπαθούμε να οδηγήσουμε-διοχετεύσουμε τον εχθρό προς το κώλυμμα ώστε ν’ ανακόψουμε την πορεία του ή να τον οδηγήσουμε σε χώρους καταστροφής.
  3. Τέτοιου τύπου κωλύμματα ”μολύνονται” από Α/Τ νάρκες και υποστηρίζονται από πυρά, έτσι ώστε κάθε προσπάθεια του εχθρού να το παρακάμψει να είναι εξαιρετικά δύσκολη και με μεγάλες απώλειες.
  4. Σχετικά με τις δυνατότητες του ΤΟΜΜΧ θα έλεγα ότι ο βραχίονας με το κάδο εκσκαφής λόγω της κατασκευής του (δεν είναι αρθωτός-τηλεσκοπικός) ώστε αφού “στηθεί” στη θέση που πρέπει να ξεκινήσει την εκσκαφή, αυτό απλώς μετακινείται μπρος-πίσω, αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο εργασίας με συνέπεια την παρατεταμένη έκθεση σε εχθρικά πυρά. Φυσικά κάθε σύγκριση με τα μηχανήματα ΜΧ του ΕΣ είναι περιτή μιας και τα τελευταία υπερτερούν σε δυνατότητες, αλλά στερούνται προστασίας, με αποτέλεσμα το προσωπικό που τα χειρίζεται να αποτελεί εύκολο στόχο.
  Προσωπικά μου έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου, βίντεο από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας στο οποίο αν θυμάμαι καλά, Γάλλος χειριστής περονοφόρου ανυψωτικού (κλαρκ) στοίβαζε conteiner σε σειρά σε δρόμο του Σεράγιεβο, ώστε να δημιουργήσει ασφαλή διάδρομο για να κινούνται πολίτες, ασφαλείς από πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Όμως παρ’ότι φορούσε αντιβαλιστικό γιλέκο και κράνος δέχτηκε βολές από ελεύθερο σκοπευτή και επειδή το μηχάνημα που χειριζόταν δεν είχε ανάλογη προστασία, τραυματίστηκε θανάσιμα on camera στο λαιμό και κατέληξε. Μπορεί λοιπόν κάποιος να φανταστεί ανάλογη επιχείρηση σε πεδίο μάχης με μή προστατευμένο μέσο-μηχάνημα τι αποτελέσματα θα έχει.

  1. Αυτη η λύση είναι επαρκής εναντίον ανταρτών, όχι στην πρώτη γραμμή. Γι αυτήν την περίπτωση το Ισραήλ έχει το Puma CEV

   [url=https://postimg.org/image/io11rjx6h/][img]https://s12.postimg.org/io11rjx6h/348a43690a580ba9831bd7fc197ddb73.jpg[/img][/url]

   το οποίο σταδιακά θα αντικατασταθεί από το Namer CEV.

   https://www.youtube.com/watch?v=uo60H0iLYkc

   https://www.youtube.com/watch?v=eoctu4Czx5I

  2. Καλή λύση, αλλά ΜΟΝΟ για κατοικημένες περιοχές και σύμφωνα με το Ισραηλινό δόγμα χρήσεων μέσων ΜΧ, που συνδυάζει τα ΤΟΜΜΧ PUMA & Namer. Ο θωρακισμένος Προωθητής Γαιών (εν προκειμένω D-9) είναι πολύ αργός για το πεδίο της μάχης!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.