Βίντεο παρουσιάζει τις ανησυχητικά εντυπωσιακές ικανότητες του Ισλαμικού Κράτους

Άνδρες των Ιρακινών Ειδικών Δυνάμεων. (rudaw.net)

Το βίντεο ξεκινά με υψηλής ευκρίνειας σκηνές που τραβήχτηκαν από ένα μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) που πετούσε πάνω από ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο κεντρικό Ιράκ, όμως αυτό το βίντεο δεν προέρχεται από ένα αξίας πολλών εκατομμυρίων UAV των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ). Είναι από ένα UAV που χρησιμοποιείται από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το οποίο σίγουρα θα αξίζει μερικές εκατοντάδες δολάρια ($). Και το διυλιστήριο – το μεγαλύτερο του Ιράκ – είναι υπό την κατοχή των κυβερνητικών δυνάμεων, το οποίο, για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, είναι υπό την πολιορκία των μαχητών του ΙΚ.

Το βίντεο, με την επονομασία «Προληπτική Επίθεση στους Αποστάτες του Διυλιστηρίου,» ξεκίνησε να προβάλλεται σε ιστοτόπους φίλα προσκείμενους στους τζιχαντιστες και λογαριασμούς του Twitter από την προηγουμένη εβδομάδα. Προαναγγέλλει την επίθεση του ΙΚ στο διυλιστήριο πετρελαίου στο Μπαίτζι, όπου το κατέχουν στρατιώτες της κυβέρνησης του Ιράκ από το προηγούμενο καλοκαίρι το οποίο είναι περικυκλωμένο από τζιχαντιστές του ΙΚ. Στο τέλος, η κυβέρνηση διατήρησε το διυλιστήριο, το μεγαλύτερο της χώρας, με την βοήθεια 47 αεροπορικών βομβαρδισμών και μία μαζική εισροή ιρακινών ενισχύσεων.

Όμως πέρα από την έκβαση της μάχης στο διυλιστήριο, αμυντικοί αναλυτές οι οποίοι παρακολούθησαν το βίντεο το βρήκαν ανησυχητικό επειδή δείχνει ότι το ΙΚ διαθέτει ένα εκπληκτικά υψηλό επίπεδο στρατιωτικών δυνατοτήτων παρά τους καθημερινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς από αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων του συνασπισμού.

«Το συνολικό πακέτο από αυτό αλλά και διάφορα άλλα βίντεο παρόμοια με αυτό, και η γνώμη αυτή επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα στο έδαφος, είναι πως το Νταας παραμένει καλύτερα εκπαιδευμένο, με περισσότερα κίνητρα, καλύτερα διοικούμενο και υποστηριζόμενο από μια διοικητική δομή που η ιρακινή κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά ανίκανη να παρέχει στα στρατεύματα της,» είπε ένας πρώην στρατιώτης των βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων ο οποίος συμβουλεύει την Ιρακινή Κυβέρνηση των Κούρδων σε στρατιωτικά θέματα. Μίλησε μόνο υπό συνθήκες ανωνυμίας λόγω της ευαίσθητης φύσης της αποστολής του στο Ιράκ. Το Νταας είναι το Αραβικό ακρωνύμιο για το ΙΚ.

Το περίπου 15 λεπτών-διάρκειας- βίντεο ακολουθεί το πλέον γνωστό πρότυπο των προσπαθειών της προπαγάνδας του ΙΣ, με υψηλού κόστους παραγωγής και ψαλμωδίες από το Κοράνι ως παρασκηνιακό ήχο στις πολεμικές σκηνές στις οποίες περιλαμβάνεται η εκτόξευση ρουκετών και οι βολές πυροβόλων, η εικόνα ενός νέου αγοριού να χειρίζεται ένα οβιδοβόλο, και έναν βομβιστή αυτοκτονίας να προετοιμάζεται για να ανατιναχθεί σε ένα λαφυραγωγημένο βάρια οπλισμένο χάμερ.

Όμως ανάμεσα σε αυτά τα τυποποιημένα στοιχεία, το βίντεο αποκαλύπτει τις στρατιωτικές ικανότητες της τρομοκρατικής ομάδας για τις οποίες ανησυχούν οι ειδικοί.

Σε αρκετές σκηνές που κινηματογραφήθηκαν υπό την εκτέλεση πυρών, για παράδειγμα, οι μαχητές του ΙΚ που κινούνται στο συγκρότημα του διυλιστηρίου Μπαίτζι χρησιμοποιούν τακτικές από εγχειρίδια πεζικού. Επίσης μεταφέρουν, όχι μόνο ικανοποιητικό οπλισμό για μία στρατιωτική επιχείρηση, αλλά επίσης διαθέτουν, σακίδια πλάτης γεμάτα με επιπρόσθετες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου νερού – ένα σημάδι πως το ΙΚ έχει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο υποστήριξης των μαχητών της πρώτης γραμμής.

Ένας αμερικανός πρώην αξιωματικός των Green Berret δήλωσε ότι παρακολουθώντας το βίντεο έμεινε έκπληκτος. Οι μαχητές του ΙΚ κινούταν συνταγμένα και διατηρούσαν τα απαραίτητα διαστήματα, μια σημαντική τακτική για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου θανάτου από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, όπου οι απώλειες είναι μεγάλες όταν οι ομάδες κινούνται συσσωρευμένες.

Οι μαχητές του ΙΚ παρουσίασαν επίσης αξιοθαύμαστη πειθαρχία στην χρήση πυρός, σύμφωνα με τον πρώην Green Berret, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην Μέση Ανατολή. Περισσότεροι μαχητές φαίνονται να πυροβολούν στοχευμένες σύντομες βολές με τα όπλα τους, είπε. Μόνο όταν μία μονάδα που εμφανίζεται να παρέχει πυρά υποστήριξης για την κίνηση μίας άλλης μονάδας κάνει την συμπλοκή των μαχητών να διαρκέσει περισσότερο. Το χαρακτήρισε εντυπωσιακό από τις περισσότερες τεχνικές πεζικού και ένα σημάδι οτι οι δυνάμεις του ΙΚ έχουν προχωρήσει πέρα από τις τακτικές ανταρτοπόλεμου σε μία περισσότερο συμβατική στρατιωτική στάση.

«Επιδεικνύουν αθόρυβη τακτική εμπιστοσύνη: σωστές κινήσεις, προσπεράσεις, και πειθαρχία πυρός,» είπε ο πρώην Green Berret. «Μήνυμα: Γνωρίζουμε τι κάνουμε και το κάνουμε καλά,» Επίσης ζήτησε να μην ταυτοποιηθούν τα στοιχεία του λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος του ως σύμβουλός σε στρατούς της περιοχής.

Οι αμυντικοί αναλυτές είπαν ότι το βίντεο παρείχε μια ανησυχητική σύγκριση με τους στρατιώτες της Ιρακινής Κυβέρνησης. Παρατήρησαν, για παράδειγμα, πως οι σκηνές των γεμάτων πακέτων με πυρομαχικά και τρόφιμα έρχονται σε αντίθεση με τις διαμαρτυρίες των συμβούλων των ιρακινών στρατευμάτων πως η Ιρακινή Κυβέρνηση συνεχώς αποτυγχάνει να παραδώσει πυρομαχικά στις εμπόλεμες μονάδες, και συχνά τις εγκαταλείπει στο πεδίο της μάχης να προμηθευτούν μόνες τους νερό και φαγητό, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στην λεηλασία οικείων πολιτών και καταστημάτων.

«Ακόμη και οι καλύτερα εκπαιδευμένοι Ιρακινοί αδειάζουν ένα ή δύο γεμιστήρες χωρίς να προσβάλλουν συγκεκριμένο στόχο από το πρώτο λεπτό που εισέρχονται σε επαφή με τον εχθρό,» είπε ο Βρετανός πρώην στρατιώτης των Ειδικών Δυνάμεων, αναφερόμενος στην πειθαρχία πυρός. «Εκτός από την ένδειξη σύγχυσης ουσιαστικά χωρίς να έχουν χτυπήσει κάτι, το μόνο που έχουν καταφέρει είναι η κατασπατάληση πολυτίμων πυρομαχικών για τα οποία δεν μπορούν να εμπιστεύονται την διοίκηση στα μετόπισθεν για την αναπλήρωση με τα ίδια και με την ίδια αποτελεσματικότητα και ταχύτητα του βλέπεις στο Νταας όταν υποστηρίζει τους άνδρες του.»

Υπέδειξε πως η διαφορά ανάμεσα στις ικανότητες του ΙΚ και της Κυβέρνησης του Ιράν καθιστούν την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ ακόμα πιο σημαντική.

«Χωρίς τον συνασπισμό, η διαφορά στην εκπαίδευση και πειθαρχία ανάμεσα στο Νταας και τους Ιρακινούς είναι τόσο ακραία, όλο αυτό θα μετατραπεί σε έναν εφιάλτη,» είπε. «Χωρίς την αεροπορική υποστήριξη από εκεί πάνω, είναι πολύ πιθανό να είχαμε δει τα πάντα στα δυτικά και βόρεια της Βαγδάτης υπό τον έλεγχο του Ντάας και την ίδια την Βαγδάτη υπό πολιορκία.»

Το βίντεο αποκαλύπτει επίσης ότι το ΙΚ εμφανίζεται να έχει προσαρμοστεί στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ. Περισσότερες από τις εικόνες του πυροβόλων και εκτοξευτών ρουκετών και ακόμη βαρέων αντιαεροπορικών πυροβόλων τοποθετημένα στις καρότσες φορτηγών διαθέτουν ένα βαθμό παραλλαγής με σκοπό να αποκρύψουν την θέση του όπλου από τον αέρα.

Ένας στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ο οποίος μελέτησε το βίντεο μετά από αίτημα της ιστοσελίδας McClatchy είπε ότι βρήκε την τακτική τους εξαιρετικά ιδιοφυής: ένα πολιτικού τύπου φορτηγό το οποίο είχε τροποποιηθεί ώστε να εκτοξεύει τους ρωσικής σχεδίασης πύραυλους των 122 χιλιοστών Κατιούσα και το οποίο μπορούσε να καλυφθεί σχεδόν άμεσα με ένα μουσαμά για την μετακίνηση του ώστε να αναμιχθεί στην κίνηση με τα πολιτικά οχήματα.

«Η Χεζμπολάχ το εφηύρε αυτό,» είπε ο διοικητής, ο οποίος πολέμησε το ΙΣ στην Συρία αλλά δεν επιβεβαίωσε αν εργάζεται στο Ιράκ ως αμυντικός σύμβουλος στους Σιίτες μαχητές του Ιράκ. «Έχουμε περάσει 30 χρόνια στην εκπαίδευση να κρύβουμε τα όπλα μας από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, και τώρα οι εχθροί μας έχουν διδαχθεί να αποκρύπτουν τα όπλα τους από τις ΗΠΑ.»

Ο διοικητής, ωστόσο, ήταν λιγότερο διαχυτικός σχετικά με τις πολλαπλές σκηνές που έδειχναν τους μαχητές του ΙΚ να επιχαίρουν πάνω από τα νεκρά κορμιά των στρατιωτών και μαχητών του Ιράκ.

«Είναι φανατικοί και επιθυμούν να πεθάνουν. Στην μάχη δεν είναι τόσο επαγγελματίες όσο η Χεζμπολάχ,» είπε ο διοικητής, ο οποίος ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί το όνομα του γιατί δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει σε ένα δημοσιογράφο.
«Όμως ούτε οι Ιρακινοί, οι οποίοι είναι πολύ διεφθαρμένοι και κτηνώδεις είναι επαγγελματίες στρατιώτες.»

Απόδοση απο το mcclatchydc.com για την Προέλαση,

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.